Výroba poloautomatu na řezání paliva
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Re: výroba poloautomatu na řezání paliva
To: Kenybz. Na stacionární mašiny uhlíky nebrat a ruční nářadí neosazovat. S tím naprosto souhlasím. Ale zase asynchron trojfáz je o něco větší a tím si ubereš účinné délky a musíš mít o něco delší lištu, pokud to má být napřímo, bez převodu. Jak bys řešil vypínání, nechal bys to pořád běžet i s mazáním anebo nějaký měnič? Tvrdé starty by asi neprospěly.
Podle mého je řetěz+lišta z nouze ctnost, problematika prořezu, napínání, opotřebení lišty, opotřebení řetězky, mazání (eko - ucpává × neeko - mastné fleky po zemi).
Jedinou výhodu vidím v tom, že řetěz neřve, jako cirgula. Pohon s vypínáním by se dal pořešit hydromotorem. Ale je potřeba vícenásobné čerpadlo - štípání + pás + řetěz. Výhoda neelektrického řešení je možnost točit to traktorem v terénu. V lese by to chtělo ještě zásobník s pytlováním na mastné piliny
Kotouč by šel taky točit traktorem a to klínovými řemeny, bez vypínání, tam se nějaké mazání a opotřebení neřeší
Podle mého je řetěz+lišta z nouze ctnost, problematika prořezu, napínání, opotřebení lišty, opotřebení řetězky, mazání (eko - ucpává × neeko - mastné fleky po zemi).
Jedinou výhodu vidím v tom, že řetěz neřve, jako cirgula. Pohon s vypínáním by se dal pořešit hydromotorem. Ale je potřeba vícenásobné čerpadlo - štípání + pás + řetěz. Výhoda neelektrického řešení je možnost točit to traktorem v terénu. V lese by to chtělo ještě zásobník s pytlováním na mastné piliny
Kotouč by šel taky točit traktorem a to klínovými řemeny, bez vypínání, tam se nějaké mazání a opotřebení neřeší
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
-
Tak i když je realizace ještě poměrně daleko tak jsem dneska dovezl první materiál na rám. Moje představa o využití: smrk, bříza průměry do 30cm, převážně 20 - 30cm, větve ne. Pokud to bude dobře fungovat tak minimálně 80prm ročně. Mazání řetězu, uložené pilin není problém. U řezání řetězem se mi líbí nižší hlučnost. I když jsem si vygůgloval definici asinchroního motoru tak mi to nic neřeklo. Když jsem uvažoval o použití elektrické pily na řezání tak jsem počítal že by to musel být "profi" aby to stálo za to.
Abych se pohnul dál tak je potřeba rozhodnout pár věcí...
1. čím řezat řetěz X pila
2. elektrika nebo pohon od traktoru
k 1. já bych bral řetěz. Pila je pro mě hlučná, sekání mě zatím nepřesvědčilo.
k 2. lepší by to bylo za traktorem ať je to nezávislý na elektrice. Ale to má zatím nevyřešený problém se zastavováním řetězu když neřeže. Hydropohon bych zatím dal na poslední místo.
Takže klíčový bude najít řešení zastavování a spouštění řetězu. Napadá mě elektromagnetická spojka, případně napínání klíňáků? A pokud se tohle nepovede tak asi zbývá jen řešení na elektriku. díky za vaše postřehy, chtěl bych to přes zimu zrealizovat aby to v květnu jelo.
Abych se pohnul dál tak je potřeba rozhodnout pár věcí...
1. čím řezat řetěz X pila
2. elektrika nebo pohon od traktoru
k 1. já bych bral řetěz. Pila je pro mě hlučná, sekání mě zatím nepřesvědčilo.
k 2. lepší by to bylo za traktorem ať je to nezávislý na elektrice. Ale to má zatím nevyřešený problém se zastavováním řetězu když neřeže. Hydropohon bych zatím dal na poslední místo.
Takže klíčový bude najít řešení zastavování a spouštění řetězu. Napadá mě elektromagnetická spojka, případně napínání klíňáků? A pokud se tohle nepovede tak asi zbývá jen řešení na elektriku. díky za vaše postřehy, chtěl bych to přes zimu zrealizovat aby to v květnu jelo.
tak záleží jak rychle by se posouvalo dřevo v dopravníku...pokud bys chodil na vetší vzdálenost někde pro klacky tak to je lepší ruční elektrická řetězovka...no ale pokud budeš valit kvanta tak si myslím že prostoj pily mosí byt co nejmenší no a když už by to teda mělo zastavovat tak by šlo použít elektromagnetickou spojku a pohánět řetězku přez klínový řemen a u toho traktoru by se to muselo nejspíš řešit hydromotorem je to maličké vzhledem k výkonu no a zastavování elektro ventilem..redučákem si nastavíš omezení tlaku abys neurval řetěz když se to kousne a hotovo
tak jsem si vzpoměl že je to tak řešené na harvestorové hlavici tak tady si můžete přečíst údaje jedné takové...
