Lesnická kladka

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
michalosss

Lesnická kladka

#1 Nový příspěvek od michalosss »

Zdravím všechny, rád bych se zeptal jaké používáte kladky když potřebuje zdvojnásobit tah navijáku....díval jsem se zatím zde: https://www.maxim-pneu.cz/…/prislusens… ... meny-haky/…&
zamlouvá se mi ta 10t s ložiskem 5tis a nějaké drobné...není to moc, dá se sehnat někde za menší peníz...??? Naviják mám 4t a 10mm válcované lano. Díky za všechny názory.

jenicek

Re: Jakou lesnickou kladku

#2 Nový příspěvek od jenicek »

Asi seš bohatší než já, bůro mi za kladku přijde dost... Kladku jsem nekupoval (respektive mě stála asi 150Kč ve šrotě, dělená, na ložiskách, cca 15kg). Tady jsem ale kupoval řetězy na přibližování a háky a spokojenost. http://www.lana-retezy.cz/kladky

Franta.cz

#3 Nový příspěvek od Franta.cz »

Dívám se čím víc tun tím víc kladka :smich:
A všechny na futrech
Naposledy upravil(a) Franta.cz dne pon pro 10, 2018 7:11 pm, celkem upraveno 1 x.

Franta.cz

#4 Nový příspěvek od Franta.cz »

Jako směrovou používám hliník 4 tuny.Lítat po lese s 15 kilama mě dávno přešlo
https://www.interforst.cz/det/rychlobez ... -kladka-lr
jako silovou něco takovýho 10 tun
https://www.interforst.cz/det/smerova-k ... nicemi-srl

pavel sk

Re: Lesnická kladka

#5 Nový příspěvek od pavel sk »

Ja mam origo kladku s vybavy LKT s ukoncenim ako zabka. Takze ju viem dat na retazovy uväzok alebo aj lanovy. A spokojnost 8)

michalosss

#6 Nový příspěvek od michalosss »

Franta.cz: Když jsme u té váhy... co říkáš na tohle je to o litr dražší než ta hliníková 4tuna....a tohle co píšou snese 13t...a váha 2,66kg. Směrovou používám třmen s rolnou do 6t.

Franta.cz

#7 Nový příspěvek od Franta.cz »

Třmen s rolnou má malej průměr pokroutí lano.

michalosss

#8 Nový příspěvek od michalosss »

Franta.cz

#9 Nový příspěvek od Franta.cz »

Jediný co mě na tom nadí, že tam není průměr.
Jen by mě zajímalo z jakýho kosmickýho materiálu je, že váží skoro polovinu toho co ta hliníková a je pevnější.Určitě to nebude na valivejch ložiscích, ale jen na třecích.

michalosss

#10 Nový příspěvek od michalosss »

Těžko říct, třeba je tam překlep nebo tak... schválně tam dneska napíšu e-mail, jestli mi sdělí více info o této kladce.

ota

#11 Nový příspěvek od ota »

Jen že jsem narazil na tohle tema. Plancám se po netu a tady je nějaký odkaz na kladku. Nevím jaké kvality, vypadá že je pán vyrábí sám. Má tam další odkazy na různé věci, díly i k lesní technice.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/98264552/Kladka.php

DEF110

#12 Nový příspěvek od DEF110 »

Tu tajfunovou kladku jsem už v rukou nosil. Je vážně lehká a něco zmůže. Je pogumovaná (což se při hrubém zacházení nemusí zachovat) a běhalo nám v ní lano 12mm, vešlo by se i silnější. No, kdyby jsme jí měli tenkrát na kšeftě, kde jsme tahali 2-5m3 smrkový vejvraty z rokle kde jsme na 80m lana potřebovali ještě 40m nástavku a při vytahování, jsme potřebovali dvě kladky, aby se odenky nechytaly za pařezy a vyjelo to nahoru směrem, jakým jsme potřebovali, tak v kombinaci s textilníma úvazkama velká paráda. Chodili jsme tam tenkrát s 2x plechovou 8t na řetízkách a přes vysílačky jsme si řikali, tahej, teď ne a bylo to všechno strašně těžký... :) No jen jsem chtěl říct, že s touhle kladkou jsme už přetahovali 14m3 buk přes ukotvení do směru a v pohodě. Ono to zase až tak netrpí ty kladky, když se uvážou správně a tahle má výhodu, že je vážně lehounká...

michalosss

#13 Nový příspěvek od michalosss »

Bylo mi vysvětleno, že pokud bych použil připojení kladky takové že by netahalo za celou plochu toho spojovacího kolíku jak ji přetrnu, ale pokud se použije tex. pás tak není problém...zapoměl jsem se zeptat jestli je na valivých ložiscích nebo ne...
Nicméně... pokud naviják dává 4-4,5t tak ta kladka by byla namáhána 8-9t a teď jaký použít v takovém případě úvazek na kladu + tex. pás a jaký kluzák aby to vydržel?
Úvazek G100 a kluzák píšou že je to do 6t, pokud je bezpečnost 2 tak se roztrne až při 12t, ale to mi nikdo ještě nepotvrdil. A ten tex. pás...teda nevím.... má někdo nějaké nápady...?

DEF110

#14 Nový příspěvek od DEF110 »

Bylo Ti vysvětleno, že přetrhneš(?) kladku? Dnešní nový pás (třeba od pewagu, vydrží mnohem víc, než starej kovanej řetěz), vydrží, ale i ten starej kovanej řetěz ... Asi si pleteš ukotvení kladky a úvazku, ne? Naviják za traktorem, co má sílu 5t, ti přes kladku bez problému vyvrátí celej strom!!! Jestli máš celou dobu pochybnost,že tahle tajfunová kladka praskne, tak buď v klidu, má... Možná se raději zkus někdy podivat, jak se přibližuje dřevo ve skutečnosti a pak něco řešit. Když se úvazek chytne při cestě přiblížení nahovno, většinou povolí lano a doufáš, že žabky a ostatní bordel, tě netrefí a neustřelí hlavu, protože naviják má stále hodně síly... Jsem teda jen těžař, ale něco jsem už s klukama od traktorů zažil, a většinou povolí vždycky něco jinýho než kladky a žabky... Nebo vlastně netušim co chceš. Kup si věci na 12tun a tahej s tim, ale proč? Dělám v lese 15let a tohle jsme nikdy nepotřebovali.. :) A to jsme dělali hodně velký rizika...

michalosss

#15 Nový příspěvek od michalosss »

Asi jsem to špatně napsal... když kladka nebude přivázaná celou plochou toho kolíku tak namáhající síla ji bude mít tendenci ten spoj otevírat a na to není stavěná, je potřeba aby ten kolík byl namahaný na celou plochu = použití tex. pásu pak bude namáhaný pouze na střih a to už je v pořádku...a vydrží to těch 13t jak píší. Takhle mi to volal borec z té agama. Já to mám pro svoji potřebu....ročně vytahám do 200kubíků ... ale párkrát se mi stalo že to borec nakácel tak že to bylo zapíchnutý do meze a spojka mi prokluzovala.
Měl jsem tuhle: https://www.google.com/search?q=lesnick ... JScMOlCegM:
danou na kladě = volná kladka=2xvětší tah lana...a u druhýho stromu se otevřela jak konzerva.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“