Výstražná světla - nová elektrika zetor
Moderátor: Lukashil
Re: Jak zapojit výstražná světla na Zetoru ?
Nevím pořád to nechápu, potřeboval bych nakreslit schema
"Kontrolka nezíská kostru z druhé žárovky okruhu, bo ta je umístěna na vleku" kam tedy bude napojena kostra kontrolky?
"Kontrolka nezíská kostru z druhé žárovky okruhu, bo ta je umístěna na vleku" kam tedy bude napojena kostra kontrolky?
Zetor 7711 Tunis = ♥
to je právě to
příklad bez vleku
vlek má na traktoru samostatný vývod z přerušovače a okruh na spínačky takže bez vleku máš jen přerušovač spínač a dva kabely bez ničeho
v tomto případě nemůže kontrolka blikat protože z jedné strany dostává plus a z druhé nic bo to je zrovna vypnutý kontakt na přepínači směrovek
ale připojením vleku tento okruh rozšíříš o dvě žárovky
nyní žárovka kontrolky dostává z levého blinkru plus a kostru z vlákna pravé žárovky vleku
proto právě při blikání doleva poznám funkci pravé žárovky a naopak.
příklad bez vleku
vlek má na traktoru samostatný vývod z přerušovače a okruh na spínačky takže bez vleku máš jen přerušovač spínač a dva kabely bez ničeho
v tomto případě nemůže kontrolka blikat protože z jedné strany dostává plus a z druhé nic bo to je zrovna vypnutý kontakt na přepínači směrovek
ale připojením vleku tento okruh rozšíříš o dvě žárovky
nyní žárovka kontrolky dostává z levého blinkru plus a kostru z vlákna pravé žárovky vleku
proto právě při blikání doleva poznám funkci pravé žárovky a naopak.
Stydím se za tuto zem
Pokud to máš takhle zapojený a opravdu ti to funguje tak že poznáš když je na vleku prasklá žárovka, tak ti to věřim.
Ale podle mě přerušovač nepozná zda mám nebo nemám zapojenej vlek. Tak že přepínač pouští proud i do druhého obvodu na vlek i když tam není. Možná to ale máme v traktorech špatně zapojený...
Ale podle mě přerušovač nepozná zda mám nebo nemám zapojenej vlek. Tak že přepínač pouští proud i do druhého obvodu na vlek i když tam není. Možná to ale máme v traktorech špatně zapojený...
Zetor 7711 Tunis = ♥
tobě pouští přepínač oba blinkry když blikáš jen na jednu stranu???
asi ne viĎ
je to tak v crystalech a sériově i v některých 72
už jsem jich tak zapojil několik.
prostě vyndáš žárovku a nebliká.
přijeď se podívat pochopíš
prostě když blikáš doleva tak žárovka bere kostru z pravého blinkru a když neni připojen vlek žádný blinkr na tom okruhu neni
přepínač má dva okruhy je to jako bys zapnul zvlášť levou na traktoru a zvlᚍ levou na vleku.
chytáš se správným směrem už?
přepínač pouští proud i do levého vývodu pro vlek ale kontrolka nemá k dispozici kostru z pravé žárovky vleku takže nebliká dokud ho nepřipojíš
asi ne viĎ
je to tak v crystalech a sériově i v některých 72
už jsem jich tak zapojil několik.
prostě vyndáš žárovku a nebliká.
přijeď se podívat pochopíš
prostě když blikáš doleva tak žárovka bere kostru z pravého blinkru a když neni připojen vlek žádný blinkr na tom okruhu neni
přepínač má dva okruhy je to jako bys zapnul zvlášť levou na traktoru a zvlᚍ levou na vleku.
chytáš se správným směrem už?
přepínač pouští proud i do levého vývodu pro vlek ale kontrolka nemá k dispozici kostru z pravé žárovky vleku takže nebliká dokud ho nepřipojíš
Stydím se za tuto zem
Já mám kostru v blinkrech na traktoru připojenou na kabinu
To že je levá a pravá zvlášť to vím, ale na přerušovači je to jeden a ten samý kontakt. Rozbliká se to tím že je tam odpor žárovek.
Asi se budu muset opravdu stavit
To že je levá a pravá zvlášť to vím, ale na přerušovači je to jeden a ten samý kontakt. Rozbliká se to tím že je tam odpor žárovek.
