Ivanova 12045
Moderátor: Lukashil
Re: Ivanova 12045
To ti žere nějak málo To by mi vycházelo tak na 80tku
Tak nestupam tomu moc na krk preto to nezere ,aj tak som utrhol 12 ku lano a ohnul na nom hak ako keby bol z masla....
O zabavku mam postarane,este na zaciatku vlakna som pisal,ze nieco v motore klepe,dnes som len tak z nudy pretacal motor rucne az pridem tomu na klb a cosi tuka hore,asi piestny cap,niekedy sa na to vrhnem kym mi ojnica nepoda ruku
Neodkladaj to.
No veru nebudem to odkladat lebo navyse prachy na druhy motor nemam ked tento prerazi blok...sak drevo uz na zimu mam tak sa mozem tomu venovat navyse mam v zalohe este malotraktor a pv3s keby bolo treba nieco vozit potom dam neake foto z rozoberania
Tak rozoberanie zahajene ,hlava dole a piesty vyzeraju ,ze na puzdre na piestnom cape su neni vybite,som len skusal tahat hore dole za tu komoru v piesta,vanu som dole este nedal,len mam obavy,ze to budu vybehane alebo vlozene male piesty,ked ho pritlacim na jednu stranu tak je tam vola hadam aj milimeter a robi to kovovy cinkavy zvuk.....
Tie motory už aj majú niečo odkrútené za tých 40-50 rokov! Tak naj to nebude drahá oprava.
Zajtra zhodim vanu a uvidim ci neni na kluke vola,dufam ze nie,a potom budem badat dalej......musim to neako polepit,GO nehrozi....
Táháním za píst nic nezjistíš, to by tam musela být vůle v mm... stejný s vůlí pístu ve vložce, ta vůle je normální, dno pístu a hlava jsou nejvíc tepelně namáhaný, za provozu píst nabyde... třeba turbo písty u uř1 mají vůli ve vložce něco přes 1mm, přesný čísla nevím. To jsou od spodu ještě chlazený olejem... pokud by byla vůle na klice tak by to moc nemazalo... může to být kombinace více věcí a vůle se nasčítají... nebo nevyúhlovaná ojnice ale v extrému by se to zadíralo... poznáš až vytaháš písty... ale futra v ojnicích doma stejně nevyměníš tak aby to k něčemu bylo... tam je potřeba dodržet souosost horního a spodního oka v setinách mm, to v ruce nejsi schopen... když pošleš ojnice na repas, tak už tam nenecháš starý písty a máš z toho malou go...
Tak dnes vana dole,skusal som ojnice na kluke,nema to nikde volu,ten motor vyzera robeny,vsade nove plechy na sroboch zaistovacie,jedno nechapem,na vlozkach su este stopy po honovani,neni to zodrane ale piesty v tom hrkocu,ked chytim za piest a pomykam,robi to presne ten zvuk kovovy ako ked vrcal motor, dnes uz nebudem robit nic lebo vsade mi kvape olej do oci ked to chcem popozerat,nech to odkvape a potom budem pokracovat,traktor nepotrebujem,keby nieco,tak to odvezem na v3s alebo Matesovi....
za srudena musí mít písty vůli, jinak by se po ohřátí zadřeli....
malej traktorista v malým traktoru
Viem,ze vola musi byt,ale milimeter isto nie...ale mozno sa mylim,uvidime....vyhodim jeden piest von a skontrolujem ako to vyzera,popripade dam nove kruzky ak bude velka vola a necham tak a budem badat dalej
Tobě nezbude nic jiného než měřit a nebo to vyměnit komplet. Píst ve válci vůli (vakl) má vždycky, ale jestli moc nebo málo nezjistíš jinak než měřením. To že by píst klepal ve válci, tomu moc nevěřím, musel by být zadřený aby třeba kroužek klepal o natavený hliník. Tady jsou písty dlouhé. Kdysi jsem řešil motor 5201, tam byly vyběhané válce a písty, že vůle byla dobře přes 2mm, na pístu nebyly znatelné ani drážky nad vrchním kroužkem a ve válci byl milimetrový schodek. Ten motor běhal dlouho bez vzduchového filtru, nažraný prachu z makadamu, absolutně bez tlaků, nastartovat šel jen pomocí startspreje, ale neklepal.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Vůbec se stim neser vytahni ojnice s pistama,,jestli nemá vůli pistni čep,,mito dělalo u 100vky,,a jedině rozebráním jsem nato přišel,,bylo to vybite v oku pro pístní čep na prvnim válci..
zetor 50super,Z10045turbo,7011,E516B,BSS P53S,6T,P93S,10.08-agro,hon un 050 2x,BDT po faceliftu,bogballe,kertitox ala Napa,a spousta dalších stroju co uz není kam davat:)
K tym volam piestom. Piest ma koly tepelnej roztaznosti mierne kuzelovyty tvar a je aj malinko sisaty ( elipsovity ) to si malo ludi uvedomuje. Preto sa ti zda ze hore ma do staran velku volu vo valci, ale ono to ak proste ma byt. Skusim pohladat video na YT o geometrii piestov.