http://www.krenekfs.cz/upload/soubory/p ... e_data.pdf
http://www.krenekfs.cz/upload/soubory/p ... e_data.pdf
a mazání řetězu je optimalizované tzn podle zátěže .....to mě taky napadlo že místo vypínání elektromotoru u elektricky hnané řetězové pily by se omezovalo mazaní lišty
- Roman 5511
A nebo tam napasovat klasickou motorovku na takovej zpusob http://www.youtube.com/watch?v=TGB0CLVp ... re=related
A co pásová pila na ležato? Průměr kol stačí volit jako nejdelší řezaný špalek a největší borci ji můžou postavit jako letmou
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
-
Tak jsem konečně vygůgloval toto:
http://www.igles.cz/produkt.php?id=igland_wp3000
tady je to v akci:
když jsem byl před pár lety na brigádě tak to tam měli a fungovalo to dobře a rychle, dá se to dát na nakladač nebo i traktor do předních ramen, nebo nakladače. Rozhodující je kolik dává čerpadlo. Jen by mě zajímalo jak tam mají vymyšlené to že to rovnou štípne větší kus na 4 dílky.
http://www.igles.cz/produkt.php?id=igland_wp3000
tady je to v akci:
když jsem byl před pár lety na brigádě tak to tam měli a fungovalo to dobře a rychle, dá se to dát na nakladač nebo i traktor do předních ramen, nebo nakladače. Rozhodující je kolik dává čerpadlo. Jen by mě zajímalo jak tam mají vymyšlené to že to rovnou štípne větší kus na 4 dílky.
-
tož tohle mi přijde jako dobré technika
Dobrá technika? Ano, za pár vteřin to uřezalo snop polen, která předtím kdoví jak dlouho honili po dvoře. A kdybych chtěl spekulovat, napsal bych, že to je důvod, proč tahle "nezajímavá" část na videu chybí. Zatím bezkonkurenčně nejlepší je ten Igland. Inzerce si říká 120k za pět let starý stroj...
Jinak tento stroj žene lištu hydromotorem. To mi přijde nejjednodušší, když už tam je čerpadlo kvůli štípačce. A když na to přijde, dá se to zapřáhnout za traktor a vzít do lesa.
Jinak tento stroj žene lištu hydromotorem. To mi přijde nejjednodušší, když už tam je čerpadlo kvůli štípačce. A když na to přijde, dá se to zapřáhnout za traktor a vzít do lesa.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
-
jo tohle je luxusní mašinka ale vše vidím jen měkké dřevo těžko říct jak by se to zapotilo na buku a pod
-
jeli řeč o tom iglandu tak to bere břízu, buk naprosto s přehledem, nový stojí 200tkč, jo dokázat to vyrobit za 30 to by bylo...Mildagsa píše:jo tohle je luxusní mašinka ale vše vidím jen měkké dřevo těžko říct jak by se to zapotilo na buku a pod
tak toto nema chybu ,nemusis nic vymyslat viewtopic.php?f=48&t=23113&start=15
-
Jo dobrý funguje to, ale já bych s tím nebyl spokojený.zde píše:tak toto nema chybu ,nemusis nic vymyslat viewtopic.php?f=48&t=23113&start=15
1. Překvapilo mě jak rychle řeže elektrická pila, to by bylo dostačující.
2. Je pakárna držet celou dobu páčku štípačky, obzvlášť když to jezdí stále stejnou dráhu. Trocha elektroniky by to vyřešila. snad.
3. Štípačka by mohla jít rychleji.
4. chybí tam ramínko co by drželo dřevo při řezu.
5. zajímavé řešení "vycentrování" špalku ve štípačce - ty pera z obraceče. Já bych volil po vzoru profesionálů štípací koryto tvaru do V.
6. Pevný štípací kříž taky není moc úžasné řešení. Měl by se umět přizpůsobit průměru polene.
Nicméně je to zdařilé a funguje to. Já bych ale měl jinou představu. Toto řešení je pro mě na posledním místě když se nepodaří vytvořit něco lepšího. Především bych chtěl aby to bylo nezávislé na elektrice a mělo by to mít větší výkon než tohle. Jistě bude to stát víc peněz ale při dobrém výsledku se to rychle zaplatí.
doufám že jsem autora štípačky moc nenaštval
neztratil a nemusel hledat
Čeština neni moje silna stránka. Raději píšu bez diakritiky.