Zetor 50 Super - kamarád - test

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
sychrovak

Re: Zetor 50 Super - kamarád - test

#16 Nový příspěvek od sychrovak »

ichomik píše:
Franta.cz píše: Podívej se tady
http://www.guma.cz/profilova_guma-mikroporezni.htm
Různě použitelné profily, poslední obrázek.
Dávám sem ještě svůj neumělý nákres - uznávám že Picasso nebudu, ale pro názornost snad OK.
guma.jpg
8) Pikaso Supra neznal :)
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

Franta.cz

#17 Nový příspěvek od Franta.cz »

sychrovak píše:
ichomik píše:
Franta.cz píše: Podívej se tady
http://www.guma.cz/profilova_guma-mikroporezni.htm
Různě použitelné profily, poslední obrázek.
Dávám sem ještě svůj neumělý nákres - uznávám že Picasso nebudu, ale pro názornost snad OK.
guma.jpg
8) Pikaso Supra neznal :)
Tak to je přesně guma na přední sklo na UŘ I prodává se i v metráži.

Rozzik

#18 Nový příspěvek od Rozzik »

Cus chlapy, da se koupil nahon na otackomer(zdruzeni pristroj) nejde mi totiz otackomer a tudiz ani rychlomer. Zatim jsem nemel cas juknout pd pristrojovku jestli tam vubec je. A hlavne by me zajimalo kam od toho pristroje vede, jestli me muzete nekam nasmerovat kam se mam podivat a zkusit jestli se toci. Diky cus
Jednou měř a třikrát řež! :)
Foto album: https://photos.app.goo.gl/bHQ5upK8wDy8Jc4NA

Rozzik

#19 Nový příspěvek od Rozzik »

A taky se chci zeptat jestli nekdo nezkousel pridelavat pridavne ohrivatko chladici kapaliny u Suprika? Jestli se nekam da dat ta spirala a jak to funguje?
Diky Cus

Ajo
Kontaktovat uživatele:

#20 Nový příspěvek od Ajo »

Rozzik: kde si kúpil ten náhon???
UNI-systém MT7-055

Honza50

#21 Nový příspěvek od Honza50 »

Já nahon na otackomer nemám. Mě stačí že jedu rychleji něž tata, ale kouni na foto.
Přílohy
je to 66. Pro traktory bez počítadla motohodin. místo tý zátky tam bude něco naco s dává náhon.
je to 66. Pro traktory bez počítadla motohodin. místo tý zátky tam bude něco naco s dává náhon.
zetor 5748, Belarus EO 2621

Rozzik

#22 Nový příspěvek od Rozzik »

Ajo píše:Rozzik: kde si kúpil ten náhon???
Ja jsem ho jeste nekoupil, jen sonduju, cim to muze byt ze mi to neukazuje, jestli ho tam vubec mam a kdyz ano tak kam od toho budiku vede, abych ho mohl rucne vyzkouset a pak se uvidi jestli je spatny budik nebo jen ten nahon.
Cus

staník

#23 Nový příspěvek od staník »

Na tom obrázku je označená položka tuším č.66 ,je to na prsou motora .Tam odtud se berou přes úhlový převod a náhon otáčky pro sdružený přístroj-počítadlo MH a otáčkoměr.To u Supra 50.U Supra 35 je to jinak-náhon je veden až k přednímu kolu kde je nějakej basamek kterej ho pohání ale v knížce je psáno že je to pouze na přání. :)
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

OrionCB

#24 Nový příspěvek od OrionCB »

Nahon na sdružený přístroj - počítalo mth-otáčkoměr-rychloměr jsem koupil v Agrozetu v Č.Budějovicích (AZ-centrum) http://www.agrozet.com/index.php?str=02&m=15
je 205 cm dlouhý - je to akorát a stál asi 213,- Kč (nebo obráceně? Už nevím) a vede to zpod přístrojové desky po levé straně dopředu poblíž k vodní pumpě, tam je schovaný úhlový převod. Mně původně taky nefungoval a když jsem se do něj obul, tak jsem zjistil, že se točí na druhou stranu, než by měl. Ten, co mám, se dá rozebrat a sesadit obráceně a tak i namontovat a pak se taky obráceně točí, což asi udělal někdo přede mnou. Takže pozor na smysl otáčení toho vývodu, má se při běhu motoru točit ve směru hodinových ručiček.

OrionCB

#25 Nový příspěvek od OrionCB »

Rozzik píše:A taky se chci zeptat jestli nekdo nezkousel pridelavat pridavne ohrivatko chladici kapaliny u Suprika? Jestli se nekam da dat ta spirala a jak to funguje?
Diky Cus
Předehřev chladící kapaliny a tím i skoro celého motoru jsem řešil pomocí spirály na ohřívání pravděpodobně motoru Avie, dá se ještě koupit. Z jeklu 50x70 jsem vyrobil krabičku s přívodem kapaliny dole a odvodem nahoře a do ní jsem vložil a utěsnil zmíněnou spirálu (neboli je to jakýsi malý elektrokotel) a to celé jsem vřadil do tzv. malého oběhu tj. mezi vývod před termostatem a vstup do vodní pumpy. Nejdřív jsem si ale musel vyrobit z trubek "T" kus mezi chladič a vstup vodní pumpy a novou "skříň termostatu", protože z fabriky Supříci nemají tzv. "malý okruh" čili okruh pro oběh kapaliny při zavřeném termostatu. Sice je to poněkud složitější na výrobu, ale zato perfektně funkční na principu "samotíže", jen je třeba dbát na správné umístění té krabičky. Spirála má příkon 1000 W a za 2 hodiny topení se ohřeje asi o 20 °C, možná aj víc. Při -5 °C okolní teploty startuje na druhé převalení.

