Výběr štěpkovače, špalíkovače

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
vitex

Re: Šnekový štěpkovač vs. klasika nože

#301 Nový příspěvek od vitex »

Pokud máš 3ha lesa a neplánuješ jej vytěžit celý tak myslím,že bude lepší šnekový.Tolik drobné hmoty nevytěžíš.Hodně záleží na tom jakou chceš velikost štěpky.Já sice dělám špalíkovačem se třemi noži,ale pro manipulaci je to katastrofa.Raději jsem měl mít šest nožů.Pokud chceš dělat drobnou štěpku,tak uvažuj o návrhu vizovjana.Ber toto jen jako můj názor a navíc dělám pouze s odkorky.

padesátka

#302 Nový příspěvek od padesátka »

Já mám šnekovej do 10-12cm průměru v práci máme nožovej a ten bych nechtěl protože dělá na mně moc jemnou štěpku už mi v práci nabízeli fůru,ale nechci to je to špenát.Kdo má automat. přikládání do kotle tak je lepší ta jemná to je jasný.Já topím už 3 sezonu štěpkou ve dvouch barákách a jsem spokojenej šnek mám boušenej 2x a to jen proto že sežral 2x 14 roxor.Naštěpkovali jsme asi 250m štěpky a kousnul se nám asi 7x a to jen naší blbostí že jsme do něj narvali 10cm suchej dub dvoják a kousnul se pokaždý na suku.Jo broušení proběhlo malu flexou pouze s odklopeným krytem(drží na 4 šroubech a pantu otázka 5 min)demontáž šneku není potřeba.Abych nezapoměl na špaličkovač tak ten bych bral taky špaličky jsou na topení lepší vydržej v kotli déle,ale pořizovací cena špaličkovače mne odradila musel bych dát o 20tis. víc. a to už je na domácí topení zbytečně drahý samozřejmě pokud si ho vyrobíš sám tak je to jinačí.

vitex

#303 Nový příspěvek od vitex »

8) moje řeč.

Filip Daňhel

#304 Nový příspěvek od Filip Daňhel »

Já jsem měl spíš obavy u toho šneku, jestli, když se opotřebí šnek (ztupí) zvětší se vůle mezi břitem a plechem, co ho kryje, o který se to stříhá. a Když by byla větší tahle vůle, tak se to pak nedostřihne úplně a další věc, jestli se ten plech, co kryje šnek nemůže někde vyboulit nebo tak podobně. A když dojde k uplnému obroušení šneku, tak se mění? nedokážu si představit nějaký dovařování...

padesátka

#305 Nový příspěvek od padesátka »

Boční břit je štelovací zrovna tak jako spodní deska-šnek se naváří tvrdokovem a jen tak se nestupí to fakt musíš šežrat železo nebo kámen vydrží opravdu moc.

Filip Daňhel

#306 Nový příspěvek od Filip Daňhel »

Děkuju moc za rady 8) já si osobně myslím, že by mi ten šnekový bohatě stačil, jak říkám to využití pro něj nemam až tak velký je to jen na zpracování větví, kterých není moc. U nás v lesích jsou pouze jehličnany, takže těch větví smrky a borovice nemají moc, ale je nám lito to nechávat ležet v lese.. Po ekonomické stránce se mi zdá šnekový proti nožovému levnější, což je pro naši malovýrobu pozitivní.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#307 Nový příspěvek od maršl »

tak smrkoveho klestu je az az, normálne se pocita ze z vytezene hmoty je 1/3 haluzi...
dalsi vec, za chvilu mame rok 2017 a co pak, jakym smerem se dát, jak vytapet nase obydli.....
treba v sobotu bylo z vytezenych 10 prm dreva 10m3 stepky - prorezavka, stepkovano max 8cm
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

Filip Daňhel

#308 Nový příspěvek od Filip Daňhel »

Těch větví ze smrku není tolik aby se z toho dalo udělat topení na zimu... Ale je to dobré doplnění paliva.. Stejně do budoucna se musí vymyslet jiný systém vytápění.. Protože za zimu protopíme 45 metrů a na to nám 3Ha lesa nemohou nikdy stačit.. Vím že jsou tu RRD, ale nerad bych si to dával na urodná pole, která tímhle skoro nevyužiji..

maršl
Kontaktovat uživatele:

#309 Nový příspěvek od maršl »

ja topim jen stepkama, kusove drevo uz nevim co je cca 5 let.... lesniho odpadu je mraky a mam nadbytky....
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

Fajkr

#310 Nový příspěvek od Fajkr »

Zdárec,
já mám Piranu pomaloběžnou. tahám to za čtyřkolkou. 2 roky jsem štěpku pytloval, neměl jsem místo. nyní mám prostoru dost, tak štěpkuju na hromadu a půjde to pod přístřešek.
Pokud se štěpkuje tvrdé dřevo je to paráda, stěpka plus mínus stejně dlouhá. jakmile štěpkuju měkké dřevo tenké větvičky, tak se mi stává, že mi sem tam slabí větvičky proběhnou dlouhé cca 15 - 20 cm. To pak dostat z pytle je vzteklá šílenost. diskutoval jsem to s výrobcem. Měl jsem asi blbě seřízenou spodní desku. Seřídil jsem to, včetně nabroušení šneku a protiostří. Zkusil jsem projet na zkoušku dvě větve a výsledek nebyl úplně 100% spokojenost. uvidím zítra na svátek práce, budu štěpkovat. Pohrávám si s myšlenkou diskového štěpkovače se šikmým vkládáním i třeba čína, jen to chci někde vidět na živo, abych měl zkušenost. Jinak jsem se šnekovým štěpkovačem spokojen. je to jednoduchý mechanický zařízení.

Filip Daňhel

#311 Nový příspěvek od Filip Daňhel »

Kolik máš lesa, že topíš celý rok štěpkou, a kolik protopíš metrů? A jaký na to máš kotel?

maršl
Kontaktovat uživatele:

#312 Nový příspěvek od maršl »

myslel jsi mě?
mame kotel Atoma progress eco 50 kW
lesa cca 10 ha,
prozeneme cca 60 m3 stepky a nejake seno,
v lete se topi pouze senem.....

Filip Daňhel

#313 Nový příspěvek od Filip Daňhel »

Tak 10 ha to už je sakra výměra.. to je kotel už přímo na štěpku, že? Jak dlouho vydrží kotel po doplnění zásobníku? Asi záleži na druhy štěpky ne?

maršl
Kontaktovat uživatele:

#314 Nový příspěvek od maršl »

Fery

#315 Nový příspěvek od Fery »

Už jsi koupil? Mam ho už 2 roky doma a maká v pohodě.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“