Zetor 7211 - řazení přes zuby + obtížné zařazení pětky
Moderátor: Lukashil
-
Zetor 7211 - řazení přes zuby + obtížné zařazení pětky
Zdravím, mám Zetor 7211, a poslední dobou, když stojím na místě a chci z neutrálů zařadit rychlost, tak to jde přes zuby. Dvojité vymáčknutí spojky nepomáhá. Pomůže částečně když podržím min 5s spojku, tak to jde líp ta rychlost, ale i tak furt to trochu počítá zuby. Nejvíce to dělá u jedničky a zpátečky, když už jedu a přeřadím tak někdy to je v pohodě, a někdy to taky přečte zuby. Nejvíc to dělá ale při tom rozjezdu. Dále nejde zařadit moc pětka, musím vynaložit velkou sílu abych ji zařadil, ale ta přes zuby nejde, spíše ty nižší rychlosti. Když už se ta pětka zařadí, funguje v pohodě. Nevíte v čem může být chyba ? Jinak ještě mimo dotaz, když popojíždim traktorem na jedničku, když se nakládá, tak po cca 10metrech zastavuji na cca 10 - 15s. Je nutné vyřadit, nebo nevadí když mám plně vymáčklou spojku.
Je to třeba 20 zastavení, takže podržení spojky je pohodlnější než tam cpat neutrál a poté jedničku, zatím dávám do neutrálů, protože nevím, jestli to vadí. Díky za rady.
Je to třeba 20 zastavení, takže podržení spojky je pohodlnější než tam cpat neutrál a poté jedničku, zatím dávám do neutrálů, protože nevím, jestli to vadí. Díky za rady.
-
Re: Zetor 7211 - řazení přes zuby + obtížné zařazení pětky
Spletl jsem asi kategorii, tak kdyžtak prosím admina o přesunutí do Zetor kategorie.
Podle popisu to vypadá na nevypínající spojku - je i přes sešlápnutí pořád trochu v záběru.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Ze zkušenosti by to mohlo dělat klidně špatné ložisko na konci hřídele převodovky, to co je v klikovce. To potom při vyšlápnuťí spojky lehce unáší hřídel přovodovky spolu s klikovkou.
U ještěrky mi to děla hustý olej. Vyměnil jsem olej v převodovce za nový, méně hustý a je klid.
Samozřejmě to může dělat i špatná spojka. Při vyšlápnuťí se dobře nevypne a unáší se a jde špatně zařadit. Dělalo nám to taky u traktoru. Jednou byl syn u kámoše a strkal to tam a drčely zuby. Kámoš počkej já ťi to seřídím. A seřídil spojku za chvilku a je to cajk.
Když jsem měl to špatné ložisko, musel jsem tam vrazit kvalt šupem. Pak už při vyšlápnuťí jsem zastavil v pohodě. A když jsem chtěl vyřadit se sešláplou spojkou, musel jsem za šaltpáku hodně rvát, šlo blbě vyřadit. Když jsem chtěl zařadit pro rozjeťí musel jsem to tam zase vrazit silou.
U ještěrky mi to děla hustý olej. Vyměnil jsem olej v převodovce za nový, méně hustý a je klid.
Samozřejmě to může dělat i špatná spojka. Při vyšlápnuťí se dobře nevypne a unáší se a jde špatně zařadit. Dělalo nám to taky u traktoru. Jednou byl syn u kámoše a strkal to tam a drčely zuby. Kámoš počkej já ťi to seřídím. A seřídil spojku za chvilku a je to cajk.
Když jsem měl to špatné ložisko, musel jsem tam vrazit kvalt šupem. Pak už při vyšlápnuťí jsem zastavil v pohodě. A když jsem chtěl vyřadit se sešláplou spojkou, musel jsem za šaltpáku hodně rvát, šlo blbě vyřadit. Když jsem chtěl zařadit pro rozjeťí musel jsem to tam zase vrazit silou.
ja by som to videl na prasknuty klobucik jednej packy na pritlacaku. da sa na to pozriet cez to male okno na lavej strane a da sa to cez to okno aj opravit. v prvom rade treba dat ten dekel dole. jedna packa bude pravdepodobne v inej polohe.
Ten klobouček jsme měli kdysi taky ruplej a spojka šla špatně a řadilo se přez zuby. Ale u té 7211 nevím to jsem na vlasní oči neměl před sebou. Jestli je to stejný jako naše Z40.
neviem ci je to rovnake ako na 4011 ale urcite je ta spojka velmi podobna a na 7211 su tie klobuciky na packach pojazdu naisto. v praci som to riesil na 7211 a aj na 7745. mozno by sa oplatilo pozriet aj na spojkove valceky, ale ak nechyba brzdova kvapalina tak tam problem nebude.
