6945 s Klenovca
Moderátor: Lukashil
Re: 6945 s Klenovca
Hermetik bol a je dobry ked JE po ruke. Keby som vedel kde ho zohnat tak beriem hned. V minulosti som sa nim neraz zalepil ked som sa hrabal v Jawach. Ten jeho zapach s odstupom casu bola vlastne vôňa . On ten hermetik bol dobry prave na tieto dvojtakty, na lepenie kartrov dohromady kde to bo v styku s benzinom. Benzin ho nerozpustil a zaroven drzal aj v podtlaku a tlaku v klukovej skrini. Dnes ked sa taky motor sklada, tak treba velmi dobre vyberat vhodnost a citat pouzite dnesnych tmelov (silikonov) na co su urcene. S osobnych skusenosti sa niektore dnesne tmele nemusia s benzinom a po case ho benzin rozlepta a vznika netesnost (prisavanie falošneho vzduchu u dvojtaktu). Potom sa vela majstrov čuduje a nadava ze ten dvojtakt od Jawy stoji za milu Jarmilu.
Tu by sa mal dať objednať https://www.minibikemania.sk/tekute-tes ... tik-115ml/ alebo tu https://www.motobike.sk/hermetik
A kde je jej fotka?
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)
Za objektivom
Zemiaky si dával podľa akej veľkosti topánky?
Moj ujo nosil číslo topánok 13 tak sa z ním moja babka -ujova mama vadila že sadí zemiaky na riedko! Ja som robil len pohoniča! Vodil som kravu z ktorou sa to oralo. To už ani neje pravda.
Moj ujo nosil číslo topánok 13 tak sa z ním moja babka -ujova mama vadila že sadí zemiaky na riedko! Ja som robil len pohoniča! Vodil som kravu z ktorou sa to oralo. To už ani neje pravda.
My to uz za tie roky mame v oku. Kladieme tak aby bolo dobre Po posadeni je najhorsie to čakanie na zemetrasenie zeby to aj zarnulo. Toho zemetrasenia, nie a nie sa dočkať
Kluci mi dávali na 30 cm od sebe. Že na ,,šlápotu". Kámoš i jeho táta mají boty ,,15". A babka vždycky když sadili poslala oba dva dělat něco jen ne kláct brambory do řádku. Dávali je daleko! Jenže babka ohnula hřbet a nestačil ji nosit kýble se sadbou. Ta jela jak motorka. Ohnula na začátku a marovnala se až když vystoupla z řádku!
Ale koukám že Pavel sk to vyřešil klikatejma řádkama! Taky jsme pak říkali ,,čím víc klikatý řádky, bude víc brambor"!
Kluci mi už nesázíme leta. Ale sázeli jsme 4 řádkovým Marsem sazečem. Pak plečkovali nesenou plečkou. Rodiče prodávali tuny brambor do Prahy nějakýmu prodejci. Vždycky se vybíralo kombajnem. Jednou jedinkrát byl na place tek. Pantatík ho zapřáhl a po ránu vyoral 3 dvouřádky. A mi ve třech ohnuli hřbet a začalo pršet. No když už byly brambory venku bylo třeba je sebrat. Zmokli jsme na sračku a všichni odstonali. Pak pantatík naplánoval brygádu a kombajn a už se jelo. Od té doby jedině kombajnem. Jo to byly časy! Vždycky jsme se kolem brambor 10x pohádali.
Tuhle dovezl pán známej manželky pytel brambor. Prej na zkoušku. Nevěřil jsem, že jsou to z loňské sklizně! Krásné tvrdé, zdravé brambory. Myslel jsem prvně, že to má letošní už. Ne prej loňský. No parádní brambory, hned druhej den byly k obědu.
Skorošvagr dělá v nějakým zelinářským podniku. Většinou vozí ranné už touhle dobou. Letos teprve sázeli! Povídal, co tam dělá nikdy takhle dlouho nesázeli. Většinou už vybírají a letos teprve sázeli. Bylo mokro, že to nešlo.
