Zetor 15

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
brano

Re: Zetor 15

#76 Nový příspěvek od brano »

Cafte.Ja som tiez na pochybach ci sa bavime o tom istom ako Zetor 15. Vildo? Neriesil si nahodou hriadelku ktora vychadza od regulatora k cerpadlu? Pre Zetor 15.V logu mas peknu patnastku z Brna.Nemas dalsie foto?Posli ak mozes. Dik. Brano

vilda

#77 Nový příspěvek od vilda »

Nevím jestli to mám všechno originál,ale vypadá že jo.Jinak nevim, že by bylo víc tipů zetoru 15 .Prachovku jsem měnil na čerpadle je pro ní drážka na hřebenu i tělese čerpadla.Utěsněná hřídelka je ta mezi čerpadlem a regulátorem,protože u dolní paky ovládání regulátoru je jedno jestli jde stuha nebo ne.Přisel jsi na nějakou závadu?

brano

#78 Nový příspěvek od brano »

Okrem cerpadla mam vsetko pretesnene ako ty.Takze skusim dat gumicku na cerpadlo a uvidim co to spravi.Zatial som nerobil nic. Bol som furt v robote. Mozno dalsi tyzden.Inak si myslim ze to bude tou gumickou pretoze ako som uz pisal,robi to zlotu aj ked odpojim tiahlo z regulatora. Ten hrebienok na cerpadle tam chodi dost volno.

brano

#79 Nový příspěvek od brano »

A tu je na dve časti.
Přílohy
Motor.jpg

Ryšánek

#80 Nový příspěvek od Ryšánek »

Zetor 15 píše:Konečně tu zase ožilo téma o Zetoru 15. To minulé jsem založil já a podruhé už se mi do toho nechtělo. Mám 15ku asi 14 let, mám ji spíš na práci a je to perfektní stroj. Měl jsem ji kompletně rozebranou, kdyby jste něco potřebovali vědět, rád poradím, pokud budu vědět. Jo a nahradní díly se nedají sehnat, sehnal jsem jen zadní pláště :'(
Potřeboval bych vrchní kapotu a taky vodní pumpu, přední plášť 5,5 - 16, alespoň jeden.

Zdar my máme na Zetoru 15 přidělanou vodní poumpu ze zetoru 40 nebo 30 teď si nejsem jist a ještě thermostat , my máme Zetor 15 už 50let. Traktor je po celkové generálce motoru a převodovky, volnoběh nam drži přibližně asi 15min. Zase na druhou stranu ho máme na orbu, vláčení atd. mohl byh zaslat i foto kdo bude mít zájem! moje e-mailova adresa je: Rysanek.Tomas@seznam.cz

brano

#81 Nový příspěvek od brano »

Pre Rysanek.Fotky daj kludne sem aj bez vyzvy. Tiez som urobil GO ale len na motore. Prevodovka je ticha takze asi je OK.Ziadne cudzie zvuky nepocut.Ale vratim sa k motoru. Nove loziska,gufera piest a vlozka po vybruse,vybrus kluky plus kompozicia,spojka.Tieto veci som ziskal bez vacsich problemov comu som sa sam cudoval. Napriklad piest mali na sklade!!! No skratka do dvoch mesiacov som mal motor v kope.Horsie to je s tym volnobehom. Nerozumiem preco ti drzi len 15 minut. No u mna mas rekord.Mne ked drzi 20sek. tak sa tesim.
Přílohy
BSnímka001.jpg

brano

#82 Nový příspěvek od brano »

Tu je dalsie foto
Přílohy
BSnímka004.jpg

brano

#83 Nový příspěvek od brano »

No dobre tak este jedna
Přílohy
BSnímka005.jpg

Zetor 15

#84 Nový příspěvek od Zetor 15 »

Tak tedy taky přihodím nějaké zkušenosti s volnoběhem. Mám Z 15 v pojízdném stavu asi 10 let, před tím taky kompletní go motoru - přebroušená klika, nové šálky, vložka, píst, čep, rozvodová kola a ložiska a to malé ložisko na regulátoru také, hlava, tryska a čerpadlo bylo na opravě v bosch servisu.
Volnoběh to docela drží, ale je vždy vyšší, než minimální otáčky. Když není dostatečně ohřátý motor, tak začne pokuřovat, někdy jako by vynechá a třeba po dvou minutách nepravidelného chodu zdechne.
Když je ale motor hodně teplý, třeba v létě po sekání louky, tak krásně drží volnoběh i na ty nejnižší možné otáčky, že bys otáčky počítal na prstech.
Jinak v tahu motor vůbec nezakouří a pokud je jen nepatrně zatížený, tak nikdy nevynechá a volnoběh drží.
Myslím si, že celý problém je způsobený nedostatečně zahřátým motorem. Nemá to žádný termostat a proto se nikdy pořádně neohřeje. Správně by měl motor pracovat někde okolo 85 stupňů a této teploty dosáhnu jen když v létě třeba hodinu sekám. Jinak je motor stále řekl bych podchlazený. To to je moje zkušenost z provozu :)

brano

#85 Nový příspěvek od brano »

