Zetor 3011 start po 20ti letech

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Tomajda

Zetor 3011 start po 20ti letech

#1 Nový příspěvek od Tomajda »

Zdravím pánové,

s otcem jsme se pustili do startu 3011, který stál přes 20 let na dvoře. Palivová cesta vyčištěná, nový palivový filtry, sítko ve skleničce, zavaření nádrže, novy kohout na nádrži atd atd. Ale teď ten zásadní problém. Máme nejspíš zaseklý hřeben na čerpadle. Celé jsem to proplách naftou, vystříkal WDčkem, ale elementy se pootočí jen o kousek (všechny naráz) a hřeben se hne jen o cca 3-5mm při plném plynu. Čudl mi šel minulý týden zamáčknout, nyní již ne (Ano, mám plný plyn). Nějaké rady? Zkoušel jsem hřebenu lehce pomoc v pohybu, ale bez úspěchu.
Děkuji za tipy!

Tom

ota

Re: Zetor 3011 start po 20ti letech

#2 Nový příspěvek od ota »

Stejný problém jsme se synem nedávno řešili u motoru u hona 5501. Hon asi 6 roků stál. Udělali jsme stejná opatření asi jako Ty. Vyčistili cestu od nádrže k čerpadlu. Filtry a tak. Hadičky dali nové staré byly spuchřelé. Vyndali jsme i trysky se vstřikovačema a dali rovnou nové trysky a seřídili je. Opravili ruční pumpičku nafty. Pak přišel stejný problém. Syn zamáčkl čudla a ten zustal viset. Zkoušeli jsme uplně ubrat plyn a nic. Tedy jsme koukali jak funuje táhlo plynu na čerpadle. Táhlo šlo tak asi 3 cm jen. Ta páčka na čerpadlu se pohybovala jen kousínek a zůstávala v poloze víc plynu zaseknutá. Nešlo to ubrat jedině silou. Přidat taky ne. Drhlo to uvnitř čerpadla, jakoby se to zakusovalo. Silou s tím trochu šlo kývat. Odpojili jsme táhlo plynu a jen samotnou páčkou kývali a plyn hodně malý krok a v poloze přidej plyn zustavala páčka viset. Jelikož čerpadlum nerozumíme, vyndali jsme ho z motoru a odvezli k opraváři. Ten nám čerpadlo asi do 3 dnů opravil a seřídil. Do ruky nám dal elementy které byly lehce orezlé. Tedy způsobovaly to zadírání. Nasadili jsme čerpadlo do motoru a propumpovali naftou a motor naskočil hned.
Teď sice řešíme zase špatnou jímku hlavy, tekla nám voda do válce. Ale čerpadlo jsme svěřili opraváři. Nerozumíme tomu a přecijen čerpadlo je důležitý prvek motoru. Synovi se u traktoru v práci jednou sekl regulátor a v motor vylítl do otáček a než stihnul odšroubovat trubku tak to zabouchalo a jeden válec se zjebal. Ventyl spadl do válce a píst ho potkal. Ale naštěstí jen jeden válec z šesti.

Tomajda

#3 Nový příspěvek od Tomajda »

Oto,

díky za zprávu. Hadičky šly taky nový, vstřikovače jsme měli na měření a jedna tryska se měnila. Podle rad z fóra, jsem celé čerpadlo zalil na týden naftou, aby se rozhýbalo a prd. Vypadá to, že asi také skončí u doktora. Jen by mě zajímalo, jestli se nám povedlo ho nějakým způsobem zaaretovat tím čudlem. Než aby zůstal viset, nejde znovu zamáčknout, ale bůhví, jestli nevisí nějak uvnitř. Máme zkušenosti s bělorusem, ale do Zetora fušujeme prvně 8)

ota

#4 Nový příspěvek od ota »

Taky jsme laici. Jak v jedné pohádce řikal herec Moučka ,,zkoušeli jsme kdo co zdarma poradí". A nic nepomohlo. Léčili jsme kdysi takhle Supra. Tahali ho po place na tyči. Mysleli jsme si, vyčistíme všechno, prohlédneme co se dá. A Supřík ani nechtěl točit kolama. Nakonec jsme zjistili, že má 3 písty zarezlé v motoru.
Ještě jsem zapoměl, i ten odstředivej regulátor u toho našeho čerpadla byl zatuhlej. Pán co nám to opravoval to čerpadlo povídal, dobře že nám to nenastartovalo tak jak to bylo. Ukazoval nám pak díly z toho regulátoru. I ty byly orezlí. Příště tyhle věci raději dáme rovnou prohlídnout k odborníkovi.

Britt

#5 Nový příspěvek od Britt »

Budou zarezlé elementy. Vyndej čerpadlo a nech ho udělat u čerpadláře.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#6 Nový příspěvek od ota »

Jo u nás to bylo v obou případech přirezlí. Nebo část uvnitř elementu. I když třeba hon má čerpadlo v pohodě pod kapotou a vůbec se k němu voda z venčí nedostane. V nádrži byla nafta. Akorát zavřený kohout v motorovém prostoru. Od kohoutu vejš hadice spuchřelá. Ale v čerpadle trochu čehosi jako nafta zbylo. A stejně se tam ta voda vysrážela a poničila elementy.
Samostatná kapitola byl regulátor. V něm vúbec ani nárnak oleje. A byl taky ve špatném stavu. Naštěstí jsme sehnali staršího pána co umí čerpadla a on ho udělal.
To u Supra to dělají jen málokde. A nejsou na to už moc díly. Na tyhle novější traktory, motory se dá sehnat vcelku dobře. V týdnu jsem byl v prodejně a co jsem potřeboval, všechno měli. I mi ten pán s ledasčím poradil. Že raději vezměte tuhle to, je to lepší. 8) Naštěstí to mám jen 6 km.

thovt

#7 Nový příspěvek od thovt »

Jde o to jestli vstřikovací čerpadlo pumpuje po kapkách je super, když elementy hnou 50% uspěchu. Pak mohou být přilepené ventilky sací a vytlačovací je kulička a perko.
když se čerpadlo rozchodí musí se do něj dá nový motorový olej.
Vystřikovací trysky budou KO bud zalepené nebo zarezlé.
I po dvaceti letech se motor dá nahodit chod nestojí zanic ale běží.

Tomajda

#8 Nový příspěvek od Tomajda »

Zdravím pánové,

o víkendu ho budu zkoušet prolejvat ředidlem / čističem karburátoru a zlehka poklepávat. Na 98% půjde ven a k doktorovi, ale rád bych to zkusil rozhýbat. Posílám video, kde se elementy zvedají jen o minimum a jak jsem psal. S hrebenem pohnu jen o cca 0.5cm.

[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=W-v0nwyMcH8[/youtube]

Tomajda

#9 Nový příspěvek od Tomajda »

Jinak z čerpadla jde nafta, jak říkáš, maximálně po kapkách. Minule jsem odšrouboval jen jeden vývod z čerpadla a vyčistil, o vikendu je shodim všechny a dám tu pokusnou rozpouštěcí lázeň.

hobr

#10 Nový příspěvek od hobr »

Odmontuj čerpadlo a dej ho na opravu. Jestli se Ti to podaří rozhýbat, stejně to nebude fungovat, jak má :tyty: . Takže jen maříš čas... :hm:
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

Tomajda

#11 Nový příspěvek od Tomajda »

Děkuji za reakce,

podle videa jsou zaseknuté všechny elementy v horní poloze, pokud se nemýlím? :-/

Díky!

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“