Drtič ( špalíkovač ) HD 11

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
scorpion.at

Re: Drtič ( špalíkovač ) HD 11

#196 Nový příspěvek od scorpion.at »

více po sz

PEPA Z DEPA

#197 Nový příspěvek od PEPA Z DEPA »

Chtěl bych se zeptat,jestli je možné štěpkovat i suché smrkové větve do průměru 60,maximálně 70 mm?Rád bych na pohon použil malý spalovací motor.Je možné použít k zpřevodování do pomala převodovku z auta?Třeba lehce dostupnou ze Š.Favorit 1.stupeň je 3,308:1 a stalý převod je 4,167:1 takže jestli to nekopu a správně počítám,vychází mi celkový převod 13,78:1 .Za převodovkou bych použil ještě řemenový převod na snížení rázů a na další snížení respektive doladění otáček.Použít převodovku z auta jsem tady u nikoho asi ještě neviděl,takže tam asi bude nějaké ale.
Ještě se zeptám,používáte mezi motorem a převody nějakou spojku?Teď nemám na mysli přetěžovací střižnou spojku ale nějakou rozběhovou spojku.Nebo motor startujete se zapojeným štěpkovačem?

jarda avsop

#198 Nový příspěvek od jarda avsop »

ano daval jsem tam převodovku s trabanta a řemenovy převod od motoru 1:2 řemeny 2x 13mm, konečny převod nelze použít řemenama nepřenesou takovy kroutící moment.Není potřeba davat žadne přetěžovací spojky

PEPA Z DEPA

#199 Nový příspěvek od PEPA Z DEPA »

Moc děkuji za odpověď.A co ten průměr 70mm,pobere to?

jarda avsop

#200 Nový příspěvek od jarda avsop »

bere to až do 8 cm ale s traktorem se spalovacím motorem to je tak do 6cm měkke syrove dřevo

PEPA Z DEPA

#201 Nový příspěvek od PEPA Z DEPA »

Napadlo mě,že bych mohl použít i elektromotor.Mám k dispozici motor 7kw/1400 ot.za min.
Z toho co jsem se tady dočetl,jsem pochopil,že je důležitý točivý moment motoru.U elektomotoru se udavá jenom výkon,proto jsem se snažil najít vztah výkonu a toč. momentu.
Našel jsem tohle.

M=P*60000/f/6,28

kde je M toč. moment
P výkon
f otáčky/min

Když to dosadím,tak vychází asi 47,8 Nm při 1400 ot/min.Při použití převodovky z auta při celkovém převodu 13,78:1 mi vychází na výstupu síla asi 660 Nm při 102 ot./min.

Otázka zní,jestli to bude dostačující síla.
A abych pravdu řekl,ani nevím jestli jsem to dobře spočítal :-/ .

jarda avsop

#202 Nový příspěvek od jarda avsop »

nevím jestli jsi to spočítal spravně ale zda se mě to nějak hodně ale pravdou je že to bude fungovat už jsem to dělal přesně tak

PEPA Z DEPA

#203 Nový příspěvek od PEPA Z DEPA »

Super 8) .Máte to nějak odzkoušené jak velký průměr to je schopné seštěpkovat?

jarda avsop

#204 Nový příspěvek od jarda avsop »

dělal jsem takovy štěpkovač ale nezkoumal jsem kolik to nejvíc vezme ale 5 až 6 v pohodě

Vendaa

#205 Nový příspěvek od Vendaa »

A nezkoušel někdo dát místo tý přítlačný desky, o kterou se to krájí, váleček? Mohlo by se dost snížit tření při vtahování klacků.

jarda avsop

#206 Nový příspěvek od jarda avsop »

valecek tam nejde použít slabší klacky zustavaj v celku na kuře

arbo73

#207 Nový příspěvek od arbo73 »

Zdravím všechny, prečetl jsem si celou diskuzi a pro mě jako pro laika celkem zajímavé čtení a poučné! Jelikož jsem si si taky koupil jednorotorovou jednotku od p.Jardy, tak se chci podělit o zkušenosti. Koupil jsem pouze nožovou jednotku, trychtýř a zbytek kolem jsem si dodělal sám. Mám ji za Zetorem 25K napojenou přímo na náhon. Jede to opravdu spolehlivě a drtí krásně. Dávám pouze větve do průměru 5cm, víc ne! Otáčky mám okolo 300-350/min. Zkoušel jsem i menší otáčky, ale při těch průměrech kolem 5 cm suchých větví si už musel traktor sám přidávat. Při těch vyšších otáčkách jede bez problémů. Jelikož to mám zapojeno na prudko, přímo hřídel na hřídel, nemám tam ani žádný setrvačník nebo to nějak jinak šetrněji ošetřeno, tak se při štěpkování větví nad 3cm ozývají z převodovky celkem velké nárazové rány, až mě to vyděsilo. Prakticky jsem štěpkovač jenom vyzkoušel na jedné hromadě větví. Tak jsem se rozhod, že ho předělám (spíš můj tchán) na jiný pohon, a to buď na elektromotor nebo samostatný benzínový motor. Samozřejmě jenom kvůli tomu, že mi jde o tu mou 25tku a nerad bych jí zničil. Určitě nějaký kutil a odborník by to dokázal vyladit s tím traktorem. Zjistil jsem tady na fóru, že s elektromotorem přes řemeny by to nešlo, kvůli prokluzu, tak bych to musel udělat přes ten řětěz. Zase s tím benzínovým motorem je to přece jenom mobilnější, ale zase o dost dražší. Jak silný ten benzínový motor by měl být? Nevím jestli by stačilo nějakých 6 koní nebo by musel být silnější? Je to taky o té ceně. Kdyby jste měli nějaký kontakt na výhodný prodej těchto motorů, tak bych byl rád. Jinak ten štěpkovač opravdu vypadá nezničitelně, bere to fakt dobře a do těch 5 cm větví mi z toho vypadávají špalíky o délce 8cm, drtě je opravdu málo.

jarda avsop

#208 Nový příspěvek od jarda avsop »

Spalovací motor je potřeba alespon 13ps nejlevnější je Berlan stal asi 5700kč

arbo73

#209 Nový příspěvek od arbo73 »

P.Jardo, a jakou tam máte převodovku k tomu benzínovému motoru, co máte na Youtube? Myslím to video, jak to máte upevněné přímo na vozíku a štěpkujete rovnou do vozíku. Ty motory mají totiž dost vysoké otáčky...

jarda avsop

#210 Nový příspěvek od jarda avsop »

od motoru je řemenovy převod 1:4 a pak je diferencial z š1203 s převodem 1:5.85.Ted už používam od motoru řemenovy převod 1:2 a pak převodovku trabant nebo felicia nebo favorit.Na vozíku to je připevněno šroby

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“