Ze stránky 163 jsem si půjčil tento příspěvek a dnes je patrné, že belzebub prostě má problém a nějaké plošné poházení nějakého HPK /je jich vícero směsí) to asi fakt nevyřeší. Nekrotické, ožrané listy a ano, nevhodné PH. Tak nějak bych čekal "lepší" rady od odborníků i když co já, ale pěstitel jistě.Spagre píše:Belzebub píše:Předpokládám, že moje topoly postihla trojí pohroma
černání uprostřed listu
černání krajú listů (u zbalených listů)
deformace listů
a ještě některé zdravé listy začínají žloutnout
1
2
3
Před 14 dny jsem napsal dotaz do VUKOZu a kulový
Tak tohle vše je naprosto běžné. Věřím, že se vzpamatují, pač toto pozoruji každým rokem aj u nás. Žádnej strach.
Rychlerostoucí topol
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Rychlerostoucí topol
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- Pěstujtetopoly
No, ono by to hlavně chtělo provést typologii na místě a případně určit vhodný kultivar. Banzai akce typu já mám pole ty máš řízky končí většinou průšvihem. Plošné házení nikoliv, ale aplikace do řádku, ať se nekrmí plevel. ale už teď je jasné že ta půda(nevím o ní nic) není vhodná bez zásahu, a náprava byť v malé ploše bude stát již nějaké koruny a úsilí navíc. Bohužel v případě velkých ploch je toto průser jako hrom.
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
Bojuju proti lidské blbosti a pozůstatkům komunismu v nás.
Na listech je také patrná Rez topolová. Ta se letos rozmohla docela všude, co lidi píšou. Ta ovšem listy napadá až koncem léta, takže to není až takovej průšvih. Nejhorší letos bylo u mnoha lidí zase to odplevelování a to je ze všeho nejpodstatnější. Jak se to nechá zarůst už z jara, je to v pr. a může se pak orat.Belzebub píše:U mě špatně. 50-120 cm.
Zpočátku jsem je asi ulil. Pak mšice a Mospilan. Pak tam šel hryzec. Následoval mandelinka topolová. Včera jsem tam našel housenku, pravděpodobně lišaj paví oko.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...
Že to vypadá na průser si myslím, taky si myslím, že se to měl belzebub dozvědět už v tom dubnu. Varovné info rostlina vyslala myslím dostatečné, jen by to někdo musel rozpoznat a idetifikovat. Plošné hnojení má smysl a ne že ne, protože se prohnojí větší plocha a vznikne tím větší zásobárna živin, podpoří se kořenový systém tím, jak se snaží získat z plochy živiny. Hnojení do řádku vydrží jen krátkou dobu a rychle se vyčerpá a navalit na řádek se toho taky nedá, neb všeho moc škodí. Živení plevelu plošným hnojením je irelevantví, neb jsme se zde jasně dozvěděli, že je třeba udržovat sazenice a následný mladý porost v čistotě do doby, než zastíní a do většího opadu listí, které plevel zadusí.
Pěstujtetopoly a Spagre, taky jsem tím chtěl říci, že zde máte problém a jako od odborníků a propagátorů pěstování RRD se od vás čeká nějaká rozumná a konkrétní rada.
Pěstujtetopoly a Spagre, taky jsem tím chtěl říci, že zde máte problém a jako od odborníků a propagátorů pěstování RRD se od vás čeká nějaká rozumná a konkrétní rada.
- Pěstujtetopoly
Mno, já jsem na té straně 163 našel odpověď, a na druhou stranu, zase dotyčný by mohl dát fotky topolů z dané lokality třebas během vegetace.
Osobně se rovněž přikláním k mrazíku, i když dle deformace to napovídá, že bujně vyrazili při oteplení a pak se zřejmě dosti ochladilo.
Osobně se rovněž přikláním k mrazíku, i když dle deformace to napovídá, že bujně vyrazili při oteplení a pak se zřejmě dosti ochladilo.
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo tak to je pohroma No držím palce ať se vzberchaj. Já letos měl strach že sázím pozdě a že se o to fakt nestarám vůbec, od června jsem ani nesekal trávu, tak že z toho nic nebude ale tady jsou slíbené fotky mého nejlepšího kusu. Pásmo na fotkách je třímetrové
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Pěstujtetopoly jakou odpověď máš na mysli? Copak nevidíš, že je tam v zárodku několik problémů? Co se třeba z malých černých skvrnek vyklubalo? Já nechci tvrdit že byť odborník na RRD musí být i rostlinolékař, ale chlácholením, že je to "normální" a že to mají i jiní je v tomto případě špatně. O vlivu přízemního mrazu nemluvím, ten přece nemá tyto konce. Chápej, já prostě čekám od zde deklarovaných odborníků trošku jiný přístup a reakce na skoro jasné situace a ne se jen poplácácat po ramenách, měřit přírůstky a "okecávat" kde jakej centimetr. Tady jde o skutečný problém a kdo jiný by měl jasně říct co s tím?
