Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
jirkasbk

Re: Rychlerostoucí topol

#2761 Nový příspěvek od jirkasbk »

Terablick píše:Vzhledem k počtům kusů, neuvažoval jsi o nějakým stroji co by ulehčil kácení a zpracování dřeva? Nemyslím koupit tovární mašinu za statisíce, ale spíš něco jednoduchého co bys přivezl třeba za autem nebo traktorem, a co by třeba umělo právě odvětvovat klády - jednoduše, třeba jako harvestorová hlava - dva "zubatý" válečky a 2-4 protiostří :) Pohánět by to mohl klidně i motor ze sekačky. A pokud by bylo potřeba, mohlo by to klády i krátit na metry nebo tak :) Nebo třeba i o špalíkovači třeba od Bibose tady z fora? Do něj by ty stromy mohly možná i s větvema, nebo by se dal vybavit nástavbou na odvětvení nebo ohejbání větví aby tam líp lezly :) Myslím že špalíky jsou jako produkt dobrý a snáz by se s tim manipulovalo atd :) Je mi jasný že ne každej o špalíky stojí, ale ulehčilo by to práci u části sklizně, a odvětvovač u celý sklizně a nemusel bys osekávat ručně mačetou :) Nestálo by to majlant a ušetřilo by to mraky práce a času :)

kouzlo spalikovani jsem uz taky obejvil davno a pocitam s tim i na topoly.stromy neodvetvuji jaduji to tam cely a masina si to prebere.spalicky pouzivam na rozdelani ohne a nebo ted na podzim na topeni nasypu plnou davku do kamen a uz pak neprikladam.https://www.youtube.com/watch?v=1IxO8tMhr8w
jsem teda radeji pro naftovy pohon oproti elektrice vyhoda je v mobilite.proc tahat bordel do chalupy kdyz ho muzu nechat venku :D

Spagre

#2762 Nový příspěvek od Spagre »

jirkasbk píše:a proc se po prvnim omitnuti nechavaji rust vsechny vyhonky a strihaji se az na podzim?nebylo by efektivnejsi co se tyka hmoty dreva vylamovat prirustky celorocne a nechavat vzdy jen ten nejvetsi mozna by ten jeden narostl do veci sirky nez kdyz je tam tech vyhonu treba 5.
vsimnul jsem si toho u spargeho na videju jak odvetvuje macetou.a nebo to tam nechavas jako matecnici a po prvnim roce ostrihas a pak nechas rust jako normalni strom?
No právě ono ze začátku těžko poznat, který výhon nakonec poroste nejrychleji. Další věc je, že určitě pro strom není ideální mu něco stříhat během vegetace. Na sadbu to určitě nepůjde, protože většina prutů je zkřivených. Na to máme 4 ha matečnic, což snad poptávku pokryje. Na velkých plantážích to ani neostřihávají, protože strom si během prvních let sám vybere ten hlavní a ostatní pak uschnou (chtěl bych to ale vidět, jak by to vypadalo). Myslím, že by to pak byl šílenej porost:)
Letos budeme zase kácet, tak sem taky odhodlán pár kusů ostříhat hned z jara jak už bude vidět ten nejlepší prut a uvidíme. Když sem ale toto zkoušel v matečnicích, tak sem rozdíl nezpozoroval. On ten kořen dokáže na 100% uživit asi všechny výhony.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

jirkasbk

#2763 Nový příspěvek od jirkasbk »

jojo asi jo jen sem si myslel kdyz tam mas 5prutu dole2cm tak ze by jako primo umerne mel udelat jen jeden asi10cm :D jasne ze to nejde hazet na primou umernost ale kyby udelal jen4cm tak uz je to peknej narust hmoty jenze priroda neni blbec :) a osoulozit nejde :) a strihat to behem vegetace je jisty sok pro strom a proto rychleji zrejme neroste.diky za vysvetleni:-)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2764 Nový příspěvek od Terablick »

