Opravy hláv Z-25 - skúsenosti

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Jaro25

Opravy hláv Z-25 - skúsenosti

#1 Nový příspěvek od Jaro25 »

Ahoj 25-kári! Chcel by som, aby sa tu sústredili vaše skúsenosti s opravami hláv na Z-25. Vieme že hlava je asi najproblémovejšia časť tohoto traktora a som presvedčený, že na jej životnosť majú vplyv hlavne prevádzkové podmienky. Preto prosím, aby ste zodpovedali týchto zopár otázok. Zhromaždenie čo najväčšieho množstva odpovedí môže byť dobrým vodítkom pre ostatných používateľov pri výbere opravcu hlavy a spôsobe prevádzkovanie traktora. Dúfam, že sa to tu bude vašimi skúsanosťami len tak hemžiť.

1. Aké poškodenia mala hlava pred opravou?
2. Kde ste ju dali opravovať, cena opravy, spokojnosť s priebehom opravy?
3. Prevládajúce pravádzkové režimy traktora (ťažké poľnohospodárske práce, jazda s vlekom, jazdenie preradosť a pod.).
4. Dbáte striktne na ohriatie motora pred zaťažením, necháte ho čiastočne vychladnúť pred zhasnutím?
5. Stav chladiaceho systému (trvalá náplň nemrznúcej zmesi, sezónne naplnenie systému vodou a pod)?
6. Chladiaci ystém s originálnym termostatom, používanie dečky chladiča, bez termostatu?
7. Ako dlho vydržala hlava po oprave, prípadne aké poškodenie na nej vzniklo?

Pre jednoduchšie vyhodnotenie prosím odpovadajte na otázky v poradí. Ak nemáte odpoveď na niektorú otázku, nechajte voľné miesto.
Mám rád traktory, ale môj najobľúbenejší je ZLÍN 37 ČMELÁK

petr j

Re: Opravy hláv Z-25 - skúsenosti

#2 Nový příspěvek od petr j »

myslím, že se nic kloudného nedozvíš. ty traktory jsou 50 let staré a jestli někdy před 48 lety dostala ta hlava na prdel, díky tomu, že někdo dooral pole bez řemenu na vodní pumpě a v hlavě se udělala trhlina, která se díky dilatacím pomalu šířila a letos to prasklo až do spalovacího prostoru, těžko k tomu lze něco objektivně něco napsat. nezapomeň, že ty traktory tenkrát najely za den tolik motohodin, co většina najede nyní tak za půl roku.
ale když už k tomu něco říct, tak až na výrobní vady je to vždy prasklé pořehřátím a u Z25 to bejvá dost často díky vytrženejm šroubum z vaničky chladiče, kdy hladina vody nepozorovaně klesne pod úroveň hlavy a druhej faktor je uvolněná oběžná vrtulka vodní pumpy. o ucpaném chladiči, do kterého se vejde jen 2 litry vody asi nemá cenu psát ( nedavno jsem takový vyndaval )

Jaro25

#3 Nový příspěvek od Jaro25 »

Je mi jasné, že čo bolo pred 50 rokmi nikto nezdokumentuje. Ide mi skôr o to, že keď si niekto generálkoval motor a dal tam zavarenú hlavu, ako mu slúži. Podľa mojej skúsenosti to nepraská len od prehriatia. Na našej Aeroklubovej 25-ke som za 25 rokov menil prasknutú hlavu tuším 4 krát a asi nikdy nebola prehriata. Je tam chladič z 3011, zaručene nezanesený, bez tarmostatu. Mne to skôr vychádza na situáciu, keď to pol hodinu bafkalo na voľnobeh, potom do toho niekto skočil a valil na plný plyn. Tá hlava vtedy musí schytať slušné pnutie od nerovnomerne rozloženej teploty.

bohcísař

#4 Nový příspěvek od bohcísař »

Ono je to těžké to tak posuzovat, je pravda že ty traktory mají natočené moc, někteří původní majitelé tomu taky pomohly a nic není na věky. Nejvíce to praská přehřátím. Já jsem měl prasklou hlavu, jezdil jsem s tím, ale postupně se to zhoršovalo, nejvíc po delší jízdě v zápřahu. Údajně ty hlavy opravují ve Vel. Meziříčí.

Jaro25

#5 Nový příspěvek od Jaro25 »

Hlavy opravujú viacerí, napr. na stránke zetor25dily.ic.cz je uvedených niekoľko firiem, ktoré to opravujú. Práve preto som chcel rozpútať diskusiu o skúsenostiach s opravami.

