Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
frturek1

Re: Rychlerostoucí topol

#2806 Nový příspěvek od frturek1 »

aha, noo pokud by mel bejt sloupek z topolu nejak krivej, me to vadit nebude, jen je mi trochu lito ho rovnou prohnat kotlem kdyz dreva mam dost

Spagre

#2807 Nový příspěvek od Spagre »

:) tam asi nejde ani tak o křivost, jako spíš o to, že se ta větev prostě nemusí ujmout.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

frturek1

#2808 Nový příspěvek od frturek1 »

noo uvideme co jak se bude vyvijet, prinejhorsim projdxe kotlem az kdyz se neujme :D diky za rady :)

konesak

#2809 Nový příspěvek od konesak »

Spagre píše:Já prováděl včera taky jedno měření a o to: za jak dlouho pokácíme s tátou skoro 0,3 ha, asi 1600 stromů. Sami jsme tomu nechtěli věřit, ale trvalo to jen 2,5 hodiny. Pravda, že tento porost byl menší (max 11 m). Doodvětvit, stahat, pořezat, odvozit, srovnat a za rok šup do kotle 8)
Prosím mohl by si mi napsat, jaký jsi měl průměr dole na kmeni kácených stromů? Zdají se mi z fotek docela malý - tak jestli to byla nějaká nepovedená plantáž, nebo jestli si to kácel z jiných důvodů, jak byly stromy staré?

Spagre

#2810 Nový příspěvek od Spagre »

Přesně tak, byla to nepovedená plantáž sázená do rozdiskované louky před pěti lety. Tehdá tam po prvním roce byl nejvyšší strom cca 2,5 metrů, ale průměrně asi tak 1,3-1,6 metrů. Nejsilnější měl zde asi 12 cm, ale těch bylo pár. V průměru sou to takové haluze do 8mi cm. Ale to bude mít zase výhodu, že do příštího roku už proschnou pod 20%, což potřebuju do toho mého kotle. Proto jsme plantáž položili už letos, aby byla konečně zásoba. Druhé obmýtí už bude ale lepší, z toho však fotky až za půl roku. Zítra budem kácet ještě cca 1500 stromů šestiletých a tam už bude dřeva trochu víc:)

Spagre

#2811 Nový příspěvek od Spagre »

Chvílema legrační videjko ze včerejšího kácení. Je to online jen 5x zrychlené:)

Přílohy
A takhle pěkně to hoří (samozřejmě to kácené před rokem)
A takhle pěkně to hoří (samozřejmě to kácené před rokem)
Konečně slušné koláče
Konečně slušné koláče

raserj

#2812 Nový příspěvek od raserj »

Pokácet je sranda ale to zpracování :typek:
To jsi nechal takhle ležet do léta?Nezačlo to hnít?

Já dělal loni 200 stromů a docela makačka-zatím topím špalíkama a už se těším na polínka ;-)

Spagre

#2813 Nový příspěvek od Spagre »

Dnes jsem odvětvoval naležato tu prvně pokácenou část. Odvětvil jsem asi 300 ks a žena uklízela větve do řádku. Zítra něco pořežu a něco odvětvím a snad i vyfotím. Práce asi 3,5 hodiny, ale to byly ty menší párátka. Ty hovada z toho videa to už budu potřebovat na pomoc kámoša, pač metrákovej strom sám nestáhnu a neodvětvím. Tam těch 9 řádků bude asi na děvět dnů roboty, ale očekávám takových 80 prm.
BTW vozítko na el. pohon s trakční baterii už se sousedem vyrábíme. Pokud to ten ss motor utáhne předpokládám, že budu svážet dřevo zhruba po tuně a hned to pořežu z vozidla na metry. To by pak byla ta největší úleva, protože stahání na kraj je to nejhorší.

Jinak loni jsme téměř vše nechali ležet v řádcích až do letošního léta a neshnilo nic. Jen některé stromy co ležely v bahně zakořenily a proschly jen jejich vrchní poloviny. Tady je pár fotek jak dřevo vypadalo v létě: http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... stromu.jpg popř. rovnou videjko z pořezu:

Máš taky nějaké foto a výsledky ze sklizně, nebo jsi to jen špalíkoval?

