startér zetor 25

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Honza298

startér zetor 25

#1 Nový příspěvek od Honza298 »

Zdravím všechny příznivce pětadvacítek mám problém se svým startérem. Když jsem traktor koupil a připojil baterku startér se ani nehnul jen cvakl jak vyskočil pastorek. Řekl jsem si no co na traktoru jsem udělal komplet nové žhavení a krásně chytá na kliku. Teď jsem se ke startéru vrátil aby bylo vše ok. Startér jsem vyndal připojil a ejhle roztočil se, sice přerušovaně a jako trhaně ale roztočil. po opětovném připojení nic a pak zase ano. Řekl jsem si že to budou uhlíky a rovnou je i objednal. Startér jsem rozebral vyčistil, uhlíky na tom byly opravdu špatně tak jsem je vyměnil. Jelikož nemám soustruh komutátor jsem jen šmirglem vyleštil. Komutátor byl místy nerovný. Vše jsem složil a startér nic pouze znovu vyskočil pastorek. Kontakty v cívce jsem očistil. Při připojení na baterii se mezi uhlíky a komutátorem zajiskří ale startér se nepohne. Z toho usuzuje že do uhlíků proud z cívky jde. Snad jsem popsal všechny postřehy. Prosím o radu zkušenější děkuji mockrát.

McPeci
Kontaktovat uživatele:

Re: startér zetor 25

#2 Nový příspěvek od McPeci »

co se stane když ty 2 velké šrouby spojíš?? měl by se rotor roztočit, máš dobrou kostru? kontakty baterky. mě když trochu sezelenaly kontakty na baterce taky startér jen cvakl a nic takže skus projít kábly co jdou ke startéru a od baterky
přechodový odpor je svině, na žárovce či žhaviči to ani nepoznáš ale do startéru jdou o něco větší proudy, dej vědět jak jsi dopadl ;)
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

Honza298

#3 Nový příspěvek od Honza298 »

Kouknu na to o víkendu snad bude čas děkuju za typ. PS baterka je úplně nová a zkouším to mimo traktor ve svěráku, kostra jde přímo na šroub který je uchycen v přírubě zpředu startéru, aby byla co nejlepší.

Honza298

#4 Nový příspěvek od Honza298 »

Tak jsem to nevydržel a na problém jsem se jel podívat. Takže kostra uchycená na přírubě startéru. plus kabel jsem přiložil na horní velký šroub. Když to klasicky propojím s tím malým po straně tak vyskočí pastorek, ale startér se netočí. Todíž jsem šroubovákem propojil zmíněné oba velké šrouby abych pustil proud rovnou do vynutí a nic přiložil již samotný plus na dolní šroub a nic. Zajímavé je že ani jiskra nic bylo to prostě úplně hluchý...a teď babo raď. Máte někdo nějaké nápady na diagnostiku? základ bude asi zkusit tu multimetrem proměřit kde všude jde proud. Pokud si dobře pamatuji loni jsem to takto zkoušel proměřit pouze takovou tou zkoušečkou co se rozsvítí a proud byl všude i ve všech uhlících, ale toto budu muset znovu proměřit. Děkuji za jakoukoliv pomoc

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od McPeci »

zapeklité, skus to rozebrat podiv se zda jsi nezapoměl zastrčit uhlíky či tam není něco odtavené nebo nezapojené, ono se na dálku špatně radí když to nemám v ruce ;)
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

johny3640

#6 Nový příspěvek od johny3640 »

vyber starter von, rozober ho, riadne vycisti kolektor rotora daj pozor aby ti neostali medene piliny medzi ploskami kolektora snaz sa nove uhliky aspon trosku napasovat na profil kolektora, hlavne vsetko riadne odmasti, druha vec je silovy spinaci kontakt na cievke ten tiez odmasti a vycisti,
potom poskladaj a vyskusaj musi to fungovat, (mal som 25K a tiez boli podobne problemy po urcitej dobe prevadzky)
inak starter sa da skusit aj mimo motora ale ho musis mat riadne upevneny, lebo jeho tocivy moment je uzasny....

