Zetor 25 od Lukáša

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Jaro25

Re: Zetor 25 od Lukáša

#61 Nový příspěvek od Jaro25 »

Super, len dúfam že ste ho urobili z poriadneho materiálu, aby sa nenaťahoval.

lukasko83

#62 Nový příspěvek od lukasko83 »

Aký to bol materiál to neviem :-/ ale otec celý život nerobí nič iné tak snáď ho neurobil z plastelíny :vysmech:
Zetor 25

mihi

#63 Nový příspěvek od mihi »

lukasko83 píše:Aký to bol materiál to neviem :-/ ale otec celý život nerobí nič iné tak snáď ho neurobil z plastelíny :vysmech:
Lukasko 82, mám jednu otázku, vlastne už 2... :)
1 . vidno že si dával aj nové uhlíky na štartér:z čoho pasujú, kde si ich kúpil, koľko stáli a nepamätáš sa aké majú rozmery??
2. do akej hlbky a čím si vyškrabal ten komutátor?

Ďakujem.

Mihi :)
Mihi

atony1

#64 Nový příspěvek od atony1 »

komutátor sa škrábe listom z pilky na železo musiš ho do šikma odlomiť...hlbka -primerane :)

lukasko83

#65 Nový příspěvek od lukasko83 »

mihi píše:
lukasko83 píše:Aký to bol materiál to neviem :-/ ale otec celý život nerobí nič iné tak snáď ho neurobil z plastelíny :vysmech:
Lukasko 82, mám jednu otázku, vlastne už 2... :)
1 . vidno že si dával aj nové uhlíky na štartér:z čoho pasujú, kde si ich kúpil, koľko stáli a nepamätáš sa aké majú rozmery??
2. do akej hlbky a čím si vyškrabal ten komutátor?

Ďakujem.

Mihi uhlíky som objednal tu http://www.startery-alternatory.cz/uhli ... s/d-71553/ vyšli ma na 27€ aj z poštovnym
A ten komutátor či ako sa to volá som škrabal pilkovym listom ako ti tu už niekto radil stačí niečo ostré ale z citom ;-)
Zetor 25

lukasko83

#66 Nový příspěvek od lukasko83 »

Dnes som niečo vyskúšal tak dúfam,že to na čas vydrží :-/ pokial sa najde nejaká dobrá hlava
Přílohy
DSC_0089.JPG
DSC_0090.JPG
Zetor 25

mihi

#67 Nový příspěvek od mihi »

lukasko83 píše:Dnes som niečo vyskúšal tak dúfam,že to na čas vydrží :-/ pokial sa najde nejaká dobrá hlava
JA na tvojom mieste keď nechceš opravovať zavrtaním skrutiek a chceš to vyriešiť doma sám za málo peňazí tak by som trošku malou brúskou vybrúsil do V a potom zavaril a následne vybrúsil do roviny.

Mihi
Mihi

Jaro25

#68 Nový příspěvek od Jaro25 »

To nie je dobrý nápad, to s najväčšou pravdepodobnosťou praskne skôr, ako to dorobíš. A obávam sa, že to zatemovanie na liatine, ktorá nemá tekmer žiadnu schopnosť tvárnej deformácie bude tiež k ničomu. Urob to rašej ako ja http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... k&start=15 .Nejazdím síce veľa, ale robil som to v apríli 2010 a drží mi to.

Peter768

#69 Nový příspěvek od Peter768 »

lukasko83 píše:Dnes som niečo vyskúšal tak dúfam,že to na čas vydrží :-/ pokial sa najde nejaká dobrá hlava
Urob to tak ako Ti radí Jaro. Pokiaľ to nespravíš poriadne je to tam aj škoda dávať, zničíš jedno tesnenie a je to kopa roboty.

lukasko83

#70 Nový příspěvek od lukasko83 »

Jaro25 ako hlboko si to vrtal? Šiel si skrz asi to bude najlepšie takto zašiť nevyzerá to nejako zložito len by ma zaujímalo či to musia byť bronzové šrobiky (asi koli rozťažnosti) alebo môžem použiť aj obyčajné?? :-/
Přílohy
Foto od Jaro 25
Foto od Jaro 25
Zetor 25

mihi

#71 Nový příspěvek od mihi »