jirkasbk píše:kouzlo spalikovani jsem uz taky obejvil davno a pocitam s tim i na topoly.stromy neodvetvuji jaduji to tam cely a masina si to prebere.spalicky pouzivam na rozdelani ohne a nebo ted na podzim na topeni nasypu plnou davku do kamen a uz pak neprikladam.https://www.youtube.com/watch?v=1IxO8tMhr8w
jsem teda radeji pro naftovy pohon oproti elektrice vyhoda je v mobilite.proc tahat bordel do chalupy kdyz ho muzu nechat venku :D
No to si právě myslím taky. Pošpalíkovat to rovnou na plantáži a odvézt už finální výrobek. Kdo má traktor, nemá problém špalíkovač pohánět přímo traktorem, ale samozřejmě se dá udělat i na nějakej malej motor, třeba ze sekačky :) A právě u topolu, kde stejně nevypěstuješ opravdu polena, ale spíš větší "klacky", mi přijde fuk jestli tam budu dávat 25-30cm polínka nebo 10cm špalíky :) A se špalíkama se líp manipuluje :) Každopádně to určitě neni horší než polínka, a dá se to vyrobit strojně, bez odvětvování atd, a bez řezání polínko po polínku pilou, takže i produktivita je někde jinde o pracnosti nemluvě :) Špalíky můžou padat rovnou do pytle nebo na káru, takže vlastně pokácím strom, strčím do mašiny a padaj mi hotový "polínka" a rovnou se samy i naloží nebo napytlujou :) Co víc si přát :) Jen investice do špalíkovače se musí vyplatit, ale zase když vezmu spotřebu řetězů do pily, pracnost osekávání + pořízení mačety atd, tak myslím že za 2-3 roky se to zaplatí samo :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Pěstujtetopoly

#2765 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

Jen tak pro zajímavost..... Představte si 20ti hektarovou plantáž, jak chodíte po každé sklizené hlavě a odlamujete nežádoucí výhony. To je ekonomické jak hrom.
Nemyslíte si třeba že spony jsou odzkoušené po desetiletí třeba v zahraničí? Dokonce i u nás? Ono totiž dát spon 180x60 není pro to aby jsme vám prodali co nejvíce řízků, ale hlavně pro to aby se to na těch hlavách po sklizni vyřešilo samo. Sám porost se vyselektuje sám a mortalita dosahuje maximálně 10%. A že na dřevo? Zákonitě když jiný strom naroste více, jiný zase méně(po vašem zásahu)

V Německu i Rakousku dělají běžně spony 50x50x50 mezi sebou a 70 za sebou s meziřádkem 250cm. Na vlastní oči jsem viděl sklizeň New Hollandem a 6 traktorů do vzdálenosti deponie 300m mu nestíhalo. Změřený výnos v třetím obmýtí(plocha 3,5ha - výnos mokré štěpky 780 tun!!!!!. Stromy se sklízeli po 4 letech.

Mrkněte se do galerky na mých stránkách a uvidíte jak se tu učíme plýtvat potenciálem půdy.

Nejsem žádný odborník ale sere mě jak žáci se zde snaží učit. A ještě k tomu blbě.
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
Bojuju proti lidské blbosti a pozůstatkům komunismu v nás.

jirkasbk

#2766 Nový příspěvek od jirkasbk »

Terablick píše:No to si právě myslím taky. Pošpalíkovat to rovnou na plantáži a odvézt už finální výrobek. Kdo má traktor, nemá problém špalíkovač pohánět přímo traktorem, ale samozřejmě se dá udělat i na nějakej malej motor, třeba ze sekačky :) A právě u topolu, kde stejně nevypěstuješ opravdu polena, ale spíš větší "klacky", mi přijde fuk jestli tam budu dávat 25-30cm polínka nebo 10cm špalíky :) A se špalíkama se líp manipuluje :) Každopádně to určitě neni horší než polínka, a dá se to vyrobit strojně, bez odvětvování atd, a bez řezání polínko po polínku pilou, takže i produktivita je někde jinde o pracnosti nemluvě :) Špalíky můžou padat rovnou do pytle nebo na káru, takže vlastně pokácím strom, strčím do mašiny a padaj mi hotový "polínka" a rovnou se samy i naloží nebo napytlujou :) Co víc si přát :) Jen investice do špalíkovače se musí vyplatit, ale zase když vezmu spotřebu řetězů do pily, pracnost osekávání + pořízení mačety atd, tak myslím že za 2-3 roky se to zaplatí samo :)

presne moje slova v tech dirovanych pytlech to krasne vyschne pekne do dalsi zimy a nemusi se s nima uz nijak manipulovat a prevracet jako treba u stepky.pokud jde o masinu je to moje produkce a kazdej sikovnejsi kutil si to dokaze postavit sam doma :) tak to byla vsuvka trochu od tematu tak koncim nez se do mne nekdo opre ze to sem nepatri:-)) :D

