Špalíkovač Otesánek 95 :-)

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
mihi

Špalíkovač Otesánek 95 :-)

#1 Nový příspěvek od mihi »

Ahojte, rozhodol som si postaviť novú hračku, špalíkovač Otesánek , priemer špalíkovaného dreva cca 95mm.
(Pinokio je smutný, nemá sa s kým hrať.... :D :smich: :vysmech: )

Diely na stavbu:

Ozubené kolesá : Zadný portál V3S (2 veľké a jeden pastorok)
Platne na hlavný rám : 600X200X30 mm
Ložsika: hlavné 6310 (50X110X27mm)
malé 6307 (35X80X21mm)
Hriadele : 4 hrany 60X60 ofrézované na 50X50
Nože asi Hardox.
Rozstupové kružnice: Veľká :166 mm
Malá : 122 mm

Také mám plány, uvidím ako to všetko dopadne.
Postupne budem vkladať foto zo stavby, mám v pláne dokončiť to do zimy 2014.

Obrázek

Ďakujem všetkým ktorí mi s tým pomáhali, pomáhajú a budú pomáhať.

Mihi :)
Mihi

lukin1156

Re: Špalíkovač Otesánek 95 :-)

#2 Nový příspěvek od lukin1156 »

čtyřhrany rozhodně větší ...klidně i 70x70 sice je to na úkor průměru ale upřímě. Pokud to dáš za traktor tak tam víc jak 70mm nedáš ..
Za stálého míchání, nalejeme do hajzlu :D

mihi

#3 Nový příspěvek od mihi »

Ahoj Lukin, v podstate náš pravdu za 25-ku je tak max 70-80 mm ale ako vieš keď tam dáš nejaký konár čo je rozvetvený tak z toho priemeru 6-7 cm sa Ti ľahko stane v tom mieste sekania kde sa konár rozvetvuje kľudne aj 90 mm, tak preto by som chcel takú rezervu pri špalíkovaní...aby to medzi nožmi potom nepučilo špalíky...

Obrázek

Dám sem aj nejaké rozmery ozubených kolies :

Kolesá zo z. reduktoru nápravy V3S:
Rozmery veľkého kolesa:
priemer kolesa 175 mm
diera v kolese 62mm
Počet zubov z=30
Hrúbka kolies 47 mm

Rozmery malého kolesa:
Priemer 91 mm
Diera v kolese 35,7
Počet zubov z 14

Modul kolies je m = 5.5
Rozstupové kružnice veľká : 166 mm
malá : 122 mm

Prevod medzi kolesami 1: 2,14

Nejaká literatúra:

http://rc-tamiya.cekuj.net/prevody-i.a16.html#2_cast

http://www.teatechnik.cz/katalogy-stazeni/

Stiahni si Převody PDF 6,5MB a na 6 strane máš ozubenie v merítku 1:1 tak si iba vytlačíš a môžeš si porovnať.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Mihi

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od pawlik »

lukin1156: Ale das. Klidne to pozvyka i vetsi. navic, kdyz tam bude met predlohu. Ale i ten konar se bude zuzovat.

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od pawlik »

mihi píše: Hriadele : 4 hrany 60X60 ofrézované na 50X50

Dal bych tam kulatinu. u tech rozmeru ti bude delat velky problem, aby to sekalo ciste i tenke haluzky a nedelalo spekacky. Pokud s s tym smireny, tak vetsi 4hrany,a le si omezeny kolama.

Karlos89

#6 Nový příspěvek od Karlos89 »

Ahoj Mihi, nechť se dílo podaří. Já teď pracuju na konstrukci špalíkovače s průchodem mezi hřídeli 120mm. Co tě vede k použití Hardoxu na nože :tyty: ? A čtyřhran bych na hřídele nepoužil. Raději kulatinu a odfrézovat na čtyřhran, ale nevím jaké máš technologické možnosti. Ložisko budeš dávat jen jedno na každou stranu hřídele?

mihi

#7 Nový příspěvek od mihi »

Chalpi díky za reakcie.. 8)
4-hran preto lebo už je doma,nechám ho max na 55 mm.Teraz mám špalíkovač, hriadele 50X50 a ide to .Na moje potreby stačí, a je ľahší na výrobu a tým aj na €.Už som sa s viacerými čo majú špalíkovače s valcovými hriadeľmi rozprával a viem že tak špalíkovač netrpí...
A prečo by si nepoužil 4-hrany???
Hardox použijem pre cenovú dostupnosť,nechcem dávať 30-40e iba za nože, to by som mohol rovno kúpiť celý špalíkovač.. :tyty:
Ložiská budú iba po jednom na strane.
Karlos ty robíš taký veľký špalíkovač a ani sa nepochváliš.... :vztek: :vztek: šup sem s ním, nejaké foto a informácie, nech je nejaká inšpirácia...

