Drtič ( špalíkovač ) HD 11

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
workoholik

Re: Drtič ( špalíkovač ) HD 11

#376 Nový příspěvek od workoholik »

Dík, pracovné otáčky motora cca 3000 ot./min. , remeňový prevod 1:3-1000 ot./min., prevod v diferáku je 1:5,8 cca 172 ot/min. Zatiaľ čo som to skúšal, tak otáčky vyhovujú. Uvidím pri väčšej práci ako sa to bude javiť. :)

jarda avsop

#377 Nový příspěvek od jarda avsop »

je vidět že tento stroj zvladne hodně z vas není to tak naročne

Jarda-k

#378 Nový příspěvek od Jarda-k »

workoholik: pěkná práce... 8)
Co čeho tam máš ten diferák? Převod by seděl na 1203ku.

P.S.

#379 Nový příspěvek od P.S. »

German OHV 9HP je vhodný k štěpkovači?

http://www.i-les.cz/benzinovy-motor-ohv ... p-437.html

jarda avsop

#380 Nový příspěvek od jarda avsop »

každym slabším motorem klesne pruměr drceneho materialu rozdíl v ceně 9ps a 13ps jsoe 2000kč to bych neřešil ja mam rad vždy silnější stroje jak auto tak traktor i drtič

workoholik

#381 Nový příspěvek od workoholik »

Tak som dnes skúsil trocha štiepkovať. Spokojnosť. Možno som mal dať väčší prevod, ale zasa by som stratil na rýchlosti štiepkovania. Takže zatiaľ sa nič meniť nebude. Dal som fotku kde je vidieť, že tento typ štiepkovača zvládne nasekať aj malé vetvičky, ale aj dosť hrubé. Jardo, dík za nápad a za rady 8)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

mihi

#382 Nový příspěvek od mihi »

Paráda, ten hrubší má koľko cm?? 6cm??
Pekná akcia, ešte urob nádstavbu na vlečku a máš peknú súpravu na špalíkovanie..
Ako budeš špalíky sušiť??

MAj sa 8)
Mihi

jarda avsop

#383 Nový příspěvek od jarda avsop »

pořad řikam čím jednoduší stroj tím lepší naco dělat složite stroje.Jo a špaliky v tomto provedení není potřeba sušit nikdy se ta drt nezapaří a uschne sama i v 2metrove vrstvě

mihi

#384 Nový příspěvek od mihi »

Pýtal som sa workoholik-a ako to bude sušiť, teda aj skladovať. Myslím tým spôsob skladovania pokiaľ bude s tým kúriť...

Jardo, ja som stále ale nepochopil čo je podľa Teba napr. ma Biboš špalíkovači také zložité?????????????????????

Je tam náhon (jedno malé a 2 veľké oz.kolesá), zotrvačník, 2 hriadele a 6 nožov???Je to zložité??Čo z toho sa môže pokaziť ak je to dobre spravené??Podľa mňa nič..... :-/

Maj sa... :friends:
Mihi

arbo73

#385 Nový příspěvek od arbo73 »

jarda avsop píše:pořad řikam čím jednoduší stroj tím lepší naco dělat složite stroje.Jo a špaliky v tomto provedení není potřeba sušit nikdy se ta drt nezapaří a uschne sama i v 2metrove vrstvě
S tím sušením máte pravdu, já mám tu drť nasypanou v takové konstrukci o rozměrech 1,5m x 1,5m x 6m na délku, je jenom přikrytá plachtou a nic neshnilo. Tchán to dokonce má v těch kubíkových silonových žocích na zemědělské osivo, má to jenom položené na paletě, až to od spodu nechytne vlhkost a taky bez problémů. Pokud na to opravdu celý rok neprší, tak je to OK!

workoholik

#386 Nový příspěvek od workoholik »

