Spalování Orebice čínské, Rákos čínský, Suchý šťovík a cena
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
-
- Kontaktovat uživatele:
Spalování Orebice čínské, Rákos čínský, Suchý šťovík a cena
Jaký máte názor na orebici čínskou nebo na čínský rákos? Myslim to jako palivo?
Já si myslím, že ta orebice je vcelku dobrá když se z ní udělají brykety hlavně je to skoro ve stejném poměru na videu je to vidět.
http://www.youtube.com/watch?v=jBxneFidNtc
Stejně by mě, ale zajímala cena. Když si to člověk veme kolik musí mít lánů (Ha) - to jsem ještě nenašel- osázeno, a pak zbriketovat? Musíme ještě přijít k tomu, že briketovací stroje je každý jiný a každý jinak účinný a s tim i rychlost udělání brikety je různá.
Já si myslím, že ta orebice je vcelku dobrá když se z ní udělají brykety hlavně je to skoro ve stejném poměru na videu je to vidět.
http://www.youtube.com/watch?v=jBxneFidNtc
Stejně by mě, ale zajímala cena. Když si to člověk veme kolik musí mít lánů (Ha) - to jsem ještě nenašel- osázeno, a pak zbriketovat? Musíme ještě přijít k tomu, že briketovací stroje je každý jiný a každý jinak účinný a s tim i rychlost udělání brikety je různá.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spalování Orebice čínské, Rákos čínský, Suchý šťovík a cena
Pozor je to Ozdobnice cinska neboli Miscanthus giganteus
spalovat to nemusis jen v briketach, muzes jen rezanku, ale co nejdriv musis udelat, je si poridit kotel, nejlepe Froling, ktery je na to uzpusobeny. vyhrevnost 18,5 MJ/kg a na 1 ha potrebujes 10 000 oddenku pri cene zhruba 10 kc kus. vyska vzrustu 3 m, z 1ha sklizen 10t coz staci na jednu topnou sezonu.
spalovat to nemusis jen v briketach, muzes jen rezanku, ale co nejdriv musis udelat, je si poridit kotel, nejlepe Froling, ktery je na to uzpusobeny. vyhrevnost 18,5 MJ/kg a na 1 ha potrebujes 10 000 oddenku pri cene zhruba 10 kc kus. vyska vzrustu 3 m, z 1ha sklizen 10t coz staci na jednu topnou sezonu.
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
Tak to mi hlava nebere.
Sice je to prisne ekologicky a z obnovitelnych zdroju, ale je to taky EKONOMICKY??? 10.000 oddenků x 10,- Kč = 100.000,- Kč. Za to budu topit plynem 3 roky (když ho budu mít) a bez starostí - v těch 100.000,- Kč není započítána sadba, sklizeň, svoz, řezání, sušení, lisování, uskladnění atd. atd.
Není smyslem být ZELENÝ až na prdeli, ale být šetrný k prostředí okolo nás a to mi teda vysazení 5ha rákosí nepřijde jako zrovna OK.
Sice je to prisne ekologicky a z obnovitelnych zdroju, ale je to taky EKONOMICKY??? 10.000 oddenků x 10,- Kč = 100.000,- Kč. Za to budu topit plynem 3 roky (když ho budu mít) a bez starostí - v těch 100.000,- Kč není započítána sadba, sklizeň, svoz, řezání, sušení, lisování, uskladnění atd. atd.
Není smyslem být ZELENÝ až na prdeli, ale být šetrný k prostředí okolo nás a to mi teda vysazení 5ha rákosí nepřijde jako zrovna OK.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spalování Orebice čínské, Rákos čínský, Suchý šťovík a c
100 000 je prave ta sadba a na upravu 1 ha ti 10 000 stačí i s nasazením, ktere trva 5 hodin a mas na 20 let vystarane. Sklizen vychází na 5000 Kc/ha. uskladnit to stejne musis jak drevo
pockej, po dreve za par let bude taky hlad, ze se tim kazdy nauci topit, nebo aspon nekteri, ptz jak ted se hospodari v lesich, tak nebude dreva a kdyz bude tak bude pekne drahe. V okolnich statech tento zpusob funguje a jen u nas furt na to lidi nemuzou prijit.
tech 100 000 je orientacni cena, muze to byt levnejsi i drazsi.
kdyz pises setrny k prostredi, proc ti to neprijde setrne? to si myslis ze zatravnene pole, ktere se 2x do roka musi minimalne pomulcovat je setrnejsi a ekonomicky vyhodnejsi??
pockej, po dreve za par let bude taky hlad, ze se tim kazdy nauci topit, nebo aspon nekteri, ptz jak ted se hospodari v lesich, tak nebude dreva a kdyz bude tak bude pekne drahe. V okolnich statech tento zpusob funguje a jen u nas furt na to lidi nemuzou prijit.
tech 100 000 je orientacni cena, muze to byt levnejsi i drazsi.
kdyz pises setrny k prostredi, proc ti to neprijde setrne? to si myslis ze zatravnene pole, ktere se 2x do roka musi minimalne pomulcovat je setrnejsi a ekonomicky vyhodnejsi??