Asi se budu muset opravdu stavit
Zetor 7711 Tunis = ♥
pokud stále nefunguje prostorová představivost napoj si na chvíli u nějaké 7011 (bez zapojených varovek) kablík z levého blinkru (ale ze zásuvky ne od jinud) a z pravého a mezi ně dej žárovku
blikej bez vleku a s vlekem.
heureka
blinkry na traktoru nejsou propojeny s blinkry vleku traktor funguje na vlastní okruh a vlek na druhý okruh spínač má dva plusy dva vývody pro levý blinkr a dva pro pravý
prostě se spolu nespojují.
Stydím se za tuto zem
Jo takhle, tak že na kontrolce se bude + střídat. Hned zítra to zkusím, jsem na to zvědavej a pokud to tak opravdu bude fungovat tak to ještě dodělám
Díky moc za vysvětlení
Díky moc za vysvětlení
Zetor 7711 Tunis = ♥
navíc podle tvého schématu by taky při blikání se dvouma vlekama mohl odejít přerušovač u mého zapojení to snese třeba troje lampy na vleku
a nezmění se rychlost blikání
kdysi mi trvalo velmi dlouho tu kontrolku pochopit a nakonec vlastně tam byl začátek mé elektrikářské kariéry.
funguje mi to a proudově je to neomezené.
pokud nebydlíš daleko rád předvedu funkci kontrolky na svém, případně i varovek na kamarádově trkatoru (pokud bude souhlasit)
má to on na 7711 (ode mě) a kolegovi z práce jsem to montoval na 7045
a nezmění se rychlost blikání
kdysi mi trvalo velmi dlouho tu kontrolku pochopit a nakonec vlastně tam byl začátek mé elektrikářské kariéry.
funguje mi to a proudově je to neomezené.
pokud nebydlíš daleko rád předvedu funkci kontrolky na svém, případně i varovek na kamarádově trkatoru (pokud bude souhlasit)
má to on na 7711 (ode mě) a kolegovi z práce jsem to montoval na 7045
Stydím se za tuto zem
rozhodně nechci aby jsi to bral tak že říkám že to máš špatně pouze popisuji výhody které jsem předem zvážil u svého zapojení.
ano funguje to na základě střídání plusu (jako kontrolka trkatoru) ale musí tam být žárovka ne žádná LED atd....
a v kontrolce mjusí být slabší žárovka než ve vleku (2w v kontrolce)
ano funguje to na základě střídání plusu (jako kontrolka trkatoru) ale musí tam být žárovka ne žádná LED atd....
a v kontrolce mjusí být slabší žárovka než ve vleku (2w v kontrolce)
Stydím se za tuto zem
jo a nevím zda ti ta kontrolka bude fungovat luštím to tvé schéma varovných a nemůžu ho doluštit bo nevidím kudy napájíš spínač na směrovky když jsou varovný vypnutý
Stydím se za tuto zem
jj jasny, my dva vleky stejně netaháme, ale toho rizika jsem si vědom.
Koukám si z Kutné Hory, to je asi 150km ode mě, to jedině až zase pojedu na Techagro
To mé schéma je dělané tak že spínač varovek je vložen na kabeláž co jde do lucase, takže to má přívod braný jako ten co jde do lucase.
Koukám si z Kutné Hory, to je asi 150km ode mě, to jedině až zase pojedu na Techagro
To mé schéma je dělané tak že spínač varovek je vložen na kabeláž co jde do lucase, takže to má přívod braný jako ten co jde do lucase.
Zetor 7711 Tunis = ♥
tam je možné ži ti ta kontrolka fungovat nebude.
pokud ne zkus to na traktoru bez varovek
je to od lucase tenký bílý a tenký žlutý kabel mezi ně se dá kontrolka
pokud ne zkus to na traktoru bez varovek
je to od lucase tenký bílý a tenký žlutý kabel mezi ně se dá kontrolka
Stydím se za tuto zem
Tak ty varovky jsou dané před lucasem tak by na to neměly mít vliv, dobře zkusím to.
Zetor 7711 Tunis = ♥
vliv by mít mohli protože by mohli propojovat parvé blinkry spolu a levé spolu no uvidíš.
Stydím se za tuto zem
Tak jsem zkoušel dát tu kontrolku na vlek a měl jsi pravdu, blika pouze když je zapojen vlek, sice mi hlava nebere jak je to možné , ale kontrolka blikala správně.
Akorát jsem se nešel podivat jestli neblikaji na vleku obě když dávám jen směrovku.
Akorát jsem se nešel podivat jestli neblikaji na vleku obě když dávám jen směrovku.
Zetor 7711 Tunis = ♥