Spagre

#2814 Nový příspěvek od Spagre »

Tak jsem udělal pár fotek z té šílené roboty (kvalita šílená z prej chytrého mobilu :-/ ). Dopoledne jsem dotáhl na plantáž maminku a hned z toho bylo 1,5 prm na vozíku. Chudák máti to dvě hodiny rozdejchávala :D
Chlapi a dámy, doporučuji zakládat plantáže na štěpku. Tohle je masakr, pokud chcete kácet ročne hektar a vše si dělat sami. A stejně nehubnu :D
Přílohy
A to je výsledek maminčina snažení:-)<br />Jsou to polénka krácena na 52cm peůměru 3-12 cm. Nejslabšími se bude skvěle zatápět!
A to je výsledek maminčina snažení:-)
Jsou to polénka krácena na 52cm peůměru 3-12 cm. Nejslabšími se bude skvěle zatápět!
Odvětvit těchto cca 50 kusů trvalo asi 20 minut. Jsou to ale přeci jen většinou párátka.
Odvětvit těchto cca 50 kusů trvalo asi 20 minut. Jsou to ale přeci jen většinou párátka.
to je ta část ze včerejšího odvětvování. Celkem jsem za ty 3,5 hod odvětvil asi 5 prm dřeva. Část už je doma.
to je ta část ze včerejšího odvětvování. Celkem jsem za ty 3,5 hod odvětvil asi 5 prm dřeva. Část už je doma.
Pokácených 25 aru 6ti letých si už vyžádá odvětvování ve dvou chlapech. Největší průměr na pařezu 19 cm.
Pokácených 25 aru 6ti letých si už vyžádá odvětvování ve dvou chlapech. Největší průměr na pařezu 19 cm.

Leo

#2815 Nový příspěvek od Leo »

Ty malé větve taky zpracováváš, nebo je necháš shnít na místě?
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Spagre

#2816 Nový příspěvek od Spagre »

Pro zpracování nemám mašinu a tak je nechám shnit a obohatím tím půdu. Je to tudíž hnojivo pro budoucí přírůstky. Zrovna na této plantáži je těch větví ale docela dost a pár tun by zde bylo. Náklady na zpracování by však byly asi taky velíké (hodně pivek, než bych vše jako vždy ručne dotahal ke štěpkovačí :vysmech: ), takže to ponechám přírodě a půdě, která doposud nikdy nic krom toho listí nedostala. Dříve tam totiž roky jen kosili trávy.

Leo

#2817 Nový příspěvek od Leo »

To by spíš bylo lepší mít mobilní štěpkovač s vlečkou a větve skládat na hromady a jen k nim zajíždět.
Chtěl bych se zeptat, jak by topoly zvládli růst v lehčích písčitohlinitých půdách? A nevadilo by jim přihnojování hnojem nebo močůvkou? Ptám se jen tak, zatím nepřemýšlím o plantáži, máme tu takové podmínky u nás a první plantáže se tu objevují s různými výsledky.

Spagre

#2818 Nový příspěvek od Spagre »

jj mobilní štěpkovač by byl OK.
Co se té půdy týče, tak mám plantáže i na písku, že by se z něj dal dělat beton a tato půda je v pohodě, někde jsem měl fotky těch písečných krtinců, ale nemůžu to teď najít, tak až tam zas pojedu vyfotím znova. Močuvkou ani ničím jiným sem nikdy nehnojil, tak nevím. Obecně by se ale hnojit moc nemělo. V Průhonicích to zkoušeli a dřevo rostlo rychleji, ale bylo moc křehké a pak stromy praskaly i při normálním větu. Co je potřeba dodat, tak vždy prý až třetím rokem po obmýtí doplnit do půdy dusík, pač ten je stromy vyčerpáván.

frturek1

#2819 Nový příspěvek od frturek1 »

frturek1 píše:noo uvideme co jak se bude vyvijet, prinejhorsim projdxe kotlem az kdyz se neujme :D diky za rady :)
jeste meš napadlo, kdyz sem videl jak davate pryty do hladaku a na jare prodavate ci sazite cp kdybych z toho miho nadelal mensi kusy na sazenice a dal treba do sklepa nebo mlady do lednicky :D ne lednicka neklapne ale co ten sklep?

Leo

#2820 Nový příspěvek od Leo »

Díky za info.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“