ZETOR 6245 spojka

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
majorec6945

ZETOR 6245 spojka

#1 Nový příspěvek od majorec6945 »

Nazdaar,chcem sa.opytat co je za problem ,ked pri vyšliapnutom spojkovom pedali je prevodovka ticha.A po pustení pedalu nieco huci nic strasne ,ale meni to proste zvuk.(ked.traktor je v N na volnobehu) Pravdepodobne lozislo na hlavnej hriadeli? Prevodovka funguje inac normalne nevyskakuju kvalty radit ide dobre.Treba to riešit alebo sa nieco moze "rozsypat"?

Dikyy..

Přemo

Re: ZETOR 6245 spojka

#2 Nový příspěvek od Přemo »

No protože když šlapeš na spojku přestane se skoro vše točit,v převodovce :-/ po uvolnění pedalu se zass vše roztoči,..asi bych nehledal závadu kde neni :friends:
zetor 50super,Z10045turbo,7011,E516B,BSS P53S,6T,P93S,10.08-agro,hon un 050 2x,BDT po faceliftu,bogballe,kertitox ala Napa,a spousta dalších stroju co uz není kam davat:)

maruten1707

#3 Nový příspěvek od maruten1707 »

Mne teraz sa cez víked taksito stalo na Z4011 to presne ako píše: majorec6945 , musím teda napísať že traktor mám 12r a donedávna to nerobilo.....možno robilo ale voľným uchom nebolo počuť a teraz to je počuť nič hrozné....je dobré nahrať od toho zvuk....mimochodom asi 2-3 roky do zadu kde som menil olej a mal som dole obidva spodné veká tak vo veku bližšie k motoru je koleso č.27 - presuvné kolo pohonného hriadeľa a za ním je KM matica -tak len tak šahom ruky som ju skúsil a bola voľná- utržená podložka s nosom tak som celý vývodový hriadeľ vysunul o toľko dozadu von z prevodovky aby som starú podložku vymenil za novú (matica mala dobrý závit tú som tam nechal a zaistil)- otázka či to nemôže robiť práve toto-či sa to nepovolilo znaova) to len taký moj postreh no....ale dakujem za každú radu nerád by som aby dačo zbytočne kľaklo....
Obrázek

pavel sk

#4 Nový příspěvek od pavel sk »

Novsie prevodovky tam na predlohe tu KM maticu uz nemaju. Je tam segerka. U 6245 to treba vyskusat ci tohrkoce a u zaradenych rychlsoti na mieste. Redukciu vyrad do neutralu apostupne skusaj kazdy kvalt. Ak to na 5. stupni prestane ramustit, tak mas vysypane ihlove lozisko medzi hriadelami hnacou a hnanou. U tychto prevodoviek najcastejsia zavada. KO lozisko si casto zo sebou vezme obydve hriadele co vecnych lovišt.

maruten1707

#5 Nový příspěvek od maruten1707 »

Pavel SK: to kvaltovanie na mieste s vyradeným neutrálom na páke redukcie mám vyskúšať aj ja na 4011- myslíš tým že záber 5 rýchlosti je napriamo tak by to nemalo hrkotať???

pavel sk

#6 Nový příspěvek od pavel sk »

:ano:

maruten1707

#7 Nový příspěvek od maruten1707 »

No tak som skúsil: páku redukcie vyradil do neutrálu a skúšal postupne radiť od 1 po 4 prevodovku nebolo počuť ale ked som zaradil 5ku tak tam to dosť hlasno klepalo.....dalej som skúšal radit solo traktorom za chodu od 1 po 5 a prevodovka išla normalne , 5ka nehučala vobec, potom som skušal zastaviť a iba normálny voľnobeh tiež som nijké zvuky nepozoroval ako som minule písal :-/ , potom som normálne zapol muľčovač pohon cez kardan na 540ot a tiež nijaké zvuky som nebadal.....a to som išiel cestne aj redukované rýchlosti......potom znova som zastavil a mulčovač odpojil a zase skúsil všetky rýchlosti (páka redukcie v neutrály) a všetky 4 išli potichu iba 5ka hrkotala. Čo by tom mohlo robiť? Vidlička? Poistku som nepozeral lebo rýchlosti všetky a to vrátene aj tej 5ky za chodu nevyskakujú a nehučia, hore ani dole kopcom a a to isté aj páka rekucie drží v takej polohe akú si zvolím.....
Skúste ma v tom trocha posunúť dalej nerád by som niečo zbytočne pokazil.

maruten1707

#8 Nový příspěvek od maruten1707 »

mam aj video ale nedarí sa mi ho tu zavesiť.

pavel sk

#9 Nový příspěvek od pavel sk »

Môze to robit volny synchron 4-5 + vôla na ihlovom lozisku medzi hnacou a hnanou hriadelou. Ak by bola volna vidlica ktora je u synchronu s dvoch dielov, tak by ti nedoradovalo rychosti 4-5 a vyhadzovalo by ich hlavne po ubrani plynu. Po demontazi horneho veka sa tie veci daju zhora skontrolovat a tak isto aj stav synchronu.

maruten1707

#10 Nový příspěvek od maruten1707 »

No na 100% tam synchrom nemam je to 40tkova prevodovka, a to ihlové ložisko (vlastne 2 kusy čo sú pri sebe) tak vymením len rozpojením motora od prevodvky a cez predok sa dá demontovať? Len ako zsitím či sú KO aj tie zadné ihličkové?

maruten1707

#11 Nový příspěvek od maruten1707 »

pavel sk

#12 Nový příspěvek od pavel sk »

Zmiatol ma napis vlakna 6245. Ty riesis starsi typ traktora. Aj ked je prevodovka bez synchronu tak moze byt vôla na objimke ktora radi 4-5. Loziska medzi hriadelami su tam rovnako ako u novsich rád.

pavel sk

#13 Nový příspěvek od pavel sk »

Vôla na loziskach sa da skontrolovat zhora po demontazi veka. Loziska medzi hnanou hriadelou a hriadelov pastorku diferaku vymenis len po odpojeni rozvodovej skrine od prevodovej. Ak su KO loziska medzi hnacou (spojkovou) hriadelou a hnanou hriadelou, tak ide to rozobrat aj s predu. Akurat musis po rozpojeni traktora demontovat aj nahon PTO s hriadelami. Ak to budes mat takto rozhodene, tak pravdepodobne zistis ze mas KO aj hnanu hriadel. A tu je to uz na celkovu rozborku a GO prevodovky. Uz som sa u starych prevodoviek stretol aj s tym ze namiesto ihiel tam bolo vyrobene na mieru brondzove puzdro :shock:

maruten1707

#14 Nový příspěvek od maruten1707 »

Hmmm takže bež demontáže horného veka sa asi nepohnem.... :vztek: , a keď to demontujem môžem odobrať aj vidličky a zaprieť paserom o horný hriadeľ aby som zistil či je tam vôľa? alebo len tak rukou?

pavel sk

#15 Nový příspěvek od pavel sk »

Ano. Vidlice rychlosti sa potom normalne daju vybrat okrem vydlice PTO. Potom opatrnym pacenim skontrolujes stav kolko to ma kde, aku vôlu. Zhodit horne veko u tychto starych modelov je brnkačka. Nic tam nezavadzia oproti takej 72XX.

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“