štípačka poraďte

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
ota

Re: štípačka poraďte

#106 Nový příspěvek od ota »

Provozuju štípačku na hydrauliku přez klasické ,,traktorové" rychlospojky asi 20 let. Mám stacionární hydrauliku jako celek. Elektromotor, čerpadlo, ovládací prvky na 24V celé postavené na plechové nádrži. Přijedu na místo se štípačkou. Přitáhnu na kolečkách hydrauliku ke štípačce. Propojím přez rychlospojky mezi sebou a jedu. Nikdy jsem nepostřehl, že by mi to kdesi přisávalo sebemenší trochu vzduchu.
Ty rychlospojky to jsou ty válcové klasika starší provedení. Ne ty kuličkové. Třeba u bagru mám ty moderní kuličkové a provozuju na nich drapák a nikdy se mi nestalo, že bych dostal do hydrauliky přez ně vzduch.

palobobo

#107 Nový příspěvek od palobobo »

oto: ale ty pripajas uz len tlakove hadice k piestu. Uzivatel chce prehadzovat len samotne cerpadlo pred nadrzou a rozvadzacom

ITS

#108 Nový příspěvek od ITS »

Přesně tak.

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#109 Nový příspěvek od Jakub »

Ano, výměnná pouze čerpadla, v tom je ten rozdíl. Jedno na hadicích na vajíčku s převodem nasazovací na vývoďák a druhé spasované s elektromotorem. Dělat dvě nádrže, dva filtry, dvakrát olej, nebude výhodné.

Pokud tedy není žádná z rychlospojek, která by snesla mírný podtlak a nevyvíjela přílišný tlakový spád, budu muset udělat šroubení a šroubovací zátky, nedá se nic dělat. Chtěl jsem se vyhnout courání oleje, ale zas tak často se to přehazovat nebude. Rychlospojka bude jen na výtlaku čerpadla.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.

peyrak

#110 Nový příspěvek od peyrak »

dej si na ten elektromotor redukci na šestidrážku a čerpadlo měj jen jedno

fikejz

#111 Nový příspěvek od fikejz »

Přesně, jedna nádrž, jedno čerpadlo s převodovkou a třeba dva připojovací body - na traktor a na elektromotor (kvůli otáčkám).
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#112 Nový příspěvek od Jakub »

No mám už konkrétní elektromotor, 1420 / min a na jedno čerpadlo nevychází slušně průtoky - na elektro by to bylo moc rychlé a na PTO zas moc pomalé a potřebuju to obráceně.

Ale poradili mi šroubovací těsněné rychlospojky - Parker QHPA https://www.parker.com/literature/BAT%2 ... HPA-UK.pdf
Obrázek
Tohle už by mohlo fungovat
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.

ota

#113 Nový příspěvek od ota »

Něco podobného así Československé výroby máme na 500 nakladači. Kdysi jsme potřebovali sundat drapák a dát mechanické kleště do lesa na klády. Zrovna jsme doma neměli nic po ruce s patřičným závitem. Jen tyhle dvě šroubovací rychlospojky s převlečnejma matkama z Hona. Tak jsme je tam našroubovali. Tedy by se měly nechat sehnat i tuším domácí výroby. Ono když jsem scháněl rychlospojky také tento typ s převlečnou matkou k ještěrce Steinbock musel bych je objednat a cena toho protikusu s převlečnou matkou ( protikusy mám na věži ještěrky ) stál by jeden ks něco přez 3500 Kč. Mám tam 4 ks. Tak jsem to raději vyměnil na věži za klasické kuličkové.
Ještě co si pamatuju tak chce to dávat pozor, tahle ty spešl rychlospojky co jsem zjistil, jsou rozdělené do několika kategorii. Lehká, těžká řada. Já mám těžkou řadu. Je to u mě jen rozdíl v použitém přívodu a závitu. Těžká řada má silnější trubky, hadice a jiný větší závit. Já musel nakombinovat těžkou řadu s lehkou. Bo by mi ty těžký rychlospojky nelasovaly do držáku na věži. A taky závitem pro napojení k trubkám.
Ideální je, vzít sebou k prodejci věci na které se to bude šroubovat. Tak jsem to udělal a oni to na tom lisu nakombinovali, aby to šlo k sobě.

