Obecna diskuse
Re: Obecna diskuse
To Jaryn82 když nebyl drát na nerez, vařili jsme s tím CuSi3 i nerez. Ale třeba jen dom. Jako výrobu to ne. Ale i ocel. Prostě když bylo nutně cosi zasmolit narychlo a všude CuSi3 a nikde nic jinýho, pojď sem a už to prskalo.
Jinak litinu taky vařím elektrodou stařičkého značení a typu. Tuším je na ní napsáno E- Bimetal? Musel bych vyštrachat ten balík z pod ponku. Ale tuším, že tam píšou pro vaření s předehřevem. Ale třeba pláty na kamna to zavařilo tak.
Třeba hlavy na ty lokomotyvy na Čmeláky vařili Castolinkou vždycky. A to byl pak svárek jak vyšitej. Bez předehřevu. Vyvařil to a pak se to obrobilo a bylo to dobrý. Tuším že po tlakoví zkoušce to neteklo snad nikdy. Ale taky už si to moc nepamatuju je to tak 30 let naspátek.
Jinak litinu taky vařím elektrodou stařičkého značení a typu. Tuším je na ní napsáno E- Bimetal? Musel bych vyštrachat ten balík z pod ponku. Ale tuším, že tam píšou pro vaření s předehřevem. Ale třeba pláty na kamna to zavařilo tak.
Třeba hlavy na ty lokomotyvy na Čmeláky vařili Castolinkou vždycky. A to byl pak svárek jak vyšitej. Bez předehřevu. Vyvařil to a pak se to obrobilo a bylo to dobrý. Tuším že po tlakoví zkoušce to neteklo snad nikdy. Ale taky už si to moc nepamatuju je to tak 30 let naspátek.
Zrovna dneska jsem si objednal 10 kousků eldy na litinu a může se s ní vařit za studena.
https://eshop.chemweld.cz/Bimetalova-el ... s-d457.htm
https://eshop.chemweld.cz/Bimetalova-el ... s-d457.htm
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Člověče Jardo mě se s těma elektrodama lepší vaří Triodynkou. Jednou jsem to zkoušel invertorem a nějak mi to prskalo. Až bude chvilka, zkusím to ještě jen tak na zkoušku s tím. Ještě prohodit kabely, to jsem nezkoušel. Protože jsem to potřeboval sesmolit rychle. Tak jsem dal do invertoru a moc se mi to nelíbilo, zapnul jsem Triodynku a bylo to hned. Tak nějak jsem to zavařil.
No ale na té hlavě má ten svár pěknej na tom ilustračním obrázku!
No ale na té hlavě má ten svár pěknej na tom ilustračním obrázku!
Britt a myslíš si, že by sa dala touto elektródou zavariť aj hlava na Z25? len nahlas rozmýšľam.
Zetor 25 - kultivačný (narodený medzi 1948-1950)
Zetor 25 - s redukčnou prevodovkou (zatiaľ na prácu)
Zetor 25 - agregačný (ťahač vlekov a víkendový špeciál)
Elektrody z tyhle firmy fakt vařejí samy a samozřejmě tomu odpovídá i cena.
Jančo, určitě by to šlo a nebál bych se toho.
Jančo, určitě by to šlo a nebál bych se toho.
Měl jsem tu hlavu ze Z 25 na přefrézování a byla vařená mezi ventylama. Prasklá byla. Pán ji vybrousil a dal zavařit Tigem. Aby to nebyla velká hromada a nenateklo moc do sedel ventylů. Přerovnával jsem ji na frézce dosedací plochu. Někde jsem měl i fotku, ale smazal jsem ji po diskusi někde tady, že se hlavy nefrézují tak jsem to smazal. Dělal jsem na frézce i hlavu z nějakýho veterána traktoru taky byla vařená uvnitř ve spalovacím prostoru a ještě byly vyvářený vyrezlí sedla kanálků pro ty těsnící trubičky co procházejí tuším zdvihátka ventylů. Jezdí to dodnes.
Oto, cusi3 se dá použít na hodně druhů materiálu, ale správně je na pozink a litinu. Já s ním dělám rád,ale v těhle vedrech mě to už hezky sere proto dnes končím
Zaujímave. Niečím podobným som mal zváraný starý blok na Z25. To zváral nebohého starého otca kamarát, tiež už nebohý....niekde v 90. rokoch doma v dielni.
Vytiahol ju zo šuflíka, poctivo zabalenú ešte z čias ZTS, kde pracoval na výrobe tankov ako zvárač. Blok držal zavarený ďalších 20-25 rokov a až potom začal tiecť a tlakovať.
Blok bol vtedy prasknutý na prvom válci ako byvá vyrazené číslo. Bola to prasklina dlhá tak 20cm. Človek by povedal, že to je už nepoužiteľný blok.
Vytiahol ju zo šuflíka, poctivo zabalenú ešte z čias ZTS, kde pracoval na výrobe tankov ako zvárač. Blok držal zavarený ďalších 20-25 rokov a až potom začal tiecť a tlakovať.
Blok bol vtedy prasknutý na prvom válci ako byvá vyrazené číslo. Bola to prasklina dlhá tak 20cm. Človek by povedal, že to je už nepoužiteľný blok.
Zetor 25 - kultivačný (narodený medzi 1948-1950)
Před 30 lety nebyl zdaleka takový výběr elektrod jako je dnes a záleželo především na umění svářeče. V dnešní době existují blbuvzdorné elektrody, kterými dokáže vařit i takový lepič jako jsem já a drží to.
ja to varil beznou obalovanou elektrodou na bronz a drive se stim svareli hodne hlavy na ucil me to chlap co delal na opravách v zosce nymburk delal svareni litiny hlavne
na to co dal odkaz brit tak stim sem varil zatím bloky nebo převodovku ale eb 721 nebo eb 723 je lepsi
jinak litinu pripravit prosvar hlavne ne brousenim sekat cigaro freza
svar delat kratkej a prokout elektrody musej bejt na litinu opravdo kvalitne suchy
na to co dal odkaz brit tak stim sem varil zatím bloky nebo převodovku ale eb 721 nebo eb 723 je lepsi
jinak litinu pripravit prosvar hlavne ne brousenim sekat cigaro freza
svar delat kratkej a prokout elektrody musej bejt na litinu opravdo kvalitne suchy
brite tohodle chlapa co unej objednavas tak znam par elektrod uz sme pro nej skouselyBritt píše:Před 30 lety nebyl zdaleka takový výběr elektrod jako je dnes a záleželo především na umění svářeče. V dnešní době existují blbuvzdorné elektrody, kterými dokáže vařit i takový lepič jako jsem já a drží to.
Já vím, bavili jsme se o tom, ale ty jsi počítal vajgly.
Chlapi nezabudnite, už o 2 týždne - ZETOR 25 CUP 2019 v Malej Lehote.
https://regiongron.sk/podujatia/zetor-25-cup-2019/
https://regiongron.sk/podujatia/zetor-25-cup-2019/
ZETOR 25 A
Jawa 50 typ 21
Jawa 50 typ 21
Škoda, že je to tak daleko, dovalil bych i s traktorem.
Tak snad klapne to Vradiště
Ať se daří a kdo tam pojedete, pořiďte mnoho fotografií
Zajímá mě vítěz originality
Tak snad klapne to Vradiště
Ať se daří a kdo tam pojedete, pořiďte mnoho fotografií
Zajímá mě vítěz originality
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.
TATRA NEZNÁ BRATRA
TATRA NEZNÁ BRATRA