Hydraulika Zetor
Moderátor: Lukashil
Hydraulika Zetor
Ahoj,
nesetkali jste se někdo s problémem, že nejde vyřadit čerpadlo hydrauliky do neutrálu?
Problém je v tom, že když pákou normálně zařadím neutrál, tak jsou zuby té duté přesuvné hřídele pořád cca 2 mm v zubech toho menšího kolečka co pohání čerpadlo.
A když trochu pohnu pákou, abych z nich vyjel, tak se mi zařadí hned vývodová hřídel přes převodovku... Buď tak a nebo tak, a neutrál nikde.
Traktor jsem tak koupil, jestli s tím někdo něco dělal, to už nezjistím.
Vidlice ale ohnutá není. Jednoduše řečeno, neutrál nikde. Bud jsem v zubech, že by se točila hřídel přes převodovku a nebo jsem v zubech, kdy se točí čerpadlo...
nesetkali jste se někdo s problémem, že nejde vyřadit čerpadlo hydrauliky do neutrálu?
Problém je v tom, že když pákou normálně zařadím neutrál, tak jsou zuby té duté přesuvné hřídele pořád cca 2 mm v zubech toho menšího kolečka co pohání čerpadlo.
A když trochu pohnu pákou, abych z nich vyjel, tak se mi zařadí hned vývodová hřídel přes převodovku... Buď tak a nebo tak, a neutrál nikde.
Traktor jsem tak koupil, jestli s tím někdo něco dělal, to už nezjistím.
Vidlice ale ohnutá není. Jednoduše řečeno, neutrál nikde. Bud jsem v zubech, že by se točila hřídel přes převodovku a nebo jsem v zubech, kdy se točí čerpadlo...
Re: Hydraulika Zetor
přifařim se sem, jaký má smysl vypínat čerpadlo ? u nás ve družstvu nebylo vypínaný u žádnýho zetoru
malej traktorista v malým traktoru
a to je zetor který, typů je tolik že to ani nejde sepsat
zřejmě je něco posunuté typnul bych si že někdo někam nedal nějakou vymezovací podložku nebo ji dal na druhou stranu a tím je pořád něco daleko nebo moc blízko
zřejmě je něco posunuté typnul bych si že někdo někam nedal nějakou vymezovací podložku nebo ji dal na druhou stranu a tím je pořád něco daleko nebo moc blízko
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
No připadá mi to tak, ale vše ostatní chodí volně, nikde nic nedře ani nekloktá, vše do sebe jinak zapadá. Zkusím sem pak dát ještě víc fotek.
Ten podvozek by měl být ze 67.
Ten podvozek by měl být ze 67.
- Michal(zetor)
- Kontaktovat uživatele:
Sadra17 píše:přifařim se sem, jaký má smysl vypínat čerpadlo ? u nás ve družstvu nebylo vypínaný u žádnýho zetoru
Smysl třeba ten že když jezdím celej den s valníkem a vozim něco a vždy jenom vysypu a zas jedu dálku, tak to čerpadlo teda já osobně vypinám (dávám do neutrálu) Je zbytečné ho přeci honit na prázdno a ještě k tomu víc ohřívat olej v převodovce, který je už tak dost rozpálený z toho jezdění.....
Vím že na družsstvech se to neřešilo, dalo se to na dílnu a já to platit nebudu....
Zetor 6911 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =35&t=6675
Nakladač ND4-027 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=120
ŽTR 165 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 52&t=27420
Nakladač ND4-027 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=120
ŽTR 165 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 52&t=27420
Ano je to jak píše Michal, pro mě má taky smysl ho vypnout a nehonit na prázdno
Jak jsi zjistil, že není v neutrálu? Nejsem si jist ale jestli to má dělenou hřídel tak se to vyřadí nadruhý straně tý objímky a přední a zadní část hřídele náhonu nejsou spojeny, tedy je to v neutrálu.
Vypínání čerpadla nemá moc smysl, nikdy jsem ho nevypínal a životnost se počítala na roky. V bejvalý práci než se trochu přeházeli cajky mezi traktorama jsem dělal i 1000mth za rok, později kolem 300-400mth.
Tak jako to píšeš, tak by to mělo být. Hřídel je dělená.red.bill píše:Jak jsi zjistil, že není v neutrálu? Nejsem si jist ale jestli to má dělenou hřídel tak se to vyřadí nadruhý straně tý objímky a přední a zadní část hřídele náhonu nejsou spojeny, tedy je to v neutrálu.
V určitý okamžik přední a zadní část hřídele je spojená, je to ale jen o kousek. Odhadem 1mm na jedné stgraně a 1 mm na druhé straně.
Když to větší ozubené kolo na té přesuvné duté hřídeli vyjede ze zubů toho kolečka co pohání čerpadlo, tak na druhé straně té hřídele se to hned zařadí v té objímce do dalších zubů. Je tam určitá chvíle, kdy se otáčí obojí najednou. Neutrál nikde.
Napadlo mě jestli tam není něco použitého z jiného typu traktoru, nebo nevím.
Otáčel jsem si s tím rukou a druhou rukou jsem s tou hřídelí posouval.
Spíš jsem chtěl zjistit, co je tam špatně.red.bill píše:Vypínání čerpadla nemá moc smysl, nikdy jsem ho nevypínal a životnost se počítala na roky. V bejvalý práci než se trochu přeházeli cajky mezi traktorama jsem dělal i 1000mth za rok, později kolem 300-400mth.