Musím se taky omluvit, že se béřu za něco, co se mě vlastně netýká, ale dělám to proto, když už, tak jsem přesvědčen o tom, že by zde měli být i kvalitní a trošku odborné rady a informace a ne se jen honit za centimetrama.
Musím se taky omluvit, že se béřu za něco, co se mě vlastně netýká, ale dělám to proto, když už, tak jsem přesvědčen o tom, že by zde měli být i kvalitní a trošku odborné rady a informace a ne se jen honit za centimetrama.
- Pěstujtetopoly
Za prvé, jsem moc rád, že se tu najde někdo s konstruktivní kritikou.
Za druhé. Nepovažuji se za odborníka, a bohužel když nevidím plantáž a okolí na živo, nejsem schopen říct téměř nic, co by mohlo nějak osvětlit problém.(trošku jo tedy)
Za třetí. celé toto forum měří pouze centimetry trapných a zavádějících přírustků v prvním růstovém cyklu. Já ne. Mě zajímá ekonomika.
Za čtvrté. Můj nick je zároveň vodítkem na mé stránky, kde je uveden kontakt na mě, tak když má někdo problén, jsem tu. Jak jsem psal a píšu, nejsem zde pro to abych si honil triko nebo dělal kšefty. Jsem zde pro to abych odhalil a ucelil chyby amatérů ale i potřeby oněch lidí a po té s nimi pracoval ve spolupráci s různými institucemi a lidmi.
Za poslední: Laik nebude volat vědcoví, a vědec nebude na foru o traktorech, kaktusech, autech, kytkách atd.....A tak tu jsem já.
PS: Užívejte centimetrů a modlete se za tuny a roky.
Za druhé. Nepovažuji se za odborníka, a bohužel když nevidím plantáž a okolí na živo, nejsem schopen říct téměř nic, co by mohlo nějak osvětlit problém.(trošku jo tedy)
Za třetí. celé toto forum měří pouze centimetry trapných a zavádějících přírustků v prvním růstovém cyklu. Já ne. Mě zajímá ekonomika.
Za čtvrté. Můj nick je zároveň vodítkem na mé stránky, kde je uveden kontakt na mě, tak když má někdo problén, jsem tu. Jak jsem psal a píšu, nejsem zde pro to abych si honil triko nebo dělal kšefty. Jsem zde pro to abych odhalil a ucelil chyby amatérů ale i potřeby oněch lidí a po té s nimi pracoval ve spolupráci s různými institucemi a lidmi.
Za poslední: Laik nebude volat vědcoví, a vědec nebude na foru o traktorech, kaktusech, autech, kytkách atd.....A tak tu jsem já.
PS: Užívejte centimetrů a modlete se za tuny a roky.
- Pěstujtetopoly
Jak jsem napsal, v jaru se řízek sázený asi začátkem dubna, namočen a možná i nahnojen roztokem dal do země(zdiskované po kukuřici) v relativnm oteplení(to je těch několik pater v krátkém stonku) a pak přišlo ochlazení na delší dobu(to je to zabalení) které gradovalo mrazíky(to je to černání). To žloutnutí nejsem schopen zodpovědět a nebudu, protože jsem tam nebyl.DYK píše:Pěstujtetopoly jakou odpověď máš na mysli? Copak nevidíš, že je tam v zárodku několik problémů? Co se třeba z malých černých skvrnek vyklubalo? Já nechci tvrdit že byť odborník na RRD musí být i rostlinolékař, ale chlácholením, že je to "normální" a že to mají i jiní je v tomto případě špatně. O vlivu přízemního mrazu nemluvím, ten přece nemá tyto konce. Chápej, já prostě čekám od zde deklarovaných odborníků trošku jiný přístup a reakce na skoro jasné situace a ne se jen poplácácat po ramenách, měřit přírůstky a "okecávat" kde jakej centimetr. Tady jde o skutečný problém a kdo jiný by měl jasně říct co s tím?
Každopádně je toto na dálku jen má domněnka. Ne teze odborníka.
DYK píše:Že to vypadá na průser si myslím, taky si myslím, že se to měl belzebub dozvědět už v tom dubnu. Varovné info rostlina vyslala myslím dostatečné, jen by to někdo musel rozpoznat a idetifikovat. Plošné hnojení má smysl a ne že ne, protože se prohnojí větší plocha a vznikne tím větší zásobárna živin, podpoří se kořenový systém tím, jak se snaží získat z plochy živiny. Hnojení do řádku vydrží jen krátkou dobu a rychle se vyčerpá a navalit na řádek se toho taky nedá, neb všeho moc škodí. Živení plevelu plošným hnojením je irelevantví, neb jsme se zde jasně dozvěděli, že je třeba udržovat sazenice a následný mladý porost v čistotě do doby, než zastíní a do většího opadu listí, které plevel zadusí.
