Rychlerostoucí topol
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Rychlerostoucí topol
tri dny vody? tak o tom si muzu tady jenom zdat jsem rad za dnesni déšt
borino píše:Zdravím pěstitele topolů a prosím o radu,dnes jsem objevil na topolech hodně černých listů některé celé jiné jenom do půlky.Jedná se o nějakou chorobu nebo je to pomrznutím(minulý týden -5)
Tak jestli jste tam měli -5, tak to bude mrazem. Ten lístky spálil a proto zčernaly. Jestli ovšem z terminálku raší další čerstvé lístky, tak je to v pohodě, jestli zčernaly celé terminály, tak to za pár dnů vyraší hned vedle u řízku znova. Takhle nám to jednou už pomrzlo a zpoždění pak bylo cca 2 týdny.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...
Předpokládám, že moje topoly postihla trojí pohroma
černání uprostřed listu
černání krajú listů (u zbalených listů)
deformace listů
a ještě některé zdravé listy začínají žloutnout
1
2
3
Před 14 dny jsem napsal dotaz do VUKOZu a kulový
černání uprostřed listu
deformace listů
1
2
3
Už vím, co potřebuju na Š1000MB 67
celý motor :(
vložky/písty
klikovku
nohu k ventilátoru
sadu těsnění k motoru
vodní pumpu
celý motor :(
vložky/písty
klikovku
nohu k ventilátoru
sadu těsnění k motoru
vodní pumpu
V pátek -5. Třešně v prdeli, švestky ještě nekvetli.
Tak tohle vše je naprosto běžné. Věřím, že se vzpamatují, pač toto pozoruji každým rokem aj u nás. Žádnej strach.Belzebub píše:Předpokládám, že moje topoly postihla trojí pohroma
černání uprostřed listu
deformace listů
ja mam dceru letos ji bude 10let a tresne mela v zivote jen 2krat to jen tak pro spestreni...
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
No prosím tě. Nám se alespoň něco urodí snad každej rok, a to tady máme jen planej strom.
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
vopravdu je to tak a to tady mame tresni docela dost a vsechny druhy od ranych prez belice po srdcovky a vopravdu za 10let jen 2krat naposledy loni to bylo tresni dost.asi tady mame nejaky naruseny klima
- xbedla
- Kontaktovat uživatele:
Nám tady poslední měsíc prší obden. Je to zvláští, ve vedlejším okrese o cca 25km na jih jim prý celou tu dobu ani nekáplo. No ale už třikrát tady byly kroupy a to docela fest. Topoly mají rozflákané listy, takže někde třeba půl listu zaschlo.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Tady teď tak 14 dní prší taky tak obden, minulej tejden asi 4 dny skoro v kuse, a kroupy jsme tu taky měli...
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Tož po delší době je zase chvilka. Jak vám to lidi roste? Už mají stromky zdravé lístky? Hodně lidí z celé ČR psalo, že první lísty byly poškozené atd. To ale bývá vždy, pač se válí v mokré hlíně, každej brouk tam doleze a kousne si atd.
Jinač pro vás mám konečně info jak je na tom výmladnost pařezů po prvním obmýtí. Chytlo se vše co bylo živé (neživé - male zaschlé stromky, které jsme třeba dosazovali po dvou letech). Průměrných výhonů je asi 7 na pařez a největší z nich měl 27.4. cca 40 cm! Zatím co dobře újmuté řízky mají cca 10 cm . Vypadá to, že během toho prvního roku budou mět stromy opravdu přes pět metrů!
Dále již probíhá finální řešení naší nové kotelny na JT
Bude tam Atmos DC25GS napojený na komín Heluz Izostat duo 7m x 20cm průměr + 1 x Aku 2000 l od Reflexu a 300 l expanze také od Reflexu. Tato kotelna vám opravdovým zájemcům bude zpřístupněná a veškerá data budu hrnout jak sem, tak na youtub atd. Pouze řešíme verizi z ekvitermní regulaci x analog, prostě ruční nastavování směšování vody, které by mělo nám normálním uživatelům bohatě stačit, kor když s tím topolem nebudeme řešit, jestli spálíme 15, nebo 18 metrů dřeva
Jinač pro vás mám konečně info jak je na tom výmladnost pařezů po prvním obmýtí. Chytlo se vše co bylo živé (neživé - male zaschlé stromky, které jsme třeba dosazovali po dvou letech). Průměrných výhonů je asi 7 na pařez a největší z nich měl 27.4. cca 40 cm! Zatím co dobře újmuté řízky mají cca 10 cm . Vypadá to, že během toho prvního roku budou mět stromy opravdu přes pět metrů!
Dále již probíhá finální řešení naší nové kotelny na JT
Bude tam Atmos DC25GS napojený na komín Heluz Izostat duo 7m x 20cm průměr + 1 x Aku 2000 l od Reflexu a 300 l expanze také od Reflexu. Tato kotelna vám opravdovým zájemcům bude zpřístupněná a veškerá data budu hrnout jak sem, tak na youtub atd. Pouze řešíme verizi z ekvitermní regulaci x analog, prostě ruční nastavování směšování vody, které by mělo nám normálním uživatelům bohatě stačit, kor když s tím topolem nebudeme řešit, jestli spálíme 15, nebo 18 metrů dřeva
Bez regulace to nebude pořádně fungovat.
jj s tou regulací mi to samozřejmě topenář také doporučuje. Osobně si ale myslím, že si můžeme přidávat pouze pokojovým termostatem jak teplotu vody do radiátorů, tak i štelovat čerpadlo a tím si řídit teplotu dle libosti. Vychytávky ekvitermní křivky, že podle vnkovní teploty bude vše řízeno mi příjdou už opravdu moc luxusní....
Máte s tím zkušenosti?
Nedávno sem navšívil pár kotelen bez regulace a byť chlapi chodí štelovat teplotu ručně do kotelny, tak jsou spokojeni (asi si že si tam můžou něčeho loknout ). To bych já ale chtěl z obýváku servem (loknout si půjdu při přiložení )
Máte s tím zkušenosti?
Nedávno sem navšívil pár kotelen bez regulace a byť chlapi chodí štelovat teplotu ručně do kotelny, tak jsou spokojeni (asi si že si tam můžou něčeho loknout ). To bych já ale chtěl z obýváku servem (loknout si půjdu při přiložení )
Ono nejde jenom o tu ekvitermní křivku pořádná regulace umí mnohem víc např. ovládání nabíjení bojleru, vypnutí kotle když dohoří, vypnutí čerpadla když se vybije akumulace, ohlídá aby se akumulace nevyprázdnila moc protože rychleji se nahřeje když v ní zůstane vlažná voda a mnoho dalších vychytávek.
Koukám, že mě přesvědčují lidi ze všech stran Tož asi to zkusíme touto cestou. Pravda, že se to časem zaplatí i na spotřebě dřeva. Jen ta pořizovací cena kotelny je trochu zarážející
Holt dřevo co zbude prostě prodáme sousedům
Holt dřevo co zbude prostě prodáme sousedům