Ale koukám že Pavel sk to vyřešil klikatejma řádkama! Taky jsme pak říkali ,,čím víc klikatý řádky, bude víc brambor"!
Kluci mi už nesázíme leta. Ale sázeli jsme 4 řádkovým Marsem sazečem. Pak plečkovali nesenou plečkou. Rodiče prodávali tuny brambor do Prahy nějakýmu prodejci. Vždycky se vybíralo kombajnem. Jednou jedinkrát byl na place tek. Pantatík ho zapřáhl a po ránu vyoral 3 dvouřádky. A mi ve třech ohnuli hřbet a začalo pršet. No když už byly brambory venku bylo třeba je sebrat. Zmokli jsme na sračku a všichni odstonali. Pak pantatík naplánoval brygádu a kombajn a už se jelo. Od té doby jedině kombajnem. Jo to byly časy! Vždycky jsme se kolem brambor 10x pohádali.
Tuhle dovezl pán známej manželky pytel brambor. Prej na zkoušku. Nevěřil jsem, že jsou to z loňské sklizně! Krásné tvrdé, zdravé brambory. Myslel jsem prvně, že to má letošní už. Ne prej loňský. No parádní brambory, hned druhej den byly k obědu.
Skorošvagr dělá v nějakým zelinářským podniku. Většinou vozí ranné už touhle dobou. Letos teprve sázeli! Povídal, co tam dělá nikdy takhle dlouho nesázeli. Většinou už vybírají a letos teprve sázeli. Bylo mokro, že to nešlo.
- Michal(zetor)
- Kontaktovat uživatele:
Tak Pavel to vypadá že bude první sklízet... Né není to moc legrace, jak psal Ota letos je to hrozný tady u nás na Pardubicku taky furt prší. Vždycky to lehce oschne po vrškách, ale dole to je namočený jak houba. No a zas přijde déšť a tak furt dokola. My tu máme jílovite země takže ta než vyschne trvá to.
My těch brambor neděláme hodně jen pro sebe a rodinu. Takže dnes bylo pěkně vršek oschnul tak jsem hold vytáhl teru s rotavátorem a už po tom litám. Traktorem to nejde přejet....nebo jde ale to sou takové koleje že to ničím už nesrovnám. Tak uvidíme jak to dopadne doba už je dost pokročilá..... a na přisti týden tu zas hlásej špatný počasí....
My těch brambor neděláme hodně jen pro sebe a rodinu. Takže dnes bylo pěkně vršek oschnul tak jsem hold vytáhl teru s rotavátorem a už po tom litám. Traktorem to nejde přejet....nebo jde ale to sou takové koleje že to ničím už nesrovnám. Tak uvidíme jak to dopadne doba už je dost pokročilá..... a na přisti týden tu zas hlásej špatný počasí....
Zetor 6911 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =35&t=6675
Nakladač ND4-027 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=120
ŽTR 165 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 52&t=27420
Nakladač ND4-027 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=120
ŽTR 165 - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 52&t=27420
Ono sa to nezda ale je to tam mierne v kopci v obydvoch osiach. Riadky vyorievame starou upravenou Reform RM-158. Ona je dost tazka a v kopci mierne odchadza bokom. Ale nam to nevadi. Pleckujeme a ohrname konskou pleckou ktoru taham traktorom a na to urcenym navijakom.
Kluci já jsem tenkrát taky nejraději plečkoval malotraktůrkem a koňskou plečkou. Po začátku jednou a pak když jsme to dělali ve větším, tak jsem tahal dvě plečky. Za mnou pantatík a chlápek co jsme s ním měli pole. Však jsem musel předělat komínek u té Jawy 250 nahoru. Jak byl dolů do řádků, nažrali se vždycky smradu. Já tam do benzinu dával převoďák. Bylo ho doma sud. Tak to čoudilo. A dědkové za mnou brblali. Pantatík že na motoru 1 a na žukovi 1. Chlápek zase na motoru 2 a na žukovi 1. Pantatík pak za vlečkou vlál! Ono to není prdel čochtat už když je nať vysoká a vodit tu plečku. No pole bylo velké. Však to bylo brambor! Vždycky druhej den si masíroval nohy! Klidně jsme 5x proorali. Aby se provzdušnilo a plevel odstranil.