Spagre

#2767 Nový příspěvek od Spagre »

Pěstujtetopoly píše:Jen tak pro zajímavost..... Představte si 20ti hektarovou plantáž, jak chodíte po každé sklizené hlavě a odlamujete nežádoucí výhony. To je ekonomické jak hrom.
Nemyslíte si třeba že spony jsou odzkoušené po desetiletí třeba v zahraničí? Dokonce i u nás? Ono totiž dát spon 180x60 není pro to aby jsme vám prodali co nejvíce řízků, ale hlavně pro to aby se to na těch hlavách po sklizni vyřešilo samo. Sám porost se vyselektuje sám a mortalita dosahuje maximálně 10%. A že na dřevo? Zákonitě když jiný strom naroste více, jiný zase méně(po vašem zásahu)

V Německu i Rakousku dělají běžně spony 50x50x50 mezi sebou a 70 za sebou s meziřádkem 250cm. Na vlastní oči jsem viděl sklizeň New Hollandem a 6 traktorů do vzdálenosti deponie 300m mu nestíhalo. Změřený výnos v třetím obmýtí(plocha 3,5ha - výnos mokré štěpky 780 tun!!!!!. Stromy se sklízeli po 4 letech.

Mrkněte se do galerky na mých stránkách a uvidíte jak se tu učíme plýtvat potenciálem půdy.

Nejsem žádný odborník ale sere mě jak žáci se zde snaží učit. A ještě k tomu blbě.

Sorry, ale už jsi viděl 20ha porost na kulatinu? Myslím že na světě není plantáž větší 10ti ha s hustotou pod 8000ks/ha (mimo lignikultury). A jestli jo, ta si někdo zbytečně zadělal na problém. Protože to by byl vážně nesmysl vše zastřihávat. Takže jsi pletl jablka s hruškami. Bavili jsme se o kulatině a hlavně zde na tomto fóru jde většinou o pěstování na polínka, nebo ty špalíky, což je gut věc, ale chce to na to mít i kotel, což já třeba nemám. Takže samozřejmě kdo by dnes chtěl dělat plantáž větší 5ti ha, prďte na polínka a hned do štěpky - tam stačí nechat část růst déle a máte ty špalíky taky. Já už totiž vím, co to je zpracovat blbejch 3000 stromů vlastníma rukama :D
No, a jestli měli němci 780 tun z 3,5 ha, tak to je skvělá zpráva, pač to je cca 26 tun sušiny ročně, což by se i nám protočily panenky. Takže to je super a já tomu v klidu věřím. Ale zase se to bylo na štěpku.
K tvé poslední připomínce, neni snad nutné nic dodat... Zase tě asi seru a docela ti ruzumím proč - to ale radši nerozebírat :vysmech: On si to každej přebere a někdo tak a někdo tak. Já tady vždy psal jen mé reálné poznatky a hlavně sem se nikdy nesnažil nikoho učit, natož blbě a hlevně naštvat.

