Terablick píše:Vzhledem k počtům kusů, neuvažoval jsi o nějakým stroji co by ulehčil kácení a zpracování dřeva? Nemyslím koupit tovární mašinu za statisíce, ale spíš něco jednoduchého co bys přivezl třeba za autem nebo traktorem, a co by třeba umělo právě odvětvovat klády - jednoduše, třeba jako harvestorová hlava - dva "zubatý" válečky a 2-4 protiostří Pohánět by to mohl klidně i motor ze sekačky. A pokud by bylo potřeba, mohlo by to klády i krátit na metry nebo tak Nebo třeba i o špalíkovači třeba od Bibose tady z fora? Do něj by ty stromy mohly možná i s větvema, nebo by se dal vybavit nástavbou na odvětvení nebo ohejbání větví aby tam líp lezly Myslím že špalíky jsou jako produkt dobrý a snáz by se s tim manipulovalo atd Je mi jasný že ne každej o špalíky stojí, ale ulehčilo by to práci u části sklizně, a odvětvovač u celý sklizně a nemusel bys osekávat ručně mačetou Nestálo by to majlant a ušetřilo by to mraky práce a času
kouzlo spalikovani jsem uz taky obejvil davno a pocitam s tim i na topoly.stromy neodvetvuji jaduji to tam cely a masina si to prebere.spalicky pouzivam na rozdelani ohne a nebo ted na podzim na topeni nasypu plnou davku do kamen a uz pak neprikladam.https://www.youtube.com/watch?v=1IxO8tMhr8w
jsem teda radeji pro naftovy pohon oproti elektrice vyhoda je v mobilite.proc tahat bordel do chalupy kdyz ho muzu nechat venku