Kuželová štípačka - diskuze

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
milan222

Re: Štípačka s kuželem.

#196 Nový příspěvek od milan222 »

hele lidičky. nrechce se mi to číst skoro celé, ale budu taky dělat štípačku.
mám k dispozici momentálně nepotřebný katr na žezání dřeva.
na katru je motor 7,5kW 2900ot a řemenice na tři 17ctky řemeny do pomala s převodem 2 a kousek (měřil jsem ručně ne karkulačkou)
má představa je že bych dalk motor pod stůl, a na stůl řemenici, která je o něco kradší nežli motor.
ještě se nabízí katr prodat a nakoupit za to díly, ale to se mi zas nechce, protože tam je ještě pojezdovej motor co se mi hodí na bránu k cestě. až jednou bude potřeba v létě dělat trámy tak to zase celé složit. samozřejmě pojezd bych předělal protože se mi tam nelíbí uchycení motoru a koupil bych si jinej.
kdyby někdo měl zájem, katr má ještě cca 15m kolejnic, ale bez pražců. můžeme se dohodnout. (slevím když dostanu motor 5-8kW max. 1500ot.)
no ale k tématu a mému problému:
bude mi štípačka fungiovat když tam budu mít klínovej převod? štípat chci 15-40cm polena do 40cm ale aby mi to vzalo i 60cm poleno.
jak zvolit štípací trn a kde sehnat za dobrpou cenu kvalitní?

milan222

#197 Nový příspěvek od milan222 »

pročetl jsem celé, ale nikdo z vás tu neřeší řemenový převod.
na YT sou videa kde má někdo řemenovej převod, ale mě se to moc nezdá že to ty řemeny zvládnou.

milan222

#198 Nový příspěvek od milan222 »

takže sem se pustil do přemejšlení.
mám tu problém jedna. nemám jak uchytit hřídel. uřezávat držáky se mi nechce, protože by to pak nešlo vrátit zpět.
hřídel má průměr cca 11,4cm. řešil to někdo z vás? neválí se vám doma takové držáky?
http://amperak.rajce.idnes.cz/smes_stro ... CF4184.jpg
poté mám problém dvě. hřídel má závit asi M35. máte tip kdo mi vyrobí hužel na tento průměr? každej si chválí zde: http://www.vkubalek.cz/stipac/.
našel jsem nekoho kdo mi udělá i jiný dle požadavků. máte někdo zkušenost? nerad bych udělal chybu.
http://stroje-a-strojni-zarizeni.maxinz ... zid=775533
jako stůl bych použil z staré cirkulárky. myslíte že to je rozumné nebo mám svařit nový? http://amperak.rajce.idnes.cz/smes_stro ... CF4179.jpg
díky.

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#199 Nový příspěvek od pawlik »

Ja remenovy prevod mam

remeny to vp ohode zvladnou. Da se to spocitat.
Kuzel ti vyrobi dobry kovoobrabec i spozadovanym zavitem. Mi delali kuzel taky podle vykresu a bez problemu. Jak sem alu kuzel shanel, tak se nikomu do toho moc nechtelo, ale nasel sem :-). Jenom je sladit levotocivost a pravotocivost zavitu v a na kuzelu.
Stul ti staci z cirkule. Drzaky si nechej taky udelat ;-).

milan222

#200 Nový příspěvek od milan222 »

tu štípačku máš pěknou... a v jiným viudeu s jí pěkně "otestoval" víc se mi líbí ale tvůj špalíkovač. hybridní pohon.
no ptal sem se, a prej mám na tu hřídel (nebo co to přesně je) navařit pásovinu v prostřed kde nebude překážet na katru. nemužou se ty ložiska zmrvit? no nechal bych si to navařit asi COčkem u souseda.

kaja.h

#201 Nový příspěvek od kaja.h »

Dej 4kw 950 ot. nebo 715 ot. Já mam 3kw 950 ot. a funguje pěkně, kužek 60 a dylka asi těch 200 kuželu. Hlavní je, že má hřídel motoru 38 mm a ta se jen tak neohne.
Jede traktor, je to Zetor 3011

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#202 Nový příspěvek od pawlik »

milan222 píše:tu štípačku máš pěknou... a v jiným viudeu s jí pěkně "otestoval" víc se mi líbí ale tvůj špalíkovač. hybridní pohon.
no ptal sem se, a prej mám na tu hřídel (nebo co to přesně je) navařit pásovinu v prostřed kde nebude překážet na katru. nemužou se ty ložiska zmrvit? no nechal bych si to navařit asi COčkem u souseda.
Loziska ti to asi prezijou. JInak ja tam mam motor 5,5kW 1450ot zpomaleny asi na 1200ot/min. Kuzel je 80mm (myslim).