vita01

#114 Nový příspěvek od vita01 »

ahoj,
potřeboval bych kritický názor, zdali nejdu úplně nesmyslným směrem. Chci si vyrobit štípačku (ne za traktor). Přikláním se k názoru, že lepší je jednou na malé polínka než metrovky a pak znovu na
cirkule. Tzn. stroj na zemi (přikládám náčrt)-abych nemusel nic zdvihat, kde bych naválel tři až čtyři polena o délce cca 33cm - BUK a ty štípl zkrz ten nůž hned na 4-6 kusů polínek. To naválení samozřejmě bude trochu do kopce, resp. ještě musím popřemýšlet nad nějakou kolíbou. Mimo ten dotaz v úvodu zdali to není celé nesmysl by mě zajímalo zdali bude stačit tlak 15 tun, resp. jaký tlak bude správně "naddimenzovaný". Přece jenom to nebude metrové (1,3 metrové poleno) v kuse. A pak se obávám, že by se to mohlo různě šprajcovat, asi by záleželo na rovnosti řezu pilou. Děkuji
Obrázek

Čárls

#115 Nový příspěvek od Čárls »

Kolikátky pruměry budeš štípat a hlavně kolik toho budeš štípat Já dělám cca 6,5 plnometrů každý rok občas vynechám neb už nemám kam dávat rovnám venku do dřevníků štípačku sem tenkrat nakonec koupil Lumag hos 9A když sem to všechno spočítal a na nový díly byla by dražší navíc nejsem profi svářeč jen lepič Takže bych musel zaplatit svářeče
Tvoje koncepce je hezká ale ohýbat a hrbit se nad tím to raději ty co neuzvednu štípnu kalačem a pak na štípače Mám i křížový na 4 polena ale nepoužívám
Usoobně pokud bych stavěl štípačku tak zase na stojato a jeden špalek dospodu točnu na pootočení Vše beru na svý podmínky Tvé neznám :-/
Velice se mi líbí tahle a šlo by to i s upravou na víc špalků za sebou https://www.youtube.com/watch?v=pINx8LBt2lE Myslím že je to někdo z fora
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#116 Nový příspěvek od ota »

Z mého pohledu a zkušeností bych já zase nikdy štípačku nastojato nedělal. Je to věc názoru. Já to mám vyzkoušené. Měl jsem stojatou i ležatou. Nakonec jsem udělal ležatou a tamty šly z baráku. Uplnej vopruz stojatý štípačky byl, když jsem měl asi 20 metrů odpadu z manipuláku. Švagr to vyjednal. Byly to oddeňky a z jedné strany to vždy byl salám, nebo odřezek s pasekou. Na tu štípačku stojatou je dobré stavět špalek tak jak rostl. Tedy tlustým dolů. Postav sám třeba metrovej průměr špalku nastojato když má dole salám, nebo kus chybí kvuli té vyřílé pasece? A drž ho, než ho rafne klín třeba sámm. Nesmysl budeš s tím zápasit jak zápasník sumo. Na ležatou to nakulím a samo se mi to zastředí na klín a nemusim nic držet směrovat i když je to salám. Uvažuju, že si koupím malej jeřábek, abych nemusel mordovat ruce. A do ležaté jeřábkem jak po másle.
Znovu věc názoru je zda řezat 30 cm špaky a pak je šťípat, nebo řezat metry a pal je šťípat. Já jdu cestou že řežu 110 cm. Už v lese, nebo na manipulaci. Vozím ke šťípačce rovnou z lesa manipulace na káře. To pak štípu na štěpiny. Rovnám do štosu a nechávám i 5 let schnout. Mám dřeva dost, proto mi leží dýl ve štosech. Pak ke štosu corkulárku a když mi někdo podává za hodinu dávám káru i s uklidem. Tedy u mě 24 metrů do dřevníku tak max 12 hodin práce. Třeba sobota, neděle a je na celou zimu hotovo. Jednou jedinkrát mi stačilo krátké dřevo. Koupil jsem asi 20 metrů odřezků. Od 20 do 40 cm špalky. Dva valníky. Řekl bych 1x tolik práce s tím a ten štos co jsem srovnal mi asi 2x sletěl, než jsem ho měl k topení. Nikdy více už krátké dřevo! Ale záleží jak kdo. Mám tu min 100m dřeva a vše jde do 110 cm a pak na štěpiny do štosů.
U té štípačky mám baj voko 10 tun s možností ventylem přidat na 16 tun a je to tak akorát. Když budeš štípat středem větší špalky je 15 tun hodně málo. Já třeba od 50 cm větší průměr oštípu dokola a nakonec jdu středem. Jak pustíš středem trochu srostlej špalek 50 cm průměr a budeš mít na 4 díly rovnou, neprotlačíš ho ani prd.
Jo a ještě malej poznatek ten píst co potlačí ty špalky musíš udělat jako jezdec po tom základu šťípačky. Už jsem tu měl na opravu několik luků z takto neukotvených tyčí. Ten tlak prostě někam musí jít, když se kousne špalek a je trochu šejdrem. Ohne se tyč jak nic.

