Kuzelova stipacka provozovana na minibagru

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
kovoj

Kuzelova stipacka provozovana na minibagru

#1 Nový příspěvek od kovoj »

Zdravim vsechny,
rad bych sem polozil dotaz ohledne stipacky, kterou chci nekdy v budoucnu postavit. Jednalo by se o kuzelovou stipacku provozovanou na minibagru. Videl jsem par videi na youtube a velice me zaujal tenhle typ stipani dreva. Neni nutno zvedat tezke spalky nekam na stipacku.
Zatim jsem jeste uplne neproniknul do taju hydrauliky a proto sem pisu.
Mam ted moznost koupit levne hydromotor, ktery pohanel pas na 15 tunovem bagru, bohuzel uz nelze zjistit jake parametry ten hydromotor ma.
Problem je, ze muj minibagr ma jen 1,5 tuny.
Nevite nekdo nahodou, zda by mohly byt tlaky a prutoky na 15 tune podobne jako na 1,5 tune?
A kdyz by nebyly, jestli by ta stipacka fungovala?

pawlik
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuzelova stipacka provozovana na minibagru

#2 Nový příspěvek od pawlik »

Prutoky ani tlaky nevim, ale nejspis budou vetsi. Pokud ti tvuj bagrik prutok neda, tak se bude stipaci kuzel tocit pomaleji. Tlak by mohl teoreticky stacit.
Jinak prenesene tlak odpovita sile, prutok odpovida rychlosti.

kovoj

#3 Nový příspěvek od kovoj »

Jo diky, to jsem potreboval vedet o tlaku sile a rychlosti.
Jeste bych chtel vedet jednu vec. Vim, ze existuje nekolik druhu rotacnich hydromotoru, nejake orbitove, pistkove atd. Nemam vubec poneti, jaky by se na stipacku nejlepe hodil, kdyz bych nekoupil ten co jsem se zminoval.
Treba v cem se lisi, jake maji vlastnosti atd. Trosku jsem brouzdal na bazos.cz a par ruznych by se tam dalo poridit.

kovoj

#4 Nový příspěvek od kovoj »

Zdravim opet,
kdyz mam hydraulicke cerpadlo davajici 10 l/min a potrebuju, aby se mi hydromotor tocil neco kolem 60 az 80 ot/min, budu potrebovat, aby mel hydromotor objem na otacku mezi 125 az 150 cc/ot.
Jen se ptam, jestli je moje uvaha spravna.
diky

ITS

#5 Nový příspěvek od ITS »

Píšeš to správně, ale je to pravda jen, pokud jde o pouhé počítání. Takhle malé otáčky a potřebnou sílu dají jen některé hydromotory. A takové hydromotory rozhodně potřebují více oleje, než 10l - to ale uvádíš jen jako příklad ( myslím si to tak).
Musíš si tady někde najít, jak silné elektromotory se používají na kuželových štípačkách a jaké to má otáčky a odtud pak zjistit kroutící moment a pak shánět motor podle toho, jaký kroutící moment umí a při jakém tlaku. Je to docela složité hledání a většinou to směřuje k převodování rychlejšího hydromotoru. Ony jsou i na bazoši motory s planetovými převodovkami. Ale to není za pár šestek!

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“