milan222

#203 Nový příspěvek od milan222 »

koukal jsem že to máš ale docela nízké. topíš metrovicí? já to mám na 35cm polínka které napřed nařežu na cirkuli.
šetřit na výkonu nemůžu. jsem na konci vedení, a co nám leze ze zásuvky se nevejde do tolerance kterou garantuje norma. taky nemám bezsuké dřevo, a nerad bych ten kužel zastavil.
no tak seženu něakou tlustou pásovinu nebo Lprofily a nechám sousedoj přivařit.
motor chci mít schválně nízko, protože pak bude nízko i těžiště. bydlím v krpálu tak se to hodí.

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#204 Nový příspěvek od pawlik »

Topim tak pulmetrama. Tim, co se stipalo.Niyke to je kvuli spalkum, abych je nemusel zbytecne zvedat nahoru. Ono i na kratke polinka je lepsi nizka stipacka. mame jestge jednu s mensim kuzelem a je stejneho usporadani a taky nizka. Ono se nezda, ale kdyz to mas vysoke, tak se strasne "nacvicis" Kdyz to ams nizke, tak si zase shrbeny. Si nevyberes ;-).
U mojeho stroje spatruju chybu, ze ma moc nizko pojezdy, slusely by mu vice vetsi a sirsi kolecka. Strasne blbe se tim jezdi po nerovnostech. No, treba to ekdy nekdo predela...

milan222

#205 Nový příspěvek od milan222 »

původně sem chtěl "štelovatelné" nohy. ale kdo by se s tím dělal? ten stul na cirkuli je dobrej. bude jako štípačka a stojan hoblovky zároveň.
s motorem nahoře se mi hoblovka už nevejde. kola budu chtít sehnat něaká abych to přestěhoval. ještě udělám "oj" za traktůrek abych to dostal do krpálu a z krpálu. ten oj musím vykoumat i na cirkulárku. no a když už budu mít vražebnej náklad... tak závaží před traktůrek. sakra... to je zase práce na zimu... se du střelit :help: :prace: :pistol:

milan222

#206 Nový příspěvek od milan222 »

mohli by jste mi doporučit někoho, kdo mi udělá kužel na levý závit M35 se stoupáním 3mm?

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#207 Nový příspěvek od Lišák1 »

Bylo by asi vhodnější dát sem nějaký obrázek, ze kterého by bylo zřejmé, co vlastně chceš udělat.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

milan222

#208 Nový příspěvek od milan222 »

mám to na tuto hřídel:
http://amperak.rajce.idnes.cz/smes_stro ... ularka.jpg
otáčky cca 1500/min a výkon 7,5kW motor MEZ Mohelnice. (2910ot zpřevodován)
a potřeboval bych aby kužel šel nasadit na ten hřídel. něakou podložku pro podlože ní bych si dokázal vysoustružit.
a samozřejmě na ní potřebuji vhopdný kužel na štípání dřeva do 40cm. kužel mi stačí menší, rád bych měl hodně naddimenzováno (nemáme tu kvalitní dodávku energie, tak by se motor mohl zastavovat, tudíž kužel na max. 5,5kW motor)

honza650

#209 Nový příspěvek od honza650 »

milan222 píše:pročetl jsem celé, ale nikdo z vás tu neřeší řemenový převod.
na YT sou videa kde má někdo řemenovej převod, ale mě se to moc nezdá že to ty řemeny zvládnou.
já to měl postavený a super , smrkový metry v pohodě , měl jsem na tom motor 7,5 kW 1500 ot.min , převod řemenama 4x 17 do pomala 1:3 a zastavilo seto jenom v opravdový sukovici , pak jsem k tomu dorouboval nedokonalej stoleček na krátký špalky , bratrovi to sebralo kus prstu a šla , ale na metry super 8)
Zetor 25A ( v neustálé rekonvalescenci ) https://mnojo.rajce.idnes.cz/Zetor_25/

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#210 Nový příspěvek od Lišák1 »

Milane, nejdřív si zjisti, co tam máš za závit. Uvádíš sice metrické stoupání, ale podle průměru to máš nějaký Whitvort. Je to potřeba změřit závitovými měrkami, ty rozdíly ve stoupání jsou malé, třeba dva závity tam natočíš a dál to nejde.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“