stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
vizovjan

Re: stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

#106 Nový příspěvek od vizovjan »

X-Chaos - Máš to už celkem dané do kupy, tak snad to bude pracovat podle tvých představ. Docela mne překvapuje, že je možné takovou v podstatě domadělovou elektrárnu zapojit - že to nepodlehá byrokratické buzeraci, certifikacím, homolagacím a kdoví čemu ještě...
A nebylo by nejzajímavější nahnat každodenně nějaké studenty v létě do lesa, aby ti udělali celoroční produkci, kterou bys uskladnil a měl skoro suchou na celou sezónu? Přece jen zaměstnanci jsou nejdražší typ pracovníků.
Vzhledem k tomu, že u nás neplánujeme výrobu elektřiny a teplo bude u nás hodnotný produkt (nikoli boční produkt) a proto se jím budeme u sušení snažit šetřit - máme to vymyšlené tak, že vlhký teplý vzduch bude předehřívat suchý studený venkovní. Ale sušák určitě letos nebude, je spousta jiných věcí k zkoušení a zařizování. Praktické poznatky tudíž na sebe nechají čekat. Se sušákem mám spadené na vlhký materiál z prořezávek energetiků, cestářů, který by byl nejspíš skoro zadarmo, protože zatím jej nevyužívají, protože je příliš mokrý na přímé spálení a sušit se jim ho nechce.

kosman - nemám odpověď přímo odpovídající tvým podmínkám, ale na začátku března seschla vrba z 43% na 12% během 14dnů asi 5cm vrstvě. Buk ve stejné vrstvě z 38% na 12% seschl během pěkného počasí (začátek května) během 5dnů. (% značí obsah vody v materiálu, nikoliv vztaženou vlhkost k sušině). Obojí bylo pod střechou, ale ne na slunci.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

X-Chaos

#107 Nový příspěvek od X-Chaos »

Takže procesy schvalování, nejdříve musíš projít stavebním povolením, vzhledem k tomu, že těchto typů staveb nikdo neví co má po tobě chtít, tak je to spíš o tom aby to vypadalo, že je to profesinálně připravené. (mluvím těď ze zkušenosti, kdy jsem od píky stavěl a umisťoval a schvaloval 3 ks kogeneračních jednotek na skládkový plyn, ty jednotky jsem stavěl).
Takže 1. stavební povolení - projekt, vyjádření hasičů, hluková studie, emisní studie, když se do ní necháš vmanipulovat, vyjádření odboru ochrany přírody, tím, že jsem v CHKO a objekt u kterého se to buduje je památkově chráněný, tak jsem celkem potřeboval vyjádření od 23 dotčených institucí :'( . Postavíš zařízení a Když už to skoro máš, tak vezmeš všechny prohlášení o shodě, které máš od jednotlivých dílů elektro části, a necháš udělat elektrorevizi. S revizí a pár doklady podle regulí ERU dojdeš nebo pošleš papíry a 1000kč kolek na ERU do Jihlavy.tak si objednáš celkovou, nebo částečnou kolaudaci. V takovýchto případech je lepší částečná (povolení ke zkušebnímu provozu). Tak za 14 dní ti zavolají ať si vyzvedneš licenci. Zajedeš tam osobně a na místě se vzdáš práva na odvolání a licence začne hned platit. S tou licencí, revizí a žádostí o připojení výrobny k DS jdeš na ČEZ (tam už jsi byl pochopitelně předtím a máš vyjádření jaký výkon a za jakých podmínek ti dovolí připojit). Na ČEZ uzavřeš celkem 3 smlouvy respektive žádosti o smlouvy. Pak přijde maník z ČEZu a prověří soulad zařízení s projektem, dá ti papír že je to OK. Za týden ti přijde ten samý papír v originále, že je to OK a během 14 dní ti někdo zavolá z ČEZ Měření, že tehdy a tehdy ti přijdou dát elektroměr. Když ho namontují, tak po tobě chtějí aby jsi to spustil. Nejde jim ani o to, jak přikládáš nebo tak, ale o to aby na elektroměru naskočilo nějaké to čisílko výroby do DS. Pak ti přijde k podepsání originál smlouvy, kde je i návod jak a kdy jim máš fakturovat.
Není to úplně podrobné, ale pro základní přehled to snad stačí :)
Nepřesné je to v tom, že spoustu věcí jde dělat souběžně. Stačí číst platná nařízení ERÚ. ČEZ třeba po tobě bude chtít licenci před podáním žádostí, ale stačí jim doložit jenom to, že máš o licenci požádáno..... atd..... je to o lidech a o přístupu. Vždycky jsem byl slušný a nikdy jsem nikoho neuplácel. Když to celé skončilo, tak jsem koupil něco dobrého, nebo pozval dotyčného úředníka na oběd. Vždycky jsem zdůraznil, že to v žádném případě není úplatek, protože "akce" je již za námi. Je to jenom projev toho, že si vážím, že dělají práci tak jak by se dělat měla. :) No a jak myslíš, že se mi budovala druhá, třetí, čtvrtá a pátá akce ??? Když tam většinou seděli pořád ti samí úředníci :)
No a tak nějak se to prostě připojuje. Jo a zkušební provoz myslím můžeš mít bez problémů rok. Když do toho projektu zatáhneš nějakou fakultu, tak ........ :)
No nějak jsem se rozkecal
Farnsdickův logický vývod
Když věci dospějí od desíti k pěti, cyklus se začne opakovat.

