ТРАКТОР ЗЕТОР XXV А - Zetor 25 A
ТРАКТОР ЗЕТОР XXV А - Zetor 25 A
Zdravím všechny přítomné Mistry pětadvacítkáře!
Tak se mi naskytla možnost koupit Zetorka 25 v mírně zuboženém stavu, ale kompletní ještě s nějakými náhradními díly a za slušné peníze, čímž bude mít moje strojařská dušička zase na chvíli pokoj .
Stávající majitel tam má více vraků 25tek, ale zrovna na tom mém Áčku není hydraulika, ale jenom domek s řemenicí. Jsme domluveni, že hydrauliku k traktoru dostanu komplet i s rameny, ale musím si jí sundat z jiného traktoru.
Prosím tedy hned v prvním příspěvku o rady jak nejlépe a nejrychleji sundat hydrauliku z traktoru. Jde mi především o stažení ložisek, ozubených kol a případně jiných věcí z náhonové hřídele. Majory jsem dělal, takže ruce mi snad uplně doleva nejdou a strojařské zákonitosti znám, ale tohle je první 25, která mi přijde pod ruku. Chtěl bych být na to sundavání aspon teoreticky připraven, protože to mám pro traktor 250 Km a cesta bude dlouhá.
Poradte tedy prosím jaké nářadí je k tomu třeba a co a jak kde začít atd, abych tam nestrávil půl dne experimentováním.
Fotky dodám až bude traktor doma na dvoře.
Tak se mi naskytla možnost koupit Zetorka 25 v mírně zuboženém stavu, ale kompletní ještě s nějakými náhradními díly a za slušné peníze, čímž bude mít moje strojařská dušička zase na chvíli pokoj .
Stávající majitel tam má více vraků 25tek, ale zrovna na tom mém Áčku není hydraulika, ale jenom domek s řemenicí. Jsme domluveni, že hydrauliku k traktoru dostanu komplet i s rameny, ale musím si jí sundat z jiného traktoru.
Prosím tedy hned v prvním příspěvku o rady jak nejlépe a nejrychleji sundat hydrauliku z traktoru. Jde mi především o stažení ložisek, ozubených kol a případně jiných věcí z náhonové hřídele. Majory jsem dělal, takže ruce mi snad uplně doleva nejdou a strojařské zákonitosti znám, ale tohle je první 25, která mi přijde pod ruku. Chtěl bych být na to sundavání aspon teoreticky připraven, protože to mám pro traktor 250 Km a cesta bude dlouhá.
Poradte tedy prosím jaké nářadí je k tomu třeba a co a jak kde začít atd, abych tam nestrávil půl dne experimentováním.
Fotky dodám až bude traktor doma na dvoře.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..
Re: ТРАКТОР ЗЕТОР XXV А - Zetor 25 A
Tak super že si niečo takého kúpiš..
Tú hydrauliku som sem už niekde dával, je to taký fotopostup, ak nájdem vložím to sem..
Už to mám, na tejto stránke je nejaké foto : http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=435
Vidím tam asi iba problém v stiahnutí kolečka čo je na kardane čo podáňa hydr.čerpadlo je tam taký zaisťovací červík...
Daj aj foto ako bol u pôvod. majiteľa, z prevozu a doma...
A čo tak Ťa viedlo k Z 25?
Mihi
Tú hydrauliku som sem už niekde dával, je to taký fotopostup, ak nájdem vložím to sem..
Už to mám, na tejto stránke je nejaké foto : http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=435
Vidím tam asi iba problém v stiahnutí kolečka čo je na kardane čo podáňa hydr.čerpadlo je tam taký zaisťovací červík...
Daj aj foto ako bol u pôvod. majiteľa, z prevozu a doma...
A čo tak Ťa viedlo k Z 25?
Mihi
Mihi
Mihi, díky za odpověď! Forum pročítám taky už nějaký ten pátek a co se týče 25tek, jsi tady taková ikona, že jsem na tebe tak trochu s odpovědí spoléhal !