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
No, kdyby to skoncilo u 1 ha, tak asi neni problem. Ale protoze jsme narodem vychcanku, viz fotovoltaika, repka atd., tak za chvili nebude co zrat, potravuny budeme dovazet a vsude budou nasazeny RRD, energeticke plodiny, na polich bude misto brambor jeden panel vedle druhyho atd. Je mi z toho na bliti.
Wyky píše:Tak to mi hlava nebere.
No a co to udelat tak, ze si koupim za 200 kc 20 oddenku, 2 roky si to na zahrade namnozim, vyzkousim, jak to je a pak az to vysadim ?
Mel jsem takhle problem, ze jsem nemohl sehnat topinambury , tak jsem koupil 1kg a po 3 letech jich mam dost.
Honza
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
to mas pravdu ale je 1 mil. zatravnene pudy co se vyuziva pouze na dotace a taky mraky pudy lezici ladem (Bruntalsko, Krnovsko) tak pokud se vyuzije pouze tato puda tak to staci ale nesmi se to zvrnout i treba na pudu na Hane, Polabi apod.Wyky píše:No, kdyby to skoncilo u 1 ha, tak asi neni problem. Ale protoze jsme narodem vychcanku, viz fotovoltaika, repka atd., tak za chvili nebude co zrat, potravuny budeme dovazet a vsude budou nasazeny RRD, energeticke plodiny, na polich bude misto brambor jeden panel vedle druhyho atd. Je mi z toho na bliti.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
z 10 oddenku to budes dlouho mnozit na nejake to celozimni topeni, tak rychle se to nemnoziJan_2 píše:No a co to udelat tak, ze si koupim za 200 kc 20 oddenku, 2 roky si to na zahrade namnozim, vyzkousim, jak to je a pak az to vysadim ?
Mel jsem takhle problem, ze jsem nemohl sehnat topinambury , tak jsem koupil 1kg a po 3 letech jich mam dost.
Honza
Ahoj,mňa ta tvoja orebice sice vůbec nezrušuje alě moh by sas napřeď rozhľédnůť po fóře,lěsti sa tu už neco také neřeší.Je tu už totiž,asi v ostatních téma a menuje sa to snáď rychlě rostóucí topol,nebo tak nejak a tam sa tento otop probíře a ešče to máš vrazené gdesi ve vlěčkách.
Naposledy upravil(a) ola dne stř čer 01, 2011 8:44 pm, celkem upraveno 1 x.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
To zasadíš, vyroste a pak to po nějakou dobu jako jenom ořezáváš?? a s tím topíš??? Nebo to vyroste ty to sklidíš a musíš znova zasadit??? (nechápu těch 20 let).
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
jednou nasadis a orezavas, po 20 letech to ma snizenou produktivitu ale porad to roste, ale co je snizena produktivita, nikdo to tu 20 let nema
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
pisu to co sem se na vystavach dozvedel a s porovnanim s jinymam enegergetickyma plodinama vychazi ozdobnice nejlepe, byl sme s etez aj podivat na porost a byl sem mile prekvapenola píše:Ahoj,mňa ta tvoja orebice sice vůbec nezrušuje alě moh by sas napřeď rozhľédnůť po fóře,lěsti sa tu už neco také neřeší.Je tu už totiž,asi v ostatních téma a menuje sa to snáď rychlě rostóucí topol,nebo tak nejak a tam sa tento otop probíře a ešče to máš vrazené gdesi ve vlěčkách.
No jestli mám každý rok kupovat 30 metrů dřeva na topení tak nad tím to by se dalo taky zauvažovat....maršl píše:jednou nasadis a orezavas, po 20 letech to ma snizenou produktivitu ale porad to roste, ale co je snizena produktivita, nikdo to tu 20 let nema
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
za kolik mas 30 prm? u nas to vychazi na 15 tacku
i s dovozem přes 20