Renovace Zetoru 25K

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Pechy
Kontaktovat uživatele:

Re: Renovace Zetoru 25K

#16 Nový příspěvek od Pechy »

Tak jsem dneska shodil vodní čerpadlo, akorát jsem se nedostal dovnitř, kdyby jste měl někdo fígl jak do něj, budu rád, když to nebudu muset hledat. Přidal jsem i fotky zadělaných prasklin na bloku, co tomu řikáte? Nevím jestli to mám nechat nebo s tím udělat něco jinýho. Nepatrně to prosakovalo. Nepatrně myslím, že by to za den chodu nenakapalo ani panáka..

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

mihi

#17 Nový příspěvek od mihi »

Vodné čerpadlo :
http://www.nasetraktory.eu/forum/downlo ... &mode=view
Cez tú vrtuľku to asi nerozoberieš. A to vodné čerpadlo tieklo??

A k tomu bloku, no najlepšie by bolo dať druhý blok ale to je v podstate GO motora....
Ja osobne mám tiež jeden prasknutý a zalepený a tiež to trošičku slzilo....ale motor behal dobre...Závisí či to chcheš riešiť a investovať....

Mihi :)
Mihi

Pechy
Kontaktovat uživatele:

#18 Nový příspěvek od Pechy »

mihi píše:Vodné čerpadlo :
http://www.nasetraktory.eu/forum/downlo ... &mode=view
Cez tú vrtuľku to asi nerozoberieš. A to vodné čerpadlo tieklo??

A k tomu bloku, no najlepšie by bolo dať druhý blok ale to je v podstate GO motora....
Ja osobne mám tiež jeden prasknutý a zalepený a tiež to trošičku slzilo....ale motor behal dobre...Závisí či to chcheš riešiť a investovať....

Mihi :)
Ten blok bych nejradši zalepil znova.. To čerpadlo popravdě nevim jestli teklo, ale mělo by tam být určitě těsnění ne?
To tam nebylo, když jsem ti sundal.

Jaro25

#19 Nový příspěvek od Jaro25 »

To čerpadlo vyzerá ešte v originál vyhotovení a tam bola oceľová zinkovaná pružina v obežnom kolese a pritláčala upchávku. Pochybujem že nebude zožraná od hrdze. Tak že GO di určite zaslúži. Malo sa to rozoberať tak, že sy vyskrutkuje skrutka s kužeľovou hlavou, ktorá je v obežnom kolese, toto sa dá dole a hriadeľ sa vyrazí z ložísk. Ale či to pôjde povoliť netuším.

K bloku ťažko niečo povedať, keď praskliny nevidno. Ja som tak trochu zaťažený na zašívanie prasklín, ale bolo by ich treba vidieť.

homolka69

#20 Nový příspěvek od homolka69 »

To čerpadlo líp rozebereš od řemenice.Pod ní je kryt se simerinkem na 4 šroubkách M6.Ten sundáš a měla by tam být segrovka.po odjištění hřídel vyklepneš z ložisek.

Jaro25

#21 Nový příspěvek od Jaro25 »

Dá sa aj tak, ale to je krajné a barbarské riešenie, lebo segerky sú dve, nad aj pod prvým ložiskom. A k tej spodnej sa tým pádom nedostaneš, teda ju len strhneš na druhom ložisku.

homolka69

#22 Nový příspěvek od homolka69 »

Tak to jsem měl štěstí,že to rozebíral už nějaký "barbar" přede mnou a ta vnitřní segerka tam už nebyla.

Jaro25

#23 Nový příspěvek od Jaro25 »

Je to možné, že tam nebola, ale určite tam byť má, lebo potom nen hriadeľ nie je axiálne fixovaný. Ak je potom menší presah hriadeľa v ložisku, tak sa môže posunúť a šúchajú sa lopatky obežného kolesa. Už som videl takto zodrané obežné koleso.

homolka69

#24 Nový příspěvek od homolka69 »

Teď jsem se díval na Veteranforum,kde se to taky probíralo.Dovoluju si vložit pro zajímavost odkazhttp://www.veteranforum.cz/index.php?id ... top=137902.S tou vnitřní segrovkou to dává smysl,ale myslím si,že ji nahrazuje pružina u ucpávky,které nedovolí pohyb hřídelky sěrem k chladiči.Odrbanou vrtuli jsem taky viděl,ale myslím si jestli v zimě po vypuštění vody nepřimrzla a při dalším startu se neodrbala.Ale to je jenom moje domněnka.

Jaro25

#25 Nový příspěvek od Jaro25 »

Na pružinu sa rozhodne spoliehať nedá, lebo ak tam vznikne taká sila, ktorá to posunie cez presah uloženia hriadeľa v ložisku, tak tá pružina to nemôže udržať. Ďalšia vec, je všeobecná zásada, že hriadele sa (zvyčajne na jednom konci) kotvia proti axiálnej sile aj v prípadoch, keď nejde o typické axiálne zaťaženie. No a posledná vec, dovolím si tvrdiť, že konštruktéri stroja, ktorý slúži zrejme viac rokov ako má nejeden z jeho súčasných majiteľov neboli hlupáci a vedeli, prečo to čerpadlo skonštruovali tak, ako je.

homolka69

#26 Nový příspěvek od homolka69 »

Jaro,je to tak,jak píšeš.Našel jsem si návod jak rozdělat čerpadlo a tam se píše o dvou segerkách,podle nákresu by měly být před a za ložiskem u řemenice.Jedná se o verzi se dvěma ložisky.Já jsem rozdělával tříložiskové.Mám doma novou sadu na opravu, schválně se podívám jestli jsou na hřídeli dvě drážky pro segrovky.

Jaro25

#27 Nový příspěvek od Jaro25 »

S tou sadou na opravu to nie je také jednoduché, sám som s tým dosť bojoval, lebo v podstate je úplne zle urobená. Tu o tom píšem http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... vu#p549581.
A tu je záver toho príbehu. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=285. Tak si z toho urob svoj záver.

homolka69

#28 Nový příspěvek od homolka69 »

Ano,první čeho jsem si všimnul je že měch s pružinou je k tělesu a těsnící kroužek u oběžného kola.A jak je vidět,zřejmě s druhou segrovkou výrobce vůbec nepočítal.

bigles
Kontaktovat uživatele:

#29 Nový příspěvek od bigles »

pokud možno tak předělat na gufero já to mám u obouch udělané, a drží to už aspon 7 let

Jaro25

#30 Nový příspěvek od Jaro25 »

Gufero nie, treba to urobiť s normálnou upchávkou určenou pre vodné čerpadlá, niekto tu spomínal že tuším z Liaza tam celkom dobre pasuje, len treba dorobiť ten krúžok, po ktorom upchávka "jazdí".

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“