Čárls

#117 Nový příspěvek od Čárls »

Oto každý musí na svý poměry já řežu doveženou kládovku 4 m dýlka a zařídil jsem se dle svých potřeb Rozřežu rozštípám a rovnou rovnám do dřevníků co jsem postavil každý na 6 metrů rovnanýho Taky moje spotřeba a tvoje spotřeba dřeva je jiná a mechanizace je taky jiná já mám jen pilu a štípačku,cirguli jsem prodal další braní do ruk a řezání takle mám za tejden po chvilkách co vydržím naplno makat hotovo a klid Tohle si musí každý sám dle svých potřeb a možností vyřešit sám Já jen nastínil svý podmínky navíc nevydržím být ohnutý moc dlouho už se nenarovnám Letos mi to vycházelo dvě hoďky řezat a dopoledne rozštípat a srovnat pořezaný prostě sem si to takle zařídil a mám dost místa v garáži
Jezdit do lesa tak řežu rovnou na špalky a vozím dom zas na ty svý podmínky to jest nějaký ten postrk s vlekem

Štípačka tazatele má svuj smysl pokud bude mít větší průměry a bude řezat Ono i ten kuláč 55 pruměr v dýlce cca30- 40 cm nakulit bude zahul bez mechanizace na ležatou štípačku a tlak aby to rovnou udělalo tolik polínek jak si představuje tazatel tak aby byl tlak aspoň těch 30tun na kříž by stačila tak 20tun to jen mým odhadem, hrozně bude záležet zda tam budou suky nebo to bude krásný kmen bez suků ten pokud je čerstvý stačí jedna dvě rány kalačem a štípne se i 50cm kmen jak voříšek Je to prostě o podmínkách jaký má a jaký pruměry bude štípat na jak velký polínka Já misto matrice bych volil stavitelný kříž s možností výměny za samostatný klín na polovinu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

oshurty

#118 Nový příspěvek od oshurty »

oshurty

#119 Nový příspěvek od oshurty »

JEŠTĚ JEDNO VIDOE SE DŘEVE https://www.youtube.com/watch?v=lvPFGkUcxVA

ota

#120 Nový příspěvek od ota »

A nepřekáží Ti tam pak ten nedoštípnutej špalek, když odřízneš další? Může po odříznutí spadnout až dolů, nepřekáží tam ten předešlej? Nebo ta deska je schopná vysunout až ke štípacímu klínu a doštípnout špalek až štěpiny sami odpadnou pryč.
Čárlsi já rovnám jen štěpiny do štosu venku. Potom už mám volně. Kdysi to bybička z dlouhé chvíle rovnala i v dřevníku a nakonec se zjisilo, že je tam min rozdíl v množství. Akorát babička měla zábavu. Ale jinak pro mě zbytečná práce. No snažím se tu těžkou práci nechat strojům. Dneska jsme měli jet do lesa a prší. Tak kutím v dílně alternativní práci. Já bych měl to množství tak pro jedny krbovky. No provozuju troje a to v dílně musím topit od rána každý den. I když ty v dílně sežerou všechny zbytky co jsou od práce se dřevem.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“