Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Spagre

Re: Rychlerostoucí topol

#3616 Nový příspěvek od Spagre »

Jj o tom dopravníku jsme se už bavili, taky to tam budou mít. Já osobně jen nevím, jestli na toto budu mít čas + ani nemám prostor, kam bych to jen vysypal. Spíš bych to rád prodával, ale zase za kolik atd. Já mám totiž tu moji kotelnu denně udržovanou :smich: a tímhle topit, to bych tam měl ještě větší bugr :D
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

wlcoun

#3617 Nový příspěvek od wlcoun »

RoKur píše:No konečně jsi přišel na výhody špalíčkování. Ještě si sežeň pár pytlů proschlého a vyzkoušej si to v kotli s polínky
I když ten špalíčkovač na videu oproti Bibošovýmu dost pokulhává s podáváním.
Navíc to chce ještě z dopravníkem a rovnou na vlečku.
JJ.Proti Bibošovýmu je to podávání tragédie. Zrovna tenhle týden u mě kámoš čistil meze(šípek ,bezinky, švestky samá kroucenina) a to co bere a hlavně jak je až k nevíře. 8) Tohle bys tam hodil a víc se nestaral. Takhle bys musel možná ručkovat po úplný soušce, která se láme :)

Spagre

#3618 Nový příspěvek od Spagre »

Já si myslím, že to ručkování, nebo držení bylo spíš kvůli délce stromu, který měl tendence jít koncem k zemi a vypadával. Možná trochu naklonit ten špalíkovač a bylo by to lepši. Všechno se ještě otestuje.

DYK

#3619 Nový příspěvek od DYK »

Ne ne. Jakmile mu to vypadlo z ruk, přestalo to bát a je to jasně vidět. I špicu je vidět musel popostrčit. Mě zarazily ty rázy co jsou slyšet. Ale třeba to jen drnčí plech. Tak jak jsem nevyrobil ani jeden špalíkovač tak si myslím, že by to mělo jednou chytit a protáhnout bez přítomnosti "krmiče", který si zatím může uchopit nový kus dřeva.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

other-side

#3620 Nový příspěvek od other-side »

no tak takovejhle špalíkovač by mě teda neoslovil, vždyť to tam musí furt strkat a ta rychlost taky nic moc

když vzpomenu jediný svůj drtič, Bystroň, to byla úplně jiná rychlost, člověk to nestačil ládovat, ale je fakt, že já to honil, čas jsou peníze, nafta není zadarmo

Spagre

#3621 Nový příspěvek od Spagre »

Tak ten Nadkov to teprve vyvíjí a nyní se s tím chystají do zkušebny. Já zatím viděl na vlastní oči makat jen Rojka a to bylo podoné. Rychlost je tuším závislá na otáčkach hřídel, tož to by asi aj šlo a třeba by si to i lépe bralo. Já osobně byl rád, že to vůbec bere, pač sem se bál, že to tam bude nutné rvát silou. Ale pro topoláře by to na ty zbytky stromů (cca od 5 ti cm) bylo ažaž.

wlcoun

#3622 Nový příspěvek od wlcoun »

Koukal jsi kde jsou umístěný ozubená kola? Vypadá, že na vnitřní straně u nožů-nekrytá(podle videa z jejich stránek cca. 35-40 s.) :tyty: A na tom videu to taky pořád přidržuje a moc mu to tam neleze :-/ Akorát to možná bude dělat krapet kratší špalíky - má to 8 nožů.

Spagre

#3623 Nový příspěvek od Spagre »

JJ převody jsou u vnitř. Že prý je to z hardoxu a na prvním stroji to v pohodě máká už pár roků. Čas ukáže. Každopádně nejdříve budu muset zjistit, jestli by ty pytle s tím byly prodejné, bež si na sebe vymyslím další bič :prace:

DYK

#3624 Nový příspěvek od DYK »

Prodejný je ledacos. Je to jen otázka výše ceny. No a když do toho zakalkuluješ stroje, čas a práci, pytle jsou v tom maličkost, vysereš se na prodej.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

PULDrapalik

#3625 Nový příspěvek od PULDrapalik »

Co bude říkat tvůj kotel na ty špalíky?

Spagre

#3626 Nový příspěvek od Spagre »

To právě netuším, ještě jsem to nezkoušel. Myslím však, že kdybych ho naládoval touto drtí, asi by vybuchl :D Už nyní, když ho naložím třebas polénky o průměru 5 cm, když zatápím, tak to jede jako prasca. No a když se dostanu do zásob, kde je spíše hodně slabého čaprčího (pač to silné jde na prodej), tak to kotel valí místo na 25 kW asi na 35-40kW a to už zas skoro nepobírá komín. Tož tímto se prý musí topit mix. Drť + polena. Myslím však, že kdybych tam hodil deset kil drtě a pak dvě polena viz obr, že by to asi šlo. Ve finále takhle topí mraky lidí. Jen ten bordel v kotelně (sušárně prádla) by pak byl ale asi ještě větší.

Obrázek

PULDrapalik

#3627 Nový příspěvek od PULDrapalik »

O topení "špalíkama" sem se bavil s revizákem od Rojka a říkal že v jejich kotli PK - pyroliytický kotel,to lze i z důvodu vrchního plnění ale že to chce aku nádrž ale počítat s 80 litry vody na 1 kw výkonu kotle,který pojede na plný výkon

wlcoun

#3628 Nový příspěvek od wlcoun »

Špalíky umí dobře Verner V 210 a Benekov D18 (Verner jsem viděl na vlastní oči a Benekov je konstrukčně to samé)

RoKur

#3629 Nový příspěvek od RoKur »

Špalíky jedou dobře v každém kotli a přidají mu na výkonu.
U kotlů na dřevoplyn vytvoří dostatečnou žhavou vrstvu, přes kterou musí projít plyny k trysce a tím dojde k lepšímu spalování, než když se použije pouze silné dřevo, protože plyny mají vyšší teplotu.
Silné dřevo v kombinaci se špalíkama lépe vyhoří s vyšší účinnosti.
Proto jsem Spagremu doporučil, aby si sehnal jeden, až dva pytle suchých špalíků a vyzkoušel to s těmi bobany, co má v tom kolečku.

Spagre, ve vlákně Štěpka - cena ? se vícekrát probírala cena i za špalíky.
Taky nechápu, proč bys měl větší bordel v kotelně. Vždyť to není drť, a ani neobsahuje piliny, aby se z toho prášilo.
Myslím, že zase hledáš něco, jak si to zdůvodnit.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

raserj

#3630 Nový příspěvek od raserj »

Špalíkama topím už třetí zimu a je to fajront ale nesmíš tam dát více než kýbl a ideálně na trysku dát dvě polínka.
Když naložíš víc tak se ucpe a doutná a čoudí než si prohoří průchod.
Nevýhoda že musíš chodit cca. co hodinu přikládat a nebo proložit polenama.
Mám špalíkovač od Jardy a bere vše do 5cm suchého topola a maximální spokojenost.

Na videu je ještě nedodělaný a s lískou

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“