Nova kabelaz 7745.Ake kable pouzit ?

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
fastluk

Re: Nova kabelaz 7745.Ake kable pouzit ?

#31 Nový příspěvek od fastluk »

Lukashil píše:příkon / napětí = proud
žárovka má příkon 55w (příklad)
napětí se pohybuje od 12 do 14,5 V
proud protékající kabelem je cca 4,6 ampér
pojistka 5 ampér a je to :friends:
:D ja hlupak :D

jimmy 4011

#32 Nový příspěvek od jimmy 4011 »

Když už se tu řeší kabely,měl bych taky otázku ohledně své 4011.
Dávám to sem, protože si myslim že je zbytečný zakládat nový vlákno.

Chci si natahat nový kabely na 4011.

Ty u baterky jsou mi celkem jasný :) ,ostatně zůstanou původní.
Ale zajímá mě jaký průřez by měly mít ty červené na obrázku.Stačí 2,5mm2 ??
A pak ty všechny okolo světel.Bude stačit 1,5mm2 ??

Obrázek
free screen capture

Chci to časem natáhnout i u 2511.A dynamo vyměnit za altík.Ten se zapojí předpokládám podle této malůvky?

Obrázek
screen shot on pc

Dík za odpověď.
Elektrika mě moc (vůbec) nebaví. :(
Ono je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém.
Werich

kaja.h

#33 Nový příspěvek od kaja.h »

Ty okolo světel budou stačit 1.5mm2. Záleží co tam dáš za žárovky taky. Originální zas tolik vatů neměli. Já tam mam halogenky. Ty červený je 2.5 málo. Dej aspoň 4 mm2. Klidně i 6mm2 ,když jí dostaneš do svorek. Myslim ten přívod od startéru svorka 30.
50 na starter stačí 2.5 mm2.
Jede traktor, je to Zetor 3011

jimmy 4011

#34 Nový příspěvek od jimmy 4011 »

Těch 6mm2 myslíš sem?
Obrázek
image ru

Tou 50kou myslíš co? :-/ Ze spínačky na relátka?
Ono je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém.
Werich

AlexTc

#35 Nový příspěvek od AlexTc »

Těch 6mm2 myslí od dynama přes regulátor,pojistky a spínačku na startér. 2,5mm2 od spínačky na tlačítko startéru a na cívku startéru

jimmy 4011

#36 Nový příspěvek od jimmy 4011 »

Už tomu rozumim :)
Díky pánové 8)
Werich

jimmy 4011

#37 Nový příspěvek od jimmy 4011 »

ve82 píše:A dále doporučuji silikonovou izolaci. Je dražší, ale nikdy nezkamení. Alespoň doufám. Ale nechci někomu něco podsouvat, je to jen můj názor, moje zkušenost.
Včera jsem se bavil s elektrikářem a ten mi říkal že silikonová izolace je dobrá do vysokých teplot,ale při běžným použití a při vibracích se rozsype dřív jak PVC izolace. :-/
Werich

ii9892

#38 Nový příspěvek od ii9892 »

pekná téma

konečne som to trochu pochopil aj ja ale len trochu :vztek:

ale ešte by som chcel vedieť že napr. aké prúd (zataženie) resp. koľko ampérov znesie

napr. vodič o prereze 1,5 mm, 2,5 mm, 4 mm, 6 mm, 10 mm

lebo ked budem vedieť zaťaženie samotného vodiča tak podľa vzorca čo už bol napísany

"příkon / napětí = proud
žárovka má příkon 55w (příklad)
napětí se pohybuje od 12 do 14,5 V
proud protékající kabelem je cca 4,6 ampér
pojistka 5 ampér a je to :friends:"

budem vedieť aký použiť kábel k samotnému spotrebiču (či už to je ventilátor, prídavné svetlomety, hlavné alebo obrysové svetlá)

čiže ked použijem 2 kusy halogenových prídavných svetlometov zo žiarovkou 12 V H3 55 W a budem ich napájať jedným vodičom cez spínač a pojistkový skrinku tak podľa vzorca mi tam bude prechádzať prúd cez vodič 9,2 ampéra ?

ale neviem, ktorý vodič či 1,5 alebo 2,5 alebo 4 mm vodič má takú záťaž resp. znesie

viete mi to vysvetliť ozrejmiť

dakujem

pavolmakys

#39 Nový příspěvek od pavolmakys »

