Jo, u prvního polena mi to vyšlo taky, ale mezi druhým a třetím už to je mnohem míň.... . Jinak bereš průtok 14 litrů když by píst vůbec nezastavoval. on ale pravděpodobně zastavovat bude (ale olej poletí do vracečky), takže čerpadlo bude muset dávat víc, aby čistě na ty cykly zbylo 14 litrů... a naopak ten cyklus podle mě bude potřeba mnohem kratší, protože se nebudou řezat jen silný polena, ale i nějaký tenčí, a ty to pochopitelně uřízne rychlejc...kenybz píše:máte divné počty... tak me to nedalo a chvílu jsem přemýšlal a počítal...
při vzhlédnutí videa je cyklus od spadnutí po spadnutí polena 6 sekund tzn za tuto dobu mosí píst vyjet a zajet..pokud bude poleno jiné tak tomu přizpůsobí řezání beru teda v úvahu tento čas...
aby zajíždění netrvalo zbytečně dlouho tak bych použil válec o průměru 80mm a pístní tyč průměr 60mm...při tlaku 160 barů to vychází 8 tun
objem válce pro pohyb vpřed 1105cm3 pro pohyb zpět 295cm3
objem na jeden cyklus1400cm3
cyklů za minutu vychází 10 a to je 14 litrů oleja za minutu což není žádná hrůza.
když bude čas tak nakreslím schéma jak by to fungovalo se dvěma čerpadly ale to si myslím že je na tak malý průtok zbytečné.
jo eště něco lepší by bylo aby to mělo sílu 10 tun aby to mohlo nadělat zrovna z jednoho polena 6 polínek jedním pohybem ...prostě taký nůž jak má na tom bobkovi
Výroba poloautomatu na řezání paliva
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Re: výroba poloautomatu na řezání paliva
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Jo to by bylo rychlý dost (možná až moc). A nevím jak by se to chovalo když by poleno padlo špatně... Ale možnost to je... Co přesně myslíš tou "letmou pilou"?chobotek píše:Ještě by se ta pila dala postavit jako letmá, aby se zkrátil takt stroje. A když to bude tak pekelně rychlé, tak se na celou hydrauliku vykašlat a štípáni postavit jako klikový lis. Zrovna před chvílí jsem u jednoho stál a je to řádný cvrkot :-)
Letmá pila je taková, která se při řezu pohybuje společně s kládou. Tím se ušetří jinak mrtvý čas posunu kmene. Samo by bylo třeba nějakých pružin, aby se to neroztrhlo, kdyby se něco po...
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to by byl dobrej nápad, ale asi by to chtělo pak i strojní posuv polena kvůli vyrovnané rychlosti... Navíc by to konstrukčně bylo zas o něco složitější, a myslím, že tady v tom případě jde především o jednoduchost . Jinak o čas řezu nebo posuvu polena asi ani tak nejde (samozřejmě to myslíš asi spíš kvůli běhu řetězu na prázdno)... Jde o to, aby "stíhala" štípačka, a to letmá pila nijak neřeší... Spíš naopak - polena do štípačky půjdou o to častějc...
No jo, když já dělám většinou automaty a asi už přemýšlím moc schematicky. Tak pardon. Já jen, že se tu řešila rychlost štípání a to ten klikový lis řeší i bez hydrauliky, ale to by zas nestíhala pila, tak jsem to chtěl celé urychlit. Je asi jasné, že tohle má cenu stavět jen jako automat.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
niekde som videl aj štiepačku dvojtakt. plech preklapal raz do jednej štiepacej sekcie a do druhej, ale osobne si myslím že je to zbytočnost. ked budeš rezat tenšie polená tak predsa nepotrebuješ takú silu ako keby si štiepal na 4 časti silné polená. nejaký prevod pred čerpadlo na zvýšenie rýchlosti čerpadla samozrejme v povolenom rozsahu otáčok a tým pádom radšej čerpadlo z väčším prietokom.
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že v jednoduchosti je síla... Jedno pořádný čerpadlo, který bude dostatečně rychle štípat i ty velký kusy, a ty malý pak půjdou o to snáz . Čas se ušetří velkou pístní tyčí = rychlej zásuv, a výsuv spočítat tak, aby to stíhalo pile . Nebo pak holt občas počkat, než štípačka doštípne... Přecejen to nebude automat a nebude to štípat 8 hodin denně . Je to (alespoň předpokládám) více méně na domácí použití a s obsluhou sledující situaci...
