Zetor 25A řazení

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
muj-traktor

Zetor 25A řazení

#1 Nový příspěvek od muj-traktor »

Zdravím, vlastním traktor Zetor 25A. Používám ho pro práci (vlastní), takže TP a SPZ samozřejmosti :)
Mám ale trochu problém s řazením... :vztek:
Jezdím často s (plnou) vlečkou a musím se rozjíždět v kopci. Hodím teda 1 a rozjedu se. Dříve jsem chtěl řadit v kopci 2, ale kvalt tam nešel dát (zaškrčelo to a kvalt jsem tam dal, až jsem zastavil), takže jsem si řekl, že musím řadit až skoro na rovině. Tak jsem to vyzkoušel a bylo to to samé. :tyty:
Zkoušel jsem to na rovině (která nebyla rovina, ale byla trochu do kopce a úplně stejný případ :( Dělá to i bez vlečky i dokonce z 2 na 3. Ale když jedu směrem z kopce (po rovině, ale je trochu svažitá), tak tam dám kvalt hned a bez hluku. Pomalé rychlosti jsou pro mě moc důležité, protože na 4 budu těžko jezdit do kopců s plnou :tyty:

Nevíte někdo, jak mám správně řadit, aby mě toto minulo? Protože když musím zastavit a za mnou kolona, tak to není úplně příjemné být brzdou provozu (u nás skoro rovina není, ale každá rovina je trochu do kopce nebo z kopce :zly: ) :-/

Budu moc rád za jakékoli rady, co a jak udělat, aby to šlo bezhlučně 8) :)

LuboMY

Re: Zetor 25A řazení

#2 Nový příspěvek od LuboMY »

Zdravím.
Skontroloval by som správnosť nastavenia spojky. Niečo podobné mi tiež robil traktor. Mne jednoducho nevypinala spojka.
Inak že zastaví traktor ked radíš z 1 na 2 to neni nič nezvyčajné a s vlekom z 2 na 3 tiež.

Vladimír2

#3 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...no jo , řazení rychlostí na nesynchronizované převodovce s dvojitým vyšlápnutím spojky , to už vám mladým nic neříká .Chce to cvik.

Britt

#4 Nový příspěvek od Britt »

Podřazování s meziplynem se dnes považuje za plýtvání palivem. :)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Vladimír2

#5 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...asi nechápeš , mluvím o nesynchronizovaných převodovkách . Chtěl bych Tě vidět , jak bez meziplynu a bez dvojího vyšlápnutí spojky narveš u V3Sky trojku ze čtverky ! No a u toho ZETORU je to to samé !!!

Britt

#6 Nový příspěvek od Britt »

Právě že chápu a umím to používat, ale pro dnešní mladé je to neznámá věc a nikde se to neučí. Názor, že meziplyn je plýtvání není z mé hlavy, ale vyslechl jsem ho v autoškole, když jsem byl na školení. Učiteli bylo tak 30 a když jsem ho upozornil na omyl, odpověděl mi, že takové stroje se už dnes na silnicích nevyskytují, tak jsem to vzdal.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#7 Nový příspěvek od ota »

