Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Spagre

Re: Rychlerostoucí topol

#2686 Nový příspěvek od Spagre »

No a v tom je genialita, že mi stačí jeden blbej postřikovač a pila, ne? Tomu říkám účinnost a myslím, že k této debatě není nutné více dodávat, než pro mně se ta koza nehodí :)
BTW se jmenuji Špatenka :)
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

DYK

#2687 Nový příspěvek od DYK »

Tvoji genialitu ti neberu a můj názor na tento záměr s RRD je myslím zde již znám. Já jsem prostě proti, aby se kdykoli a kdekoli na vyžebrané nebo jinak získané orné půdě sázelo toto svinstvo, protože ta geniálnost je čistě sobecká s ohledem jen na svoji kapsu. Uznávám však, že mohou být místa, kde tento druh businessu je jediné smysluplné využití místa.

Když třeba něco někam nepasuje, nebo nefunguje jak má někdy se u nás řekne místo "je to špatný" Je to špaténka.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Spagre

#2688 Nový příspěvek od Spagre »

Jaké vyžebrané orné půdy a co to píšeš o sobeckosti? Sobecké (slabé slovo na to), že půdu mého dědy zabavili komanči a pak ji likvidovali. Následně nám ji téměř laskavě vrátil po převratu chytrý zemědělec a ještě dělal ublíženého, pač na ní levně hospodařil pouze 18 let. Víš vůbec na kolika hektarech se u nás pěstuje řepka, kukuřice a podobné... jen z důvodu tzv. biomasy a to na orných půdách? Asi na 330000 hektarech a tohle naše svinstvo, jak ho nazýváš je nyní asi na 3000 ha a ještě je ku prospěchu i ostatním oproti řepce. Já osobně jsem dodal dřevo asi 15ti lidem a polovina byli v důchodu a jsou strašně rádi, že jim to syn jen pořeže a nemusí se s tím štípat. Všechny argumety jsou sice pro tebe irelevantní ovšem je tu mnoho lidí, kteří pak slyší tvé hloupé věty a jsou z toho na rozpacích. U nás v republice je asi 950 000 hektarů, které se vůbec nevyužívají a leží ladem. A proč? Protože by to byla pro zemědělce práce. Ale naštěstí jsou tu i nezemědělci neboli sobci jak píšeš: jeden můj zákazník koupil 6 ha orné půdy na kterou se tehdá družstvo (pač je to ve svahu) vyprdlo, pokácel nálet, vytahal pařezy několikrát oral a tahal kořeny a teď mu tam roste to svinstvo jak píšeš. Je to tedy snad nějaký lump, nebo sobec? A tvůj názor je, že to má do své kapsy? Proč by to strkal do jiných kapes, boha??? To tu už snad 40 let bylo, ne? BTW já sobec jak mně nazýváš jsem dnes přispěl několikset korunami na dětský den v Holicích a to jen díky tomu, že se mi s tím svinstvem daří a můžu si dovolit podpořit děti, aby měly zábavu a dostaly za to bonbon a když to bude příští rok lepší, jako že to tak vypadá, tak už příspěji doufám tisícikorunami. A to jsem sobec, co by teprve přispěl nesobec! Bohužel dle tvých názórů přispěli dnes pouze sobci, co jinak makaj do svých kapes. Mohl bys třeba navrhnout, aby příští rok přispěli úplně všichni, nebo je zavřete do basy!

