Cena dřeva

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Martis 056

Re: Cena dřeva

#31 Nový příspěvek od Martis 056 »

Díky za rychlou reakci, zkusím sehnat hajného a domluvit se s ním. Právě o kousek přes cestu začínají státní lesy, kde ten kůrojeb je jaksi na vzestupu, ne že by netěžili, ale než se k něčemu rozhoupou.... Taky budu něco řezat na prkna, je to škoda a navíc když vidím současný stav lesů na Vysočině, věřím že za pár let to bude chybět...

Metracek
Kontaktovat uživatele:

#32 Nový příspěvek od Metracek »

Já si do svého lesa feromonové lapače nedávám. Co vím od kluků z lesa, tak jednak si ho tím natahám do lesa, tak ten lapač je účinný hlavně v tom jarním rojení. V těch pozdějších už brouk dokáže rozeznat zda půjde do stromu či lapače, tím pádem je nižší účinek. Případně se tuším dávají 10-15m od porostní stěny a na 1 lapač je okruh myslím o poloměru 30-40m. Vychází to tuším 1,5 lapače na hektar.

Předpokládám, že toho brouka máš různě po lesích a né na jednom místě (jako já). Vykácej evidentně napadené jedince. Pak se podívej na stromy vedle nich jestli mají vidět závrty v kůře (pilinky na kořenových nábězích už asi určitě nenajdeš). Když takto vykácíš všechny evidentně napadené stromy, tak jestli chceš mít jistotu berou se ještě klidně 1-2 stromy vedle dokola jako jistota.

Já místo lapačů během března radši pokácím zdravý strom, odvětvím a větvemi přikryju (případně nechávám vývraty co spadnou během zimy). Pak to musíš kontrolovat jak přijde rojení, protože ti brouk nalítá do těch stromů (pro něj je to kořist zdarma). Jak tam brouk nalítne, tak asanovat (postříkat či kůru spálit) a samozřejmě dostat z lesa. Přípravky na postřik by letos měli být konečně k prodeji bez nutnosti mít školení na postřiky. Postřik funguje pouze na dospělé jedince. Nikoliv na vajíčka, larvy, kukly.

Pokud je ale brouk v lesích okolo tebe, tak samozřejmě je to běh s větrnými mlýny. Můžeš asanovat jak chceš, ale pokud to děláš jedinej tak ten brouk tam stejně přiletí.

tomous

#33 Nový příspěvek od tomous »

Jakej postřik má bejt bez povolení??? Protože těm lacinejm nevěřím ,že budou fungovat.

Metracek
Kontaktovat uživatele:

#34 Nový příspěvek od Metracek »

Bez povolení by měl být tuším Vaztak Active, ale hrozně dráždí dýchací cesty. Měl jsem ho 1x a nikdy víc. Druhým by měl být Fury 10 ew. Není tak dráždivý, je dražší ale o 1/2 menší dávkování.

Je dobrý mít postřikovač s dobrou tryskou, aby jsi toho šplíchal dost a zároveň to nešlo všude okolo. Ty postřiky nejsou levná záležitost. Hlavně fungují jako požerkový, případně kontaktní jedy. Takže brouk zdechne až se nažere té otrávené kůry, případně když to odloupneš a nastříkáš přímo jeho.

Doporučuji používat se smáčedlem. Lesácké s barvivem Scolicyd se prodává pouze po 5l. Jde dobře nahradit zemědělským smáčedlem Silwet Star (jako smáčedlo je lepší, nevýhodou že je průhledný). Pokud se ti nechce nic kupovat, tak levnou variantou je jar a mycí prostředky, ale tím jak se snaží být ekologičtější, tak už nemají tolik smáčecích látek.

radovann
Kontaktovat uživatele:

#35 Nový příspěvek od radovann »

750,- prm štípaný, délka 1 m ( smrk )

vitex

#36 Nový příspěvek od vitex »