-
- mechanický posuv štípačka je zajímavý nápad
- pravda ale je že to sice rychle řeže, ale třeba to poleno rozřízne na třikrát a potom bude jistá časová prodleva než se bude řezat další - než se přinese/podá další. Takže možná by ve hře bylo i zastavování řezání řetězu...
- použít "dostatečně velký" čerpadlo ale taky není jen tak - musí zase odpovídat výkon motoru.
- za zvážení by stálo použití hydraulického rozvaděče s "regenerací" oleje. Dokáže při nižším tlaku znásobit množství oleje - viz příloha
- pravda ale je že to sice rychle řeže, ale třeba to poleno rozřízne na třikrát a potom bude jistá časová prodleva než se bude řezat další - než se přinese/podá další. Takže možná by ve hře bylo i zastavování řezání řetězu...
- použít "dostatečně velký" čerpadlo ale taky není jen tak - musí zase odpovídat výkon motoru.
- za zvážení by stálo použití hydraulického rozvaděče s "regenerací" oleje. Dokáže při nižším tlaku znásobit množství oleje - viz příloha
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
jojo, to je dobré řešení... Ale asi dražší...
S tím podáváním klády jsi mě přivedl na myšlenku... Udělat mezi štípačkou a řezáním jakýsi "odpočívadlo" pro už nařezaný, ale ještě nerozštípnutý dřevo... Ale vyžadovlo by to buď 2 lidi - jeden by se staral o řezání, druhej o štípání... nebo štípání plně automatizovat... Špalky by se při řezání sice hromadily, ale v té mezidobě než se připraví další poleno by se poštípaly...
S tím podáváním klády jsi mě přivedl na myšlenku... Udělat mezi štípačkou a řezáním jakýsi "odpočívadlo" pro už nařezaný, ale ještě nerozštípnutý dřevo... Ale vyžadovlo by to buď 2 lidi - jeden by se staral o řezání, druhej o štípání... nebo štípání plně automatizovat... Špalky by se při řezání sice hromadily, ale v té mezidobě než se připraví další poleno by se poštípaly...
nakonec to dopadne tak že aj přez všecky drobné nedostaky bude největším nedostatkem dřevo :-)
kolik toho vlastně chceš dělat ročně?
Co to ovládání? asi to chceš řešit taháním za páčky rozvaděče?
Jak budeš řešit přibližování dřeva k automatu?
pokud jo tak budeš mět kopu práce navíc a přitom nebudeš moct řezat.
Ten klikový lis je samozřejmě velice účinný ale taky patřičně velky a těžký...
postavit ho někde natrvalo tak je to paráda
kolik toho vlastně chceš dělat ročně?
Co to ovládání? asi to chceš řešit taháním za páčky rozvaděče?
Jak budeš řešit přibližování dřeva k automatu?
pokud jo tak budeš mět kopu práce navíc a přitom nebudeš moct řezat.
Ten klikový lis je samozřejmě velice účinný ale taky patřičně velky a těžký...
postavit ho někde natrvalo tak je to paráda
-
mě by se víc líbil elektrický rozvaděč než pákový, ale musím nejdřív zjistit zda a za kolik se tento typ vyrábí.
dřevo není problém, stejně to bude vyžadovat obsluhu dvou lidí aby se pila nemusela zastavovat. Jako ideální kusy k řezání plánuji 2m na delší by to už chtělo lepší podávací stůl. Představa je s tím řezat 100m3 ročně.