vizovjan

#108 Nový příspěvek od vizovjan »

Takže je to přibližně tak, jak jsem čekal :pistol: pořádný kolotoč po úřadech :) tím, že už jsi to párkrát absolvoval, tak už máš ty zkušenosti, které jsou v tomto případě asi nejcennější. Dělat štěpku umí kde kdo, ale vyřídit a zapojit dřevoplynovou elektrárnu je umění. To, že ses rozkecal je fajn - tento proces je náročný a rozhodně to není pro každého si něco takového postavit.
Dík za rozšíření obzorů.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

kosman

#109 Nový příspěvek od kosman »

to X-Chaos:
Si uplny macher,velmi sikovny a dobry napad, len nechapem ako si k tomu prisiel :)
A zaujimalo by ma kolko vies vyrobit kW za den?

halagacka1

#110 Nový příspěvek od halagacka1 »

pisal že 1200 za den to ani ja nespalim za mesiac hned ako som čital prvy jeho prispevok som vedel že to je macher držim palce 8)
Kto nic nerobi,nic nepokazi

kosman

#111 Nový příspěvek od kosman »

Kto da prvy foto svojej vyroby?Nikto este nema nic vyrobene?

kosman

#112 Nový příspěvek od kosman »

Neporadi mi niekto kde by mal byt presne ten protinoz a ako vyzera?
A nemate nejaky napad ak budem startovat motor, tak aby sa netocil zbytocne cely disk s remenicami,nebudem mat totiz prevodovku tak ako to riesite Vy?Napadaju ma len celuste (odstrediva spojka) ale to nemam velmi chut vyrabat.Neexistuje nieco jednoduchsie?
Dakujem

jirka h

#113 Nový příspěvek od jirka h »

pánové ,tady to usnulo? pochlubíte se?
není umění udělat nové z nového, ale ze starého

kosman

#114 Nový příspěvek od kosman »

no umna trosku ano :)
Ale snad v zime to dokoncim, fakt malo casu sakra, no tiez by som bol zvedavy ci uz niekto nieco od vtedy vyrobil, pokrocil...
U mna sa to pozastavilo nedostatkom materialu, nevedel som zohnat 100 cm priemer ruru a nakoniec som konecne zohnal ale teraz zase nieje cas :(

jirka h

#115 Nový příspěvek od jirka h »

tak vyfot alespon co máš, at má človék nějakou inspiraci,druzí se snad připojí
není umění udělat nové z nového, ale ze starého

hanušík

#116 Nový příspěvek od hanušík »

zdar hoši potřeboval bych radu chci doma topit štěpku a kamoš mi radil abych vyrobyl bubnový štěpkovač že má stenoměrnou štěpku.Já bych radči diskový. kotel který chci používat polkne frakci do 20*40mm a nevim jestli z diskáče nebudou létat větší kusy napište co vám produkujou vaše mašiny.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#117 Nový příspěvek od maršl »

vi kamarad co obnasi vyroba bubnoveho stepkovace?? sem mel problem s diskovym....co to dalo prace
bubnovy ma sita diskovy je muze mit taky ale vetsinou je nema, u diskovych muze byt sem tam neco vetsiho zalezi jeste pod jakym uhlem se stepkuje
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

vizovjan

#118 Nový příspěvek od vizovjan »

Klasický diskový štěpkovač produkuje štěpku, ve které jsou i kousky větší až do velikosti délky nože (tj. čím větší průměr disku, tím větší kusy tam i projdou. Lamače štěpky tohle mohou řešit, ale nemám s tím zkušenost. Bubnový štěpkovač je frajeřina, ale je to úplně o něčem jiném - i po stránce náročnosti finanční či stavebně-technické. Podle mně je nejjednodušší diskáč s třídičem štěpky, což byla naše poslední úvaha před pořízení bubňáku.

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#119 Nový příspěvek od pawlik »

Jay je princip bubnaku?

vizovjan

#120 Nový příspěvek od vizovjan »

V principu ten samý - akorát nože jsou místo na disku umístěny na bubnu - bubnový štěpkovač má v důsledku umístění na bubnu větší a lépe využitelnou řeznou plochu. Za buben se ale mnohem lépe umisťují síta, které umožňují vytvořit štěpku pravidelnějších rozměrů, která víc chutná kotlům.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“