ТРАКТОР ЗЕТОР XXV А - Zetor 25 A

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Jaro25

Re: ТРАКТОР ЗЕТОР XXV А - Zetor 25 A

#31 Nový příspěvek od Jaro25 »

Ahoj, celkom pekný kus a neviem či si to uvedomuješ, ale prevodovka bude zrejme Z-25N, teda ten úplne prvý čo mal pôvodne rovnú prednú nápravu. Tých už veľa nie je.
Čo sa týka hlavy, nechcem ti brať ilúzie, ale povedať že je OK budeš môcť zodpovedne až keď ju prebehne rovinná brúska. Každopádne na nej treba bez váhania vymeniť trubky okolo zdvihátok a mrazové zátky.
Tie vložky to je fakt úžasné, to som ešte nevidel. Ja by som sa ani nepokúšal tie piesty vytážať, aby sa náhodou niečo nepoškodilo. Rozmontoval by som hlavy ojníc, do dna piestov vyvŕtal diery, narezal závity a vytiahol aj s vložkami pomocou nejakej závitovej tyče.
Tabuľka rozmerov ložísk po výbrusoch existuje, na nete nájdeš oscanované všetky príručky k traktoru, prípadne si kúp knihu Traktory Zetor 15-50 Super, František Lupoměch, tam je takmer všetko. Ale ložiská sa dodávali s prídavkom na obrábanie a vždy sa prispôsobovali rozmeru prebrúsenej kľuky. Tak že takmer na 100% ich budeš môcť použiť

saimon25

#32 Nový příspěvek od saimon25 »

Prečo N prevodovka ta ma obal prevodovky iny a bez uzavierky pišem dobre :-/ ,Ale zase bude par kusov na renovaciu

Jaro25

#33 Nový příspěvek od Jaro25 »

Je pravda že uzávierku som prehliadol. Mne padol do oka odlievaný pedál spojky a rovná ručná brzda, ale keď lepšie pozerám tak brzdové sú už tuším novšieho typu. Zrejme to bude predsa len skôr poriadna skladačka. To však vôbec nevadí, hlavne že bude zasa jedna 25-ka živá.

mihi

#34 Nový příspěvek od mihi »

Bude na ňom veľa práce, ale bez práce nie sú koláče.. no potom sa už budete iba voziť.
Ja by som asi otvoril aj prevodovkový dekel a pozrel aj tam na náplň aby tam nebola voda...
A ako išla dole tá hydraulika? Ten dekel porobíš aj zo železa niekto to sem aj dával tuším.

Mihi :)
Mihi

kenybz

#35 Nový příspěvek od kenybz »

no teda máš co dělat kdo si hraje nezlobí 8)
znám jednoho programátora, který neuměl ani šrubovák držet a zrenovoval si několik předválečných čezet a doslova ukázkově :)
takže držím palec a přeju dostatek trpělivosti....nech se daří při renovaci člověk se naučí spoustě věcí.
zachráníš další krásný kousek 8)

Míra Z 25

#36 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Taky přeju hodně zdaru, doporučuju nechvátat, všechno rozebrat a postupně dávat dohromady a nám dávat fotky z průběhu renovace. :-)

rourek

#37 Nový příspěvek od rourek »

Pánové, díky za komentáře a rady, jsem rád, že je koho se zeptat. Je vidět, že už vám pár exemplářů pod rukama prošlo.
Na renovaci a GO se těším, mám rád strojařinu a tyhle traktory jsou ukázkovým příkladem poctivé práce, takže nehodlám nikam spěchat, i když už bych se rád svezl a poslouchal jak bublá na dvoře :D.

Že je traktor skládačka mi vůbec nevadí, hlavně že je doma a je víceméně komplet.

Mihi: hydraulika šla dolů jedna báseň. zrychtoval jsem si na to stahovák a po pár otočeních byla dole. Stačí prostě vytočit 3 šrouby a 2 matky na těch průběžných šteftech a stahnout celou tu skřín z vývodáku.
Na rajčeti je nafocený stahováček, tak kdyby v budoucnu někdo řešil sundavaání, bude to tady mít komplet :).

