Naviják V3S do tří bodů
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
-
Naviják V3S do tří bodů
Tak přidávám fotky a video mého navijáku přeďelaného do tří bodů.
http://ladislavmuzik.rajce.idnes.cz/Navijak/
http://ladislavmuzik.rajce.idnes.cz/Navijak/
- ondřej zetor 25K
Re: Naviják V3S do tří bodů
Pěkná práce To tahlo z boku navijáku je spojka volného odvíjení ?
Zetor 6945 Zetor 25 K Suzuki Samurai 1,9 D Nissan Terrano 2 2,7 Tdi Plato na 2 tuny a tak dále :-)
Pěkné, jsem zvědavý na další videa. Ten strom co je na fotkách s kořenem jsi vytrhl tím navijákem?
-
Děkuji za pochvalu. Ta páka je na volné odvíjení udělané podle návodu tady na fóru.
-
Eagle : Ten strom se vyvrátil sám. Na videu to není vidět, ale je to docela pěknej krpál nahoru.
-
Padl mi dotaz na sz, jestli se nedá otočit šnekové kolo se šnekem v převodovce. Jen pro ty co nad tím taky přemýšlí tak to nejde. Jsou dvě možnosti, točit náhonem na zpátečku (neefektivní), pomocí nějaké přídavné převodovky otočit otáčky, nebo jako to mám já pomocí řetězu a nebo namotat lano obráceně, ale k tomu mám hned několik důvodů proč bych to nedělal. Zaprvé ukládání musí jít pryč. Zadruhé axiální uložení šneku nefunguje a síla se přenáší přes kuličková ložiska a na to se mi zdá všichni zapomínaj.
Ne všichni na to nezapomínají taky jsem lano namotal obráceně a měl obavy a chtěl jsem tam dát jiné ložisko a předělat to, ale statečně drží. Ono se to nezdá, ale i kuličkové ložisko snese značné axiální síly. Zkus se podívat na Tos Znojmo jaká dávají ložiska do převodovek.
-
Ono taky záleží na tom co s tím kdo tahá. Já zastávám ten názor, že ukládání tam má zůstat a ukládat lano. A samozřejmě že kuličkové ložisko snese axiální tlak, ale ono už z výroby má nějakou axiální vůli která se působením těchto sil zvětšuje. Tak mi nikdo nevymluví, že to ty ložiska vydrží stejně dlouho.
Já ho výhradně používám na silnější klacky viz foto a to je takový průměr.. Na slabší mám řetězový (rychlejší) s hydraulickou rukou.
Mám ho asi pět let. V loni jsem ho preventivně rozebral a chtěl jsem to ložisko rovnou vyměnit a předělat víko. Po kontrole ložiska, šroubů a víka jsem nenašel sebemenší náznak poškození a tak jsem se na to vybodnul. Já si stejně myslím že dřív se opotřebuje ozubení na šnekovém kolu a nebo se samo roztrhne. To se již pár lidem několikrát stalo. Kdežto víko a ložisko se ještě nevytrhlo (a nebo o tom nevím) . Samozřejmě počítám s tím že mi asi nevydrží do nekonečna, ale za ty prachy co jsem ho sehna je už několikrát zaplacený a pokud se rozbije tak základ s volným odvíjením mám , koupím za 2-3000 Kč nový a pojede se dál. A ještě z něj prodám ukládání a srdíčko, protože to rádo praská a je po něm sháňka
http://postimg.cc/gallery/4dgrcbq8/a078f803/
Mám ho asi pět let. V loni jsem ho preventivně rozebral a chtěl jsem to ložisko rovnou vyměnit a předělat víko. Po kontrole ložiska, šroubů a víka jsem nenašel sebemenší náznak poškození a tak jsem se na to vybodnul. Já si stejně myslím že dřív se opotřebuje ozubení na šnekovém kolu a nebo se samo roztrhne. To se již pár lidem několikrát stalo. Kdežto víko a ložisko se ještě nevytrhlo (a nebo o tom nevím) . Samozřejmě počítám s tím že mi asi nevydrží do nekonečna, ale za ty prachy co jsem ho sehna je už několikrát zaplacený a pokud se rozbije tak základ s volným odvíjením mám , koupím za 2-3000 Kč nový a pojede se dál. A ještě z něj prodám ukládání a srdíčko, protože to rádo praská a je po něm sháňka
http://postimg.cc/gallery/4dgrcbq8/a078f803/
-
Jo to máš pravdu sehnal jsem ho taky docela levně a počítám, že jediný co se mi na něm rozbije je soukolí. Ukládání se mi nemůže rozbít, protože těm co se to rozbije to nemaj přez kladku jako to mám já a když je na to velká boční sála tak něco rupne.
To se mi líbí jak jsi to vyřešil . Takhle by to odejít nemělo. Já ho z nevědomosti dal na přímo a po roce jsem to radši hned předělal, protože by to dlouho nevydrželo. Původní kladku jsem tam nechal a je na fotce vidět. Další nevýhoda bylo že to nešlo do země a přitahovalo to traktor.
moc pěkně vymyšleno jěště že sem neměl čas na tvoření, jen na část spojky a kardan..takhle zachovat řádkování a zároveň použít horní kladku a navic se zbavit navijení na zpatečku + trošku zrychlit mě teda nenapadlo no ono vlastně se mi při vymýšlení konstrukce nechtělo dělat další převody takže ani moc možností neni/nebylo..
no a navic je plus, že je šnekovy převod stále v olejové lázni, takže by moh víc vydržet..
-jen bych chtěl dát kardan víc na prostředek a kladku výš, jen nevim jestli to nebude rozměrama kvůli 3.bodu už mimo..no a rohatku dát spíš na buben, aby šnek netrpěl..
-u toho volneho odvijeni koukám, že máš šnek uvnitř zajištěn asi jen nějakýma silon "špalíčkama"? -co drží ty trhaci nýty..?-tzn nedělals kroužek co drží šnekové kolo volně na bubnu?
Každopádně dík za inspiraci
- wasa11
Nás na průmce učí až 15% radiální síly.JH píše:Ne všichni na to nezapomínají taky jsem lano namotal obráceně a měl obavy a chtěl jsem tam dát jiné ložisko a předělat to, ale statečně drží. Ono se to nezdá, ale i kuličkové ložisko snese značné axiální síly. Zkus se podívat na Tos Znojmo jaká dávají ložiska do převodovek.
-
bastlir : Taky děkuju za pochvalu. To natočení tý převodovky si myslim, že byl dobrej nápad. Jinak už sem udělal zajišťování a odjišťování tý rohatky, aby nedělala takovej rámus. A toho že by se očesaly zuby při zajištění rohatky a tahání traktorem tak nemusíš, protože traktor je oproti tažné síle navijáku slabší. V převodovce to mam podložený silonovýma špalíkama a funguje to parádně Ta kladka je použitá taky z rámu V3S a ten domek je taky z V3S. A dát ten vývod víc do prostřed by bylo dobrý, ale naviják by musel jít o dost vejš.
-
bastlir : Ale napadlo mě, že když dáš tu kladku vejš tak musíš dát třetí bod níž, ale stejně ti pude ta kladka do traktoru až se to zvedne.