Čárls

#37 Nový příspěvek od Čárls »

radovann rovnaný nebo sypaný pokud rovnaný a štípy akorád na cirkuli a pak už nemusíš štípat jo přiměřená cena
za toto prodávaji u nás https://www.bazos.cz/search.php?hledat= ... t&kitx=ano
Jinak u nás Městský lesy kládovku 1200 měké jehličnaté, tvrdé-listnaté 1450 s dovozem to sou Loňské ceny 8) Letos nevím
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

JirM

#38 Nový příspěvek od JirM »

mladý SM 15-20let lýkožrout lesklý
lapáky z větví nepraktikuju
koupil jsem plastový + feromon

LADˇÁK28

#39 Nový příspěvek od LADˇÁK28 »

Loni v květnu jsem volal hajnemu at se mi podívá do lesa,pří vyžínání jsem prošel vysoký les a napočítal okolo 30stromů,byly normálně zeleny jen na nábězích pár pilinek.Myslel jsem že se třeba zasmolí,abych to nekácel zbytečně.Za dva dny volal označíl jsem ti 50stromu cca70kubiku tak můžeš začít.Vzal jsem i okolní stromy neoznačené abych něco zachránil,bylo toho 130 kubiku.Ptal jsem se ho co stím ,dát lapač?Povídal tyhle lesy se už nezachrání.V září a řínu jsem dělal dalších200 kubiku.A na jaře můžu pokračovat.TEDˇ UŽ SI BROUČEK PAPÁ I V 30LETÉM POROSTU.

tomous

#40 Nový příspěvek od tomous »

Metracek-jelikož tyto insekticidy působí pouze kontaktně a požerově-nikoliv sistemově výsledek bude stát za hovno. Zkusím do mladejch stromků šplíchnout Nurelle D nebo Proteus.

ota

#41 Nový příspěvek od ota »

K ceně dřeva. Ve schránce tuhle leták od Dřevařského centra Bohdaneč.
1 LKW paliva (47 prm ) za 19 458 Kč, doprava do 50 km v ceně tedy zdarma. V 2m délkách. Koukal jsem na obrázky a je tam vidět i schnilej masakr, nebo i špalky břízy. Většina jsou odenky, no asi co vyzdravujou a co zbejvá na dvoře. Tady je odkaz přímo na firmu. http://www.fajndrevo.cz/index.php
Akce je platná od 15.1 do 31.3. Tedy cca 415 Kč/ prm. Což myslím ujde. No nemít u baráku asi 6 hromad dřeva tak bych o tom uvažoval. Sice by se mnou doma asi už nikdo nemluvil, že jsem se zbláznil. :vysmech: Dřevo kam se podíváš.

Metracek
Kontaktovat uživatele:

#42 Nový příspěvek od Metracek »

tomous: Ano působí tak, když dřevo nastříkáš a brouk má pak vyletět, tak to smysl má... Jak se prokouše ven tak se otráví. Z mé zkušenosti nestojí, mohl bych ti ukázat odloupanou kůru a v něm zahubený broučky...

Jo Nurelle D je dobrej, díky fumigační schopnosti, ale není oficiálně povolený, proto jsem ho neuváděl.

lapav

#43 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj
Za jakou cenu se vykupuje smrková kůrovcová kulatina ?

ota

#44 Nový příspěvek od ota »

V pátek jsem mluvil s kámošem na posezení a povídal, že to nikdo nechce. Měl 90 statnejch smrků. Pokácel a chtěl prodat v dlouhým. Obvolal mrtě pil a nakonec od něho vykoupil z jedné pily jeden kláďák dlouhýho za 500 Kč kubík. Zbytek rozřezal do paliva pro sebe.

tomous

#45 Nový příspěvek od tomous »

Kolik ti kdo dá..... Tdy v okolí už to začínají vozit jako palivo za cca 450kč kubík i s dopravou a složením. Někde jsem slyšel,že 800 kubík.
Jinak cena oddenků 100kč kubík a cena suráků 150kč kubík+ doprava cca.100kč

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“