:) Ahojte, dík za pochvalu. So špalíkmi už kúrim. Mám kotol so zásobníkom a špalíky kombinujem so suchým drevom. Horí to dobre. Skladovanie je asi problém, ale na nete som natrafil na predaj tzv. Big-baag vakov. Tie sú o rozmere asi 100x100x180cm. Len sa bojím či sú dosť vzdušné. Ešte zareagujem na porovnanie tohto typu štiepkovacej hlavy a napr. hlavy dvojrotorovej. Nechcem povedať, že Bibošovej, aby ma za to niekto nenapadol. Lebo si osobne myslím, že napr. p. Biboš a rovnako tak Jarda sú majstri svojho remesla. A tiež aby to nevypadalo, že chcem obhajovať práve tento typ hlavy práve preto, že ju mám.
Základ halvy: 2 presne ofrézované, zvŕtané platne - oproti 3-om profilom "U", ktoré si môže každý odrezať doma, 3 hriadele, ktoré sú ofrézované a osústružené - oproti jednej hriadeli síce tiež osústruženej a možno obrúsenej, nože 6 alebo 8 nožov - oproti 5-im nožom, ložiskové domce 6 kusov - oproti 2 kusom. Už sa mi nechce pokračovať. Jardov typ hlavy sa dá takmer urobiť doma na kolene - osobná skúsenosť. Ja som si Jardovu štiepkovaciu hlavu zvolil preto, že bola najjednoduchšia na výrobu a neposlednom rade preto, že zvládla malé konáre a aj cca 5-6cm, čo som potreboval. Ako som sa dozvedel tu na fóre dvojrotorové špalíkovače sú hlavne na to že sa s nimi robia špalíky určitej dĺžky na kúrenie. Ak má niekto dvojrotorvý a je s ním spokojný, niet čo dodať. Asi tak to vidím ja. Opravte ma ak sa mýlim. :-/

jarda avsop

#387 Nový příspěvek od jarda avsop »

mihi píše:Pýtal som sa workoholik-a ako to bude sušiť, teda aj skladovať. Myslím tým spôsob skladovania pokiaľ bude s tým kúriť...

Jardo, ja som stále ale nepochopil čo je podľa Teba napr. ma Biboš špalíkovači také zložité?????????????????????

Je tam náhon (jedno malé a 2 veľké oz.kolesá), zotrvačník, 2 hriadele a 6 nožov???Je to zložité??Čo z toho sa môže pokaziť ak je to dobre spravené??Podľa mňa nič..... :-/

Maj sa... :friends:
zkoušel jsi to vyrobit je to moc složite na vyrobu take jsem to dělal a proto je cena teměř dvojnasobna jinač to funguje stejně

jarda avsop

#388 Nový příspěvek od jarda avsop »

obdivuji biboše kolik toho vyrobil zatím jsem o par kusu za ním pozadu ,mam jen pilu, soustruh,vrtačku,svařečku a schpnou ženu ktera mě řeže material vrta a všechno zařídí ohledně materialu,nechci zaměstnance.Muj stroj funguje v německu, polsku,slovensku,ukrajině a v madarsku

pawka

#389 Nový příspěvek od pawka »

ono vetsinou co je moc jednoduchy na vyrobu, taky stoji zaprd. myslim si, že srovnavate dve jiný veci! stepkovac a spalikovac. spalikovac si taky kazdej vyrobí. kazdej ma jinou potrebu
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

workoholik

#390 Nový příspěvek od workoholik »

O tom, či jednoduché veci stoja za prd, by sa dalo hodne polemizovať.... Je možné, že zrovnávam dve rôzne veci, ale myslím si, že obidve sú určené na zlikvidovanie drobného dreva na kúrenie. Je na každom ako sa rozhodne, či drobné drevo zoberie všetko, alebo konáriky nechá v hore. Od toho potom závisí konkrétny druh úpravy - štiepka - špalíky. Ja som už mal doma ozubenia na dvojrotorový špalíkovač, ale rozhodol som sa pre tento jednorotorový. Nebanujem bola to pre mňa dobrá voľba. :) A môžeš mi veriť, že so si tých videí pozrel na nete dosť až potom som sa rozhodol.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“