dřevo není problém, stejně to bude vyžadovat obsluhu dvou lidí aby se pila nemusela zastavovat. Jako ideální kusy k řezání plánuji 2m na delší by to už chtělo lepší podávací stůl. Představa je s tím řezat 100m3 ročně.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud to nebude 100 kubíků na jeden zátah, tak by neměl bejt problém... To bych asi tu rychlost řešil jen přibližně a prostě kdyžtak chvilku počkal... Ten řetěz se zas tolik neopotřebuje když chvilku poběží na prázdno, zvlášť když bude celou dobu mazanej... Tu regulaci bych řešil maximálně v rozpětí 2 režimů otáček - "udržovací" (třeba 1/2 nebo 1/3 provozních otáček) a pracovní... Zastavovat to úplně nemá smysl... Spínal by to koncák na páce za kterou taháš. Jen jestli by se to roztočilo dost rychle, ale to by asi neměl bejt problém. Ale asi to nemá smysl řešit vůbec, a prostě to nechat bežet pořád stejně . Štípačku bych taky nedramatizoval... Udělat jí přiměřeně rychlou a silnou, a sledovat... Když to nebude plně automatické, snadno tu chvilku (vteřinu nebo 2) počkáš než poleno dořízneš . Zkus pořádně vysledovat jak dlouhej je cyklus řezání od dopadu jednoho polena po dopad dalšího, třeba i při menším průměru klády atd, připočti nějakou prodlevu než zareaguješ, stiskneš tlačítko atd, a počítej celou dráhu pístu - to znamená nejen těch 40cm dýlky polena, ale i nějakou rezervu na mezeru (nemůžeš tam mít jen 40cm místa - poleno by se šprajcovalo), pak spočítej podle toho času výsuv a zásuv (podle průměru pístu kterej bude odpovídat pracovnímu tlaku čerpadla a požadovaný síle) a vyjde ti čerpadlo. Přidej tak 10-20% rezervu aby to fakt klapalo a máš hotovo . Čerpadlo bych použil obyčejný, stejně tak rozvaděč atd. Čím jednodušší a levnější tím asi líp, ne? Na 100 kubíků za rok nemá smysl to "hrotit" na maximum a komplikovat . I tak to bude slušně drahé, a spočítej si na kolik tě přijde pak nařezanej a naštípanej kubík dřeva (podíl ceny stroje, provozní náklady, údržba, životnost jednotlivých komponent atd) . Když budeš pilu ovládat čistě mechanicky, přijde mi zbytečný štípačku nějak moc komplikovat
šlo by udělat jednoduchý poloautomat prostě pedálem bys zapl štípání a válec by vyjel dopředu na koncák a pak zajel zpět na koncák a vypl tlak a tak furt dokola s tím že ty bys to spustil podle potřeby...ono by se to zjednodušilo pro obsluhu a během štímání bys mohl podávat poleno a nebo řezat a nemusí tam někdo stít a držet páčku rozvaděče ale záleží jen na tobě jaké máš možnosti a kolik do toho chceš vrazit...existujů aj hadraulické "koncáky" ale to je snad ještě dražší řešení
-
spouštění štípačky pedálem je zajímavý nápad, pokud ale pedál spíná elektricky rozvaděč tak je to jedno jestli se mačká tlačítko nebo pedál. Ale kdyby se povedl vykouzlit pedál z mechanického rozvaděče - nejlíp z toho modelu s regenerací oleje. Klidně bych i stál na pedálu po dobu štípání a uvolněním by se vrátil po základní polohy. To je asi minimum na které jsem ochotný jít. Variantu že by se štípačka ovládala přímo jednoduchou páčkou jsem ani realizovat nechtěl.
V kovošrotu jsem objevil válečky z dopravníku, tak už jich je několik doma. Půjdou na dopravník a taky zkusím předělat ten podávací stůl.
V kovošrotu jsem objevil válečky z dopravníku, tak už jich je několik doma. Půjdou na dopravník a taky zkusím předělat ten podávací stůl.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Válečky jsou super . Na kolik tě vyšly? Ten pedál (stejně jako tlačítko) může ovládat i elektrickej rozvaděč... Mechanickej rozvaděč by se pedálem ovládat dal. Určitěby to šlo i tak, že bys ho jen sešlápl, on by se zajistil, a nějaký táhlo by při dojezdu přeplo reverz a na konci to celý vyplo... V podstatě by stačila pružina co by tahala páčku do polohy pro zásuv, a doraz, kterej by jí při úplně zasunutém pístu nadzvedl do střední (neutrální) polohy. Pedál by pak táhl páčku do polohy pro výsuv, a měl by aretaci ovládanou dorazem při plném výsuvu . Jednoduchý a funkční... Jen by se to muselo ochránit před padajícíma pilinama nebo jiným "smetím", aby se to nezaseklo