Ty trubičky zdvihátek stačí z hlavy vylisovat, nebo je na to nějaký fígl?

http://rourek.rajce.idnes.cz/Zetor_25_Agregacni
Jen se omlouvám za kvalitu fotek.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

Jaro25

#38 Nový příspěvek od Jaro25 »

Trubky z hlavy treba na jednej strane opatrne odvŕtať, alebo odsekať a potom vyraziť. Tu je odkaz ako som ich menil ja. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... ve#p275143

rourek

#39 Nový příspěvek od rourek »

Tak po 14ti dnech se stalo nemožné možným, nafta s konkorem ve válcích udělala svojí práci a mě se podařilo protočit motorem. Na utržení stačila 1,5 metrová trubka a poměrně snadno se písty pohnuly.

Po vytření válců hadrem na mě vykoukl šílený rantl vydřený od kroužků. Další věc co mě zarazila je asi 3 mm axiální vůle ojnice, na klice na 2. válci, tam by něla být tolerance tuším kolem 0,2 mm?

Posílám pár fotek z rozhýbávání motoru. Je tam i pár fotek lisu co jsem konečně dodělal, už jen pár uprav a stříknout. Na tu GO traktoru se bude myslím hodit a taky jsem potřeboval uvolnit místo v dílně.

Ještě jsem nafotil nové šály, pístní kroužky a další nové díly origo výroby, co jsem dostal k traktoru....

http://rourek.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A ... C_1065.jpg

Jaro25

#40 Nový příspěvek od Jaro25 »

Tak podľa predchádzajúcich fotiek by som nepredpokladal, že to vôbec rozhýbeš, ale reálny pohľad je predsa len iný ako fotka. Tá vôľa na ojnici by podľa príručky skutočne byť nemala, ale mne pri brúsení kľuky a vŕtaní ložísk majster urobil to isté. Síce tam nemám 3 mm, ale tiež je to určite viac ako nejaká desatinka. Presviečal ma, že takáto vôľa býva aj na iných motoroch a že vzhľadom na rozmery ložísk to iank urobiť nešlo. Každopádne motor jazdí a zatiaľ som nespozoroval žiadny problém. Ale predpokladám, že ty sa bez prebrúsenia kľuky a výmeny ložísk asi nazaobídeš, tak snáď ti to urobia dobre.

rourek

#41 Nový příspěvek od rourek »

Motor budu samozřejmě dělat komplet, abych už na to nemusel šahnout. Těch šál mam na 5 generálek, tak kdyby měl někdo zájem o sadu, rád vyměním za jiné díly.

Ještě bych měl dotaz, co znamená ta značka "D" vyražená na pístu?

Jaro25

#42 Nový příspěvek od Jaro25 »

To "D" by malo byť označenie rozmerovej skupiny. Piesty a vložky sú vyrobené s určitou toleranciou a aby sa dosiahol lepší rozmerový súlad piestu s vložkou, tak sa ešte v rámci výrobnej tolerancie zozdeľujú do štyroch skupín: A, B, C, D. V podstate ide len o to, aby piest a vložka boli v rovnakej skupine.

mihi

#43 Nový příspěvek od mihi »

ten lis je pekný, to si robil sám??? 8)

Mihi :)
Mihi

rourek

#44 Nový příspěvek od rourek »

Jaro, díky za vysvětlení. 8)

Mihi, samotný mechanismus lisu je tovární výroba a já dělal jenom ten rám. Doufám, že utlačí i ložiska, jestli ne, vyhodím z toho ten hřeben a dám pítnici.

Bellian

#45 Nový příspěvek od Bellian »

Hoj také tě tu vítám a chválím za fotky, pěkně zdokumentované. No práce vela to je jasné, ale dost mě překvapily kapsy na blatnících, že nejsou skrz prohnilé, i když nejspíše jim moc nechybí.

Lis určitě využiješ, jsem při rozdělávání jezdil za kamarádem. V jistých situacích je mlácením kladivem spíše na škodu. Co traktor, plánuješ strčit na zimu někam dovnitř?
Srdcová 25-ka; Járova 25-A; Školníkova 25-A; Stodolová uloženka 25-ka
Zetor 5611
Zetor 7211
Zetor Super 35
Zetor 7245 PLUS
BSS PS 701H
BSS10.08 - renovace
BSS P 53 S
TOS-28 Žebrák; StankoImport 2H125; Pásová pila G5013W

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“