Ano, na vypocet prierezu ti ale staci vediet prudove zatazenie, teda kolko A/mm2 potrebujes. Je to pre rozne vodice a rozne prostredia a rozne zataze (myslim tym ako dlho je co pripojene, ine je starter ktory toci chvilu a ine su svetla alebo kurenie co moze ist furt). Ak budes ratat s 4-6 A/mm2 nic nepokazis. Nizsie cislo pre dlhodobejsie zataze vyssie pre kratkodobe, vodic sa nestihne zohriat. Rataj s tym, ze okolie vodica moze byt pekne zohriate (napr. blizko motora) a preto sa voli nizsie prudove zatazenie ako napr. pri domoch (tam na 16 istic davas 2,5mm2, na 10 A istic 1.5mm2).
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

jzms

#40 Nový příspěvek od jzms »

Jak píše kolega na de mnou, 1,5 =10A, 2,5´= 16A, jde ale o ideální stav, při 230V, ty dráty snesou i dvojnásobek , ale důležitý je úbytek napětí na tom drátě, při velkém zatížení může být při 12V= na konci drátu např. 10V, což je ztráta 20 W, drát, se bude vyhřívat za chvilku ztvrdne konektory se vyhřejí. Osobně jsem všechny světla tahal 2,5, přívod přes regulátor na spínačku 6, dal bych i 10 ale ta tam nevleze. Je potřeba používat dutinky na konce drátů aby se netřepily a nelámaly ve svorkách, a všechny spoje drátu a konektorů pájet. Pak budeš mít klid

ii9892

#41 Nový příspěvek od ii9892 »

čizže na veškeré ovetlenie či sú to už predné svetlomety alebo zadné obrysové, prídavné halogenové, alebo kurenie (budem iba dorábať) t.j. ventilátor spolu s odporom na 2 rychl. stupne a topná vložka, treba dávať 2,5 mm vodič.

to isté platí pri prekáblovaní panelu prístrojov, združenom ukazovateľovi, tam chcem použiť tiež externé ukazovateľe teploty, tlaku oleja, vzduchu tak tam takisto 2,5 mm,

zvyšok ako prívod od alternatora hrubšie vodiče

ja mám doma dosť veľa vodičov ale len o priemere 1,5 mm asi bude treba podľa toho dokúpiť ešte 2,5 k tým svetlá a prístrojom

jzms

#42 Nový příspěvek od jzms »

na všecky přístroje co majů celkový odběr větší než cca 30-35 W bych já osobně dával 2.5, a ješte doporučuju vyměnit pojistkový panel za panel s nožovkama , stojí cca 300 Kč, klasický na válečkové pojistky časem ztrácá přítlak, vyhřívá sa a pojistky (plastové) to dlouho nevydrží

ii9892

#43 Nový příspěvek od ii9892 »

pavolmakys píše:Ano, na vypocet prierezu ti ale staci vediet prudove zatazenie, teda kolko A/mm2 potrebujes. Je to pre rozne vodice a rozne prostredia a rozne zataze (myslim tym ako dlho je co pripojene, ine je starter ktory toci chvilu a ine su svetla alebo kurenie co moze ist furt). Ak budes ratat s 4-6 A/mm2 nic nepokazis. Nizsie cislo pre dlhodobejsie zataze vyssie pre kratkodobe, vodic sa nestihne zohriat. Rataj s tym, ze okolie vodica moze byt pekne zohriate (napr. blizko motora) a preto sa voli nizsie prudove zatazenie ako napr. pri domoch (tam na 16 istic davas 2,5mm2, na 10 A istic 1.5mm2).

Tak ked použijem ten môj príklad tak 55 w x 2 = 110 w takže cez vodič bude prechádzať 9,2 ampéra to znamená že podľa teba 4,6 A/mm2 tak ja budem musieť použiť min. 2,5 mm2 vodič nato aby som zapojil tých 110 w (2 kusy svetlometov prípadnych)

to neplatí ak by som každé svetlo napájal jedným vodičom o 1,5 mm2 však

ale nepochopil som trochu túto pasáž
" Nizsie cislo pre dlhodobejsie zataze vyssie pre kratkodobe, vodic sa nestihne zohriat. Rataj s tym, ze okolie vodica moze byt pekne zohriate (napr. blizko motora) a preto sa voli nizsie prudove zatazenie "

čo sa myslí pod tým nižším prúdovým zaťažením ? ?

ii9892

#44 Nový příspěvek od ii9892 »

a ten pojistkový panel mi bude pasovať na zetor 3011 do toho panelu ?

jimmy 4011

#45 Nový příspěvek od jimmy 4011 »

jzms píše: ješte doporučuju vyměnit pojistkový panel za panel s nožovkama , stojí cca 300 Kč, klasický na válečkové pojistky časem ztrácá přítlak, vyhřívá sa a pojistky (plastové) to dlouho nevydrží
Osobně jsem uvažoval že tam nabastlím některou z těchto,ale je to jen na konektory. :(

Obrázek
photo hosting

Obrázek
photo sharing sites
Werich

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“