stavba navijaku

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
martinpolician

stavba navijaku

#1 Nový příspěvek od martinpolician »

nazdar chlapi.
zohnal som snekovu prevodovku s hydromotorom z otoce tatra 148.prevod je 1:30 a snekove kolo je z brondze.vyrobil som bubon a riesim otazku ze ci to pohanat hydromotorom alebo cez kardan.vlastim v3s-ku a potrebujem navijak na priblizovanie dreva asi 40 pm rocne..prosim o kazdu radu a vopred dakujem.
Přílohy
IMG_1371.JPG
IMG_1370.JPG
IMG_1366.JPG
IMG_1363.JPG
IMG_1361.JPG
IMG_1360.JPG
IMG_1359.JPG

langos2

Re: stavba navijaku

#2 Nový příspěvek od langos2 »

Čau máš to pěkné ,
já bych řešil volné odmotávání lana nevidím to na obrázku, otáčky hydromotora pro konečnou rychlost navijáku převod 1:30 se mě zdá moc co zde dělají navijáky je převod kolem 1:6 + kroutící moment.

martinpolician

#3 Nový příspěvek od martinpolician »

no ved ide o to ze vsetko co som zohnal je z tej tatry 148 ab 063 otocny zeriav.ale nemam ziadne skusenosti s hydraulickym pohonom preto potrebujem poradit ci nebude jednoduchsie to spravid na origo kardan navijaku...myslim ze hydropohon bude pomalsi aj ked cerpadlo 2x U40 sa mi zda v pohode....co poviete?inak volne odvijanie som neriesil z jedneho dovodu, ze je to dost technicky zlozita uprava a pre dva-tri krat v roku to snad nebudem potrebovat.

langos2

#4 Nový příspěvek od langos2 »

pokud chceš jit nějakým směrem tak to chce zjistit otáčky hydromotoru a otáčky kardanu pak to celé zvážit co je jednodušší, rychlejší a cena.

super 50 sk

#5 Nový příspěvek od super 50 sk »

ten prevod na hydromotor 1:30 je akurat mam vyskusane naco tam mas to dvojca cerpadlo to mas z tej tatry

kovohryz
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od kovohryz »

Zdravím! Stejný naviják jsem stavil sousedovi !! Ten hydromotor má výhodu že nemusíš řešit umístění!! Hadice natáhneš kamkoliv. Otáčky jsou min.100 max.400ot/min.Mám od něho nějakou dokumentaci ale nejde mne to vložit :'( . volné odvíjení jsem řešil kusem poloosy s drážkováním a na něm posuvně protikus zítra nafotím!!!

Vana.Miroslav

#7 Nový příspěvek od Vana.Miroslav »

martinpolician píše:no ved ide o to ze vsetko co som zohnal je z tej tatry 148 ab 063 otocny zeriav.ale nemam ziadne skusenosti s hydraulickym pohonom preto potrebujem poradit ci nebude jednoduchsie to spravid na origo kardan navijaku...myslim ze hydropohon bude pomalsi aj ked cerpadlo 2x U40 sa mi zda v pohode....co poviete?inak volne odvijanie som neriesil z jedneho dovodu, ze je to dost technicky zlozita uprava a pre dva-tri krat v roku to snad nebudem potrebovat.

Nevím, jak to myslíš jen dva-tři krát v roce. Jak to budeš odvíjet? V rukou takovou sílu nemáš, aby jsi překonal odpor té převodovky, když budeš tahat za to lano. Když to uděláš na náhon, kterej se točí jenom jedním směrem, tak to taky nepůjde. Leda že by jsi nějakým způsobem otočil chod toho hydromotoru.
Neber to jako výtku, ale spíš jen jako pár otázek k zamyšlení.
Zetor 8145, Zetor 12111 MT8-046, samo domo Tatra 805+3011, Krone EC 320, Krone Swadro 1201, Krone KW 6,72/6, sběrací vůz MV3-042

picus78

#8 Nový příspěvek od picus78 »