Ano tvůj názor na RRD je alepoň mně dobře známa věc, že mi vůbec nestojí za to, to tobě vyvracet, reaguji pouze z důvodu abych obhájíl něco, co může být pro nkoho živobytím a pro druhého koníčkem. Ale že jsi nás (myslím tím hlavně sebe, pač za ostatní nepíšu) nazval sobci mně docela dost nas... urazilo, atd. a od nyní tě už považuji za pouhého trololistu, tudíž člověk co umí pouze rýpat i do dokonalého dortu a to jen z důvodu aby někoho nas.. To se ti u mně nyní povedlo a máš za to asi bod :pohar:

DYK

#2689 Nový příspěvek od DYK »

Jasně, máš pravdu a ve všem, asi proto, že jsi geniální a to i přesto, že jsem přečetl jen první dvě věty a bylo mě to tak nějak jasný. Jde o to, že nejsem sám s takovým názorem, jen teda moje vlastnost říkat věci jak je člověk cítí mě přiměla to i napsat. Ostatní hrdinně mlčí a klidně tě zde i "poplácají" po zádech, jen aby nedošli geniálním výtkám. Ve všech svých textech, jsem nepsal nijak adresně a nejmenoval jsem, protože konkrétně proti tobě nic nemám, mám jen obecně proti RRD stylem "vždy a všude".

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2690 Nový příspěvek od Terablick »

Nezastávám se ani nekritizuju nikoho, jen můžu říct tolik. Mám louku, skoro půl hektaru, o kterou nikdo nestojí ani zadarmo - třeba na seno, natož na cokoliv jiného. Je špatně přístupná, 2-3x za 10 let je celá pod vodou když se vyleje řeka, je hrbolatá a je tam kus kde se vždycky po záplavách drží i půl roku voda a další rok se tam nedá s traktorem jet, protože je to podmáčené. Já sám nic nechovám, takže seno nepotřebuju a louka jen leží ladem a zarůstá plevelem. Chystám se tam nasadit za svoje prachy topoly, abych měl z té louky nějakej užitek a ne jen náklady na její údržbu, nebo zaplevelenej kus nevyužitý země.

A dřevo řežu taky jedině na hromadě (hranici), rovnou na polínka. Abych se s každým polenem zvedal na nějakou kozu nebo stojan, to mě ani nehne, nehledě na to, že bych za 10 minut byl trop na záda, který mám už tak dost zhuntovaný. Když je hranice vysoká třeba 150cm, naopak mám dřevo pěkně v "pracovní" vejšce rovnou, a nemusím nic řešit. Odřežu co jde, než je hromada nařezaných polen tak velká že překáží, pak polena pěkně najednou naložím a odvezu a zase řežu. Dá se tak bez problému nařezat i metr dřeva na jeden "zátah", skoro bez ohýbání a zcela bez tahání těžkých metrových polen kamkoliv :) Námaha je tedy 2-3x menší, jde to 2x rychleji, a bordel zůstává na místě :) Nikomu to nenutím, ale sám takhle dělám dřevo cca 20 let a jinak bych to už nedělal :) PS: kozu na řezání mám a leží roky ladem :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

DYK

#2691 Nový příspěvek od DYK »

Tak ta první věta je přesně ten alibismus o kterém jsem psal. Ani tak, ani tak. Nevěřím, že nemáš názor, ale to je jedno. Přiznám se, že i na tebe jsem si při psaní vzpomněl, protože tvůj popis konkrétního pozemku zde již je a řekl bych, že ty jsi právě ten, kdo aspoň nějak smysluplně ten pozemek využije.

chobotek

#2692 Nový příspěvek od chobotek »

No ja, ale na topoly asi né, co? Tu se všude píše, že na podmáčeném to neroste. Na to je třeba vybrat nějakou jinou dřevinu. A všecky ty ohromné přírustky, co se tady nima pěstitelstvo ohání asi pochází z půdy, které by slušelo spíš cosi jiného, ne?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2693 Nový příspěvek od Terablick »