Nechci to opravit stylem, že když to nejde vypnout, tak to nechám běžet. Pak na to náhodou někdy zapomenu, že se zuby dotýkají na ploše 2 mm, nepřepnu to do správné polohy a něco budu chtít zvednout a zuby se akorát tak osmekají. To jestli to tomu čerpadlu vadí nebo nevadí je už na další povídání
Najlepsie urobis ked to rozoberies. Demontuj zadne veko vyvodu a veko s cerpadlom a vytiahni zadnu cast vyvodu von. Pokial mas hydrauliku demontovanu tak nato budes dobre vydiet. Zadna hriadel je prednym jej koncom vsunuta do puzdra v prednej hriadeli ktora ide skrz predlohu prevodovky az dopredu. Vymen to puzdro. Zaroven skonroluj v akom stave su vnutorne drazky dutej presuvnej hriadele. Stiahni si dielensku dielensku prirucku. Vymedzuje sa zadna hriadel vzadu pri zadnom lozisku.
Pořád to nechápeš to, že je ta objímka v záběru s čerpadlem nic neznamená. Musel by jsi točit tou přední půlkou hřídele(motorem), ne zadní(za koncovku) aby jsi zjistil kde skutečně neutrál ke a není. Nikdy jsem to pořádně nezkoumal ale mám pocit, že čerpadlo vyjede ze záběru pouze při náhonu přes převodovku. Samosřejmě je možná kombinace dílů z různých typů a pak to nefunguje jak má.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj
čerpadlo je v záběru s hřídelí i při neutrálu, ale hřídel se netočí-tady funguje jako náhonová brzda(přez vnější šestidrážku jde točit čerpadlem v neutrálu),ze záběru vyjede pouze při pojezdové závislosti-tady je otáčení čerpadla nežádoucí.řazení otáček náhonu tady probíhá pouze dutou přesuvnou hřídelí a vnitřních dvou hřídelí vůči sobě.
Polohy řazení od předu.(zetor 67xx)
1.poloha pohon čerpadla (vnějším náhonem lze volně otáčet,většinou se unáší při nastartovaném)
2.poloha pohon čerpadla a náhonu současně
3.poloha neutrál (vnějším náhonem jde točit ztuha-je bržděn čerpadlem)
4.poloha pojezdová závislost náhonu(čerpadlo je odpojeno)
Takto by to mělo fungovat,ale u těchto převodovek se častěji stává že např. častým řazením přez zuby,bebo špatným vymezením vůle na zadním ložisku(poškozením-dlouhý kardan,náraz na hřídel atd.) zmenší plocha záběru na duté hřídeli a koncové hřídeli a náhon tzv.padá do neutrálu v poloze-1.kdy se točí pouze čerpalo bez náhonu.
V horních dvou polohách (3.a 4.)se ale čerpadlo nikdy točit nebude! ani při poruše není přenos výkonu.Takže tu asi někdo řeší neřešitelný problém.
čerpadlo je v záběru s hřídelí i při neutrálu, ale hřídel se netočí-tady funguje jako náhonová brzda(přez vnější šestidrážku jde točit čerpadlem v neutrálu),ze záběru vyjede pouze při pojezdové závislosti-tady je otáčení čerpadla nežádoucí.řazení otáček náhonu tady probíhá pouze dutou přesuvnou hřídelí a vnitřních dvou hřídelí vůči sobě.
Polohy řazení od předu.(zetor 67xx)
1.poloha pohon čerpadla (vnějším náhonem lze volně otáčet,většinou se unáší při nastartovaném)
2.poloha pohon čerpadla a náhonu současně
3.poloha neutrál (vnějším náhonem jde točit ztuha-je bržděn čerpadlem)
4.poloha pojezdová závislost náhonu(čerpadlo je odpojeno)
Takto by to mělo fungovat,ale u těchto převodovek se častěji stává že např. častým řazením přez zuby,bebo špatným vymezením vůle na zadním ložisku(poškozením-dlouhý kardan,náraz na hřídel atd.) zmenší plocha záběru na duté hřídeli a koncové hřídeli a náhon tzv.padá do neutrálu v poloze-1.kdy se točí pouze čerpalo bez náhonu.
V horních dvou polohách (3.a 4.)se ale čerpadlo nikdy točit nebude! ani při poruše není přenos výkonu.Takže tu asi někdo řeší neřešitelný problém.
Zetor,Tatra,
Tom T: V polohe neutral (3) sa 6-drazkou na konci musi dat tocit lahucko bez odporu. Ak sa prave toci s odporom, tak ze je s casti hriadel v spojena s cerpadlom je tam nieco zle. Bud tam ma velke axialne vôle ze hriadele cestuju ako sa im paci, alebo to ma dotycny zle poskladane a zle vymedzene. Keby sa mi mala hriadel v neutrale tocit aj s cerpadlom, to by som s navijaka lano nevytiahol ani parom koní. Navijak mam bez volnobezky a ked vyradim paku do neutralu, tak s lanom v jednej ruke mozem zlaka aj bezat. Skor mam problem ze sa mi prilis roztaca cievka (brzdicka sa uz risuje).
To čerpadlo zase tak velký odpor nemá, pokud je na volno. Jak jsem psal nikdy jsem to nezkoumal pořádně, doma u traktoru mam při neutrálu čeradlo a zadní hřídel v záběru. Kdyby i při neutrálu vyjely zuby ze záběru čerpadla mohlo by se stát, že bys už nic nezařadil blbě se postavý zuby proti sobě. Pokud máš výměnný koncovky tak tu zadní hřídel stejně moc nevymezíš. Ven to ložisko nepustí domek ale dovnitř do rozvodovky ho nedrží nic.