Ahoj, potřeboval bych trochu poradit s nastavením brzdičky řazení u Z6245, pár odkazů jsem na fóru našel, ale nic co by vyřešilo můj problém. Jde mi o to, že při řazení v klidu mi to jde přes zuby. V servisním manuálu i Lupoměchovi jsem postup vyčetl, ale asi jsem lama a nechápu jak mám nastavit spojkový pedál. Informace, že pedál spojky má být stlačený 150mm na hraně pedálu a nastavit 1,5mm vůli mezi pákou a dorazem je sice pěkné, ale jak to mám v praxi udělat? Máte na to nějaký fígl? Tak nějak jsem to zkusil, ale šlo to přes zuby, tak jsem to zkusil znovu trochu jinak a zlepšilo se to. Když vyšlápnu pedál spojky úplně (včetně náhonové), tak to jde OK. Tak nevím, jestli to prostě zkoušet tak dlouho až se trefím nebo co. :-) Ono i těch 1,5mm se blbě měří, přece jen nějaké vůle na těch čepech jsou.
Ještě doplním, že spojka je komplet po GO, páčky seřízené na 25/37 od zahloubení. Troufám si říci, že i dost přesně, měrky jsem měl udělané z Johansonek a páčky jsem postupně přešel dokola několikrát než jsem to uznal za dobré. Spojková ložiska jsou nová. Hydraulická část spojky je komplet nová.
Jestli je tu na fóru někde nějaký návod pro lamy, tak se omlouvám, ale nenašel jsem ho.
Díky
Ještě doplním, že spojka je komplet po GO, páčky seřízené na 25/37 od zahloubení. Troufám si říci, že i dost přesně, měrky jsem měl udělané z Johansonek a páčky jsem postupně přešel dokola několikrát než jsem to uznal za dobré. Spojková ložiska jsou nová. Hydraulická část spojky je komplet nová.
Jestli je tu na fóru někde nějaký návod pro lamy, tak se omlouvám, ale nenašel jsem ho.
Díky
Zetor 6245 + Třeboňská nástavba
- pavolmakys
Isto ti povedzme Pavel k tomu nieco napise, ale pointa spravneho nastavenia je iba ta, aby brzdicka nebola prilis pritiahnuta, lebo sa ti bude zle radit za jazdy, ale dodstatocne aby si pri plnom vyslapnuti zabrzdil co treba zabrzdit. Takze ja by som pritahoval pokial sa ti bude radit dobre a vyskusal za jazdy. Otazne je len ci tam nie je nejaky iny problem preco sa ti to unasa a zle radi. Ale ak Brzdicku pritiahnes prilis, tak z miesta sa musi dat radit pekne. Ak to bude stale skripotat, je problem inde.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
A nemůže být už ta brzdička opotřebovaná?též mi to traktor dělal.nedavno se mi kousl synchron,takže převodovka musela ven.a tam jsem zjistil že brzdička byla úplně vydřená.ale to nebyl důvod přidržení synchronu,ale rozsypalo se jehlové ložisko na hrideli takže obě hřídele a komplet synchron v haji
Kdo má zdravý ruce, zařadí, trochu mozku je určitě potřeba,
Jede traktor, je to Zetor 3011
pavolmakys: Díky, zkusím to ladit jak říkáš, budu přitahovat dokud to v klidu nepůjde v pohodě a vyzkouším za jízdy, když to bude taky OK, nechám to být.
Jinak před GO spojky to nedělalo, takže problém jinde by snad být neměl.
kaja.h: Za jízdy tvojí radu chápu, ale když nejde zařadit v klidu, tak šikovné ruce ani mozek moc nepomůže. :-)
Jinak před GO spojky to nedělalo, takže problém jinde by snad být neměl.
kaja.h: Za jízdy tvojí radu chápu, ale když nejde zařadit v klidu, tak šikovné ruce ani mozek moc nepomůže. :-)
Zetor 6245 + Třeboňská nástavba
Proč by mozek nepomoh? Prostě chvilku počkám a pak se snažím zařadit. Jestli ti z nějakýho důvodu spojka unáší/blbě vypíná, tak ti brzdička stejně pomůže jen dočasně. Já ji mám odpojenou a řadím úplně normálně.
Starsie modely to nemali vôbec a radilo to a nechybalo to tam. Plati ako piše red.bill
Teda chlapi nevim, ale krome 3011 a 5011 brzdicku maji vsechny zetory od 0 modernizace.
A u techto dvou vyjmnovanych to razeni na rozjezd stoji pekne za h....
A u techto dvou vyjmnovanych to razeni na rozjezd stoji pekne za h....
Stydím se za tuto zem