Spagre

#2768 Nový příspěvek od Spagre »

Já chtěl původně i špalíkovat zbytky větví, co zustanou po kmenech. Ale výsledkem by byla šíleně jemná kupka větviček od průměru 3cm až po 0,5 a to by snad bylo skoro pro kotel na štěpku :)
Ale chlapi v tomto případě pozor na velké průměry, radši kácet dříve, nebo sázet hustěji, protože špalíkovat stromy viz obr. bych nechtěl já ani špalíkovač
Přílohy
DSC04412222.jpg

DYK

#2769 Nový příspěvek od DYK »

Mě stejně není nějak jasný, jak zrovna ty to všechno dřevo chceš zpracovávat? Obzvlášť, když se techniky spíše zbavuješ, než opačně. Já vím, bylo to "jen" Tkáčko, ale už asi ani to není. Přitom si myslím, že dvoje ruce a v nich pila a byť větší vlek za silnějším autem to teda asi moc nevyřeší. máš taky pravdu v tom, že mě po tom nic není a že jsem měl držet hubu. Asi jo, jenže mě to spíš přijde, že ti to ještě všechno nedocvaklo. Špalíkovat se "stomy" moc nedají, to máš pravdu a tak jsem ti našel něco, co by se snad hodilo více. Nenabádám tě ke koupi tohoto stroje, ale principiálně - nebylo by to řešení?

práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Spagre

#2770 Nový příspěvek od Spagre »

No tyhle procesory, to už sou ale asi stroje na které by bylo potřeba tak 100 a více hektarů, aby to jelo pořád :) To by těch našich 400 prm co budem sklízet ročně asi udělalo za pár dnů a co pak:)

Do budoucna už ale plánuju prodávat dřevo na stojato. A další varianta je to prodat nastojato pár např. kamarádům, kteří si těch pár metrů pokácí a rozprodají sami. Nebo budu mít čas a třeba se mi to bude chtít dělat každej rok a zvládnu to s nějamkým borcem sám. To vše ukáže čas. Každopádně letos budem kácet jen těch 6 řádků odvětvených na videu, plus 0,4ha v obci takové roští do 10ti cm a to bude zase vcelku v pohodě.
a kdybych sázel další hektary (pokud by se vyskytla volná půda), tak už bych šel do štěpky, tam je ta sklizeň bez práce.

Proč toto? "máš taky pravdu v tom, že mě po tom nic není a že jsem měl držet hubu. Asi jo, jenže mě to spíš přijde, že ti to ještě všechno nedocvaklo" .- Myslím, že tohle je fórum, kde může každej říct svůj názor, ale tohle je bych řekl zbytečné...

frturek1

#2771 Nový příspěvek od frturek1 »

DYK píše:Mě stejně není nějak jasný, jak zrovna ty to všechno dřevo chceš zpracovávat? Obzvlášť, když se techniky spíše zbavuješ, než opačně. Já vím, bylo to "jen" Tkáčko, ale už asi ani to není. Přitom si myslím, že dvoje ruce a v nich pila a byť větší vlek za silnějším autem to teda asi moc nevyřeší. máš taky pravdu v tom, že mě po tom nic není a že jsem měl držet hubu. Asi jo, jenže mě to spíš přijde, že ti to ještě všechno nedocvaklo. Špalíkovat se "stomy" moc nedají, to máš pravdu a tak jsem ti našel něco, co by se snad hodilo více. Nenabádám tě ke koupi tohoto stroje, ale principiálně - nebylo by to řešení?

tak na tyhle masine sem se byl podivat a ve dvou lidech valnikk otazka par minut, vhodnejsi na syrovi drevo

jirkasbk

#2772 Nový příspěvek od jirkasbk »

masina pekna ani neni neni velika proste super vynalez.ja planuji spalikovat jen vrsky od primeru6cm to jen k tematu vys

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2773 Nový příspěvek od Terablick »

Spagre píše:....
Ale chlapi v tomto případě pozor na velké průměry, radši kácet dříve, nebo sázet hustěji, protože špalíkovat stromy viz obr. bych nechtěl já ani špalíkovač
Špalíkuje se většinou do 8, max. 10cm průměru, víc nemá smysl, to jde pak na polínka :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

maršl
Kontaktovat uživatele:

#2774 Nový příspěvek od maršl »

400 prm paliva rucne delat rukama? =-O
Jestli to chces delat bezne rukama, tak si te objednam a muzes udelat palivo i u me. Ja stroje necham odpocivat....
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

Pěstujtetopoly

#2775 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

A nebo rovnou sklidit mých 33 hektarů. Kombajn je drahej....
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
Bojuju proti lidské blbosti a pozůstatkům komunismu v nás.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“