Honza298

#7 Nový příspěvek od Honza298 »

Děkuju mnohokrát všechno vyzkouším, rozeberu vyčistím a dám vědět jak to dopadlo...to by v tom byl čert aby to nešlo :cert:

Libor Z25

#8 Nový příspěvek od Libor Z25 »

mě startér zase normálně fakčil,ale jak jsem zapnul startér tak šel taky tak trhaně , sekaně jakoby něco přerušovalo proud, měl jsem problém s kontaktama uvnitř spínače žhavení a startu.Po očištění všech kontaktů vevnitř spínače vše šlape jak švýcary 8)
Libor :-)

mraveneček

#9 Nový příspěvek od mraveneček »

Starter k Z25 točí na druhou stranu než ostatní Zetory. Je to dáno šroubovnicí na pastorku. Ostatní se dá použít ze Super 50. Může být vyletované vinutí na kotvě u komutátoru. Je to způsobené dlouhým startováním studeného motoru. Dá se opravit cokoliv. Věděl bych o někom kdo to opravuje, má tam stolici na testování startérů při plném zatížení. Jako zdroj je tam trafo na 380 voltů. Jo není startér jako startér.
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

Chose11

#10 Nový příspěvek od Chose11 »

koukni jestli taky nemá vyběhaný pouzdra ložisek, jak to není ve středu tak magnetické pole ti ubrzdí rotor
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

MartinL

#11 Nový příspěvek od MartinL »

Hoj, máme úplně stejný problém. Startér se nějaký ten rok netočil, pětadváca se vždy roztáhla, nebyla tam ani baterka. Prvně to jen cvakalo, poté to párkrát i zatočilo motorem, ale když jsem tam hodil kompresi tak se zastavil. A teď jeto zase úplně hluchý.... Jinak mám s ním ještě jeden problém, nechci kvůli tomu zakládat nové téma. Studený chytá jen na jeden válec, po pár minutách se přidá i ten druhý, prosím o radu. Děkuji :help:

Libor Z25

#12 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Ahoj , překontroluj nebo si nech na spec.přípravku zkontrolovat vstřik.trisky ...když nic tak čerpadlo :)

Honza298

#13 Nový příspěvek od Honza298 »

Ahoj tak jsem tu po delší době zpátky. Startér se zatím nepodařilo zprovoznit. Nakonec jsem to dal strýcovi co je elektrikář a ten zjistil že to někdo soustružil doma na koleni a rozletoval tam nějaké kontakty asi to samé co píše kolega výše. Zkusil to opravit a posléze zjistil, že některé z kontaktů na komutátoru jsou v háji a nejde do nich proud takže to vidím na koupi nového statoru. A teď babo raď kde ho sehnat nepodařilo se mi najít žádného prodejce co by to prodával. Našel jsem jenom do supra, ale ten se točí obráceně tudíš ty drážky pro pastorek jsou jinak. Nedokázal by mi někdo poradit kde sehnat jiný rotor. Mnohokrát děkuji za jakékoliv rady. :'( :'( :'(

Libor Z25

#14 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Honza298 píše:Ahoj tak jsem tu po delší době zpátky. Startér se zatím nepodařilo zprovoznit. Nakonec jsem to dal strýcovi co je elektrikář a ten zjistil že to někdo soustružil doma na koleni a rozletoval tam nějaké kontakty asi to samé co píše kolega výše. Zkusil to opravit a posléze zjistil, že některé z kontaktů na komutátoru jsou v háji a nejde do nich proud takže to vidím na koupi nového statoru. A teď babo raď kde ho sehnat nepodařilo se mi najít žádného prodejce co by to prodával. Našel jsem jenom do supra, ale ten se točí obráceně tudíš ty drážky pro pastorek jsou jinak. Nedokázal by mi někdo poradit kde sehnat jiný rotor. Mnohokrát děkuji za jakékoliv rady. :'( :'( :'(
Záleží na tom , kolik kdo bude chtít za stator nebo za celý startér.Za startér chcou kolem 2000kč.Mě to po rozebrání a vyčistění spínače startéru dělá méně, ale sem tam to udělá, tak skusim přehodit ještě stator jak říkáš a uvidim :).Skus shánět na bazoši nebo na aukru :)

bulanek88
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od bulanek88 »

Honza298 píše:...Zkusil to opravit a posléze zjistil, že některé z kontaktů na komutátoru jsou v háji a nejde do nich proud takže to vidím na koupi nového statoru. ....
To stačí z čela očistit a zaletovat klepířskou pájkou, v práci to dělám běžně...

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“