Náhon nejde zapnout Zetor 5211

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
kvorlicek

Náhon nejde zapnout Zetor 5211

#1 Nový příspěvek od kvorlicek »

Nazdar Chlapci, jsem důchodce bývalý zemědělec a nenašel jsem radu zde na fóru na můj problém. Mám 5211 a nejde mi zapnout a vypnout zadní vývodová hřídel pomocí pedálu hlavní spojky + pákou určenou k vyp. a zap. náhonu. Při štípání polen kuželovým štípačem a tahání klád navijákem se mi podaří při volnoběhu zapnout náhon levou páčkou na podlaze a mohu pracovat, při obraceni sena, kdy se prsty dotýkají země je odpor a při zapínání velký rachot zubů , obracák zapnu pouze po vypnutí motoru uvedenou páčkou na podlaze a nastartovat.
Chci aby šlo vyp. a zap. náhon tak jak se má / sešlápnutím pedálu spojky až na konec + vytažením páky k ovládání náhonu do
horní úrovně a zasunutí levé páčky na podlaze do středu /.
Nemám dílenskou příručku, mám ale : Opravy traktorů zetor. Zde není uvedeno jak se to má dělat. Je zde uvedeno že vůle vypínací páčky od ložiska má být min. 4 mm .
To se asi nastavuje na lanku, které vede od páky k ovládání náhonu a je zde regulační šroub ? Kontrola vůle 4 mm se dá asi zjistit po odpojení víčka se 4 šrouby na levém boku kde je vidět spojka ?

Děkuji za radu. Karel

red.bill

Re: Náhon nejde zapnout Zetor 5211

#2 Nový příspěvek od red.bill »

Nepíšeš jaký ovládání spojky máš. Pokud nemáš vzduchový posilovač a jsou tam vypínací packy co tam mají být, pedálem spojku nevypneš. Tady je jen ruční vypínání. Seřízení je někde u lanka. Tímhle nejsem políben, všechny traktory tady mají i vzduchový vypínání.

Pokud máš vzduchový posilovač, seřizuje se to na táhle co jde od přepákování od vzduchovýho válce... Na lanku/bowdenu neseřizovat, ten nastavit tak aby byl válec úplně zasunut a víc na to nešahat. Pokud není, nemá pak dostatečný chod a samotný vzduch spojku nevypne.

Příručky sice uvádí vůli 3 nebo 4mm ale na to se vyprdni, nastav to tak aby spojka v pohodě vypínala a aby tam zůstala nějaká vůle... zároveň musí být packy stejně seřízený, pokud nejsou taky to pak blbě vypíná...

kvorlicek

#3 Nový příspěvek od kvorlicek »

červený zobák - děkuji za radu jak postupovat při seřízení spojky vývodové hřídele.
Nemám posilovač vzduchového ovládání.
Zkusím tedy pomocí regulačního šroubu na lanku, které vede od ovládací páky spojky náhonu nastavit tak, aby páka vypínala a zůstala tam vůle 3-4 mm. /kontrola pod víčkem kde je vidět spojka na levém boku /
S pozdravem Karel

red.bill

#4 Nový příspěvek od red.bill »

Pokud se ti spojka zase rychle rozšteluje a přestane vypínat, nevyhneš se půlení. Občas ta trubka co zapadá do páky co ovládá ložisko napraskne a postupně se rozevírá...

pavel sk

#5 Nový příspěvek od pavel sk »

Ak je bowden lanka vysrobovany uz prilis (co predpokladam bude) s konzoly kde sa to nastavuje, tak odporucam demontovat veko na spojke. Bowden lanka zasrobovat spät do konzoly nadoraz aby sa velke vytlacne lozisko vratilo do vychozej polohy. Vyrob su miernu s kusu plechu o sirke 6mm a podla nej nastavit pačky PTO ku lozisku na tych 6mm. Hlavne aby boli rovnako od loziska. Potom tych 6mm vôle zmensit (doladit) na 3mm vysrobyvanim bowdenu lanka.

Codza

#6 Nový příspěvek od Codza »

Ta trubka když praskne - vypínací hřídelka náhonové spojky - jde vyměnit i bez půlení traktoru.

red.bill

#7 Nový příspěvek od red.bill »

To záleží na tom jakou tam má a jakou tam dá, tu zesílenou nevyndáš ani ji nezaděláš i tu už jsem měnil... jako lze si pomoct a vyndat trubku kabiny ale stejně to bude gynekologická práce, o ničem... když to škubne, může si pořádně seřídit packy, nebo ty spojky udělat komplet jedním vrzem... náhon ani tak ne ale pojezd už jsem nejednou viděl sjetý až na nejty...

kvorlicek

#8 Nový příspěvek od kvorlicek »

Nazdar chlapci, náhon již zapíná a vypíná.
Po přečtení příspěvků, kde jsou užitečné rady jsem zatím provedl regulaci na nastavení lanka. Zkrátil jsem vzdálenost lanka na regulačním šroubu, které vede od ovládací páky náhonu asi o 10 mm. Vývodová hřídel /náhon/ , která byla zapnutá se po zatažení ovládací páky zastaví.
Doufám, že těch 10 mm není moc a že nebude spojka náhonu prokluzovat při zátěži, musel bych to vrátit asi o 2-4 mm.

Děkuji všem za snahu a pomoc k odstranění mého problému.

S pozdravem Karel.

pavel sk

#9 Nový příspěvek od pavel sk »

Pre istotu si cez okienko skontroluj aku mas vôlu na lozisku a packami. Musi tam byt vôla aby ti to lozisko furt netocilo aspon 3mm. Inak sa stane ze ti to tam zošrotuje vsetko na komplet. Paka moze byt zatiahnuta max. 5minut podla navodu, ale aj to je podla mna vela. To lozisko neni stavane na dlhodobe tocenie.

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“