Hele a myslíš, že když někoho bólí něco v pod žebrama, tak jen napíše doktorovi, nebo radši jede do špitálu to okázat? Dyku nezlob se, ale jsi vážně mimo. Z té fotky co tam tehdá dal jsem jasně napsal, co jsem napsal, ale jak pak probíhalo odplevelování a když tam měl mrchy co mu žerou kořeny, tak snad nemyslíš, že se bude stromům dařit? Už se prober a začni přemýšlet!
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Ty snad vůbec ani nereaguj, byl jsi to ty co ten problém bagatelizoval, že "o nic nejde, že to mají na jaře všichni" nebo jak a pod. To Pěstujtetopoly už reaguje úplně jinak a myslím, že se už zcela ukázalo kdo je kdo. Navíc teda nevím, proč zase já mám něco popisovat a říkat "co to je" když jsem zde jen za blba. Jen se snažím vyburcovat k řešení dotčené, neb "to není dobrý" a zdravé rostliny toto vypadat nemají. Zda jde o vir či houbu by měl vědět hlavně ten nebo ti, co se RRD tak nějak zabývají, nedej bože přiživují, a nebo dokonce živí. A znova zopakuju není tam jen jeden problém. Já už k tomu nehodlám sem ani komukoli do SZ psát ani ň, jen teda zrovna od vás dvou jsem čekal větší znalosti a "kvalitu" v oboru. Na místo toho se zase sesypete na mě, protože to vám jde štěkat po druhých, na problém se sere, protože .... se neví? Kdo ví.
- Pěstujtetopoly
Vidím, že přicházíš na něco, co mě došlo v zimě. Nicméně, nenech se odradit. Cením si konstruktivní kritiky. Zakládáním plantáží se živím a sám mám v nájmu 73ha, na kterých pěstuju RRD, mě nenutí za každou cenu kydat blbosti a snažit se lámat lidi na pěstování topolů.
Snad každý si váží peněz a času, a věřím, že kritikové RRD posouvají toto vlákno někam dopředu. Ale fakt po mě nechtějte abych vám ukazoval své porosty, protože důležitý je jen ten Váš. A za druhé, když už Spagremu někdo krade pruty, co teprve mě když má nejbližší plantáž je 35km a nejvzdálenější 720km.
Snad každý si váží peněz a času, a věřím, že kritikové RRD posouvají toto vlákno někam dopředu. Ale fakt po mě nechtějte abych vám ukazoval své porosty, protože důležitý je jen ten Váš. A za druhé, když už Spagremu někdo krade pruty, co teprve mě když má nejbližší plantáž je 35km a nejvzdálenější 720km.
Zdravíčko.
Projdu to od začátku.
Půda. Bylo zde dřív pole, kde byla 6x za 6 let kukuřice (z plotem je posedmé) a tuto část jsem připravil v 08/2013 Roundupem bez orby. Uvláčel branami. V 09/13 nasel trávu. Před zasazením řízků jsem u budoucího osazovaného řádku odstranil pruh 40 -50 cm slabě kořenící trávy a v 03/14 zasadil. Byly to pěkné vitální řízky od Spagreho, některé měly i 3 cm průměr. První pohroma je nafocena na té str 163. Prý, že je to obvyklé a bez důvodu se znepokojovat. Nebylo to OK. Prvních cca 40 cm to dohonili rychle (10cm /týden) a pak už prd. V jarním elánu jsem napsal velmi slušně dotaz i tomu propagovanému pánovi (Weger?) do ústavu, ale žádná odpověď nepřišla. Dyk bude mít pravdu, že rostlina hlásila problém (pH, hnojivo...), já jsem si všiml pár mšic, tak jsem je vzal Mospilanem-třeba zbytečně. Možná že se jednalo o jiný problém. Problémy které jsem popsal se vždy netýkali všech rostlin (hryzec, mandelinka, přelití, mšice), ale na žádné z nich nebyl růst dle představ a požadavků. Možná, že negativně působilo to, že jsem do řádku házel trávu po sekání a z ní uvolněné do půdy nějaké šťávy bránily růstu. Nikdy se ale nedotýkala topolu. To už ale duchařím a fakt nevím.
Pěstujtetopoly jsem se ptal na typologii dle bpej, ale reagoval Spagre.
Ještě chci uvést, že se sice jedná jen o 30ks, ale já to beru jako zkoušku a ověření pro případné pěstování od roku 2017 na jednom vráceném hektaru.
