TZ4K14 a naviják
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
TZ4K14 a naviják
Přátelé, příspěvkáři,, mám uvedený traktor a chtěl bych si zhotovit naviják. Jeho použití je prý u t4k14 komplikované vzhledem k provedení motorové závislosti. Hledal jsem hledal, ale nic jsem k tomu zde nenašel. Kdo ví jak to tedy je??? děkuji
-
Re: TZ4K14 a naviják
moc děkuji,, naviják od freemana jsem viděl ve videu, ono to použití na tk je asi stejné, informace z toho vlákna jsou zajímavé a mění pohled na některé záležitosti např. váhové poměry při navijáku na zákl.desce tk, atd., pokud jsem dobře pochopil, naviják jede s motorovou závislostí a náhonem 4x2, při použití 4x4 nemůže pracovat naviják (být zařazena motorová závislost) ano? kvůli zatížení tk, jeno stabilitě a možnostech jízdy z kopců (máme jich několik a prudkých) jsem vyrobil bržděný vyvážecí vlek na cca 2,5 m3 dřeva,
pekna vlecka
Taky se mě líbí. A hlavně lehká
... ještě jsem ji navážil, ale ve předu je již opěrné kolečko a manipulace s ní je bez problémů,,dám foto až bude naložená a v plném provozu.. teďkom jen ten naviják,, nápadů je zde hodně, tak se rozhodnout a vybrat ten správný systém,, co myslíte, který je vhodný pro t4k14?
skús pozrieť sem celkom jednoduchý a ľahký . http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=10906
přátelé, hezký a úspěšný nový rok,, s novoročním předsevzetím jsem se rozhodl vyrobit si naviják, kde za vzor budu brát naviják "freemana", tj. náhon z traktoru kardanem, otáčky kardanu mám 825, předloha s omezením těchto otáček, vývod dalším převodem na buben navijáku (řetěz 16B1), třecí spojka na bubnu, kolíková spojka ,, protože nejsem příznivcem "co dům dal" chci podle zpracovávané dokumentace nechat díly pálit laserem a protože platí, že více je levnější než 1, ptám se : nechce se někdo připojit a spolupodílet se na výrobě spojky, předloh,...nebo na vypálených dílech???? komunikace přes SZ a následně emaily. děkuji
-
Ja jsem si udělal takovouto vyvažečku, je to dobrý pomocník hlavně v nakladaní protože jsem to měl dřevo na pořez tak mi hodně pomohla, oje mám z jeklu60x60x5 a musel jsem ho už vystužit protože se mi prohnulo ale jinak spokojenost.
hezký stroj, vypadají jako sestry,, toto je má první a dnes vím, že není poslední, protože bych některé věci udělal jinak (tandemová kola jsou s náprav felicie, brzdy budu muset udělat na hydrauliku, protože přes ruční brzdu to moc nebrzdí), rameno manipulace mě čeká, naviják také, ale spíš to budu řešit tak že dřevo budu natahovat přes zadní část právě navijákem (mám lesy v kopcích a téměř vždy nakládám dolů, nebo to tak mohu přizpůsobit), udělal jsem podlahu z překližky, protože často vozím drobné části z lesů,, tak se poučím a bude Vč.2
Nazadar vsetkym.
Tak isto sa uz dlhsiu dobu pohravam z vyrobou navijaka za tk14. Zatial som v stadiu "zbierania" dielov. Povodne som chcel do ramien ale tuto variantu som zavrhol koli hnotnosti. Takze padla volba na freemanov navijak. Uz mam hotovy bubon, zahnanu napravu, prevody a teraz sa chystam na vyrobu tej gulickovej spojky. Konecne som to cele vymyslel ako ju na freze spravit. Inak len rohatka co som si dal vypalit tak vazi zo 10kg lebo mi ju vypalili z 30mm materialu
Tak isto sa uz dlhsiu dobu pohravam z vyrobou navijaka za tk14. Zatial som v stadiu "zbierania" dielov. Povodne som chcel do ramien ale tuto variantu som zavrhol koli hnotnosti. Takze padla volba na freemanov navijak. Uz mam hotovy bubon, zahnanu napravu, prevody a teraz sa chystam na vyrobu tej gulickovej spojky. Konecne som to cele vymyslel ako ju na freze spravit. Inak len rohatka co som si dal vypalit tak vazi zo 10kg lebo mi ju vypalili z 30mm materialu
Keď to nejde silou... tak to ide väčšou silou :)
nazdar doktore,, jak to máš na tk s pohonem navijáku: to pořád vypínáš a zapínáš motorovou závislost pokud bude š chtít popojet? protože jen s předním náhonem se nikam nedostanu. Já si zadal výrobu kolíkové spojky (na výrobu jsem našel na netu výkres) takovému šikulovi, ale kuličková také by nebyla k zahození. Máš náčrt té konstrukce?, jediné co mě vadí jsou poměrně vysoké otáčky hřídele náhonu (já mám 825), tak to musí být s předlohou, jinak všechny díly-myslím řetězová kola, hřídel s drážkováním, domečky se dají za docela slušnou cenu koupit. Ale i tak si opečovávám zdroj na výrobu řetězových a ozubených kol.
Kedze vychadzam z freemanovho navijakatak budem musiet na tahnie dreva pouzit motorovu zavislost a potom zapnut zadok a tak sa s tym pohnut. Aspon za nebudem musiet vyhadzovat kardan ten sa bude tocit stale. A nacrtok nemam ale tvarove to bude ako freemanov. Akurat kolesa budu 6x9, na ram pouzijem 80 jakel, prevody budu dva prvy retazov 10b2 pomer 3x1 potom trecia spojka a druhy na bubon bude 12b2 pomer 2,7x1. Vaha minimalne 200kg
Chcem sa opytat pani. Aka by mala.byt optimalna rychlost navijania lana na navijaku?
Lebo teraz som to prepocitaval a vychadza mi 1,5 m/s na plne otacky motora. Nemal by som to este spomalit? A je to pocitane len pri prazdnom bubne takze to vskutocnosti pojde este rychlejsie.
Lebo teraz som to prepocitaval a vychadza mi 1,5 m/s na plne otacky motora. Nemal by som to este spomalit? A je to pocitane len pri prazdnom bubne takze to vskutocnosti pojde este rychlejsie.