Štěpkovač od Roberta - EVO ll

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
vizovjan

Re: Štěpkovač od Roberta

#16 Nový příspěvek od vizovjan »

Neuvažovali jste jak zautomatizovat přikládání štěpky do kotle? Doma se chystáme na sestrojení zařízení na přikládání, nemáte někdo zkušenosti, jak udělat násypku, aby štěpka pěkně sesýpala? Zatím jsme zkoušeli jen takové experimenty a úvahy, až to bude hotové tak se pochlubíme :chytry:
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

Buggy

#17 Nový příspěvek od Buggy »

No já mám retortový hořák, násypku a šnekový podavač, do 40 mm to vezme cokoli, peletky, štěpku, hnědý ořech...Tak by to možná šlo taky tak, ne?

vizovjan

#18 Nový příspěvek od vizovjan »

Tu štěpku jsi sám zkoušel? Neklenbuje to v násypce? Jaký máš kotel? Právě mi přijde škoda ji pálit v normálním kotli a chodit přikládat, když automat přináší tolik pohodlí :) Myslel jsem, že peletkovým kotlům štěpka nechutná, protože je větší a méně sypká. Přece jen peletáři nemají zájem, aby peletky byly nahrazovány mnohem levnější štěpkou. Speciální kotle na štěpku bývají podstatně dražší... :cert:
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

jirkaaro244

#19 Nový příspěvek od jirkaaro244 »

atoma brno dela autumat na stepku

Buggy

#20 Nový příspěvek od Buggy »

Takhle, je to Viadrus, tuším U-22 a k tomu udělaný automat, tedy retorta, na kterou je kotel posazenej, místo pro popel, šnek, motor s převodovkou, násypka, čerpadlo a řídící elektrika a veme to do 40 mm vše. Akorát to hoří normálně a ne jak u dřevokotle, prostě to tu štěpku plně nevyužije...

vizovjan

#21 Nový příspěvek od vizovjan »

ten kotel ATOMA Progres Eco vypadá dost pěkně, Viadrus + retorta - proč si myslíš Buggy že by to nemělo tak dobře využít štěpku? pokud z kotle nejde nespálený dým, tak ty ztráty nejsou velké - a mezi ztráty bych nepočítal vytápění sklepa. Na našem Viadrusu máme za kotle ještě domadělaný přídavný teplovzdušný výměník s ventilátorem ovládaným termostatem a je fajn, že to tolik tepla získá ze spalin, které by jinak šly už pryč, takhle vyhříváme teplým vzduchem celé sklepové podlaží. Když ta retorta ke tak dole, spaliny mají dost možností předat teplo...

Buggy

#22 Nový příspěvek od Buggy »

jo, ale myslím, že dřevokotle zplynují, tudíž dostanou ze stejného množství dřeva jako paliva víc tepla, ne? Já přímo štěpkou netopím, nemám jí tolik, jde o pohodlí, nemusíš týden do sklepa a plyn u nás není, jinak jaro podzim, kdy si přitápí babička tak kusové dřevo a taky to jde...

Kamil_1

#23 Nový příspěvek od Kamil_1 »

Taky myslím, že dřevokotle spalujou dřevo na jiným pricipu než klasický kotle, kde to prostě jen shoří. Hlavně jde o to, že výkon dřevoplynovýho kotle jde plynule regulovat, takže se nestane, že máš doma přetopeno (což je vlastně plýtvání palivem). Navíc u klasickýho kotle asi není využit dřevoplyn, ten uniká do komína, ne? Neříkám, že klasický kotle jsou na nic, ale dřevoplynový jsou mnohem pohodlnější a o něco efektivnější. Asi jako rozdíl mezi karburátorovým motorem a stříkačkou.

vizovjan

#24 Nový příspěvek od vizovjan »

V dřevoplynovém kotli dřevo taky "prostě jen shoří". Otázkou je jak moc dokonale všechny složky dřeva shoří. Firma Atmos dělající zplyňovací kotle udává účinnost kotlů 81 až 87 % (podle jejich materiálů), Viadrus u kotle Hefaistos (zplyňovací) udává 90%, Benekov u automatu S25 na štěpku udává 88%, automat Licotherm AM24 má účinnost 86-88%... Pokud dřevo hoří plynulým plamenem, tak tam není rozdíl, dřevoplyn (prchavá hořlavina) shoří i tak dobře, jenže jako štěpkaři znáte, že když přiložíte větší množství štěpky (nebo polen) naráz, tak se uvolňuje "spousta dýmu", který by měl shořet a vydat energii, jenže v kotli je malá teplota ke vznícení a málo vzduchu k shoření. Při této situaci je hoření skutečně velmi neefektivní, dřevoplynový kotel tomuto brání, protože prohání veškeré spaliny skrz žhavou vrstvu, kde v hořáku ohřaté spaliny hoří v dostatku vzduchu. Podle mne pokud do komína nejde nespálená hořlavina (se pozná podle barvy kouře nad komínem), tak není rozdíl v účinnosti významný. Automatické kotle udržují neustále správný režim hoření, kdy není velký rozdíl účinnosti od dřevoplynu. Kdyby byl rozdíl v kvalitě spalování, tak by se dělaly dřevoplynové automaty (dřevoplynový kotel s automatickým plněním). Nejsem odborník, ale věřím, že čísla účinnosti udávají i kvalitu spalování. Podle mne je hlavním přínosem dřevoplynového kotle možnost regulace výkonu, která u normálního kotle je jen velmi omezená, nicméně automaty jsou taky regulovatelné. Přetopení u normálního kotle se dá bránit akumulační nádrží anebo uvážlivým topením.

Buggy

#25 Nový příspěvek od Buggy »

Tak co Roberte, už byly kryty dole? Pls, nože jsou na bubnu jako tečny, nebo nějak zůhlované (břit dovnitř nebo ven?

Robert
Kontaktovat uživatele:

#26 Nový příspěvek od Robert »

vydrž ještě, teď jsem koupil traktor tak momentálně na štěpkovač nemám čas , ale brzo na něj dojde :friends:

trastan

#27 Nový příspěvek od trastan »

:prace: za aky cas nadrtiš 1q štepky pravidelnym podavanim
rad relaxujem pri rieke s lopatov, v lese zo sekerov a najradšej ležim pod traktorom!

eugen

#28 Nový příspěvek od eugen »

No k těm kotlů na štěpku tak co jsem našel tak jsou max do 3cm velikosti štěpky. Takže si myslím že ale většina má stejně větší štěpku. I tovární štěpkovače co jsem se díval tak dělají od 5cm víš špalíčky nebo drť.

Robert
Kontaktovat uživatele:

#29 Nový příspěvek od Robert »

trastan: v metrácích tě to nepovím , ale nechá se dělat 3 kubíky za hodinu , ale záleží co drtíš

Robert
Kontaktovat uživatele:

#30 Nový příspěvek od Robert »

konečně fotky bez krytu
Přílohy
sřižná hrana [.].jpg
nůž [.].jpg
dno [.].jpg
celko pohled [.].jpg
celk pohled [.].jpg

Odpovědět