Pětadváca je parádní jednoduchý stroj a vzhledem k tomu že jich ubývá, není na co čekat, je třeba zachránit co se dá a renovovat a renovovat. Je to jako asi u všech tady, taková srdeční zaležitost.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak stačí
1) povolit toho čevíka co zajištuje ozubené kolo na vývodovém hřídeli uvnitř skříně hydrauliky
2) povolit 5 šroubů co drží hydrauliku na převodovce
3) pak stahnout stahovákem chyceným za 4 šrouby okolo vývodáku celou hydrauliku z vývodového hřídele?
Kdyby tam bylo něco jinak, dej prosím ještě vědět at tam potom nešaškujem kolem hydrauliky někdy do tmy.
Fotky sem dám, ale jak jsem psal až bude mazlík doma a bude mi říkat pane...kruci už aby to bylo !
Pětadváca je parádní jednoduchý stroj a vzhledem k tomu že jich ubývá, není na co čekat, je třeba zachránit co se dá a renovovat a renovovat. Je to jako asi u všech tady, taková srdeční zaležitost.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak stačí
1) povolit toho čevíka co zajištuje ozubené kolo na vývodovém hřídeli uvnitř skříně hydrauliky
2) povolit 5 šroubů co drží hydrauliku na převodovce
3) pak stahnout stahovákem chyceným za 4 šrouby okolo vývodáku celou hydrauliku z vývodového hřídele?
Kdyby tam bylo něco jinak, dej prosím ještě vědět at tam potom nešaškujem kolem hydrauliky někdy do tmy.
Fotky sem dám, ale jak jsem psal až bude mazlík doma a bude mi říkat pane...kruci už aby to bylo !
Ahoj, hydrauliku jsem nesundaval, ale nějakej postup je i tady:
http://i1066.photobucket.com/albums/u41 ... 5f6895.jpg
...tak ať se ti daří
http://i1066.photobucket.com/albums/u41 ... 5f6895.jpg
...tak ať se ti daří
Řidiči traktoru není dovoleno, aby při jízdě v koloně udržoval menší vzdálenost než 30m mezi jednotlivými traktory...
koukni na nějaká videa - zetor25lh
Super díky! Jen mi není jasné, jestli to není návod spíš pro vyndání střev ze skříně hydrauliky a ne návod pro sundání celé hydrauliky z traktoru. Trochu mě mate to, že tam nepíšou nic o stahování ozubených kol z vývodáku, jak jsou na něm zajištěna a v nářadí není napsán stahovák co jsem našel někde v montážní příručce.
Jde mi o to, jestli se musí dělat všechny tyhle ukony z odkazu k tomu, aby se dala stahnout celá skřín z vývodáku?
Jde mi o to, jestli se musí dělat všechny tyhle ukony z odkazu k tomu, aby se dala stahnout celá skřín z vývodáku?
Koukal jsem na výkres hydrauliky http://www.retrotraktor.pl/readarticle. ... icle_id=29 a je tam vidět, že ozubené kolo pohonu čerpadla je na vývodovém hřídeli klasicky na peru, ale není z výkresu patrné jak je kolo zajištěno proti axiálnímu posunutí. Nevíte někdo?
segerkamy
rourek píše:Koukal jsem na výkres hydrauliky http://www.retrotraktor.pl/readarticle. ... icle_id=29 a je tam vidět, že ozubené kolo pohonu čerpadla je na vývodovém hřídeli klasicky na peru, ale není z výkresu patrné jak je kolo zajištěno proti axiálnímu posunutí. Nevíte někdo?