Rozzik

#26 Nový příspěvek od Rozzik »

OrionCB píše:
Rozzik píše:A taky se chci zeptat jestli nekdo nezkousel pridelavat pridavne ohrivatko chladici kapaliny u Suprika? Jestli se nekam da dat ta spirala a jak to funguje?
Diky Cus
Předehřev chladící kapaliny a tím i skoro celého motoru jsem řešil pomocí spirály na ohřívání pravděpodobně motoru Avie, dá se ještě koupit. Z jeklu 50x70 jsem vyrobil krabičku s přívodem kapaliny dole a odvodem nahoře a do ní jsem vložil a utěsnil zmíněnou spirálu (neboli je to jakýsi malý elektrokotel) a to celé jsem vřadil do tzv. malého oběhu tj. mezi vývod před termostatem a vstup do vodní pumpy. Nejdřív jsem si ale musel vyrobit z trubek "T" kus mezi chladič a vstup vodní pumpy a novou "skříň termostatu", protože z fabriky Supříci nemají tzv. "malý okruh" čili okruh pro oběh kapaliny při zavřeném termostatu. Sice je to poněkud složitější na výrobu, ale zato perfektně funkční na principu "samotíže", jen je třeba dbát na správné umístění té krabičky. Spirála má příkon 1000 W a za 2 hodiny topení se ohřeje asi o 20 °C, možná aj víc. Při -5 °C okolní teploty startuje na druhé převalení.
Tak to je super a nahodou vyfotit bys to nemohl, docela by me to zajimalo a snad treba i ostatni supriky.
Diky Cus

OrionCB

#27 Nový příspěvek od OrionCB »

Budu se snažit přes víkend... :)

DYK

#28 Nový příspěvek od DYK »

Je nutné dělat malý okruh? Zdá se mi že není. Na principu samotížky to funguje a kolem termostatu to v pohodě proteče dírkou v termostatu a proteče to i vodní pumpou. Vždyť ten pohyb vody není nijak velký. Já vznik malého okruhu nijak nehaním, jen se mi to zdá pro funkčnost nepotřebné. Taky mě zarazila doba dvou hodin potřebná k prohřátí vody a výsledná teplota vody. Není to dlouho a není to málo teplé? Myslel jsem si, že by ta spirála to mohla ohřát na 40°.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Rozzik

#29 Nový příspěvek od Rozzik »

DYK píše:Je nutné dělat malý okruh? Zdá se mi že není. Na principu samotížky to funguje a kolem termostatu to v pohodě proteče dírkou v termostatu a proteče to i vodní pumpou. Vždyť ten pohyb vody není nijak velký. Já vznik malého okruhu nijak nehaním, jen se mi to zdá pro funkčnost nepotřebné. Taky mě zarazila doba dvou hodin potřebná k prohřátí vody a výsledná teplota vody. Není to dlouho a není to málo teplé? Myslel jsem si, že by ta spirála to mohla ohřát na 40°.
Ted kdyz to ctu zpetne tak je to opravdu malo. Aby 1kW spirala ohrala za 2 hodiny vodu o 20° kdyz te vody je necelych 20litru.
http://www.plyndvoracek.cz/bojlery/boil ... e-50-A-2-3 tady je bojler drazice je to objem 20litru a prikon to ma sice 2,2kW ale toto ohreje vodu z 10° na 60° za 31min. coz je delta teploty o 50°. Takze pokud je chladici kapalina rekneme na 0° tak podle me to na 40° musi ta 1kW ohrat tak maximalne za 45min. Dalo by se to presne spocitat, ale fyzika mi uz dlouho nic nerika. Kazdopadne kdyby to slo bez nejakych velkych uprav, bylo by to super.
Moje predstava byla takova ze na strane vyfuku je nejake sberne potrubi kapaliny a do toh bych implantoval tu spiralu.
Cus

OrionCB

#30 Nový příspěvek od OrionCB »

1. Totiž já jsem nechtěl zbytečně ohřívat chladič a topit tak venku na dvoře :)
2. Kolik váží Supříkův motor? Nevážil jsem to, ale někde jsem četl, že asi 600-700 kg. Při této váze a měrném teple litiny... Zkusil jsem to spočítat a vyšlo mi, že při váze železa 650 kg a 23 litrech vody (to jsem změřil) a příkonu 1kW bude ohřátí o 50 °C trvat asi 5,5 hodiny, což by zhruba odpovídalo těm asi 2 hodinám z -5 °C na 20°C ... a chytlo to na druhé převalení :)

Odpovědět

Zpět na „Zetor Super 35-50“