Drtič ( špalíkovač ) HD 11

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
muro

Re: Drtič ( špalíkovač ) HD 11

#301 Nový příspěvek od muro »

Ahoj Jardo,už par rokov čítam toto forum,a veľmi ti fandím,tvoje štiepkovače robia peknu robotu,ale nie toto som chcel chcem ťa poprosiť o radu.Mam dvojrotorový špalikovač za traktor vlastnej výroby funguje dobre,len to nedosekava tie tenučke halúzky,preto si vyrabam jednorotorový na elektromotor a hlavne by som ťa chcel poprosiť,koľko kw motor mi odporučiš,a koľko otačiek by mala mať nožová hlava.Robim to na hrubku haluze maximalne 6cm.Zatial veľka vďaka a veľa zdaru v tvojej práci.

jarda avsop

#302 Nový příspěvek od jarda avsop »

otačky nožove hlavy jsou od 100 do 200ot/min lepší než elektromotor je spalovací motor 13ps 420 ccm nevím jestli el bude drtit 6cm jelikož doma seš schopen roztočit el motor kolem 6kw.Spalovací motor vychazí i spotřebou lepe jak traktor na celou zimu jsem schopen nadrtit za 15l benzinu.Aby to drtilo slabe větvičky je potřeba dvě desky pod určitym uhlem proti rotoru

muro

#303 Nový příspěvek od muro »

Tak tie otačky som ratal cca na 150 otačiek za minutu,ten pohon ešte uvidim ja tam buem davat prevodovku priamo k nožovej hlave a pohon sa ešte rozhodnem,ale veľkeho chrobaka si mi navrtals tou dvojitou doskou,ja som planoval jednu.Ty robiš všetky nožove hlavy s tou dvojitou doskou?Vďaka za odpoveď.

jarda avsop

#304 Nový příspěvek od jarda avsop »

pokud tam nejsou dvě a to zalomení vznika stejny problem jak u dvourotorovem drtiči slabe větvičky jsou jen nacvaknute a drží v celku na kuře hlavně vrba ,bříza a topol

workoholik

#305 Nový příspěvek od workoholik »

Mám otázku, prosím Ťa, upresni mi to, dve dosky oproti rotoru. Chápem to správne, tá druhá doska akoby preseknutú vetvičku zlomí a tým nedoseknuté vlákno utrhne?

jarda avsop

#306 Nový příspěvek od jarda avsop »

jo je to tak jak jsi popsal spravně

workoholik

#307 Nový příspěvek od workoholik »

dík 8)

jarda avsop

#308 Nový příspěvek od jarda avsop »

musím přiznat že nic tak jednoducheho a splehliveho na trhu není včera mě oslovila firma ktera by to chtěla vyrabět

pawka

#309 Nový příspěvek od pawka »

když dáš do soustruhu tu hřídel pro kudly a k ní dáš "zády" nůž, okolik dáš níž špičku nože? aby vzniklo zalomení při přivaření. vím že na to máš připravek v soustruhu,ale tak předstva by mohla být.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

jarda avsop

#310 Nový příspěvek od jarda avsop »

je to skloněne asi o 10 stupnu ve směru otačení

pawka

#311 Nový příspěvek od pawka »

planoval sem to udelat 20° tak nevim,jestli by to bylo k nečemu dat víc.nebudu na tom štípat svět,stačí 5cm,tak aby to hlavně hlavně hezky podávalo

a kdyz to sváříš,tak si to nabodujes a pak cely naráz? sem to nahrubo složil a bojim se,že už tam pak nedám hubici kloudně. snad se mě to neprohně a nebude to moc házet,aby to nešlo v ložiskách těžko. hřídel mám 38mm a kudly 130 x 90mm. 130,5 je šířka ostří.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

workoholik

#312 Nový příspěvek od workoholik »

Jardo ahoj, mám otázku k fukaru k štiepkovaču. Postrehol som, že vo fukare si použil lopatky z gumy, to asi preto aby sa v ňom kúsky dreva nezasekávali? Aké má mať fukar otáčky? Štiepkovač chcem poháňať cez diferák z 1203. Z difu ide poloos a? Zaujíma ma spojenie poloos a hriadeľ štiepkovača. Môžem použiť reťazovú spojku? Tiež mi poraď ako najjednoduchšie poháňať fukar. Videl som také zalomené klinové remene??? Ďakujem. :-/

jarda avsop

#313 Nový příspěvek od jarda avsop »

fukar je na dlohe povídaní a zkušenosti není to o tom že bych chtěl něco prozradit je mě 61 roku a mam hodně zkušeností a přehled. včera mě volal pan ktry okopíroval muj špalíkovač a nechapal když při použití na traktoru mu to vezme větev max 4cm u většiho pruměru se mu to zastaví.Hned mě bylo jasne že něco nedodržel byl to pruměr rotoru.Měl ho moc velky asi 25 cm a ja mam 18cm je to tím že čím větší pruměr tím větší odpor

workoholik

#314 Nový příspěvek od workoholik »

Jardo, ja nechcem špekulovať, alebo vymýšľať už vymyslené. Na môj štiepkovač mám nachystaný Fariman, to už vieš, z toho pôjdu remene do diferáku Škoda 1203 v takom pomere aby výstupné otáčky nožovej hlavy boli okolo 200 ot/min. Mám ložiskové domce, aj hriadeľ, ale bude o niečo hrubšia pre ložiská ktoré už sú kúpené. Viem si čiastočne predstaviť zariadenie aj podľa vonkajšieho vzhľadu, ale napriek tomu by som Ťa poprosil, keby si mi uviedol priemer rotora na fukári a jeho otáčky. Tiež by sa hodil nejaký popis. Pýtal som sa na tvoj názor alebo prepojenie poloosy na štiepkovači a hriadeľa samotného štiepkovača reťazovou spojkou. :) Dík.

jarda avsop

#315 Nový příspěvek od jarda avsop »

pokud použiješ diferencial z š 1203 tak rotor na drtiči bude mít malo otaček protože ma převod 1:5,85 to je při 540ot na traktoru jsou otačky rotoru 92ot lepší je diferak z ford siera 1:3,5 pruměr rotoru fukaru je jako 60litrovy sud od oleje

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“