Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
wendy

Re: Rychlerostoucí topol

#2251 Nový příspěvek od wendy »

Smartdeath píše:Vysadil jsem necelou stovku řízků (od Spagreho) do různě upravené "obyčejné" půdy - původně trávník, pod ním místy navážka. Po prvním roce (2012) 4,45m-pr.4cm, po druhém (2013-sucho) 6,95m pr.6,8cm - tyto měly půdu připravenou nejlépe, "prooráno" do hloubky asi 0,5m. Některé vysázeny jen do čtvercových jamek dle velikosti rýče, ty mají 3 - 3,5m, některé vysázeny do stínu jiných původních stromů, ty jsou zcela (logicky) marné. Uvažoval jsem i o Pawlovnii, ale nechci být ani u této rostliny průkopníkem, neb to není mé hobby, a tak si raději počkám na nějaký hmatatelný důkaz, že to u nás roste lépe než ten "blbý" topol.

Růstový výhled - letos, na základě zkušenosti a růstu topolů u jiných topolářů, předpokládám výšku 9,5-10m při průměru 11cm na pařezu.

Ve zplyňovacích kamnech topol hoří lépe než dub a hůř než smrk.

"Tak vo co se?Přeberte si to každej sám" U mě dobrý.
Promiňte moc se omlouvám.

Pěstujtetopoly

#2252 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

Všem co chtějí sázet, velmi doporučuji urychlit veškeré přípravy pro výsadbu! Vzhledem k očekávanému suchu zvažte včasnou výsadbu aby jste využili maximum vláhy co během dubna spadnou.
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace
Bojuju proti lidské blbosti a pozůstatkům komunismu v nás.

DemprTraktor

#2253 Nový příspěvek od DemprTraktor »

včera a dneska jsme sázely z řízků co má kolega z matečnit u baráku ale myslím že nás se vedra netýkají tolik naštěstí máme pole stále podmáčené i v létě spodní vody jsou holt spodní vody ale do konce příštího tejdne eště sázet budeme :) jinak bych byl rád kdyby se tu občas někdo podělyl během růstu s přírustkama hlavně rozměry zajímá mě v porovnání s jinýmy oblastmy díky
Jirka
Výhoda je že lepší už to nebude

tomous

#2254 Nový příspěvek od tomous »

Zdravím. Dostal jsem cca 200ks prutů(vršky co se zespod dělají řízky) má cenu to sázet jestli z toho něco bude? Dík Tom

Pěstujtetopoly

#2255 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

Ono to není až tolik o přírustcích v prvním roce. Tím samozřejmě netvrdím že na nich nezáleží. Důležití nejsou rekordmani, důležitá je souvislost a hustota porostu.

Co se tebe týká, nemáš tam náhodou olše na hranici??? Obávám se že más asi trochu kyselo, nebo ne? Rvát všude topoly nemusí být zrovna šťastné. Na to bacha.
Jsem tu pro vás, nic neprodávám, jen ukazuji cestu k úspěšnému založení porostu RRD a zdarma předávám zkušenosti a fundované informace

tempest

#2256 Nový příspěvek od tempest »

Ahoj, jak řešíte nahrazování uhynulých řízků v prvním roce? Já jsem měl vždy zasázené nějaké řízky bokem a ty jsem na podzim, nebo následující rok na jaře přesadil. Ale je to celkem makačka přesazovat 2m velký topol a připadne mně, že po přesazení, je jeho růst zpomalený. Jaký máte postup? Dík

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#2257 Nový příspěvek od Terablick »

Ať se vyjádří spíš odborníci, ale pokud vím, přesazení opravdu růst zpomalí až zastaví, takže to nemá smysl. Dosazuje se normálně řízkama a oni to za 2-3 roky doženou, protože jim ty starší stromy budou stínit a oni se tak potáhnou víc nahoru :) Můžeš zkusit dosazovat delší řízky a dát je víc do hloubky - rychleji a lépe zakoření, takže porostou o to rychleji :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Spagre

#2258 Nový příspěvek od Spagre »

Já třeba na danou plantáž do jednoho místa nasázím hodně na husto třeba 5% řízků z celkového objemu a když vidím, že se nějaké neújmuly, tak je zavčas vyměnim za tyto. Dosazovat ve druhém roce už je trochu na nic, pač to v tom stínu trpí a hlavně je nutné odplevelovat. Třeba teď budeme dosazovat již pokácenou plantáž kůly.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

tempest

#2259 Nový příspěvek od tempest »

To přesazuješ i např. v červenci, nebo srpnu?

Spagre

#2260 Nový příspěvek od Spagre »

nee max začátek května, než to má kořeny. Díky tomu má naše poslední 3,5 ha plantáž as 99,9% stromů.

xbedla
Kontaktovat uživatele:

#2261 Nový příspěvek od xbedla »

Tak u nás to vypadá že po neděli budou listy venku, už trčí smotané z pupenů a ještě se má v pátek oteplit. Co jinde?

sychrovak

#2262 Nový příspěvek od sychrovak »

http://sluzby.bazos.cz/inzerat/31399617 ... d-08kc.php
Vůbec tomu nerozumím....vloni jsem napíchal 60prutů a vyrazila sotva půlka,chyba možná byla v tomže ten bodec byl silnější než řízek a čvachtal v díře a uschnul. :-/
Nevím,nechci to na dříví ale chci vysadit řadu při hranici mezi mým pozemkem a mým v užívaní Zd a vytvořit živý plot a abych mohl navyšovat pozemek,to znamená že ty topoly to budou držet než to slehne.
Postačí mi to co prodává jeden ?kousek od nás?viz odkaz
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

Pěstujtetopoly

#2263 Nový příspěvek od Pěstujtetopoly »

Doporučuju aby jsi si objednal kůly od Spagreho. To je o něčem jiném pro tvůjúčel. Pouze tak vytvoříš efektivní stěnu. Já už mám vyprodáno.

Letos dost dobrý, 1,6m řízků.

Mikas004

#2264 Nový příspěvek od Mikas004 »

Možná hloupý dotaz, ale když mi ze sazenic vyrostly za dva roky stromky max. 3,5m vysoké, kdy je mohu seříznout a použít na kolíky s očkem k další výsadbě ? Jaký by měly mít průměr kmínku ?

Spagre

#2265 Nový příspěvek od Spagre »

Sadba se dělá jen z jednoletých průtů a ne z dvouletých stromů. Jinač jednoleté prýty mají Ž 4,5 cm na průměru a sázet se může do průměru dokud je dřevo vyzrálé.

Jinač pár kůlů (asi 20 :) ) tady ještě mám a sadby cca 10k a bude taky hotovo.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“