Štěpka - cena ?

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
traktorista-plkac

Re: Štěpka - cena ?

#196 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

Tak to ti dal pořádnou slevu,coz mi posla do SZ :shock: to jsem ani já nečekal,a jsem rád že jsem ti mohl pomoc :friends:
Moje videa na
http://www.youtube.com/watch?v=Y_upwXh1E1c
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

mirous

#197 Nový příspěvek od mirous »

jj,přiznám se že jsem tolik opravdu nečekal a velmi mě to potěšilo,
jsem tady na foru chvilku a už tak dobré kontakty. :dostdobry:
Zeman není můj prezident. http://www.youtube.com/watch?v=UEHkoHZg50M

maršl
Kontaktovat uživatele:

#198 Nový příspěvek od maršl »

mno tak 3011 to je slabe, to jo. a to mas svuj les ci jen nekde tak nashanet haluzi?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

traktorista-plkac

#199 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

Pro mirous:tak už dej fotky té piraně :)
Moje videa na
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

mirous

#200 Nový příspěvek od mirous »

tak dnes jsem to byl vyzkoušet v lese na jednom mýtáku,na 540ot. to bylo dobré ale jak jsem to dal přes 5 a osolil motor tak to hučelo jak siréna a 2 lidi nestíhali krmit,je to teda s převodovkou do rychla tak při 540 na kardanu má kolem 800 na šneku a na tu 5 to může mít okolo 1500? ot. na šneku.
nacpal jsem tam i 10cm tlustou špicu a v pohodě,žádné ořezávání.
Přílohy
IMG_7.jpg
IMG_6.jpg
IMG_5.jpg

maršl
Kontaktovat uživatele:

#201 Nový příspěvek od maršl »

je tam prevodovka 1:1,8
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

mirous

#202 Nový příspěvek od mirous »

tak dnes jsem štěpkoval suchej buk větve 3 -8 cm délky 1,5m a v pohodě(jednou jsem ho zadusil na 5,pak jsem jel na 540 a už dobrý)při té velké rychlosti je nevýhoda že štepky lítaj hodně daleko.

traktorista-plkac

#203 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

Takže jsi asi spokojený,vypadá to dobře s tou převodovkou 8)
Moje videa na

nick

#204 Nový příspěvek od nick »

Eště přidám mé měření hmotnosti pytle štěpky a to : po 1 roce sušení na složišti v pytlích a zakryté plachtou
Z Rojka : 23 kg/pytel
Z Oslíka : 25 kg/pytel
Přílohy
štěpka Rojek.JPG
špalíky Oslík.JPG

miki

#205 Nový příspěvek od miki »

To vizovjan: mám taky Junkkari 5,
1/ proč máš na odhazovacích lopatkách návar? Já tam nepozoruji krom odřené barvy nějaké opotřebení.
2/ na stahovací objímce jsem hned u nového štěpkovače provedl výmněnu klasické matice za matici motýlkovou, aby se mně lépe nastavoval komín.
3/ pro lepší nakládání do vlečky jsem si udělal nádstavec komínu (0.5m). Bez problému funguje i na 540 rpm. A odhazovou klapku ovládám přez pružinu řetězem.
4/ koupil jsem si druhou sadu nožů a udělal přípravak na broušení tak, aby sem nemusel naklápět desku (svěrák brusky)
5/ lamač (drtič) stěpky je vlastně taková podložka nad nože, která způsobí to, že pokud štěpkuješ větší průmněry, tak ti z toho nelezou "kolečka salámu", ale je to nadrobený. Na to , aby to homogenizovalo štěpku a odstranilo to "krátké tenké větvičky (čerstvé březové)" to není. Žere to výkon.
6/ pěkná vlečka
Překovejme meče v pluhy a naopak.

