Rychlerostoucí topol
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Rychlerostoucí topol
Tam jde o to, že dneska by tam na ty pozemky topoly nedal díky zákonu. Ale dotyčný to sadil před cca 7lety, kdy tyto zákony nebyli. A to vadí místním.
Jinak vinařství je celkem alchymie, kdy se každý rok musí reagovat na kvalitu hroznů a z nich pak udělat víno. Takže zkušenosti se sbírají celý život. A patoky pro pražáky se už taky nedělají (nepočítám pár vychcánků, kteří se vždy najdou). Lidi jsou přece jen ve víně trochu znalý, a konkurence je veliká i mezi těmi malými vinaři. Vinařství znamená velké investice, takže dobré jméno taky prodává.
Vinobraní u nás má dva významy:
1 - sběr hroznů a jejich zpracování ve sklepě
2 - většinou komerční vinařské akce, kdy se chodí po sklepech a koštuje. Nebo se chodí soukromě po sklepích, ale tam bych přímo o vinobraní nemluvil. Spíš o návštěvě sklípku.
O víně trochu diskutujeme i v tomto vlákně - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 18&t=88111
Jinak vinařství je celkem alchymie, kdy se každý rok musí reagovat na kvalitu hroznů a z nich pak udělat víno. Takže zkušenosti se sbírají celý život. A patoky pro pražáky se už taky nedělají (nepočítám pár vychcánků, kteří se vždy najdou). Lidi jsou přece jen ve víně trochu znalý, a konkurence je veliká i mezi těmi malými vinaři. Vinařství znamená velké investice, takže dobré jméno taky prodává.
Vinobraní u nás má dva významy:
1 - sběr hroznů a jejich zpracování ve sklepě
2 - většinou komerční vinařské akce, kdy se chodí po sklepech a koštuje. Nebo se chodí soukromě po sklepích, ale tam bych přímo o vinobraní nemluvil. Spíš o návštěvě sklípku.
O víně trochu diskutujeme i v tomto vlákně - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 18&t=88111
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
No tak jestli se vážně jedná o výsadby před novelou, tak to těžko bycha honiti. JJ víno je víno a to se musí umět. Topoly zasadíme, vypěstujem každému zákázníkovi, který si zaplatí a jiní mu pak sklidí. Ale vínu, to se musí věnovat majitel. To je asi jako hobby. Však jsme s tátou roky jezdili dole na moravu do slípků pro hekťáky:)
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...
Vinohradnictví je hobby, moc náročné na čas, práci, finance. Pro návštěvníky jsou to jen plné sklepy vína. Proto to nechce spoustu mladých ani dělat. A plno vinohradů je opuštěných.
Leo - díval jsem se na "dotyčné" topoly a připadá mi, že okolo nich je "džungla". Asi je někdo závistivý, nebo má zálusk na jeho pozemek...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
Topoly jsou na pozemku, který byl vždycky pole. Vinohrady jsou na mezi nad tím polem. Taky jsme tam měli vinohrad. Možná jde někomu o ten pozemek, ale na druhou stranu, v té trati je spoustu neobdělávaných vinohradů a pozemků.
Topoly rostou i u hustopečského rybníku, tam to nikomu nevadí. Přitom i tam jsou vinohrady a pole.
Topoly rostou i u hustopečského rybníku, tam to nikomu nevadí. Přitom i tam jsou vinohrady a pole.
@Spagre: Z kolika terminálů Ti obrašil topol po kácení? Prožezával jsi to, nebo ne?
Podle výšky řeu je tam tak 5-10 výmladků. Když to nechávám na dřevo, tak to vše ostříháme, aby zbyl jen ten nejlepší prut.
Tak mi bylo sděleno, proč nechtějí u nás topoly.
Kromě toho, ze rychle rostoucí topoly čerpají z půdy vodu a živiny, jde především o to, ze jako viniční tratě jsou označovány ty nejkvalitnější pozemky a je škoda vysadit zde místo vinohradu cokoliv jiného.
Kromě toho, ze rychle rostoucí topoly čerpají z půdy vodu a živiny, jde především o to, ze jako viniční tratě jsou označovány ty nejkvalitnější pozemky a je škoda vysadit zde místo vinohradu cokoliv jiného.
S tím "čerpáním živin" jsi mě dostal... Všechny rostliny, které se pěstují, čerpají živiny a taková řepka je pro pole doslova mor. Také "zelené hnojení" praktikované hojně v minulých letech (hlavně v Hustopečích za Podešvy) "vytáhne" ze země veškerou vodu... Chápu, že vinohradníci tam nechtějí "les" topolů, ale když už to někdo dříve povolil, tak těch 20 let to tam snad vydrží.
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
Spíš asi někdo měl zájem o ty pozemky. Vždycky na nich bylo pole.
V té trati jsme měli spoustu let vinohrad. Je tam plno volných vinohradů, na které se lidi vykašlali (spíš staří zemřeli a mladí o to nemají zájem). Je tam písčitohlinitá půda, takže jsme vinohrad museli pořád hnojit, aby měl živiny.
V té trati jsme měli spoustu let vinohrad. Je tam plno volných vinohradů, na které se lidi vykašlali (spíš staří zemřeli a mladí o to nemají zájem). Je tam písčitohlinitá půda, takže jsme vinohrad museli pořád hnojit, aby měl živiny.
Spagre, když vyřezáváš výmladky z topolů na dřevo, tak je stříháš až na podzim nebo kdy? A ještě bych se zeptal jak řešíš u vás na SZIF rok obmýtí, když kácíš každý rok jen část půdního bloku. U nás si s tím zatím neví moc rady.
Pepčo ideálni je, stříhat to během ledna února. Já to však dělám už nyní a následně až do dubna a vždy to má stejný výsledek. Jen pro kořen je to nejlepší během mrazů. Ono ostříhat 50 000 hlav x 15-20 proutků je na dýl:)
Druhá otázka je úsměvná Vidím, že je to všude stejné. Ale když bude úředník schopen, rozdělí ten tvůj půdní blok na více části. Tudíž já to tam mám třeba všelijak. Každý rok se to vlastně mění ohledně stáří porostu a co se kde kácí. Takže to tam je kolikrát masakr. Ale náš úřední už to nějak zvládá, i když kolikrát je to spíš maglajz...
Druhá otázka je úsměvná Vidím, že je to všude stejné. Ale když bude úředník schopen, rozdělí ten tvůj půdní blok na více části. Tudíž já to tam mám třeba všelijak. Každý rok se to vlastně mění ohledně stáří porostu a co se kde kácí. Takže to tam je kolikrát masakr. Ale náš úřední už to nějak zvládá, i když kolikrát je to spíš maglajz...
Když jsem to na jaře řešili tak mi řekli, že nemůžou dělit půdní blok s jednou kulturou. Ale že nejsem první kdo to po nich chce a budou to muset nějak řešit. Příští rok začnu kácet polovinu bloku a druhou půlku další rok. Uvidím co mi řeknou na jaře to budu řešit dosazování v rámci jednoho bloku a více roků.
jj je to děs, ale někdo to umí a někdo zase ne. Ale dělit to šlo. Každopádně to mají systém na prd.
Já jsem předloni stříhal výmladky na podzim a z 200 stromů my jich zůstalo 5 a vše uschlo.
Myslím že ta rána vymrzla a vzala sebou i pařez, předtím i potom jsem stříhal na konci zimy a bez problémů.
Myslím že ta rána vymrzla a vzala sebou i pařez, předtím i potom jsem stříhal na konci zimy a bez problémů.