Zrovna ta V3Ska není moc složitá na ježdění bez dvojího vyšlápnutí spojky a meziplynu. Když s ní jezdíš a naučíš se to tak vycíťíš kdy podle motoru lze řadit jak v osobáku i nesynchronní převodovkou. Jezdil jsem s ní na vojně hotovostního řidiče. Takže jsem se s ní cosi kilometrů najezdil. Samozřejmě nevozil jsem každý den plnou korbu kamena. Ale když jsem s ní celé léto byl na brygádě šlo to i s nákladem. Vždy jsem se rozjížděl na 1. Na 2 to jde uplně nejlíp. Něco jako u Z 4011 z 2 na 3. Ve správnou chvilku to tam jde taky bez dvojího vyšlápnuťí. Je to o cviku. Naučil mě to kluk z Oravy on s Vejdou jezdil i v civilu. Uměl to a je to jen o tom poslouchat motor. Podřazovat jde samozřejmě taky bez meziplynu. Ve správných otáčkách. Ale musí se s tím jezdit. A nesměla to bejt uloženka s nájezdem 30 km od výroby. Tam byla převodovka tuhá jak kameňí.
U té Z 25 doma co máme tak ať dělám jak dělám, to řazení není dobré. Samozřejmě s tím mám najeto pár km. Sem tam jedu do lesa, nebo s hnojem, nebo pro dřevo, otýpky sena. Tam je problém toho, že občas spadnu na spodní řadu jako nic. Ale pak už když jedu častěji tak se dá zvyknout. Na velké řadě skoro zastavím taky když řadím. Pak už s nákladem je to problém.

Sadra17

#8 Nový příspěvek od Sadra17 »

Vladimír2 píše: pát črc 23, 2021 4:55 pm ...asi nechápeš , mluvím o nesynchronizovaných převodovkách . Chtěl bych Tě vidět , jak bez meziplynu a bez dvojího vyšlápnutí spojky narveš u V3Sky trojku ze čtverky ! No a u toho ZETORU je to to samé !!!
u 7011 řazení nahoru úplně v klidu 8)
malej traktorista v malým traktoru

muj-traktor

#9 Nový příspěvek od muj-traktor »

LuboMY píše: pát črc 23, 2021 2:58 pm Zdravím.
Skontroloval by som správnosť nastavenia spojky. Niečo podobné mi tiež robil traktor. Mne jednoducho nevypinala spojka.
Inak že zastaví traktor ked radíš z 1 na 2 to neni nič nezvyčajné a s vlekom z 2 na 3 tiež.
No, kdyby nevypínala, tak by to muselo "škrtat" pořád, ne? Při každém řazení, kdykoli, z kopce i do kopce...
Nebo se pletu? :'(

muj-traktor

#10 Nový příspěvek od muj-traktor »

Vladimír2 píše: pát črc 23, 2021 4:21 pm ...no jo , řazení rychlostí na nesynchronizované převodovce s dvojitým vyšlápnutím spojky , to už vám mladým nic neříká .Chce to cvik.
Když 2x vyšlápnu spojku, tak traktor zastaví... Což asi správně není... :nene:

Bolevak

#11 Nový příspěvek od Bolevak »

musíš rychle...sešlápnout, vyřadit, povolit, sešlápnout a zařadit. Samozřejmě, že může být problém i v té spojce, ale tohle zkus jako první věc...
To chce grif, naučit se to..:-)

muj-traktor

#12 Nový příspěvek od muj-traktor »

Bolevak píše: sob črc 24, 2021 9:20 am musíš rychle...sešlápnout, vyřadit, povolit, sešlápnout a zařadit. Samozřejmě, že může být problém i v té spojce, ale tohle zkus jako první věc...
To chce grif, naučit se to..:-)
Zkusím a uvidím :driver: ;-)
Potom napíšu, jak to dopadlo :)

muj-traktor

#13 Nový příspěvek od muj-traktor »

Tak prostě pořád si to škrkne... :-/ :tyty:
Ale zdá se mi, že mám vysoké otáčky, které nepadají rychle :( :'(
Plyn mám úplně minimální, takže prostě nevím, no :vztek: :vztek: :vztek: :vztek: :vztek:

Dáva

#14 Nový příspěvek od Dáva »

Moc to pozoruješ.Otáčky ti rychleji padat nebudou páč tam máš setrvák těžkej jak prase..

muj-traktor

#15 Nový příspěvek od muj-traktor »

Dáva píše: sob črc 24, 2021 6:21 pm Moc to pozoruješ.Otáčky ti rychleji padat nebudou páč tam máš setrvák těžkej jak prase..
A tak jak teda řadit? :hm:

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“