Já netvrdím že nemám názor, jen ho tu nikomu nevnucuju :) Jinak jsem rád že jsi to pochopil tak jak to je myšleno... Ten pozemek opravdu asi jiné využití nemá... Leda z něj udělat políčko, třeba na brambory, ale jedině pro mou soukromou potřebu, a na to nemám ani vybavení (traktor, pluh atd) a ani se nechystám brambory pěstovat. A navíc díky pravidelným záplavám bych tam brambory ani nedával... :)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2694 Nový příspěvek od Terablick »

chobotek píše:No ja, ale na topoly asi né, co? Tu se všude píše, že na podmáčeném to neroste. Na to je třeba vybrat nějakou jinou dřevinu. A všecky ty ohromné přírustky, co se tady nima pěstitelstvo ohání asi pochází z půdy, které by slušelo spíš cosi jiného, ne?
Ale tady nejde o podmáčenou půdu, jen jsou tam pravidelně každých pár let krátkodobé záplavy, což topoly ale snáší dobře, a že je tam kus, kterej bejvá právě po záplavách podmáčenej dýl, ale tam sázet vůbec nebudu :) Je to jen kousek, tak 1/10 plochy - takové "oko" v rohu pozemku. Zbytek pozemku je spíš sušší, pokud zrovna nejsou záplavy :)

Pěstujtetopoly

#2695 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

chobotek píše:No ja, ale na topoly asi né, co? Tu se všude píše, že na podmáčeném to neroste. Na to je třeba vybrat nějakou jinou dřevinu. A všecky ty ohromné přírustky, co se tady nima pěstitelstvo ohání asi pochází z půdy, které by slušelo spíš cosi jiného, ne?
mno tak Holice byli vždy zelinářský a řepařský kraj s dobrou půdou. No ale co zbejvá?? Je to jeho!
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
Bojuju proti lidské blbosti a pozůstatkům komunismu v nás.

Smartdeath

#2696 Nový příspěvek od Smartdeath »

Zdravím topoláře i jejich odpůrce!
příspěvek pro topoláře - moje topoly jedou třetí rok, všechny rostou dle možností dobře. Kupodivu se změnilo pořadí "šampionů". Loňský nejsilnější a nejvyšší je letos je na průměru 9cm a na nejlepšího tak ztrácí centimetr. Na výšku už to neměřím, nemám jak.

příspěvek pro řezače - dřevo (zatím buk dub,jedle, smrk) naskládám v metrovici na hráň cca 1,5m vysokou (dlouhodobé skladování), podloženo paletama a potom tu hráň řežu pilou přímo na špalky, už to kdosi popisoval. IMHO je to nejjednodušší způsob jak se nenadřít a mít vysoký výkon (když člověk dělá dřevo sám)

příspěvek k pěstování RRD - jsem rád, že si každý na svém může dělat a pěstovat na legální úrovni co chce. Jsem zastáncem osobního vlastnictví a práva na seberozhodování. A ty hlášky okolo považuju jen za projev, v Čechách nejoblíbenější lidské vlastnosti, závisti. Milí závistiví, kdyby jste uměli máknout rukama nebo hlavou, měli podnikatelského ducha, nebáli se možného neúspěchu, pak byste také byli dál, než nejspíš jste. A to nejen v oblasti pěstování RRD. Ale je každého věc, jak daleko ve svém životě dojde. Někomu stačí málo a je šťastný, jsou tací, co se s tím nespokojí, věří si a jdou svému štěstí vstříc. Pokud je to legální, pak je to v pořádku. Problém ale mají ti, kteří jsou dole, nejsou spokojení, ale nemají na to být jinde.Zlatý středověk. Tam každý věděl, kam patří. Pán byl pán, poddaný byl poddaným a existovala přesná pravidla pro život a hierarchii ve společnosti, nebyl důvod k závisti. Zloději se sekali ruce, ale ne proto, aby ho to bolelo, ale aby ho každý identifikoval a on už nemohl dále škodit. Srovnejme to s chaosem dnešní doby, kdy všichni chtějí mít všechno a nefunguje to. Půjčky, úvěry, hypotéky jen proto, abych se posunul někam, kam nepatřím. Každý by měl znát své místo a bude se mu lépe žít. Ale zpátky k topolům. Proč je třeba konkrétně já nepěstuju ve velkém, ač jim věřím? Nechce se mi hledat pozemek, nechce se mi dělat výsadba, nechce se mi to kácet, nechce se mi to prodávat. A druhých 50% negativ je, že bych se bál, že mě to v tomhle podělaném státě sklidí zloději týden před tím, než tam přijdu sklízet já. Závěr - v pěstování RRD jsem lenoch a posera. Já Spagremu i PestujteTopoly fandím! Tvrdě makají a mají výsledky, to se cení. Jsou lidi, kteří makají a výsledky nemají - to je zoufalství, protože snaha je málo. Každý byznys, práce nebo koníček by měl něco přinášet.Radost, užitek, peníze, spokojenost, každý preferuje něco jiného. Ale v Čechách a na Moravě nám zůstala ..... závist.
"Býci vydělávají peníze, medvědi vydělávají peníze.Prasata jdou na porážku" - Gordon Gekko

