6945 s Klenovca

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
pavel sk

Re: 6945 s Klenovca

#4051 Nový příspěvek od pavel sk »

Hermetik bol a je dobry ked JE po ruke. Keby som vedel kde ho zohnat tak beriem hned. V minulosti som sa nim neraz zalepil ked som sa hrabal v Jawach. Ten jeho zapach s odstupom casu bola vlastne vôňa :) . On ten hermetik bol dobry prave na tieto dvojtakty, na lepenie kartrov dohromady kde to bo v styku s benzinom. Benzin ho nerozpustil a zaroven drzal aj v podtlaku a tlaku v klukovej skrini. Dnes ked sa taky motor sklada, tak treba velmi dobre vyberat vhodnost a citat pouzite dnesnych tmelov (silikonov) na co su urcene. S osobnych skusenosti sa niektore dnesne tmele nemusia s benzinom a po case ho benzin rozlepta a vznika netesnost (prisavanie falošneho vzduchu u dvojtaktu). Potom sa vela majstrov čuduje a nadava ze ten dvojtakt od Jawy stoji za milu Jarmilu.

peko

#4052 Nový příspěvek od peko »

pavel sk

#4053 Nový příspěvek od pavel sk »

8) 8) 8)

pavel sk

#4054 Nový příspěvek od pavel sk »

Sviatok prace oslaveny po našom, ako poslednych 60 rokov 8) :smich: Akcia krompeľ :) Obrázek Obrázek Obrázek ... fotila moja spoluspávajuca 8)

Ursus 73

#4055 Nový příspěvek od Ursus 73 »

A kde je jej fotka? :red:
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

pavel sk

#4056 Nový příspěvek od pavel sk »

Za objektivom :D :vysmech:

murár

#4057 Nový příspěvek od murár »

Zemiaky si dával podľa akej veľkosti topánky?
Moj ujo nosil číslo topánok 13 tak sa z ním moja babka -ujova mama vadila že sadí zemiaky na riedko! :D Ja som robil len pohoniča! Vodil som kravu z ktorou sa to oralo. To už ani neje pravda. :'(

pavel sk

#4058 Nový příspěvek od pavel sk »

My to uz za tie roky mame v oku. Kladieme tak aby bolo dobre :) 8) Po posadeni je najhorsie to čakanie na zemetrasenie zeby to aj zarnulo. Toho zemetrasenia, nie a nie sa dočkať :smich: :smich: :smich:

ota

#4059 Nový příspěvek od ota »

Kluci mi dávali na 30 cm od sebe. Že na ,,šlápotu". Kámoš i jeho táta mají boty ,,15". A babka vždycky když sadili poslala oba dva dělat něco jen ne kláct brambory do řádku. Dávali je daleko! Jenže babka ohnula hřbet a nestačil ji nosit kýble se sadbou. Ta jela jak motorka. Ohnula na začátku a marovnala se až když vystoupla z řádku!
Ale koukám že Pavel sk to vyřešil klikatejma řádkama! Taky jsme pak říkali ,,čím víc klikatý řádky, bude víc brambor"! :vysmech:
Kluci mi už nesázíme leta. Ale sázeli jsme 4 řádkovým Marsem sazečem. Pak plečkovali nesenou plečkou. Rodiče prodávali tuny brambor do Prahy nějakýmu prodejci. Vždycky se vybíralo kombajnem. Jednou jedinkrát byl na place tek. Pantatík ho zapřáhl a po ránu vyoral 3 dvouřádky. A mi ve třech ohnuli hřbet a začalo pršet. No když už byly brambory venku bylo třeba je sebrat. Zmokli jsme na sračku a všichni odstonali. Pak pantatík naplánoval brygádu a kombajn a už se jelo. Od té doby jedině kombajnem. Jo to byly časy! Vždycky jsme se kolem brambor 10x pohádali.
Tuhle dovezl pán známej manželky pytel brambor. Prej na zkoušku. Nevěřil jsem, že jsou to z loňské sklizně! Krásné tvrdé, zdravé brambory. Myslel jsem prvně, že to má letošní už. Ne prej loňský. No parádní brambory, hned druhej den byly k obědu.
Skorošvagr dělá v nějakým zelinářským podniku. Většinou vozí ranné už touhle dobou. Letos teprve sázeli! Povídal, co tam dělá nikdy takhle dlouho nesázeli. Většinou už vybírají a letos teprve sázeli. Bylo mokro, že to nešlo.