Vana.Miroslav píše:
martinpolician píše:no ved ide o to ze vsetko co som zohnal je z tej tatry 148 ab 063 otocny zeriav.ale nemam ziadne skusenosti s hydraulickym pohonom preto potrebujem poradit ci nebude jednoduchsie to spravid na origo kardan navijaku...myslim ze hydropohon bude pomalsi aj ked cerpadlo 2x U40 sa mi zda v pohode....co poviete?inak volne odvijanie som neriesil z jedneho dovodu, ze je to dost technicky zlozita uprava a pre dva-tri krat v roku to snad nebudem potrebovat.

Nevím, jak to myslíš jen dva-tři krát v roce. Jak to budeš odvíjet? V rukou takovou sílu nemáš, aby jsi překonal odpor té převodovky, když budeš tahat za to lano. Když to uděláš na náhon, kterej se točí jenom jedním směrem, tak to taky nepůjde. Leda že by jsi nějakým způsobem otočil chod toho hydromotoru.
Neber to jako výtku, ale spíš jen jako pár otázek k zamyšlení.
Hydromotor je nejspíš obousměrnej,nebo že by otoč šla jen 1 směrem.To asi néé.

kovohryz
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od kovohryz »

Hydromotor je obousměrný !!! Má 2 vstupy a jeden přepad!! Rychlost je sice menší ale sily to má dost ! Ručně to neodvineš ani náhodou šnek je samosvorný plus převod a samotný motor s uzavřeným olejem neprotočíš tak nemusíš rěšít žádnou rohatku!!!

zde

#10 Nový příspěvek od zde »

ten rozvadzac mam doma ide zapojit bud na dva vyvody piestnice /hore -dole /alebo sa da prepojit a je len poloha zdvih a dole samospadom .

kovohryz
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od kovohryz »

slíbené foto volného odvíjení jenom jsem nemohl vyfotit celý naviják protože je založený haraburdím
Přílohy
hydro pohon.jpg
Bez názvu.jpg

kovohryz
Kontaktovat uživatele:

#12 Nový příspěvek od kovohryz »

data hydromotoru
Přílohy
parametry.jpg

langos2

#13 Nový příspěvek od langos2 »

kovohryz jaký máš převod na převodovce?

martinpolician

#14 Nový příspěvek od martinpolician »

Zdravim vas chlapi.Dakujem za vase dotazy a za pomoc pri technickom rieseni.Takze ten navijak planujem namontovat do V3S-ky a vlastne pri obsluhe dvoch ludi som pocital ze nepotrebujem to volne odvijanie lana.Je to dost technicky narocne a pri namontovani navijku do zadu pod korbu asi aj zlozite na obsluhu.Ratam s tym,ze ked bude obsluhovat hydraulicky ovladac jeden clovek, ten druhy moze tahat lano k cielu.Ten hydromotor je obojsmerny ako vidim v navode vyssie a dakujem za foto.Ked by som to riesil nahonom na vystupny kardan navijaku na V3S, ten je tiez obojsmerne ovladny rychlostnou skrinou.Tak ked sa mylim ma prosim opravte..

kovohryz
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od kovohryz »

langos2 píše:kovohryz jaký máš převod na převodovce?
langos2 přesně si to už nepamatuju ale ten šnek byl nějak od 1/30 po 1/40 :-/ anavic jsem si všiml že máme trochu jinou tu skříň převodovky!!! tady je čerpadlo napojené přímo na šnek ale u té sousedovy jsou navíc dvě ozubená kola cca 3/1!! nejspíš dělali víc provedení podle roku výroby :shock: co se týká rychlosti jdeš vedle klád volnou chůzí :co?: neměřili jsme to !! na takové to domácí tahání stačí hlavně že to nemusíš brat do živých!! dělali s tím probírku v bukovině a utáhlo to 18kusů v 9metrových délkách a na pni to mnělo kolem 30 cm. Soused je spokojený a to je hlavní!

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“