šampus

#2697 Nový příspěvek od šampus »

Nechtěl jsem psát dříve než se to tady trochu uklidní, takže mimo předchozí diskuzi...
Spagre - prima výstup a chápu že článek byl dlouhý a doba pozdní :) , ale .....Nejdříve jsem odvětvoval mačetou nastojato cca 100 stromů za 20 minut...výsledkem (dle výšky prvního patra větví) byly stromy holé až do výšky 6ti metrů. Snad se o tom podrobně ani nemusím rozepisovat a docela nechápu že zatím nikdo nic... Jestli jsem něco nepochopil tak se omlouvám, nemyslím to zle, ale zkreslení informací je největší problém u topolů, včetně výtěžnosti (myšleno všeobecně na netu).

Spagre

#2698 Nový příspěvek od Spagre »

Do šesti metrů proto, protože byla výška patra větví třeba ve třech metrech, kam sem mačetou ještě dosáhl a další větve jsou u těchto topolů vždy až u vrchu terminálu daného přírůstku, takže třeba právě až v těch šesti metrech. Ne proto, že bych tak vysoko dosáhl, ale protože od tří do šesti metrů žádné větve nerostou :) Nikdy nemám v úmyslu něco vymýšlet 8) Jak pojedu na plantáže tak to prubnu vyfotit a ještě pohledám ve videích.
No a odvětvit 100 ks za 20 minut jako prd. to jen 5-10 x švihneš a jdeš dál. Deset sec na strom až až (v listopadu natočím).

jirkasbk

#2699 Nový příspěvek od jirkasbk »

a ja mam policko na skale a s kamenim taky tam nikdy nic nerostlo a topolum se tam snad i dari no ne jak v prerove nebo holicich o takove pude si muzu jen zdat ale rostou.pritom vubec nechapu jak je mozne ze prvni rok jsem mel 3,9m loni uplna mizerie nejakych 2,5m a letos se dostanu snad lehce nad tri metry asi jsem to vloni sazel na uplnou skalu no nevadi rostou tak at rostou
ale hlavne sem se chtel pochlubit jak ja rezu:-) v lese nebo kde kacim rezu na delku 90cm +/-kousek sem a tam mam krbovky a ty maji dvere52cm tak pak na pul jak to vyjde a na pul rezu na deste naskladam si hran na vidle prevezu k drevniku zvednu do vysky abych se nemusel ohybat a pekne fik to na pul :D tak to udelam 3az4krat pekne poskladam do drevniku a znova odpada mi tak manipulace hlavne premistovani kratkych kousku z mista na misto.jeste dodam ze destu sem nekupoval k tomuto ucelu ale k uplne jinemu a kdyz ji mam tak ji jen vyuziji :)

Spagre

#2700 Nový příspěvek od Spagre »

No, rovnat to na destu, to už je pěkná vychytávka. Narovnat na zemi, pak zvednout, sakryš, to už je luxus :smich:

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“