Výroba poloautomatu na řezání paliva

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
Terablick
Kontaktovat uživatele:

Re: výroba poloautomatu na řezání paliva

#301 Nový příspěvek od Terablick »

hajney píše: Když uvažuji max.délku polene 40cm max.průměr 40cm. mohla by stačit pístnice o venkovním průměru 65mm?
Pokud dobře počítám, a správně odhaduju vnitřní průměr toho pístu na nějakých cca 5cm, tak by při 160 barech měl tlačit cca 3 tuny. Nevím přesně kolik je potřeba na rozštípnutí polena, ale většina štípaček bejvá alespoň na 5-8 tun... :-/ . Pokud jde o tu rychlost, nepotřebuješ ani to dvojitý čerpadlo jak psal kenybz. Stačí ti píst, kterej bude mít hodně silnou pístní tyč. Třeba ten jak píšeš kdyby měl vnitřní průměr 5cm a pístní tyč 4cm, bude se zasouvat pěkně rychle. Samozřejmě když bys použil ty 2 čerpadla, nebo jedno dvojitý, a vložil tam zpětnej ventil k tomu s nižším tlakem, ale velkým průtokem, taky by to šlo. Ale to ostatně rovnou můžeš použít jedno velký... Tlak v okruhu totiž poroste teprve s odporem polena. Dokud bude odpor malej, bude malej i tlak, talže neni třeba řešit 2 různý tlaky a 2 objemy ;-). Naopak bys musel řešit 2 přetlakový ventily, nějak odvádět olej z toho okruhu s nižším tlakem v době, kdy by ho větší tlak přetlačil atd... Jde taky o to vyladit krok pístu, aby se nevysouval zbytečně daleko... pro takhle malej píst bys potřeboval pro výsuv třeba o 20cm (což myslím na 40cm poleno stačí) jen 4 deci oleje (asi 396ccm) a pro zásuv jen cca 1,4 deci... To by i s poměrně malým čerpadlem mohlo běhat hodně rychle... pokud ti teda bude stačit ta síla... Existujou ale i čerpadla co dávaj třeba 250 bar, a tam by to vyšlo už na 5 tun. Ale asi bych i tak zvažoval trochu větší píst, aby tím polenem projel opravdu jak nůž máslem, a tedy se to nebrzdilo ;-). Čerpadlo pak bude asi potřeba trochu větší, ale když ještě žádné nemáš, je to skoro jedno... Většinou je cena za typ bez rozdílu objemu ;-). Ještě bych to doplnil o chladič oleje, aby se to nehřálo a musí to makat jak fík ;-). Rozvaděč bych použil asi elektrickej, a spínal koncákama. Jeden sepne výsuv při zatížení polenem, druhej přepne zasunutí a třetí vypne... Nebo bys to zapl tlačítkem... Zbytek stejnej... Potřebuješ jen 2 koncáky a 2 relé...
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

hajney

#302 Nový příspěvek od hajney »

kenybz píše:...no a teď je otázka jestli nevyužit té rychlosti a radši všecko rychlo nařezat a dopravníkem vyvézt na hromadu a pak štípat na jiném stroji ...
A přesně tahle otázka mě napadla taky. Bylo by to řešení jak celkem bez velkých investic rychle dosáhnout dílčího výsledku. :hrabky:

Kontaktoval jsem jednu firmu a o tom řešením s dvoustupňovým čerpadlem vím, cena za čerpadlo + ten rozvaděč co to přepouští podle požadovaného tlaku cca 8000,- ale ten rozvaděč se nastavuje na tlak při jakém to přepne do toho druhého režimu. Je to prý primárně určené pro lisy je totiž riziko že po rozštípnutí se to nepřepne do toho okruhu s nižším tlakem a celou dobu to pojede pomalu - tak mi to říkal prodejce.

Mako4991

#303 Nový příspěvek od Mako4991 »

Terablick: Na rozštiepnutie by tých 20cm malo stačiť, ale ak som správne pochopil,tak štiepanie by malo byť automatické,tým pádom musí piest pretlačiť cez klin celé drevo,aby malo nasledujúce kde spadnúť.
Takto som ten systém pochopil ja-obsluha jednou osobou.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#304 Nový příspěvek od Terablick »

No automatické určitě... Já právě myslel, že by to poleno odpadlo samo, ale máš pravdu, že by asi ještě neodpadlo a zůstalo by tam. Takže krok by byl asi potřeba celých 40cm, aby byla jistota že opravdu odpadne... Takže pak ty hodnoty co jsem psal vynásob dvěma a je to pro výsuv 40cm ;-). Zkusím nějak spočítat jaký by bylo potřeba čerpadlo a píst aby to "stíhalo" vyjet a zajet než se uřízne další poleno... Z toho videa nějak vysleduju jak dlouho trvá řez (a budu brát, že menší polena budou 2x rychlejší ;-) ). Uvidíme co vyjde za hodnoty...