CBS

#6 Nový příspěvek od CBS »

Osobne mám zatial dobré skúsenosti s repasovanými hlavami na IFU W5O, hlavnou príčinou prasklín býva väčšinou prehrievanie a nedostatok chladiacej zmesi. Praskliny sú väčšinou medzi osadeniami ventilov, občas medzi osadením ventilu a otvorom trysky. Hlavy sme nosili na výmenu, repasované boli komplet po GO so všetkými závrtnými skrutkami a staré nebol problém odovzdať aj bez ventilov. Výmena stála cca 90€ za kus. Mali sme voči repasom dosť apatiu, ale prasknutá hlava je na 2 veci a staré nepoškodené hlavy sa predávajú za takmer dvojnásobok. Menili sme na dvoch autách komplet a zatiaľ musím poklepať na drevo 8)
Termostat a dečka určite nie sú na škodu. Ak praskajú hlavy v relatívne krátkom časovom úseku, treba pouvažovať nad správnym uťahovaním, prípadne skontrolovať rovnosť plochy bloku.

Peter768

#7 Nový příspěvek od Peter768 »

Chlapi, prosím Vás, kde opravujú hlavy? Mne sa tá moja asi posra.., a neviem kde mi mi ju vyskúšali. Najlepšie okolie NM, TN, viem, že je nejaká firma v Bánovciach n. Berbravou, ale neviem meno a ani tel. Hlavu som neprehrial, začala mi fúkať sapliny do chladiča a naopak voda do vložky. :'( :'( :'(

atony1

#8 Nový příspěvek od atony1 »

No ja by som to zatial nedramatizoval :) najprv to rozober..sance este nejake su 8)

bigles
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od bigles »

Nestracej hlavutřeba se jen podfouklo těsnění

bohcísař

#10 Nový příspěvek od bohcísař »

Podobně to dělalo i mě a byla prasklá. Ale první to rozeber a zkontroluj jak se tu píše třeba ....

Jaro25

#11 Nový příspěvek od Jaro25 »

Aj mňa by celkom zaujímalo, kto to robí na Slovensku, lebo mám doma dve hlavy súce na vyvarenie.

Peter768

#12 Nový příspěvek od Peter768 »

Hneď v sobotu ako sa mi to stalo som vymenil tesnenie (mal som oplechované) a dal som obyčajné a fúkalo. Hlavu už niekto zváral, bola prasknutá tam kde je tá čiarka. Dávam foto, tak sa na to mrknite. včera som dal hlavu odtlakovať, uvidíme :'( Ak by mal niekto na predaj dobrú hlavu kúpim
Přílohy
2. valec bol zváraný...
2. valec bol zváraný...
Na tesnení je vidieť kadiaľ fúkalo do vody
Na tesnení je vidieť kadiaľ fúkalo do vody

atony1

#13 Nový příspěvek od atony1 »

Jaro25 píše:Aj mňa by celkom zaujímalo, kto to robí na Slovensku, lebo mám doma dve hlavy súce na vyvarenie.
no ja som mal na mitsubishi prasknutu v Kosiciacha tam to davali zavariť ,ak by si nezohnal tak sa ti spytam..

Jaro25

#14 Nový příspěvek od Jaro25 »

Na bazoši niekto pred časom hlavu ponúkal. Inak tá hlava vyzerá, že snáď ešte ani nebola zbrusovaná, podľa toho, ako hlbolo je protimrazovka. Okolo toho otvoru z komôrky som už videl viacero prasknutých hláv. Mne sa tam nepáči tá ostrá hrana, dnes mi práve synovec frézuje hlavu, tak som mu kázal aj zahĺbiť tie otvory. Uvidíme, čo to povie.
Ja sa chytám repasovať tie prasknuté hlavy až do budúcna, ale ak by bol kontakt na slušnú firmu, tak by ma samozrejme zaujímal.

Peter768

#15 Nový příspěvek od Peter768 »

Jaro, ktorá ostrá hrana sa Ti nepáči, a ktoré otvory chceš zahĺbiť? Inak priekupník ponúka nezvárané hlavy po 200€, neodtlaované v pôvodnom stave. Podľa mňa bola zrovnávaná a nie raz, pretože drážka (vybranie) nad valcami kde dosedá tesnenie je dosť plytké.

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“