hotday

#206 Nový příspěvek od hotday »

vizovjan píše:Aby toto téma nezapadlo úplně do hlubiny diskuze, rozhodl jsem se hodit fotky otevřeného štěpkovače právě zde.
Máme zimu, v lese hafo sněhu a tak se kutí v dílně. Zde vzniká přikládání do kotle, dočasně ho ale předběhlo tvoření bedny na dřevo do tříbodového závěsu pro strýce, který si pořídil traktor...
Tak pánové konstruktéři (kteří jste se nenechali nalákat na špalíkovače :cert: ) hurá do zkoumání konstrukce továrního štěpkovače :-)
Sliboval jsem, že až ho otevřem, tak budou fotky... jenže když to běží bez problémů... ;-) naposledy jsme tam dávali lamače v listopadu (příslušenství za nože, které rozdrobňuje štěpky a láme větvičky, které chtějí vlézt do rotoru napříč a mají až k 15cm délky), které si ale nerozuměly s čerstvou lipovou kůrou z tenkých větví, která se na ně motala, tak jsme je museli zas sundat.

Nyní ale ty slibované fotky.
pekny stroj...chcem sa spytat, ze ci okrem toho sotrvacnika s nozami tam iny nieje???

miki

#207 Nový příspěvek od miki »

Ne, na štěpkovači jiný setrvačník není, rotor váží kolem 70 kg, ale na motoru traktoru máš taky setrvák, který má kolem 2000rpm.

vizovjan

#208 Nový příspěvek od vizovjan »

pro mikiho: vzhledem k tomu, že štěpkovač máme povětšinou za třicítkou, která točí jen 540 ot/min, tak jsme chtěli dosáhnout lepší vyhazování štěpky, což skutečně ty návarky zlepšili, jsou udělané dost natěsno a tak vyhrnují celou komoru a na spodku nezůstává nic, co by štěpky brzdilo v letu. Těžko říct, o kolik to prodloužilo dolet, ale rozdíl byl viditelný - hlavně při nafoukávání vlečky to hodí o kus dál a to se hodí. Já osobně jsem do toho rotoru nechtěl nijak zasahovat, ale táta si to prosadil s tím, že přinejhorším to odbrousí. Musím uznat, že asi to mělo smysl, přestože jsem tomu nevěřil - říkal jsem si, že pokud by to mělo smysl, tak už by to tak dělali přímo v továrně. Od té doby se nám ani jednou neucpal komín (občas to dělá takovéto pohnilé jehličí, když ho člověk chce foukat proti kopci, pak se trocha jehličí usadí v komíně a jak spadne dovnitř, tak se mu nechce vyletět ven...).
My měli na té objímce plastovou matici, která pěkně padla do ruky, ale už jsme ji někde zaseli. Ze spodu točny komína máme navrtané díry a tím provlékáme péro z hrabačky, protože ta objímka se měla tendenci točit ze svahu, když ji člověk neutáhl pořádně, nebo tam nechal nějakou štěpku v drážce. Stalo se nám, že jsme si komínem vysklili zadní sklo na traktoru (komín se otočil k traktoru a jak táta přizdvihl štěpkovač, tak komín šel do okna), tak jsme to pořešili takto a je to naprosto bez problémů.
Zaujalo mne, že máš to prodloužení komínu - dost nad tím přemýšlíme - ale zatím jsme to zas tak moc nepotřebovali, tak jsme se k tomu ještě neodhodlali. Nemá to větší tendenci se ucpávat? Doletí třeba mokré jehličí a jiný nepořádek až nahoru bez problémů?
Kolik stojí sada nožů? My jsme zatím nože brousili jen jednou a to velmi zlehka, tak myslím, že ta sada vydrží strašně moc. Taky máš ten štěpkovač od Agrokonzulty? Ten přípravek táta řeší, ale zatím jsme se k tomu nedopracovali¨, nože jsou stále ostré - podle mne na to májí asi největší vliv nečistoty jako písek, kterým se snažíme bránit. Jak dlouho už ten štěpkovač máš? Jsi taky spokojený?
Lamače štěpky máme zatím jen na dva nože (domácí výroba, stále se pracuje - teda s přestávkama, které jsou z časového hlediska zdaleka největším faktorem) a už tak se nám zdálo, že to celkem fungovalo. Ostatně i distributor nám řekl, že si je máme udělat doma, že to není nic složitého a poslal nám fotky. Místo 4 nožů na lamači máme jen dva, ale nezdálo se nám, že by to tak bralo výkon (v suchém smrku, snad se suché větvičky ochotněji lámou), ale těžko soudit když s tím nemáme ještě moc zkušeností - nicméně pro náš domadělaný dopravník štěpky do kotle by se hodilo, aby ve štěpce bylo co nejmíň delších kousků. Ale vůbec tomu nesvědčila oplzlá lipová kůra - tehdy jsme to sundali a do konce sezony jsme to nenasadili a štěpkovali bez.
Vlečka je prázdninový výtvor - horní hranu jsme dělali jen tak vysoko, aby tam štěpkovač dofoukl :red: štěpkovač máme od loňského března. Tátovi dlouho nedávala spát myšlenka na nízkou vlečku s řiditelnýma kolama a tohle je výsledek.

