ZETOR 6245 spojka
Moderátor: Lukashil
-
ZETOR 6245 spojka
Nazdaar,chcem sa.opytat co je za problem ,ked pri vyšliapnutom spojkovom pedali je prevodovka ticha.A po pustení pedalu nieco huci nic strasne ,ale meni to proste zvuk.(ked.traktor je v N na volnobehu) Pravdepodobne lozislo na hlavnej hriadeli? Prevodovka funguje inac normalne nevyskakuju kvalty radit ide dobre.Treba to riešit alebo sa nieco moze "rozsypat"?
Dikyy..
Dikyy..
Re: ZETOR 6245 spojka
No protože když šlapeš na spojku přestane se skoro vše točit,v převodovce po uvolnění pedalu se zass vše roztoči,..asi bych nehledal závadu kde neni
zetor 50super,Z10045turbo,7011,E516B,BSS P53S,6T,P93S,10.08-agro,hon un 050 2x,BDT po faceliftu,bogballe,kertitox ala Napa,a spousta dalších stroju co uz není kam davat:)
-
Mne teraz sa cez víked taksito stalo na Z4011 to presne ako píše: majorec6945 , musím teda napísať že traktor mám 12r a donedávna to nerobilo.....možno robilo ale voľným uchom nebolo počuť a teraz to je počuť nič hrozné....je dobré nahrať od toho zvuk....mimochodom asi 2-3 roky do zadu kde som menil olej a mal som dole obidva spodné veká tak vo veku bližšie k motoru je koleso č.27 - presuvné kolo pohonného hriadeľa a za ním je KM matica -tak len tak šahom ruky som ju skúsil a bola voľná- utržená podložka s nosom tak som celý vývodový hriadeľ vysunul o toľko dozadu von z prevodovky aby som starú podložku vymenil za novú (matica mala dobrý závit tú som tam nechal a zaistil)- otázka či to nemôže robiť práve toto-či sa to nepovolilo znaova) to len taký moj postreh no....ale dakujem za každú radu nerád by som aby dačo zbytočne kľaklo....
Novsie prevodovky tam na predlohe tu KM maticu uz nemaju. Je tam segerka. U 6245 to treba vyskusat ci tohrkoce a u zaradenych rychlsoti na mieste. Redukciu vyrad do neutralu apostupne skusaj kazdy kvalt. Ak to na 5. stupni prestane ramustit, tak mas vysypane ihlove lozisko medzi hriadelami hnacou a hnanou. U tychto prevodoviek najcastejsia zavada. KO lozisko si casto zo sebou vezme obydve hriadele co vecnych lovišt.
-
Pavel SK: to kvaltovanie na mieste s vyradeným neutrálom na páke redukcie mám vyskúšať aj ja na 4011- myslíš tým že záber 5 rýchlosti je napriamo tak by to nemalo hrkotať???
-
No tak som skúsil: páku redukcie vyradil do neutrálu a skúšal postupne radiť od 1 po 4 prevodovku nebolo počuť ale ked som zaradil 5ku tak tam to dosť hlasno klepalo.....dalej som skúšal radit solo traktorom za chodu od 1 po 5 a prevodovka išla normalne , 5ka nehučala vobec, potom som skušal zastaviť a iba normálny voľnobeh tiež som nijké zvuky nepozoroval ako som minule písal , potom som normálne zapol muľčovač pohon cez kardan na 540ot a tiež nijaké zvuky som nebadal.....a to som išiel cestne aj redukované rýchlosti......potom znova som zastavil a mulčovač odpojil a zase skúsil všetky rýchlosti (páka redukcie v neutrály) a všetky 4 išli potichu iba 5ka hrkotala. Čo by tom mohlo robiť? Vidlička? Poistku som nepozeral lebo rýchlosti všetky a to vrátene aj tej 5ky za chodu nevyskakujú a nehučia, hore ani dole kopcom a a to isté aj páka rekucie drží v takej polohe akú si zvolím.....
Skúste ma v tom trocha posunúť dalej nerád by som niečo zbytočne pokazil.
Skúste ma v tom trocha posunúť dalej nerád by som niečo zbytočne pokazil.
-
mam aj video ale nedarí sa mi ho tu zavesiť.
Môze to robit volny synchron 4-5 + vôla na ihlovom lozisku medzi hnacou a hnanou hriadelou. Ak by bola volna vidlica ktora je u synchronu s dvoch dielov, tak by ti nedoradovalo rychosti 4-5 a vyhadzovalo by ich hlavne po ubrani plynu. Po demontazi horneho veka sa tie veci daju zhora skontrolovat a tak isto aj stav synchronu.
-
No na 100% tam synchrom nemam je to 40tkova prevodovka, a to ihlové ložisko (vlastne 2 kusy čo sú pri sebe) tak vymením len rozpojením motora od prevodvky a cez predok sa dá demontovať? Len ako zsitím či sú KO aj tie zadné ihličkové?
-
Zmiatol ma napis vlakna 6245. Ty riesis starsi typ traktora. Aj ked je prevodovka bez synchronu tak moze byt vôla na objimke ktora radi 4-5. Loziska medzi hriadelami su tam rovnako ako u novsich rád.
Vôla na loziskach sa da skontrolovat zhora po demontazi veka. Loziska medzi hnanou hriadelou a hriadelov pastorku diferaku vymenis len po odpojeni rozvodovej skrine od prevodovej. Ak su KO loziska medzi hnacou (spojkovou) hriadelou a hnanou hriadelou, tak ide to rozobrat aj s predu. Akurat musis po rozpojeni traktora demontovat aj nahon PTO s hriadelami. Ak to budes mat takto rozhodene, tak pravdepodobne zistis ze mas KO aj hnanu hriadel. A tu je to uz na celkovu rozborku a GO prevodovky. Uz som sa u starych prevodoviek stretol aj s tym ze namiesto ihiel tam bolo vyrobene na mieru brondzove puzdro
-
Hmmm takže bež demontáže horného veka sa asi nepohnem.... , a keď to demontujem môžem odobrať aj vidličky a zaprieť paserom o horný hriadeľ aby som zistil či je tam vôľa? alebo len tak rukou?
Ano. Vidlice rychlosti sa potom normalne daju vybrat okrem vydlice PTO. Potom opatrnym pacenim skontrolujes stav kolko to ma kde, aku vôlu. Zhodit horne veko u tychto starych modelov je brnkačka. Nic tam nezavadzia oproti takej 72XX.