Oprava spojky
Moderátor: Lukashil
Re: Oprava spojky
Lukáši, vzduchový válec násobiče sem zatím nevyndal- vyndal sem váleček aby to šlo naprázdno, vyzkoušel pedál ručně a zkusil sem zapnut i násobič- táhlo chodí lehce a normálně se i vrací. Tam problém nejspíš nebude.
Z7711, Z3011, Z Super P, UNHZ 750, Bss 3,5t, Bss P73S, RUR 5
Táhlo vyjelo dopředu, když sem násobič vypnul zajelo zpátky.
Pokud vzduchovy valec funguje, oba valecky, kapalina i hadicky jsou nove, nemuze zavada pretrvavat, takze bud se neco z toho nemenilo doopravdy, nebo byl koupen dvakrat zmetkovy kus
Stydím se za tuto zem
Půlení mě asi nemine. Když spodní váleček odtlakuju, změřím zdvih táhla od válečku k páce hřídele spojky a pak chvíli jezdím, mačkám spojku do doby, než to začne zase prokluzovat. Změřím zase zdvih, tak je táhlo o 5 mm vysunuté víc, než když je to odtlakované. Prostě se to nevrací zpátky. Nechápu, Problém bude asi někde ve spojce, talířová pružina prostě nemá dostatečnou sílu to vrátit zpátky.
A když odfoukneš odvzdušňovákem tak se táhlo vrátí zpátky? Pokud jo, tak to budeš půlit zbytečně.
Já bych hledal problém v tom hlavním válci a nebo hadici od něj, případně samotném posilovači. Prostě něco brání vrácení kapaliny zpět do nádobky. Při nesešlápnutém pedálu by mělo být vedení průchozí od posilovače až do nádobky.
Vypínací ložisko je předpokládám na dotek s talířovou pružinou. Nemá vůli jak 70xx apod. Nebo se mýlím?
Já bych hledal problém v tom hlavním válci a nebo hadici od něj, případně samotném posilovači. Prostě něco brání vrácení kapaliny zpět do nádobky. Při nesešlápnutém pedálu by mělo být vedení průchozí od posilovače až do nádobky.
Vypínací ložisko je předpokládám na dotek s talířovou pružinou. Nemá vůli jak 70xx apod. Nebo se mýlím?
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Na rovinu předem říkám že nevím jak to přesně v tomto traktoru vypadá, ale vycházím ze zkušeností v dobách škodovek. Bývaly dva druhy hlavních válců na tlakové a beztlaké brzdové kolové válečky, podle druhu prasátek. No a rozdíl právě mezi spojkovým a brzdovým byl ten, že brzdový si nechával v okruhu mírný přetlak a spojkový se úplně otevřel a pístek spojky hlavní válec úplně vyprázdnil, což u brzdového nebylo žádoucí. Nemůže být závada v tomto stylu špatného druhu hlavního válce?
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Ne tady jsou spojkový a brzdový pumpy stejný. Ostatně i u těch škodovek ten přetlakový ventil časem zrušili když změnili těsnění pístků v prasátkách... navíc se to týkalo jen okruhu pro zadní brzdy...
Nebudu se hádat, ale spojka a brzda u škodovky byla jiná, bylo tam péro a květníček. Pro přetlak, já měnil jen gumové věci , a škoda dojela až do huti po 37 letech, letos by jí bylo 40.
To jsem odbočil, a pumpu tam máš takovou jaká tam má být, podle čísla??
To jsem odbočil, a pumpu tam máš takovou jaká tam má být, podle čísla??
Jede traktor, je to Zetor 3011
Tak buď mu neodchází plně kapalina nazpět do nádobky, nebo se to natlakuje při provozu třeba malou vůlí na pedálů i když psal že vůlí tam má?
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Je to jen teorie, ale i kdyz valec nasobice chodi, neni mozne, ze by se nevracel az do konce?
Kdyz je to poskladane a vezmes do ruky tahlo, jde nepatrne zmacknout rukou?
Nebona zkousku hlavni valecek vypodlozit
Kdyz je to poskladane a vezmes do ruky tahlo, jde nepatrne zmacknout rukou?
Nebona zkousku hlavni valecek vypodlozit
Stydím se za tuto zem
Lukáši, když nemám zapnutý kompresor, tak je násobič vyřazen, tudíž přes něj chodí samotné táhlo. Táhlo se po každém zmáčknutí spojky vrátí. Mám tam tu vůli asi 1,5 mm, dle knížky. Zkoušel sem i dát pod pedál kuš dřeva, abych vyloučil, že při úplném sešlápnutí pedálu už je ten spojkový válec zmačknutý až moc a nepomohlo. Když to při odvzdušnění normálně natáhne kapalinu z nádobky, tak nepředpokládám, že by nešla i zpět. To by v té hadičce musela být nějaká zpětná klapka. Hadička od válce dolů k vypínacímu válci je nová (Semperit). Po víkendu to zkusím tedy celé vypustit a zkusit fouknout do hadičky od vypínacího válce, jestli půjde vzduch až do nádobky. Vůle na vypínacím ložisku sem kontroloval, to je ok. Zlaté mechanické ovládání spojky.
Šmarjá, nikdo tu nemluví o tom, že pumpy u škochtle byly stejný... ani být nemohly, brzdová je 2okruhová, spojková jen 1okruhová... u 72 jsou pumpy pro brzdy a spojku totožný a nikdy v nich ten přetlakový ventilek ani nebyl...
Však není nic jednoduššího než jít postupně vylučovací metodou. Když povolí odvzdušňovák a spojka sepne, tak v druhym kole ať povolí hadici na válečku, když spojka sepne vyloučí hadici, když ne je problém v ní nebo nějaký bordel dole u průtokáče... pak může v třetim kole povolit celý válec a vyloučí vůli na něm. Ona tady nejde vůle úplně naštelovat jako u brzd, že se udělá vůle na tom šroubu dorazu pedálu, ještě neznamená, že je i vůle u samotný pumpy...
Však není nic jednoduššího než jít postupně vylučovací metodou. Když povolí odvzdušňovák a spojka sepne, tak v druhym kole ať povolí hadici na válečku, když spojka sepne vyloučí hadici, když ne je problém v ní nebo nějaký bordel dole u průtokáče... pak může v třetim kole povolit celý válec a vyloučí vůli na něm. Ona tady nejde vůle úplně naštelovat jako u brzd, že se udělá vůle na tom šroubu dorazu pedálu, ještě neznamená, že je i vůle u samotný pumpy...
Jestli je některá hadice ještě původní, začal bych její výměnou. Hadice dokážou pěkně pozlobit. No někdy je potřeba problém hledat i v novém dílu. Stalo se mi kdysi u feldy, že po výměně třmenu a nové hadice, že kolo začalo po pár km brzdit. Nová hadice měla vevnitř chlopeň. Ale není nic jednoduššího, tak.jak píše červený bill, spoj po spoji povolit a odfouknout kapalinu a tam kde nastane změna, tam hledat závadu
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Ty me nechapes, vule mezi pedalem a tahlem je i kdyz vzduchovy valec nezajizdi zpet az nadoraz.
Pokud je v nem bordel je uplne jedno ze je vyply kompresor.
Zkus zda mas vuli mezi TAHLEM A BRZDOVYM VALCEM
Pokud je v nem bordel je uplne jedno ze je vyply kompresor.
Zkus zda mas vuli mezi TAHLEM A BRZDOVYM VALCEM
Stydím se za tuto zem