Ďakujem.

Mihi

cont33

#8 Nový příspěvek od cont33 »

tak budem sledovať a držať palce!!! 8)
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

Karlos89

#9 Nový příspěvek od Karlos89 »

Ahoj Mihi,
já to mám zatím ve fázi návrhu ve 3D. Dělám zatěžovací testy a snažím se to zefektivnit než se pustím do výroby. Na to zatížení mi teď vychází 2 kuličková ložiska na každou stranu. Přemýšlím, jestli by nebylo efektivnější nahradit je válečkovými... K tomu čtyřhranu, jsem od fochu a mám dost kontaktů mezi dodavateli oceli, pár jsem se jich ptal na jejich názor a shodli se, že na dynamické namáhání je lepší volit kulatinu, kvůli "vláknům" v průřezu materiálu, kulatina má vlákna rovnoměrně rozmístěny, narozdíl od čtyřhranu kde díky tváření jsou vlákna hustěji uspořádána v rozích a ve středu jsou chaoticky. To prý může při dynamickém namáhání způsobit roztržení hřídele, většinou vedle ložiska, kde je nejmenší průřez..... a volím kulatinu hlavně z důvodu, že si nože můžu zapustit do drážky a nejsou drženy jen šrouby.... O tom Hardoxu jsem tady už v nějakém poticu psal, je to materiál na korby aut, má velice dobrou otěruvzdornost, ale nic víc, chemické složení se hodně podobá materiálu 11523... já na nože používám kvalitní nástrojovku 19436 (1 kg vyjde na cca 2,5€)... teď hlavně řeším jestli bude nutné mezi motor a špalíkovací skříň dávat převodovku. Na špalíkovačích používáme princip malá - velká řemenice. Tak snad to bude fungovat i na tomto... Mihi, bočnice budeš dělat jak? výpalek z plechu a sešroubovat, nebo svařit k sobě?

redcrown

#10 Nový příspěvek od redcrown »

trochu se přidám.
Zase bychom neměli dopustit, aby si někdo myslel, že ocel je dřevo. Myslím teď tu záležitost s vlákny. Ano, určitý vliv tam je, ale já jako konstruktér profesí bych to odhadl na procenta. Desítky procent bude dělat volba správného materiálu, desítky procent bude dělat správná volba konstrukčních rozměrů (např. průměru u hřídele). Nezanedbatelné a důležité je i nepřipustit některé kruté podmínky, např. rázy od nožů, které lze výrazně a elegantně potlačit např. setrvákem.
Jak píše Karlos89, někdo použije hardox jako řezný materiál a myslí si, jak nad tím nevyzrál. Správná volba materiálu je základ. U namáhaných hřídelů je potřeba dodržet některé základní pravidla a spočítat nebo ze zkušenosti odhadnout rozměry. Pak můžou být "vlákna třeba křížem krážem".
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od pawlik »

Tak ono je to dycky otazkou kompromisu. Nekomu nevadi, ze se to bude co chvila tupit a hridel moze uletet, ale bude to met levne. Jiny zase chce stroj v podstate bezudrzbovy a je ochotny z pocatku investovat vice. Kazdy tento pomer ma jinde. Ja kdyz kreslil muj, raci sem sel do nozu z materilu k toku urceneho a je po problemech. Ale priznavam ze nevim, jak by se zachoval za tu dobu hardox. Treba by to tez vydzel bez problemu a treba bych brusli noze po kazde sezone.
Jo, mihi. Pod loziska bych dal osobne vice nez 50. Dej kolik se vleze.

redcrown

#12 Nový příspěvek od redcrown »

Nevím co kolik přesně stojí, ale nedivil bych se, kdyby hardox stál podobně jako nějaká slušná 19ka.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od pawlik »

To je mozne. Jenomze kdyz si to neukis doka zakalit, tak se ti.to prodrazi. Obrabeni hardoxu a 19 muze byt zhruba stejne.

saimon25

#14 Nový příspěvek od saimon25 »

Obrabal som tak isto hardox aj 19436 a hardox je ina liga Tak isto mam aj vanadis a to je material 250eur kilo

redcrown

#15 Nový příspěvek od redcrown »

Co znamená jiná liga?
A máš i porovnání v životnosti ostří u hardoxu vs. 19 436?

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“