Jojova 6045
Moderátor: Lukashil
Re: Jojova 6045
Se zetorama moc zkušeností nemám, ale takhle vyrezlé vložky má téměř každá Avie. Slyšel jsem hypotézu o bludných proudech, když je na kostření udělaná smyčka a není to do hvězdy.
Este otazka na Pavla. Na kolko Nm mam dotiahnut matice na ojniciach?
Co sa tyka tych puzdier vstrekovacov v hlavach, tak dole nezabudni na tenku AL podlozku a horny driek toho puzdra davam jemne na silikon. Co sa tyka tych ojnic, tak tie sa zatahuju na 90N.m. Hlavy 180N.m. Vlozky valcov sa do bloku vkladaku tak ,aby znacenie triedenia na limci vlozky smerovalo ku vackovej hriadeli.
Jenže anodová sonda v bojleru je z úplně jinýho materiálu než samotný bojler... tady máš litinový blok a litinový vložky, takže spolu nijak zvlášť reagovat nebudou... stejně tak ta sonda není vyžraná jen v jednom místě... vložka bude mít povrch jen "o něco" menší než samotná komora v bloku, to ta anodaová sonda je několikrát menší...
Osobně bych si s tím moc hlavu nelámal, kolik těch vložek prorezlo zkrz(bude jich minimum k celkovýmu množství). Kdo pravidelně měníte vodu v motoru(mělo by se cca každý 4 roky) atd... dřív byla běžná praxe, že fridex byl v motoru jen na zimu a přes léto v tom byla jen voda...
Osobně bych si s tím moc hlavu nelámal, kolik těch vložek prorezlo zkrz(bude jich minimum k celkovýmu množství). Kdo pravidelně měníte vodu v motoru(mělo by se cca každý 4 roky) atd... dřív byla běžná praxe, že fridex byl v motoru jen na zimu a přes léto v tom byla jen voda...
to pavel sk: Vdaka za rady. Ta tenka hlinikova podlozka ide uz na utesnenie pod vstrek. Ci aj do hlavy pod puzdro ide nejaka podlozka?
Ta anoda v bojleru je právě proto z jiného materiálu, aby bojler ochránila svým ubýváním (oxidací). Zmínil jsem ji proto, že přes ni by taky v podstatě žádné proudy téct neměli, protože je vodivě spojena jen se zemí, stejně jako těleso bojleru, stejně jako vložky v bloku a taky proto, že její korozí ovlivněný vzhled je podobný korozi na vložkách - místní krátery. Proud, který teče blokem z alternátoru do baterie je proti proudům na té anodě obrovský. Mě by osobně zajímalo to zapojení kostření smyčkou a do hvězdy jak o něm psal peyrak. To že se koroze nekoná na každém z těchdle motorů právě podporuje teorii bludných proudů - stačí blbá kostra a je to. Kdyby se to dělo na všech byl by to spíš příznak blbě uspořádaných chladicích cest a té kavitace.
Samozřejmě to nevylučuje vadně vyrobené vložky.
Samozřejmě to nevylučuje vadně vyrobené vložky.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Otazka. Ten ofrezovany vybezok ( cervene kruzko ) na ojnicnom oku pre piestny cap ma byt otoceny kde? Ked som ich vymontoval tak boli otocene na stanu ku alternatoru ( na sacaie potrubie )
A ten vybezok ( cervena sipka ) zo spodnej strany piestu ma byt otoceny kde? Teraz na 1 valci bol vybezok smerom ku zotrvacniku a na zvysnych valcoch boli natocene smerom ku chladicu. Je to jedno?
V dieleneskej prirucke som to nenasiel. A ako od seba rozoznam 2 ( tesnici minutovy ) a 3 ( tesnici s nosem / polstirovaci ) piestny kruzok? Vyzeraju rovnako.
A ten vybezok ( cervena sipka ) zo spodnej strany piestu ma byt otoceny kde? Teraz na 1 valci bol vybezok smerom ku zotrvacniku a na zvysnych valcoch boli natocene smerom ku chladicu. Je to jedno?
V dieleneskej prirucke som to nenasiel. A ako od seba rozoznam 2 ( tesnici minutovy ) a 3 ( tesnici s nosem / polstirovaci ) piestny kruzok? Vyzeraju rovnako.
Ne ta anoda je z jinýho materiálu proto aby s pláštěm bojleru "reagovala"... žádný bludný proudy atd. tam netečou... ale už zasíráme vlákno...
Těžký ojnice se montují výkovkem na oku k vačce, písty se montují podle značek na dně. Je tam myslím šipka a směřuje taky k vačce ale nejsem si úplně jist... pochybuju, že se dnes dělají sady s rozdílným 2 a 3 kroužkem, už při výrobě 72 a spol byly stejný. Polostírák je na spodní straně "vykousnutý". V dílenský příručce je profil kroužků nakreslený ale je to naprd vidět, možná to je i v katalogu nd...
Těžký ojnice se montují výkovkem na oku k vačce, písty se montují podle značek na dně. Je tam myslím šipka a směřuje taky k vačce ale nejsem si úplně jist... pochybuju, že se dnes dělají sady s rozdílným 2 a 3 kroužkem, už při výrobě 72 a spol byly stejný. Polostírák je na spodní straně "vykousnutý". V dílenský příručce je profil kroužků nakreslený ale je to naprd vidět, možná to je i v katalogu nd...
Ta tenka podlozka ide HLAVNE POD TO PUZDRO. origo pod vstrek sa polozky nedavaju ked je vsetko nove. Lenze u pouzity vstrekovac by tak nedpstesnoval, tak sa preto aj tam davaju tie tenucke podlozky.
Dik. A tie piesty maju byt v akej polohe? Vid. foto vissie.
Co sa tyka piestov tak ti odpovedal red bill vyssie. U majora je to v podstate jedno ako su zalozene, lebo komorku spalovacieho priestoru maju presne v strede.
Myslel som si. Dakujem. Vycistil som poriadne blok motora a skusal som len tak na sucho bez gumicek stcit dnu vlozky. Vpadli dnu jak do studne. V hornom osadeni je moznoze aj 0.5mm vola. Rozmyslsl som ci by nebolo vhodne vrchne osadenie zakvapnut hustou farbou na utesnenie.
Pri montazi vloziek pamätaj na ich spravny presah. Hore tu malu vôlu medzi vlozkou a blokom dotesnuje tesnenie pod hlavou. Hore nedavam nic. Dole na O-kruzky som posledne daval velmi jemnu vrstvu silikonu, ktory zaroven pomaha aj ako mazivo O-kruzkom laksie vklznut na svoje miesto dole v bloku a zaroven aj dotesnuje.
A este som zabudol. Zakolikoval som tie praskliny v bloku medzi valcami 4mm bronzovimy srubami kedze som ine nezohnal. Odrezal som ich tak, ze cca. 1az 1,5 mm pretrcali a rozaklepal som ich kladivom. Vznikla vrstvicka bronzu prblizne 0,3mm vysoka. Co sa mi videlo dost, tak som obidve kamenom zbrusil tak na 0,1mm. Je to v poriadku, alebo ich mam zbrusit zarovno s blokom?
Daj foto toho kolikovania. Ja ked som to riesil tak som ich zarovnal do roviny. Sroby som daval na lepidlo na zavity.