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#305 Nový příspěvek od Terablick »

No tak to je cvrkot... Mezi druhým a třetím polenem jsem napočítal jen cca 5 sekund, a ty menší by tím pádem byly třeba za 2s... To je pěknej cvrkot... Za 2 vteřiny vysunout a zasunout píst nevim jestli je vůbec možný, a jestli by to nebyl moc velkej fofr...

To čerpadlo mi vychází cca 30ccm a 1500 otáček (jinak řečeno jakékoliv, které je při svých provozních otáčkách a potřebném tlaku schopné dodávat aspoň 45 litrů oleje za minutu (raději 50 a víc). To vše pro ten zmíněnej píst o vnitřním průměru 5cm a výsuv 40cm...

hajney

#306 Nový příspěvek od hajney »

K těm výpočtům by bylo dobré zahrnout uvažovaný motor na štípačku o příkonu 5KW, na takové špalíky by mělo bohatě stačit těch 5 - 7 tun ne?

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#307 Nový příspěvek od Terablick »

Já počítal ten píst s průměrem 5cm, což je (při 160 barech) jen 3 tuny... Při 250 barech skoro těch 5 tun. Výkon potřebnej k pohonu čerpadla jsem pravda nepočítal, protože vycházím z představy, že pokud zkátka potřebuju rychlost, přizpůsobím motor potřebám, a ne potřeby motoru ;-). Nevím (ani nemám odhad) jak velkej motor by byl potřeba... Ale asi by to nebylo nic zas tak velkýho... to čerpadlo potřebuje většinou jen 1500 otáček (nebo taky třeba jen 500 - podle typu), takže nějakej menší motor s hodně otáčkama a převod do pomala by asi stačil...

Mako4991

#308 Nový příspěvek od Mako4991 »

Zhruba 0,4m/1,5s(podľa Terablickových údajov),to je 0,28m/s, sila dajme tomu 5t, z toho vychádza príkon: 0,28*50 000= 14 000W=14kW. Motor 5,5kW by to mal vydržať,prípadne mu dať nejaký zotrvačník.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#309 Nový příspěvek od Terablick »

Díky za doplnění :)

kenybz

#310 Nový příspěvek od kenybz »

máte divné počty... tak me to nedalo a chvílu jsem přemýšlal a počítal...
při vzhlédnutí videa je cyklus od spadnutí po spadnutí polena 6 sekund tzn za tuto dobu mosí píst vyjet a zajet..pokud bude poleno jiné tak tomu přizpůsobí řezání beru teda v úvahu tento čas...
aby zajíždění netrvalo zbytečně dlouho tak bych použil válec o průměru 80mm a pístní tyč průměr 60mm...při tlaku 160 barů to vychází 8 tun
objem válce pro pohyb vpřed 1105cm3 pro pohyb zpět 295cm3
objem na jeden cyklus1400cm3
cyklů za minutu vychází 10 a to je 14 litrů oleja za minutu což není žádná hrůza.
když bude čas tak nakreslím schéma jak by to fungovalo se dvěma čerpadly ale to si myslím že je na tak malý průtok zbytečné.
jo eště něco lepší by bylo aby to mělo sílu 10 tun aby to mohlo nadělat zrovna z jednoho polena 6 polínek jedním pohybem ...prostě taký nůž jak má na tom bobkovi

kenybz

#311 Nový příspěvek od kenybz »

tady sů katalogové listy zubových čerpadel a sů tam aj vykonostní grafy a snadno si podle zvoleného čerpadla zjistíte příkon...
http://www.hydroma.cz/files/product/1/4 ... LP%201.pdf

kenybz

#312 Nový příspěvek od kenybz »

jakým způsobem to budeš ovládat? Obyčeným pákovým rozvaděčem, elektroventily a tlačítka nebo elektroventily a reléová logiga a nebo to bude řídit třeba toto:
http://www.automation.siemens.com/mcms/ ... fault.aspx
a ikdybys použil toho siemensa či releovou logiku tak je nutne tam mět aj přímé ovládání tlačitky..když se ti šprajcne poleno

kenybz

#313 Nový příspěvek od kenybz »

dneska už su PLC celkem levné...
http://eshop.technoline.cz/produkt/1249 ... bi6bo.html
i to programování je zvládnutelné bez znalostí programoacího jazyka viz návod v češtině.
http://eshop.technoline.cz/stahuj/progr ... AL2_CZ.pdf
za ty peníze bych to nedokázal vyrobit ani náhodů a v podstatě je to od dost levnější, než plný rozvaděč nespolehlivých relátek kde je další změna složitá tady satčí pozměnít program a hned je přidaná funkce bez předrátovávání...

Zx1974

#314 Nový příspěvek od Zx1974 »

nebo mužeš použít tohle http://www.automatizace.cz/article.php?a=1659 a ovládat přes mobil :).
M22, M25, M408/I, Neuson RD2000

chobotek

#315 Nový příspěvek od chobotek »

Ještě by se ta pila dala postavit jako letmá, aby se zkrátil takt stroje. A když to bude tak pekelně rychlé, tak se na celou hydrauliku vykašlat a štípáni postavit jako klikový lis. Zrovna před chvílí jsem u jednoho stál a je to řádný cvrkot :-)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“