Nafotil jsem dnes nějaké fotky, ale nejsou kvalitní.
Myslím si, že oba velcí pěstitelé mají zmáknutou přípravu půdy a udržení bez plevele, ale vědomosti z rostlinolékařství už méně, pokud se vyskytne nenadálý problém.
Děkuji za názory, byl bych rád, když by přispěl i někdo koho přímo topol neživí, ale z rostlinolékařského hlediska by byl nápomocný. Dyku neutíkej!
Projdu to od začátku.
Půda. Bylo zde dřív pole, kde byla 6x za 6 let kukuřice (z plotem je posedmé) a tuto část jsem připravil v 08/2013 Roundupem bez orby. Uvláčel branami. V 09/13 nasel trávu. Před zasazením řízků jsem u budoucího osazovaného řádku odstranil pruh 40 -50 cm slabě kořenící trávy a v 03/14 zasadil. Byly to pěkné vitální řízky od Spagreho, některé měly i 3 cm průměr. První pohroma je nafocena na té str 163. Prý, že je to obvyklé a bez důvodu se znepokojovat. Nebylo to OK. Prvních cca 40 cm to dohonili rychle (10cm /týden) a pak už prd. V jarním elánu jsem napsal velmi slušně dotaz i tomu propagovanému pánovi (Weger?) do ústavu, ale žádná odpověď nepřišla. Dyk bude mít pravdu, že rostlina hlásila problém (pH, hnojivo...), já jsem si všiml pár mšic, tak jsem je vzal Mospilanem-třeba zbytečně. Možná že se jednalo o jiný problém. Problémy které jsem popsal se vždy netýkali všech rostlin (hryzec, mandelinka, přelití, mšice), ale na žádné z nich nebyl růst dle představ a požadavků. Možná, že negativně působilo to, že jsem do řádku házel trávu po sekání a z ní uvolněné do půdy nějaké šťávy bránily růstu. Nikdy se ale nedotýkala topolu. To už ale duchařím a fakt nevím.
Pěstujtetopoly jsem se ptal na typologii dle bpej, ale reagoval Spagre.
Ještě chci uvést, že se sice jedná jen o 30ks, ale já to beru jako zkoušku a ověření pro případné pěstování od roku 2017 na jednom vráceném hektaru.
Nafotil jsem dnes nějaké fotky, ale nejsou kvalitní.
Myslím si, že oba velcí pěstitelé mají zmáknutou přípravu půdy a udržení bez plevele, ale vědomosti z rostlinolékařství už méně, pokud se vyskytne nenadálý problém.
Děkuji za názory, byl bych rád, když by přispěl i někdo koho přímo topol neživí, ale z rostlinolékařského hlediska by byl nápomocný. Dyku neutíkej!
Už vím, co potřebuju na Š1000MB 67
celý motor :(
vložky/písty
klikovku
nohu k ventilátoru
sadu těsnění k motoru
vodní pumpu
celý motor :(
vložky/písty
klikovku
nohu k ventilátoru
sadu těsnění k motoru
vodní pumpu
Zkus zlikvidovat tu trávu. Už to tu možní zaznělo, ale tráva vadí i velkým stromům - bere živiny atd. Já to pozoruju v meruňkových sadech, kde třeba i 20 let staré stromy na zapleveleném pozemku nejen že nemají skoro žádnou úrodu, ale i nažloutlé a řídké listí atd. V sadech, kde je zem udržovaná bez plevelů a trav je to mnohem mnohem lepší.
- Pěstujtetopoly
Už jen to že tam byla kukuřice 6let za sebou je prasečina. Počítej s tím, že půda ve svchní vrstvě je de facto bez živin. Nevím čím to zemědělci naháněli, ale při výtěžnosti 50-70t/ha/rok by jsi musel vidět že tam nějaký hnůj, nebo hnojivo vraceli. Nařizuje jim to legislativa v tzv. osevním postupu. Je to hladovina a ještě kyselá. Barva terminálu by měla být hezky khaki zelená(jako trička na vojně) ale ty je máš hnědé. Očividně chybí draslík. Takže na jaře NPK 20-20-24 a teď v zimě se obětuj a dej tam dolomitský vápenec. Na těch 30 klacků ti postačí 60kg.
S hektarama posečkej, a udělej si výběrové řízení. Tu typologii nepodceňuj.
Já nejsem žádný odborník, takže toto je tak vše co ti k této situaci mohu sdělit.
Zkus k jaru nasázet 60cm hole(40 do země a 20 ven.)
S hektarama posečkej, a udělej si výběrové řízení. Tu typologii nepodceňuj.
Já nejsem žádný odborník, takže toto je tak vše co ti k této situaci mohu sdělit.
Zkus k jaru nasázet 60cm hole(40 do země a 20 ven.)