Letos je to tady hrozný s mokrem. Některý pole jsou jen zoraný od podzimu. Tuhle jsme šli s Axisem k lesu a přez pole teče voda z lesa. Skoro potok. Kolem nacucaný kolik metrů do dálky, jak je to na rovině. Hlavník za vsí pořát dává vodu. Tuhle syn házel prášek a říkal jak je to všude mokré.
To Michal(zetor) tenhle týden má být obstojně. Až do soboty, to má pršet. Chystám se v pátek do lesa s minibagrem. Ten to tam zvládá díky pásům v pohodě. Ale traktůrek přejede 5x přez jedno místo a už to tam leze po nápravy. Zkusím jezdit obklikou, ale stejně budu muset jezdit kousek přez močál. Tak uvidím. S naší Z 25 to šlo vcelku dobře. I uzávěrku jsem párkrát musel zastrčit. Jenže Z 25 nejezdí, je nemocnej motor. Zatím nebyl čas se podívat pořádně co se stalo. A v té naší venkovní dílně. Dneska jedu za synem k němu do práce stříkat 3,5 tunku základem. Má asi rok propadlou technickou. Tak ji trochu dáváme do cajku. Snad to bude mít připravené podle mejch představ.
Letos je to tady hrozný s mokrem. Některý pole jsou jen zoraný od podzimu. Tuhle jsme šli s Axisem k lesu a přez pole teče voda z lesa. Skoro potok. Kolem nacucaný kolik metrů do dálky, jak je to na rovině. Hlavník za vsí pořát dává vodu. Tuhle syn házel prášek a říkal jak je to všude mokré.
To Michal(zetor) tenhle týden má být obstojně. Až do soboty, to má pršet. Chystám se v pátek do lesa s minibagrem. Ten to tam zvládá díky pásům v pohodě. Ale traktůrek přejede 5x přez jedno místo a už to tam leze po nápravy. Zkusím jezdit obklikou, ale stejně budu muset jezdit kousek přez močál. Tak uvidím. S naší Z 25 to šlo vcelku dobře. I uzávěrku jsem párkrát musel zastrčit. Jenže Z 25 nejezdí, je nemocnej motor. Zatím nebyl čas se podívat pořádně co se stalo. A v té naší venkovní dílně. Dneska jedu za synem k němu do práce stříkat 3,5 tunku základem. Má asi rok propadlou technickou. Tak ji trochu dáváme do cajku. Snad to bude mít připravené podle mejch představ.
Pavle, ale vazne - jakym zpusobem to zahrnujete? Hrabema, motykama, nebo to nejak traktorem?
Klasicky hrablickami. 5-ti ludia sme to mali za 20minut zahrnute . Zemiak je okopanina. Stym sa musi furt robit.
U nás kdysi jezdil chlápek s ERSákem. Naoral nrjdřív všem zájemcům hrobky. Ti si nakladli brambory a čekali až chlápek posune lištu a přijede a zaorá. Někdy chlápek vypil víc pálenky než bylo třeba a pak jezdil v jiném pořadí. Tedy k prvnímu se dostal i nakonec. Pak už motal volantem, aby toho ERSáka udržel jet po vršku toho hrobku, kterej radlička pak rozhnula. Když to bylo mezi prvnima, řádky byly jako z praku a ohrnutý jedna báseň. Ke konci pak už kličkoval a taky se stávalo, že brambory vytlačily nať uplně někde jinde, než pěstitel očekával! U posledního zákazníka se šlo posedět. ERSák neměl baterku, tak klapal na zahradě a řidič si užíval pohostinosti pěstitele. Občas se stávalo, že traktor někdo došel chcípnout a majitel si pro něj přišel druhý den. Bo už nemohl odřídit cestu dom. Jo to jsou vzpomínky jen.