Dotaz

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
TATKA

Re: Dotaz

#31 Nový příspěvek od TATKA »

Ještě jeden dotaz...ten buben se vychyluje přímo na těch ložiscích nebo je tam ještě nějaké pouzdro?

vitas

#32 Nový příspěvek od vitas »

radovann píše:Na tý páce je kladka, kterou je provlečené lano na ovládání. Problém je v tom, že musíš vylézt z traktoru přitáhnout náklad a uvolnit západku. Proto jsem to předělal na vzduch :) . Více foto na " Třibodový naviják "
Moc pěkná práce, by jsi to mohl prodat zpět bystroňovi jako návrh na novou vývojovou řadu 8)
TATKA píše:radovann toho bystroně pekně ošefoval :smich: :smich:... Potřebuju ten pruměr lamely jaky mam zvolit jestli tech 355mm nebo vic min?
To vitas: Mezi řetězové kolo a buben musi ještě vložit pružinu aby se to rozpojilo (aspon myslim)
Myslel jsem, že se to odtlačí "házením" té lamely, ale možná by se trochu třela. Nevím.
TATKA píše:Když tak koukam na ten nákres Vitase, nezdá se mi tá páka. Pokud zatáhnu za páku tak se mi to protočí v tom axiálním ložisku...buben se nepohne
Jj, to máš pravdu. Muselo by to tam jezdit v nějaké drážce na hřídeli, resp. by asi musela být nějaká drážka na tom sešikmeném kusu, aby se na hřídeli neprotáčel. Já to právě rozebrané nikdy neviděl, tak jsem se to snažil pochopit a nakreslit podle fotek od orly a nákresu od Blajdy.
Chystám se taky stavět naviják a mám doma koncák od 512ky. Tak přemýšlím, jestli udělat naviják z něj, nebo zkusit něco jako jsou ty tovární ...

Hele, teď jsem našel na stránkách interforstu, že mají u každého navijáku manuál, kde je na konci seznam náhradních dílů a naviják je tam i rozkreslen jak je složenej.
Tady http://interforst.cz/index.php?category=22 a tady přímo manuál http://interforst.cz/files/Navod%20SW%204000.pdf . Mohlo by se ti to hodit, jestli podobný stavíš ...

vitas

#33 Nový příspěvek od vitas »

orly píše:Toto je nejmenší a nejjednodušší typ od Bystroně ovládaný lanem venku. Jinak k tomu povolování - je to nevýhoda rohatky. Nejdřív se musí kousíček navinout a pak uvolnit rohatku. Pak se povolí páka navíjení a lano se volně odvíjí. V podstatě se může naložit jen tolik, aby při tažení nebyl problém a celý cirkus s povolováním se nemusel absolvovat.
Já teď právě používám takový jednoduchý naviják ze zila. Je bez kladky, navíjí se přímo na buben. Je tam samosvorný šnekový převod, takže brzda není potřeba. Ale spíná se to zubovou spojkou a ta když se zakousne, tak tu páku taky nevyrvu. Tahám raději tak, abych měl dost volného lana a stačilo jen couvnout traktorem k jeho uvolnění, ale občas to nevyjde.
Tak pak musím přeřazovat na podlaze, abych roztočil přes zpátečku náhon obrázeně a je to dost zdržování a opruz.

Díky za reakci, jestli se dám do stavby navijáku, zkusím tam raději pásovou brzdu ...

vitas

#34 Nový příspěvek od vitas »

vitas píše: Jj, to máš pravdu. Muselo by to tam jezdit v nějaké drážce na hřídeli, resp. by asi musela být nějaká drážka na tom sešikmeném kusu
A nebo ten sešikmený kus dát z druhé strany spojkové páky napevno k rámu ...

TATKA

#35 Nový příspěvek od TATKA »

Tak jak to je? Ten buben se posouvá rovnou po ložiscích nebo je tam ještě mezi ložiskem a bubnem nějaká objímka?

TATKA

#36 Nový příspěvek od TATKA »

Tak už jsem dost pokročil...mám štít navijáku svařenej, nakoupeno spojkové obložení, hřídele, ložiska, ozubená kola... Teď to jen dát do kupy
Jen se mi nezdá ta lamela koupil jsem pr. 280mm...a nezdá se mi že by to mohlo udržet ten tah co bude na bubnu. Není na tov. nav. nějaký "hrubší" obložení?

bibos
Kontaktovat uživatele:

#37 Nový příspěvek od bibos »

TATKA píše:Tak už jsem dost pokročil...mám štít navijáku svařenej, nakoupeno spojkové obložení, hřídele, ložiska, ozubená kola... Teď to jen dát do kupy
Jen se mi nezdá ta lamela koupil jsem pr. 280mm...a nezdá se mi že by to mohlo udržet ten tah co bude na bubnu. Není na tov. nav. nějaký "hrubší" obložení?
Co jsi koupil za obložení ?Na origo navijáku není spojkové ale brzdové obložení.

TATKA

#38 Nový příspěvek od TATKA »

Koupil jsem spojkové obložení...teď nevím na jakej traktor. Mám tedy koupit spíš brzdové obložení? Jaké?

bibos
Kontaktovat uživatele:

#39 Nový příspěvek od bibos »

TATKA píše:Koupil jsem spojkové obložení...teď nevím na jakej traktor. Mám tedy koupit spíš brzdové obložení? Jaké?
Já tam dávám brzdové to spojkové ná menší tření ale zase víc vydrží.

TATKA

#40 Nový příspěvek od TATKA »

Jaké brzdové obložení? resp. z čeho...

TATKA

#41 Nový příspěvek od TATKA »

S normálním spojkovým obložením by to asi prokluzovalo?

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“