Toto som stiahol z Jarovho príspevku o zošívaní:

K zašívaniu. Čo som čítal v starej múdrej knižke, zavrtávajú sa medené skrutky priemeru 4 - 6 mm. Musím povedať, že táto technológia tam bola popisovaná pre blok motora. Najprv sa zavŕtajú konce praskliny a postupuje sa ďalej. Samozrejme treba najprv zaskrutkovať každú druhú skrutku, skrátiť tak, aby prečnievala 1 - 1,5 mm, roztemovať (pre zlepšenie tesnosti) a zarovnať s povrchom. Potom sa zavrtávajú ostatné skrutky s tým, že by sa mali prekrývať cca o štvrtinu priemeru. Ja som použil skrutky M6 mosadzné, lebo také som mal. Pred zaskrutkovaním som závit natrel zaisťovačom skrutiek Loctite, aby lepšie tesnili. Má to odolnosť do 150 °C, čo by malo stačiť. Dierku som vždy najprv naklepol jamkárom, predvrtal navrtávakom (ako na sústruhu) a potom nosmálne vrták a závitník. Vsetko bez mazania, aby som nemusel pracne odmasťovať závit. Trojkou závotníkom som sa snažil nedorezať celkom do konca, aby skrutka išla "dotiahnuť". Na hrubo som to zarovnal pilníkom a potom šmirglom.
Predpokladám, že by to mohlo nejaký čas vydržať a tesniť, lebo mosadz má asi o 80% väčšiu teplotnú rozťažnosť ako liatina, teda sa bude teplom dotesňovať. Tá hlava sa mi zdá dosť masívna na to, aby tlak od rozťahovania mosadze udržala. Ale život ukáže.
Ešte k tesneniu. Niekto mi tu písal, že na neoplechovanom tesnení treba vytrhnúť lemovanie otvorov pre zdvíhacie tyčky, lebo inak to skoro vždy tečie. Má to celkom logiku, lebo tie otvory sú už mimo skrutiek, čo držia hlavu, to lemovanie je tuhšie ako tesnenie a nemusí sa to tak dobre pritiahnuť. Ja to určite vytrhám.

Inák Ja som už dlhšiu dobu zháňam nejaké vhodné skrutky na zošívanie a v obchode sa to nedá normálne zohnať. Majú iba obyčajné..... :'(

Mihi

lukasko83

#72 Nový příspěvek od lukasko83 »

Ale ako hlboko treba do hlavy vrtať :-/
Zetor 25

mihi

#73 Nový příspěvek od mihi »

lukasko83 píše:Ale ako hlboko treba do hlavy vrtať :-/
To je dobrá otázka:..
Ako písal Jaro nie skrz, aby si skrutku na fest doťiahol......
Tak by som si pozrel nejaký výkres kde je prierez hlavy a potom by som si pozrel kde mám prasklinku a podľa toho by som volil hlbku vrtania. Lebo v hlave máš kope komôrok.........

Mihi

Jaro25

#74 Nový příspěvek od Jaro25 »

Ja som to prevŕtal v podstate durch, lebo hrúbka spodnej steny hlavy je niečo viac ako 10 mm. Ale je to na hrane komôrky, teda sa môže stať, že polovica diery bude durch cez a druhá polovica bude v stene komôrky. Každopádne musíš vŕtať tak hlboko, aby si dokázal narezať závit. A prasklina je tiež durch, tak ju treba cejú vyplniť. Ja som písal, že trojkou závitníkom som nedorezal, aby mal závit trochu presah.
Čo sa týka skrutiek, ja som použil mosadzné, lebo také mám. Určite by sa dali použiť aj nererové (dostať kúpiť závit. tyč), ale tie budú tvrdé a ťažko sa to obrába.

lukasko83

#75 Nový příspěvek od lukasko83 »

takže tvoja rada prevrtať to skrz a zavit nedorezať dokonca ak som to dobre pochopil a najidealnejšie kupiť mosadzné šrobiky 6mm
Zetor 25

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“