ahoj přesně kola jsou tam navlečená ( je to vlastně kolo na kole , dvojkolo)a zajištěná pérkem , druhé kolo na prvním kole je zajištěné červíkem a proti posunutí jsou zajištěné takovou distanční vymezovací trubkou s podložkama a je tam taky segrovka, to Tě ale držet nebude , nejvíc Tě budou držet ložiska, je na to speciální stahovák na ty 4 šrouby kde je našrubovaná ta objímka náhon.hřídele, když stahovák nemáš , jde to i nějakým dřevěným klínem, velkým kladivem a páčidlem ale hydraulika Ti poleze ven i s hřídelem,kvůli těm ložiskám , na to pozor , musíš ho vždy klepnout zpět, nesmí Ti hřídel vyjet moc , když Ti to vyjede z převodovky moc, zkřiví Ti to plech na rozstřikování oleje v převodovce ( vlastní zkušenost) :)to ti je jedno na nějakém vraku ale na Tvém traktoru si na to dej pozor , ať se daří , určitě to v pohodě zvládneš taky jsem měl obavy, mrkni na moje vlákno asi na 5tou stránku , možná Ti nějaké fota pomůžou
Libor :-)
Libore paráda děkuji!
Stahovák si udělám, to není problém, jen bych Vás poprosil jestli by jste mi někdo nezměřili rozteč těch čtyř šroubů okolo vývodáku, jejich průměr a kolik trčí ten vývodák od stěny skříně (ne od víčka).
Jinak Libore pro traktor jedu v pátek z Jižních čech tam k Vám kousek od Bystřice p. H. mam to tam asi 260 km, tak mám z té cesty trochu obavy..
Stahovák si udělám, to není problém, jen bych Vás poprosil jestli by jste mi někdo nezměřili rozteč těch čtyř šroubů okolo vývodáku, jejich průměr a kolik trčí ten vývodák od stěny skříně (ne od víčka).
Jinak Libore pro traktor jedu v pátek z Jižních čech tam k Vám kousek od Bystřice p. H. mam to tam asi 260 km, tak mám z té cesty trochu obavy..
moc rád bych Ti to změřil , ale nemám svůj traktor bohužel při ruce , mám ho u babičky, z cesty obavy mít nemusíš , jen Ti to nazpět bude trvat déle , hlavně v klidu a pomalu, pořádně ukurtnovat a pozor na debily , jinak stahovák uvidíš v v knize náhradních dílů nebo příručce zetor 25 , využití zetoru 25 v zemědělství atd někde na netu to určitě najdešrourek píše:Libore paráda děkuji!
Libor :-)
Jojo, stahovák už jsem někde viděl, ale bez rozměrů.
Mam doma z 6mm plechu vypálené různé kolečka, tak vyvrtam díry, na soustruhu vypíchnu střed a navařim trubku se záslepkou a maticí. To je opravdu to nejmenší, jen chybějí ty rozměry, tak snad někdo bude od te dobroty se zetorkem doma a oměří .
Mam doma z 6mm plechu vypálené různé kolečka, tak vyvrtam díry, na soustruhu vypíchnu střed a navařim trubku se záslepkou a maticí. To je opravdu to nejmenší, jen chybějí ty rozměry, tak snad někdo bude od te dobroty se zetorkem doma a oměří .
Ahoj, šrouby M8, středy děr tvoří čtverec, jsou od sebe vždy 68mm a vzdálenost konce vývoďáku od skříně hydrauliky je u mne 105mmrourek píše:Libore paráda děkuji!
B.
Řidiči traktoru není dovoleno, aby při jízdě v koloně udržoval menší vzdálenost než 30m mezi jednotlivými traktory...
Ahoj, kdybys náhodou dával ten domek s řemenicí pryč, měl bych o něj zájem na své Áčko
http://img4.rajce.idnes.cz/d0402/8/8737 ... .jpg?ver=0
http://img4.rajce.idnes.cz/d0402/8/8737 ... .jpg?ver=0
Tomme, zatím jsem neměl v plánu to dávat pryč a navíc tam chybí celá hřídel na které je řemenice a je to jen zaselepené Pán tam má nějaké ND (podle všeho asi dost) tak kdyby se tam domek válel, vezmu ti ho.
Díky Bobby za ty rozměry.