Presne to iste robia aj moje patnastky. Ked je motor studeny tak je to bieda. Ak sa zahreje uz je to lepsie. V lete som zmeral teplotu po jazde a tiez to bolo 85-90stupnov. Okrem dvoch vleciek nemam ziadne naradie.Chcel som zohnat bocnu kosu nakoniec som sa dopatral ku chlapovi co mal dve kosy. Neskoro.Staval barak tak ich zabetonoval do zakladov.

Tom

#86 Nový příspěvek od Tom »

Nevíte někdo, jaké je označení trysky na Zetoru 15?
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Zetor 15

#87 Nový příspěvek od Zetor 15 »

brano píše:Presne to iste robia aj moje patnastky. Ked je motor studeny tak je to bieda. Ak sa zahreje uz je to lepsie. V lete som zmeral teplotu po jazde a tiez to bolo 85-90stupnov. Okrem dvoch vleciek nemam ziadne naradie.Chcel som zohnat bocnu kosu nakoniec som sa dopatral ku chlapovi co mal dve kosy. Neskoro.Staval barak tak ich zabetonoval do zakladov.
Ja jsem to s boční kosou už koupil, ale není originál, předchozí majitel ji vyrobil z koňské sekačky. Ale je to celkem pracant, lepší než chodit za mfkou.
Pak za to mám ještě 4-rotorový obraceč Fahr.

vilda

#88 Nový příspěvek od vilda »

Pro Brana.Pěkné fotečky to můžu jen závidět nové je nové.Generálka všeho co všichni popisují je dobrá,ale nikdo nepiše jak vyřeší opotřebovaný ekcentr na klice a stim pístové čerpadlo mazání???Mě volnoběh drží studenej taky špatně,těch 15min.znám prostě vklidu klape a z ničeho nic začne ubírat až chcípne,ale při 50-60 stupních to zmizí.Teplota kolem 90 stupnů je podle mě opravdu horní hranice to si olej dělá cestu i tam kde žádnej spoj není.Já se snažim držet do 80 v orbě ještě mín.Stává se vám taky že pod 70 stupnů musíte pokaždé žhavit?

brano

#89 Nový příspěvek od brano »

vilda píše:Pro Brana.Pěkné fotečky to můžu jen závidět nové je nové.Generálka všeho co všichni popisují je dobrá,ale nikdo nepiše jak vyřeší opotřebovaný ekcentr na klice a stim pístové čerpadlo mazání???Mě volnoběh drží studenej taky špatně,těch 15min.znám prostě vklidu klape a z ničeho nic začne ubírat až chcípne,ale při 50-60 stupních to zmizí.Teplota kolem 90 stupnů je podle mě opravdu horní hranice to si olej dělá cestu i tam kde žádnej spoj není.Já se snažim držet do 80 v orbě ještě mín.Stává se vám taky že pod 70 stupnů musíte pokaždé žhavit?
S tym excentrom som nerobil nic.Akurat som to vycistil.Zatial maze ale ked prestane veru neviem co bude. A dost som bol prekvapeny ked som zistil, ze hlava nema ziadny mazaci kanal.Asi staci na mazanie vahadiel rozstrek oleja alebo jeho pary. Preto je asi dobre mat ten motor ohriaty a urcite by mu tych 90stupnov neuskodilo. Pravda zase je ze ked som ju meral tak bol naozaj velky hic. A samozrejme zhavim pred kazdym startom. To potrebuje.

Zetor 15

#90 Nový příspěvek od Zetor 15 »

Já musím žhavit při každém startování, jinak nechytne.
A když jsem traktor zkoušel a jel jsem bez víka na hlavě, tak jsem byl celý tečkovaný od oleje, takže ty ventyly a vahadla jsou mazaný dostatečně :)
A excentr na pístové čerpadlo? To je hrozná věc. Když jsem to přivezl domů, tak bylo prasklé a to už bylo svařované. Tak jsem ho nechal odborně svařit a ono asi po 20 minutách provozu ruplo zase hned vedle sváru. Tak jsem to celé vysoustružil nové, přivařil původní pístek a od té doby to funguje bez problémů asi deset let. Ale dalo mi to zabrat, povedlo se to až na potřetí :) Takže excentr znám a nebojím se ho :) :) :)

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“