Miki, děláš se štěpkovačem profesionálně? Máš odbyt na štěpku? My uklízíme v místních lesích - kdybychom chtěli štěpku pro vlastní potřebu, tak by stačilo něco menšího.

pro hotdaye: kromě rotoru, který váží 97kg tam jiný setrvačník není.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

miki

#209 Nový příspěvek od miki »

Tendenci ucpávat se to nemá, Štěpkovač mám od Agrokonzulty, podávání ze Slovenska (firma VPP). Nože stály asi 10000 Kč bez DPH.
Štěpkovač je velmi robusní a spolehlivý. Myslím, že je to jeden z nejlepších a nejkvalitnějších štěpkovačů ve třídě do průmněru 17 cm. Nože brousím asi po 100 kubících, ale jen tak přelíznout, proto mám dvě sady. Klidně ti pošlu náčrtek přípravku (DWG nebo PDF). Na komín bych možná našel příruby na laser).
Štěpkuju hlavně pro vlastní spotřebu, ale nic menšího bych nechtěl. Je pravda, že větší průmněr kuláče než 12 cm tam proženu málokdy, ale pokud děláš rozvětvené větve, tak je štěpkovač tak akorát. Zkoušel jsem ty šnekové štěpkovače od Bystroně, ale kvalita práce a hlavně bezpečnost je u HJ5 o několik tříd dále. U šnekových štěpkovačů dochází k rotaci materiálu, což má za následek zlomené nebo pohmožděné končetiny.

vizovjan

#210 Nový příspěvek od vizovjan »

Tak teď jsi mne dostal s tím podáváním - to máš nějaké neoriginální, nebo jen od jiného distributora? Ta cena za nože není zlá, obával jsem se větší pálky. Přece jen je to hodně kvalitní materiál.
Pravda, že rozvětvené větve potřebují spoustu místa - ale spousta lidí má štěpkovače mnohem menší a taky štěpkují... ale to množství práce, které si člověk ušetří tím, že to nemusí všechno ořezávat... a když je potřeba návštěvě demonstrovat co to umí, tak se využije možnosti, tam strčit 17cm smrk ;-) Občas umí šlehnout i větev i tady, když je větev zahnutá a chce si lehnout jinak, než byla vložena, ale jinak je práce s Junkkari příjemná - člověk snadno může vypnout vkládání, nekope větve ke straně (dělala to Farmi - bylo tam i diagramem znázorněné, že na jedné straně násypky není radno stát, protože větve mají tendence se na ni přesunout), nedělá to moc velký hluk (hostující kamarád vytrvale odmítal chrániče sluchu, protože to podle něj pouze "vrní jako kocourek" (srovnával to ale punkovou kapelou, na jejímž koncertě byl o týden dřív :smich: )
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“