Michal(zetor)
Kontaktovat uživatele:

#4060 Nový příspěvek od Michal(zetor) »

Tak Pavel to vypadá že bude první sklízet... :jasan: Né není to moc legrace, jak psal Ota letos je to hrozný tady u nás na Pardubicku taky furt prší. Vždycky to lehce oschne po vrškách, ale dole to je namočený jak houba. No a zas přijde déšť a tak furt dokola. My tu máme jílovite země takže ta než vyschne trvá to.
My těch brambor neděláme hodně jen pro sebe a rodinu. Takže dnes bylo pěkně vršek oschnul tak jsem hold vytáhl teru s rotavátorem a už po tom litám. Traktorem to nejde přejet....nebo jde ale to sou takové koleje že to ničím už nesrovnám. Tak uvidíme jak to dopadne doba už je dost pokročilá..... a na přisti týden tu zas hlásej špatný počasí.... :jazyk:

pavel sk

#4061 Nový příspěvek od pavel sk »

Ono sa to nezda ale je to tam mierne v kopci v obydvoch osiach. Riadky vyorievame starou upravenou Reform RM-158. Ona je dost tazka a v kopci mierne odchadza bokom. Ale nam to nevadi. Pleckujeme a ohrname konskou pleckou ktoru taham traktorom a na to urcenym navijakom.

ota

#4062 Nový příspěvek od ota »

Kluci já jsem tenkrát taky nejraději plečkoval malotraktůrkem a koňskou plečkou. Po začátku jednou a pak když jsme to dělali ve větším, tak jsem tahal dvě plečky. Za mnou pantatík a chlápek co jsme s ním měli pole. Však jsem musel předělat komínek u té Jawy 250 nahoru. Jak byl dolů do řádků, nažrali se vždycky smradu. Já tam do benzinu dával převoďák. Bylo ho doma sud. Tak to čoudilo. :vysmech: A dědkové za mnou brblali. Pantatík že na motoru 1 a na žukovi 1. Chlápek zase na motoru 2 a na žukovi 1. Pantatík pak za vlečkou vlál! Ono to není prdel čochtat už když je nať vysoká a vodit tu plečku. No pole bylo velké. Však to bylo brambor! Vždycky druhej den si masíroval nohy! :vysmech: Klidně jsme 5x proorali. Aby se provzdušnilo a plevel odstranil.
Letos je to tady hrozný s mokrem. Některý pole jsou jen zoraný od podzimu. Tuhle jsme šli s Axisem k lesu a přez pole teče voda z lesa. Skoro potok. Kolem nacucaný kolik metrů do dálky, jak je to na rovině. Hlavník za vsí pořát dává vodu. Tuhle syn házel prášek a říkal jak je to všude mokré.
To Michal(zetor) tenhle týden má být obstojně. Až do soboty, to má pršet. Chystám se v pátek do lesa s minibagrem. Ten to tam zvládá díky pásům v pohodě. Ale traktůrek přejede 5x přez jedno místo a už to tam leze po nápravy. Zkusím jezdit obklikou, ale stejně budu muset jezdit kousek přez močál. Tak uvidím. S naší Z 25 to šlo vcelku dobře. I uzávěrku jsem párkrát musel zastrčit. Jenže Z 25 nejezdí, je nemocnej motor. Zatím nebyl čas se podívat pořádně co se stalo. A v té naší venkovní dílně. :( Dneska jedu za synem k němu do práce stříkat 3,5 tunku základem. Má asi rok propadlou technickou. Tak ji trochu dáváme do cajku. Snad to bude mít připravené podle mejch představ. :vysmech:

sita

#4063 Nový příspěvek od sita »

pavel sk píše: pon kvě 01, 2023 9:30 pm My to uz za tie roky mame v oku. Kladieme tak aby bolo dobre :) 8) Po posadeni je najhorsie to čakanie na zemetrasenie zeby to aj zarnulo. Toho zemetrasenia, nie a nie sa dočkať :smich: :smich: :smich:
Pavle, ale vazne - jakym zpusobem to zahrnujete? Hrabema, motykama, nebo to nejak traktorem?

pavel sk

#4064 Nový příspěvek od pavel sk »

Klasicky hrablickami. 5-ti ludia sme to mali za 20minut zahrnute 8) . Zemiak je okopanina. Stym sa musi furt robit.

ota

#4065 Nový příspěvek od ota »

U nás kdysi jezdil chlápek s ERSákem. Naoral nrjdřív všem zájemcům hrobky. Ti si nakladli brambory a čekali až chlápek posune lištu a přijede a zaorá. Někdy chlápek vypil víc pálenky než bylo třeba a pak jezdil v jiném pořadí. Tedy k prvnímu se dostal i nakonec. Pak už motal volantem, aby toho ERSáka udržel jet po vršku toho hrobku, kterej radlička pak rozhnula. Když to bylo mezi prvnima, řádky byly jako z praku a ohrnutý jedna báseň. Ke konci pak už kličkoval a taky se stávalo, že brambory vytlačily nať uplně někde jinde, než pěstitel očekával! :vysmech: U posledního zákazníka se šlo posedět. ERSák neměl baterku, tak klapal na zahradě a řidič si užíval pohostinosti pěstitele. Občas se stávalo, že traktor někdo došel chcípnout a majitel si pro něj přišel druhý den. Bo už nemohl odřídit cestu dom. Jo to jsou vzpomínky jen.

Odpovědět

Zpět na „Zetor 4911-6945“